Lockerbie -- případ uzavřen?

23. 12. 2013 / Jan Mrskoš

Ano, doposud se to tak zdálo. Vždyť zřícení letadla Pan Am 103 nad skotským městečkem Lockerbie před 25 lety, 21. prosince 1988, je vysvětleno a pachatel odpovědný za smrt 270 lidí byl usvědčen a odsouzen. (Nesčetněkrát jsme však v Britských listech, viz Související články, poukazovali na to, že Midžráhí je zřejmě nevinen, pozn. red.) Abdal Basat al-Midžrahí, bezpečnostní technik libyjských aerolinií, byl spolu s letištním manažerem té společnosti v Maltě po třech letech vyšetřování obviněn, že umístil kufřík s načasovanou výbušnou náloží do letadla KM180 směřující do Frankfurtu n/M, kde byl pak přeložen do letadla Pan Am letícího do New Yorku s mezipřístáním v Londýně. Po dalších letech soudních procedur Libye v roce 1999 vydala ty dva obviněné k soudu, který se konal na neutrální půdě v Holandsku. Ten soud pak v roce 2001 sice jednoho osvobodil, ale al-Midžrahí byl shledán vinen a odsouzen na doživotí (později změněno na 27 let) ve skotském vězení.

Obžaloba se opírala v podstatě jen o dva málo přesvědčivé důkazy: v blízkosti kufříku, o němž se předpokládalo, že obsahoval nálož Semtexu, se našel útržek chlapecké košile, jež byla zakoupena na Maltě. A podle svědectví majitele té prodejny byla ta košile prodána libyjskému muži, jenž byl podobný obviněnému al-Midžrahímu. A dále se našla deska plošných spojů od časového spinače bomby vyrobená ve Švýcarsku, jejíž určité množství bylo dodáno do Libye. al-Midžrahí svou vinu nikdy nedoznal a po dobu svého věznění provedl několik pokusů o opětné otevření svého případu, (m.j. i u Evropského soudu pro lidská práva), což bylo vždy zamítnuto.

Obhajoba al-Midžrahího tvrdila, že není vůbec prokázáno, že kufřík (ostatně bez spojitosti k nějakému cestujícímu) se dostal do letadla právě na maltském letišti. A poukazovala na fakt, že na letišti Heathrow, v dobu, kdy se tam letadlo Pan Am zdržovalo, bylo hlášeno poškození zámku prostorů, kde se překládal náklad. Že by tedy k umístění kufříku do letadla mohlo dojít právě tam a ne na Maltě. al-Midžrahí popřel, že by někdy ve zmíněné prodejně nakupoval, nakonec i datum jeho pobytu na Maltě nesouhlasilo s výpovědí majitele obchodu. A ten byl, podle některých pramenů, obdařen za své svědectví několika miliony dolarů. Zápis jeho svědectví v knize vyšetřovatelů byl pozměňován a dopisován, stránky přečíslovány. Nesrovnalosti byly shledány také později ve výpovědích ze švýcarské firmy vyrábějící ty plošné spoje. Zaměstnanec té firmy měl doznat, že ten díl prodal později osobě spojené s vyšetřováním atentátu Lockerbie.

Okolnosti dlouhotrvajícího vyšetřování a ještě delšího procesu byly předmětem mnoha dohadů a zasvěcených reportáží, dokonce i dokumentárních filmů. Všeobecná známost se však dostala pouze rozhodnutí soudu. Byly zde mnohé důvody uvěřit, že libyjský vůdce se mstí třeba za bombardování nařízené Reaganem v roce 1986, kdy zahynula jeho adoptivní dcera. A poslední pochybnosti o vině ze strany Libye byly vymazány, když se plukovník Kaddáfí rozhodl kompenzovat oběti z neštěstí Lockerbie velkou sumou peněz (2,7 miliardy dolarů). Podmínka tohoto odškodnění byla, že veškeré dosavadní sankce, uvalené od OSN na Libyi, budou zrušeny. A to bylo tedy splněno k oboustranné spokojenosti, tím se otevřela cesta k možné spolupráci s ostatními státy a i k návštěvám Libye na nejvyšší úrovni (např. Tony Blair několikrát). A zdá se, že Kaddáfí si později pomohl "vykompenzovat" odškodnění podobnou sumou, kterou si nechal vyplatit od EU (zprostředkované osobně francouzským prezidentem Sarkozym) za propuštění bulharských zdravotních sester a palestinského doktora, obviněných z vědomé infekce dětských pacientů virem HIV.

V roce 2009 byla světová veřejnost překvapena rozhodnutím skotského soudu propustit al-Midžrahího do Libye do domácího vězení, z důvodu jeho pokročilé rakoviny. Toto rozhodnutí se setkalo s nemalým rozhořčením hlavně ze strany USA, vždyť nejvíce obětí byly od nich. Málo ovšem je známo, že pozůstalí britských obětí se nikdy nespokojili s výsledkem soudu a několikrát se zasazovali o znovuotevření procesu. V tom jsou podporováni i skotskými vyšetřovateli, mnozí z nich se vyjadřují o hrubých chybách a úmyslných podvodech při vyšetřování. Jim Swire, otec dívky, která zahynula v letadle, dokonce navštívil al-Midžrahího v Libyi těsně před jeho úmrtím. A prohlásil, že je plně přesvědčen o jeho nevině.

V těchto dnech, při příležitosti vzpomínkových akcí 25. výročí leteckého neštěstí, bylo vydáno prohlášení vlád USA, Británie a Libye o vytvoření společného týmu na vyšetření tohoto neštěstí: "Chceme přivést ke spravedlnosti ty, kteří jsou zodpovědni za tento brutální teroristický čin, chceme porozumět, proč to bylo vykonáno. Jsme odhodláni plně spolupracovat, abychom odhalili všechna fakta tohoto případu."

Vytisknout

Související články

Cameron odmítl nově vyšetřovat případ atentátu v Lockerbie

21.5. 2012

Britský konzervativní premiér David Cameron odmítl možnost nového britského vyšetřování odsouzení Abdelbaseta al Midžráhího za údajnou účast na leteckém atentátu na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Řekl, že soudní proces byl proveden p...

Obchodníci se smrtí: r-stratég Viktor But

7.4. 2012 / Karel Dolejší

Brian Wood a Johan Peleman ve studii The Arms Fixers: Controlling the Brokers and Shipping Agents (1999) konstatovali, že mezi dodavatele výzbroje určené pro pachatele rwandské genocidy, jež si vyžádala zhruba 800 000 životů, patřili zprostředkovatel...

Špinavé tajomstvo Lockerbie

3.9. 2009 / Matúš Holý

V čase, keď vyjde tento článok, bude už možno údajný páchateľ bombového útoku nad škótskym Lockerbie doma. Smrteľne chorý muž sa vzdal práva na odvolací proces, aby mal šancu stráviť posledné chvíle so svojou rodinou vo vlasti. Tým sa znižuje šanca, ...

Obsah vydání | Pondělí 23.12. 2013