Facebook zavádí lokalizaci uživatelů - uprostřed obav, že je to může ohrozit

20. 8. 2010

Sociální síť Facebook zavádí - nejprve jen v USA - službu Facebook Places, která umožní uživatelům přihlásit se na Facebook na konkrétním místě a zveřejnit na webu, kde přesně uživatel je.

Nová služba umožní uživatelům sdílet jejich lokaci s přáteli a s celou sítí Facebooku, ale vyvolá znepokojení ohledně bezpečnosti. Uživatelé budou také moci prohlížet místní obchody, kluby a další místa pro veřejnost ve snaze zjistit, kteří přátelé jsou nablízku. Mohlo by to ohrozit jejich bezpečí.

"Pokaždé, když Facebook zavede něco nového, uživatelé mají velký problém, jak se naučit používat nastavení soukromí," varoje Rainey Reitman, mluvčí pro Privacy Rights Clearinghouse v USA. "Informace o tom, kde se uživatel nachází, obsahuje i informaci, kde nejste. Informace o tom, kde jste, patří k nejcitlivějším údajům o jednotlivci."

Reitmanová upozorňuje, aby si lidé dávali velký pozor na to, koho přijmou za přátele. Měli by si být vědomi, že i informace, které sdělí jen nejbližším přátelům, mohou být zkopírovány a umístěny jinde. "Nedávejte nikam na internet nic, co nechcete, aby se jiní dověděli."

Kritikové si povšimnou, že jakmile se uživatel přihlásí na facebook, defaultní, tedy automatická pozice systému je, že sdělí všem, kdo jsou registrováni jako jeho přátelé, kde dotyčný právě přesně je.

Služby spojované s lokací uživatelé jsou rozvíjeny v důsledku komerčních tlaků. Komerční firmy chtějí nabízet na facebooku své služby uživatelům, kteří jsou fyzicky nablízku. Týká se to i mobilních telefonů.

Lokační verze Facebooku bude zanedlouho zprovozněna i v Británii, kde regulační úřad Ofcom zjistil, že 45 procent brouzdání na internetu prostřednictvím britských mobilů je tráví lidé na Facebooku. Téměř třetina 500 milionů uživatelů Facebooku na něj přistupuje z mobilních telefonů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010