Šéf společnosti Google: Opravdu mám obavy ohledně dnešní facebookové generace

19. 8. 2010

Eric Schmidt, generální ředitel společnosti Google, vydal vážné varování ohledně obrovského množství osobních informací, které lidé zveřejňují na internetu. Dodal, že mnozí z nich budou v budoucnu nuceni si změnit jméno, aby unikli své minulosti na internetu.

"Nejsem si jist, že společnost dobře rozumí tomu, co se stane, když všechno bude k dispozici, všichni to budou vědět a bude to zaznamenáno všemi na věčné časy," řekl. "Musíme o těchto věcech začít jako společnost uvažovat."

Podle odhadů má na internetu na sociálních sítích své osobní profily až 600 milionů lidí. To všechno je k dispozici přátelům, nepřátelům, i budoucím zaměstnavatelům. Nedávno jeden komentátor v deníku New York Times popsal náš svět jako věk, který definuje "nemožnost vymazat, co jste v minulosti zveřejnili, a jít dál."

Komentátoři poznamenávají, že je trochu ironické, že šéf firmy Google poukazuje na nebezpečí ukládání informací na netu, když se právě Google na tuto činnost specializuje.

Schmidt řekl:

"Internet je první věc, kterou lidstvo stvořilo a které lidstvo nerozumí, je to největší experiment v anarchii, jaký se kdy konal."

"Ukažte nám 14 svých fotografií a my dokážeme identifikovat, kdo jste. Myslíte si, že na internetu není 14 vašich fotografií? Máte své fotky na Facebooku! Lidé zjistí, že je velmi užitečné mít zařízení, které si pamatuje, co chcete dělat, protože jste to zapomněli. Jenže společnost není připravena na otázky, které vzniknou v důsledku toho, co lidé umístili na internet."

"Když vznikl internet, velmi mě překvapilo, do jak velké míry svět není tím, co jsme mysleli, že je, že existují nekonečné variace v tom, jak na něj lidé pohlížejí."

"Lidé jsou překvapeni, když zjistí, že si o nich obrovské množství lidí myslí, že jsou idioti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jako odstrašující příklad uvádí britský list Independent případ dívky, která dokončila úspěšně studium pedagogické fakulty i nástavbový kurs, v jehož rámci se měla stát učitelkou. Těsně před jmenováním do učitelského zaměstnání však učitelé ve škole objevili na facebooku její fotografii na jakémsi mejdanu, kde byla zobrazena v pirátském kostýmu s kalíškem v ruce, s nápisem "Opilý pirát". Škola argumentovala, že tak nemůže vystupovat učitel, a pedagogická kariéra dívky byla navždy zničena.

Zpravodajská relace televize Channel Four přinesla celou řadu dalších případů. Například zaměstnanci supermarketu Tesco přišli o zaměstnání, protože napsali na facebooku, že jsou jejich zákazníci lakomci a blbci.

Britské sociální služby si na facebooku ověřují, jestli žadatelé o sociální podporu úřadům nelžou. Tak žena, která dostávala sociální podporu jako svobodná matka, musela všechny peníze vrátit, když úředníci objevili na facebooku její fotku s manželem.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010