Dva úly nedaleko Champs-Elysées upozorňují na ohrožení francouzských včel

24. 9. 2009

KD│ Zatímco včelstva na francouzském venkově vymírají, dva úly umístěné vloni na jaře na střeše výstavní haly Grand Palais vedle Champs-Elysées výborně prosperují. Experiment s městským včelařením má upozornit francouzskou vládu, ktrá je obviňována, že ignoruje problémy venkovských včel a včelařů, informovala Alexandra Mauviel v deníku The Independent.

Každý z obou úlů umístěných na střeše obrovské prosklené budovy obsahuje zhruba 80 000 buckfastských včel, britského plemene, které experti popisují jako "mírné, plodné a odolné". O čtyři měsíce později bylo z obou úlů vybráno přes 45 kilogramů medu. Ale není to prestižní adresa ani skvělý výhled, co umožňuje včelám být tak produktivní. Vyhovuje jim městské prostředí, dokonce i když je silně znečištěno exhalacemi z aut.

"Všimli jsme si, že včelstva umístěná uprostřed Paříže mají lepší výsledky než ta na venkově," vysvětluje Nicolas Géant, francouzský včelař, který projekt na Grand Palais inicioval. "Města nabízejí desetitisíce drobných květin v parcích a na balkónech, stejně jako velký výběr stromů podél ulic a ve veřejných zahradách. V kontrastu s tím je fakt, že ve venkovských a obhospodařovaných oblastech už pro včely není dost potravy. Mortalita zde dosahuje 30-50%, ale v Paříži je velmi nízká."

Henry Clement, předseda hlavního francouzského včelařského spolku Unaf, vysvětluje, že změny ve francouzském zemědělství poškodily životní prostor včel. "Monokultura i intenzivní používání pesticidů, fungicidů a hnojiv zabíjejí obrovské množství včel."

Na včely si zatím nikdo nestěžuje, takže počátkem roku na střechu haly přibudou další tři úly. Tento úspěch však ani zdaleka nedokáže vyrovnat úbytek venkovských včel; 35% všech potravinářských rostlin pěstovaných po celém světě závisí na opylení hmyzem a z nich plných 80% na včelách.

("Původně britské plemeno" buckfastských včel vyšlechtil Karl Kehrle z Badenska-Württemberska, neboli bratr Adam, v benediktinském opatství Buckfast v Devonském hrabství. Jedná se o plemeno smíšené, převládá u něj hlavně vliv poddruhu včely italské (Apis mellifera ligustica), velmi významný je též vliv včely tmavé (Apis mellifera mellifera) rozšířené z oblastí v jihozápadní Evropě do středu a na sever Evropy. Kehrle po desítky let prováděl "nesmyslný a nerentabilní výzkum bez výsledků", kvůli němuž navštívil asi 50 různých zemí, než se mu podařilo zafixovat žádoucí vlastnosti kříženců. Aktuálně jsou oslabená francouzská včelstva decimována invazí čínských sršní (Vespa velutina), proti nimž bude samozřejmě mírná včela buckfastská v metropoli stejně bezmocná jako její venkovské kolegyně - KD.)

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009