íránská křižující střela Nasr-1

Čína otevřela v Íránu továrnu na rakety

21. 8. 2010

MOČ│ŠOK│ Čína zahájila minulý měsíc v Íránu raketový plán, přestože Spojené státy a jejich spojenci tlačili Peking k podpoře nového kola tvrdých ekonomických sankcí vůči islámské republice kvůli jejímu jadernému programu, ohlásil týdeník Jane's Defense. Jedná se o vojenský závazek, starý již dvě desetiletí, a vzhledem k neochotě Ruska poskytnout Íráncům vyspělý protivzdušný raketový systém k obraně před případnými americkými nebo izraelskými nálety, se závazek bude rozšiřovat.

Robert Hewson, editor Jane's Air-Launched Weapons sdělil, že továrna na montáž a výrobu íránských protilodních střel s plochou dráhou letu Nasr-1 (Vítězství), byla otevřena 7. března. Střela Nasr je totožná čínskou protilodní střelou C-704, pokračuje Hewson. Íránský rozrůstající se obranný průmysl, jež je z velké části řízen sborem Islámských revolučních gard, vyrábí čínské protilodní střely jako C-801, již od roku 1990.

pozn. ŠOK: V průběhu let Čínský letecký vědecký&průmyslový koncern (CASIC) vyvinul řadu protilodních střel, včetně C-801, C-802, C-602 a menší C-701, C-704 a C-705. Yingji-82, YJ-82, NATO CSS-N-8 Saccade, C-801 je protilodní střela, která byla poprvé představena v roce 1989, vyvinutá Čínskou Haiying elektro-strojní technologickou akademií (CHETA). Vzhledem k malé radarové odrazivosti střel Yingji-82, nízké dráze letu při útoku (pouze pět až sedm metrů nad hladinou moře) a silné schopnosti odolat rušení i s použitím vlastních aktivních rušičů, mají tyto střely velmi malou šanci na zachycení. Pravděpodobnost zásahu se u Yingji-82 odhaduje na 98%. Yingji-82 může být spuštěna z letadla, lodě, ponorky či pozemních vozidel. Konstrukčně je odvozena z čínské střely YJ-8 (C-801) výměnou motoru a prodloužením doletu. YJ-82 je navenek podobný YJ-8, a má stejnou pomocnou raketu na tuhé pohonné hmoty. Má také stejný naváděcí systém jako YJ-8. Nejvýraznější rozdíl YJ-82 je to, že původní původní pevný raketový motor nahradil tryskový pohon na parafinové palivo. Z tohoto důvodu byl prodloužen trup. Maximální dolet střely byl rozšířen z původních 40 km (nebo 80 km v případě YJ-81/C-801A) na 120 km. Nejnovější verze YJ-82A (C-802A) má dolet 180 km. Délka 6,392 m, průměr 0,36 m, hmotnost 715 kg, bojová hlavice 165 kg (HE). Maximální rychlost Mach 0,9. Letová výška 7m nad hladinou. Navádění inerciální, aktivní radar v závěru letu. Plánovaný ničivý potenciál je proti cílům o výtlaku 3000 t.

fotografie střel Nasr-1 - BORNA News ZDE

C-704, vyvinutá čínskou leteckou společností, zaměřuje lodě s výtlakem 1000 -- 4000 tun a je tak ekvivalentem americké protilodní střely AGM-119. S dostřelem 106 mil a 240 librovou hlavicí, má C-704 pravděpodobnost zničujícího zásahu 95,7%. Íránci, pravděpodobně s čínskou asistencí, dokonce vyvinuli vylepšené verze jako Noor, což je vylepšená verze čínské C-802, s delším dosahem než originál a funkcemi "over-the-horizont", díky kterým mají rakety velmi dlouhý dostřel.

Hewson dále poznamenal, že "Írán šel ve vývoji C-802 ještě dál než Čína, a z toho, co bylo dříve možno odpálit ze země a z lodí, vyrobil verzi k odpalování ze vzduchu, která může být nesena vrtulníky Mi-17 a tryskovými letouny." V průběhu let vyvinul Írán řadu protilodních raketových systémů ze zbraní od Číny, která dodává islámské republice pravidelně výzbroj pro námořnictvo a íránské revoluční gardy, aby tak byl Írán schopen udržet kontrolu nad vodami Perského zálivu a Arabského moře. Právě to jsou oblasti, ze kterých by mohlo námořnictvo Spojených států v případě války udeřit.

pozn. ŠOK: Yingji-82 je nicméně průměrnou raketou, neboť se jedná o střelu podzvukovou. V minulosti byly termínem Nasr označovány Íránem vlastněné čínské střely země-země Jian Jian JJ/TL-6B, které mají podobnou siluetu, jsou ale poloviční (délka 3.4 m, průměr trupu 28 cm, hmotnost 350 - 360 kg, hlavice 30 kg) . Írán ale podle dosud nepotvrzených (!) zpráv disponuje od roku 1992 i ukrajinskou verzí nadzvukové střely 3M-80 Moskit-E (Kh-41, NATO SS-N-22 Sunbrun), dosahující rychlosti Mach 3 s doletem 250 km. Délka 9385 mm (základní Moskit), popř. 9745 mm (Moskit-M). Průměr trupu 0,76 m, rozpětí se složenými křídly 1,3 m a s rozloženými křídly 2,1 m. Startovací hmotnost 4150 kg pro (základní Moskit), resp. 4500 kg pro Moskit-M, bojová hlavice 320 kg (HE). Moskit je zkonstruován tak, aby pronikl obrannými systémy bojovou skupinu letadlové lodi a zasáhl letadlovu loď, křižníky či torpédoborce. Proti nim je obrana obtížná - lze je sestřelit maximálně pomocí raket SM-2 Block III, RAM nebo 30mm kanóny Goalkeeper, případně 40mm kanóny Fast Forty. Podle některých zdrojů má Írán i modernější střely ruského původu 3M55 Jachnot (P-800 Oniks, NATO SS-NX-26) s podobnými parametry - doletem 280-300 km při rychlosti Mach 2-2.5. Střela Jachont je 8.9 m dlouhá, průměr trupu 0.7 m, rozpětí křídel 1.7 m, 300 kg HE hlavice, letová výška nad hladinou 5 m, navádění pasivní, aktivní radar.

V sobotu íránské revoluční gardy ukončily své výroční třídenní cvičení "Velký Prorok" v Hormuzském průlivu, bráně do Perského zálivu a klíčové energetické tepně, jako ukázky vzdoru proti Spojeným státům.

Nasr je protilodní střela s plochou dráhou letu středního doletu, která může být vypálena z válečných lodí nebo pobřežních baterií a její vývoj a plánovaná sériová výroba byly Teheránem ohlášeny v době, kdy se íránské vojenský síly připravují proti možným útokům. "Metodickým a zdánlivě skromným způsobem tak Čína pomohla Íránu chopit se velení ve všech jeho okolních vodách a tato spolupráce mezi oběma národy přetrvává i nadále," sdělil dále Hewson. "Následné verze Nasr jsou vyvíjeny za účelem vytvoření varianty, která by umožnila odpal ze vzduchu." Jsou zde i jiné kooperativní taktické raketové programy a čínské designové úřady předvedly několik zbraní určených k exportu (jako lehké řízené střely C-705)," doplňuje Hewson.

pozn. ŠOK: An-Nasr (Božská podpora) je 110. súra koránu. Hovoří o zprávě o příchodu vítězství za pomoci Alláha, dobytí a kolektivním přijetí Alláhova náboženství u nevěřících národů. Pověřuje je, aby ke svému Pánu získaly oddaný obdiv a pokorně žádali o odpuštění... Emír ze Samanid Nasr I vládl v letech 864 do 892. Abu Zaíd Nasr byl egyptský myslitel a jeden z předních liberálních teologů islámu. Nasr je velmi časté arabské příjmení. Al-Nasr se obyčejně překládá jako "vítězství".
V prosinci 2008 íránské námořní síly úspěšně provedly test odpálení Nasr-1 z válečné lodě v konečné fázi cvičení "Unity 87" , odehrávajícího se ve vodách Perském zálivu. 7. března 2010 íránský ministr obrany oznámil stavbu linky na hromadnou výrobu rakety Nasr-1. Střela je konstruována na odpal ze lodi či ze země, ale nakonec bude upravena tak, aby ji bylo možné odpálit z helikoptéry a ponorky, řekl. Vahidi v únoru 2010 otevřel další dva závody na výrobu raket, jeden pro výrobu raket země-vzduch Qaem (povstání) a další pro výrobu střel země-země, pojmenovaných Toofan 5. (bouřka)

zdroje ZDE ZDE ZDE

"S tak pevným vztahem mezi oběma zeměmi není těžké pochopit, proč se Čína zdráhala podpořit západní tlak na sankce proti Íránu." Čína, stále hladová po zdrojích energie a paliva díky rozšiřující se ekonomice, dováží přibližně 12% své ropy z Íránu, a snaží se zajistit dovoz íránského zemního plynu přes pozemní potrubí -- což je dalším důvodem, proč Čína nebyla příliš nadšená z nových sankcí OSN proti Íránu.

Hewson řekl, že otevření výrobny raket Nasr, vedeným nekompromisním íránským ministrem obrany, brig. gen. Ahmadem Vahidim, znamenalo "další milník v pokračujících vojenských a průmyslových vazbách mezi oběma zeměmi." Hewson poznamenal, že na rozdíl od Ruska, Čína byla u Íránu velmi úspěšná v nabídce technologií a kapacit, které Írán skutečně chtěl, na rozdíl od těch, které by bylo "hezké mít". "Mezi frakcemi ve vedení Íránu a jeho ozbrojenými složkami byla nalezena společná cesta, jak dodávat výrobky, které vybudují důvěru v Peking. Na oplátku Čína získá vliv v Teheránu, který může být zužitkován k přístupu k přírodním zdrojům Íránu." Fakt, že byly Íránu poskytnuty čínské technologie střel s plochou dráhou letu, má jen malý nebo vůbec žádný vliv na vývoj a výrobu íránských balistických raket.

"Íránské strategické zbraně mohou být užity pouze během předem prohrané bitvy se Spojenými státy," zní Hewsonův závěr, "ale jeho taktické zbraně již změnily regionální rovnováhu sil mnohem praktičtějším způsobem."

pozn. ŠOK: Írán popírá , že usiluje o jaderné zbraně, ale pravidelně se chlubí tím, že disponuje raketami, které se mohou zaměřit na jaderné elektrárny na Blízkém východě - v Izraeli. Zavražděný izraelský vůdce generál Jicchak Rabin během první války v Perském zálivu v devadesátých letech varoval, že člověk nikdy neví, kdy začíná válka, a nikdy neví, kam povede. Existuje riziko, že íránský protiúder by po případném napadení směřoval nejen proti americké flotile či izraelským jaderným cílům, ale i proti beznadějně bezbranným kuvajtským, saúdskoarabským ropným zařízením, případně proti cílům v dalších státech Perského zálivu, které koketují s USA. Írán již varoval Katar, kde se nachází americké velení CENTCOM, že jeho velká zařízení na kompresi plynu by mohla být zaměřena jako cíl, pokud umožní útok USA proti Íránu. Nevyprovokovaný americký útok na Írán by okamžitě a trvale de-legitimizoval každého Američana a každého obchodního a diplomatického partnera na Blízkém východě. Staré přísloví vzešlé z pravidel chování rodové kultury říká: "Můj bratr a já proti našim bratrancům. My a naši bratranci proti celému světu." Írán se jen stěží může stát americkým cílem. To by z něj rázem udělalo regionální symbol islámského odporu proti Západu. A to nikdo nechce...

zdroj ZDE

Lodní střely

typ průměr trupu dolet pozn.
SY -1 0,85 m 40 km pro ČLA, první lodní raketa
SY -20,9 m95 km na tuhá paliva
HY -10,85 m 70 km verze rakety SY -1 země-moře
HY -2 0,9 m 20-95 km vylepšená SY -2
YJ -1 (C801) 0,9 m 42 km pro ČLA třetí generace lodních raket
YJ-2 (C802) 0,9 m 12-120 km různá vylepšení C801
YJ -3 (C803) 1,4 m 150km nadzvukové lodní rakety
C101 2 m 45 km čtvrtá generace nadzvukových lodních střel
C701 0.8m 15 km malá televizí naváděná řízená střela
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010