Devět z deseti Němců požaduje jiný hospodářský systém

19. 8. 2010

< "Ať jde kapitalismus do prdele!". Nápis na zdi domu v Bavorsku. "Většina Němců má stejný názor," píše pod obrázkem týdeník Der Spiegel.

Jsou to pozoruhodná čísla, píše německý týdeník Der Spiegel: 88 procent Němců si přeje "nový ekonomický pořádek". Kapitalismus podle nich nezajišťuje ani "sociální rovnost ve společnosti", ani "ochranu životního prostředí", ani "nezachází odpovědně se zdroji".

Hrozí tedy revoluce? ptá se týdeník. Sotva. Občané totiž jsou spíš zamyšlení než rozzuření. Vidí odpovědnost za nynější stav věcí nejen u politiků a u ekonomů, ale také u sebe samých. Čtyři z pěti Němců jsou toho názoru, že "každý by měl řádně zauvažovat nad tím, zda je pro něho hospodářský růst vším." Lidské vztahy, zdraví a životní prostředí jsou pro drtivou většinu Němců daleko důležitější než "rozmnožovat peníze a majetek".

Tyto postoje mají Němci ze všech společenských vrstev. Zastávají optimistický názor, že se společenský systém dá změnit pozitivním směrem. Podle většiny Němců je možné sloučit hospodářský růst s ochranou životního prostředí, za předpokladu, že bude existovat odpovídající politická vůle.

Podrobnosti v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010