Britské zdravotnictví vydalo loni na manažerské konzultanty 9 miliard Kč

21. 8. 2010

"Zdravotnické trusty" britského státního zdravotnictví vydaly loni na manažerské konzultanty 300 milionů liber (9 miliard Kč) - skoro tutéž částku, jakou zdravotnictví ročně vydává na léčbu rakoviny kůže a plic a tolik peněz, za něž by bylo možno platit 10 000 zdravotních sester.

Z dat, která zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že zdravotnické úřady používaly práci manažerských konzultantů ze soukromého sektoru k restrukturalizaci zdravotnictví. Platily za to z kapes daňových poplatníků.

Jen v samotném Londýně vydaly zdravotnické úřady loni více než 114 milionů liber na manažerské konzultanty. Bylo o o třicet milionů liber více, než kolik vydaly na léčku rakoviny prsu. Konzultanti dostávali plat až 1000 liber (30 000 Kč) denně.

Experti zpochybňují, zda úřady získávají z práce konzultantů "vůbec nějakou hodnotu". Loni doporučila zpráva konzultantské firmy McKinsey and Company, aby bylo propuštěno 10 procent zaměstnanců britského zdravotnictví - 137 000 lidí, aby se ušetřilo ve zdravotnictví plánovaných 20 miliard liber a varovala obvodní lékaře, že musejí zkrátit své "pauzy na kávu" ve snaze zvýšit jejich "produktivituů o 400 milionů liber.

Peter West, ekonomický odborník na zdravotnictví, konstatoval, že "práce manažerských konzultantů je v podstatě k ničemu": "Doporučují nemocnicím, aby propustily zaměstnance a likvidovaly nemocniční lůžka, ale nepromýšlejí vůbec, jaké to bude mít důsledky."

Dlouho existuje podezření na provázanost mezi soukromými konzultanty a britským státním zdravotnictvím. Ředitelé zdravotnictví zaměstnávají konzultanty, kteří jsou pak jmenováni ve zdravotnictví do manažerských funkcí. Například Ruth Carnallová, ředitelka britského zdravotnictví v Londýně, s ročním platem 287 000 liber (717 500 Kč měsíčně) bývala původně manažerským konzultantem na volné noze.

Ministr zdravotnictví nové britské vlády Andrew Lansley obvinil za vzrůst plateb konzultantskému sektoru minulou labouristickou vládu. Dodal, že nařídil zdravotnictví, aby v následujících čtyřech letech snížilo výdaje na konzultanty o 45 procent. "Ušetřené peníze budou investovány do péče o pacienty a do zvyšování kvality."

Avšak pravicová analytická firma Bow Group nového ministra zdravotnictví kritizovala, že jeho plány na seškrtání výdajů na konzultanty nejsou dostatečně podrobné. "Není jasné, jak bude jeho teorie realizována v praxi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010