Honduras: Policie prý zaútočila na velvyslanectví nervovým plynem, v ulicích nejméně jeden mrtvý

26. 9. 2009

KD│ Venezuelská agentura Agnecia Bolivariana de Noticias přinesla v pátek informaci o tom, že ozbrojené síly honduraské junty vedené Robertem Michelettim zaútočily na brazilské velvyslanectví v Tegucigalpě, kde se skrývá svržený prezident Manuel Zelaya s družkou a přáteli, za použití nervového plynu. Podle venezuelského televizního kanálu Telesur Zelaya odsoudil útok, který ohrozil zdraví osob přítomných v budově, jež je kompletně odříznuta od zásobování a zablokována. Reportérka Telesuru Adriana Sivori tvrdí, že několik lidí v budouvě začalo krvácet z nosu a objevila se u nich krev moči. Na místě je několik lékařů, kteří o postižené v rámci možností pečují. Západní zdroje o zmíněných událostech neinformovaly.

Venezuelský opoziční list El Universal citoval vyjádření junty, podle níž v Zelayově okolí působí zahraniční agenti, a které obviňuje Venezuelu, že vyslala do Střední Ameriky vojenské letouny s cílem "provést invazi" v Hondurasu.

Agentura Reuters přinesla záběry z pouličních střetů, při nichž podle jejích informací zahynul nejméně jeden člověk; RIA-Novosti, která se odvolává na "místní zdroje", udává, že se počet mrtvých pohybuje od jedné do deseti osob. Ačkoli zákaz vycházení byl formálně zrušen, podle ruské agentury nadále trvá blokáda ulic, policie rozhání demonstranty s použítím speciální techniky. Nadále je také přerušeno letecké spojení do zahraničí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.9. 2009