16578

Sejdeme se na záložně, aneb kohout Silver nestíhá

19. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

 

Dnes bude mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Dobře oni i oni. Zprvu jsem se divil, proč mimořádná schůze stran bezpečnostního rizika naší malé zemi. Vždyť si opět agent StB jen tradičně nepohlídal péro a psal, co mu obhroublé sliny na rozeklaný jazyk přinesly. Již se však nedivím. Bezpečnost je vážně ohrožena. Nejen mafiány Andym a Pablem, jak jsem psal minule, nýbrž i tuhle ministr Kupka a jeho boží odborné vedení svěřeného ministerstva, kde bačuje jako zbojník nedobré pověsti.

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30683

Studie: Jedinci s ADHD se mohou častěji zapojovat do politiky

19. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Studie provedená v Izraeli před celostátními volbami v roce 2019 zjistila, že jedinci s poruchou pozornosti/hyperaktivitou (ADHD) se s větší pravděpodobností zapojí do politiky než jedinci bez příznaků ADHD. Zjištění platila i poté, co výzkumníci kontrolovali věk, pohlaví, vzdělání, politickou orientaci, terapii symptomů ADHD a několik dalších faktorů. Studie byla publikována v časopise PLOS One.

 20116

Izraelská delegace navštíví Washington, a bude tam jednat o plánované ofenzivě na Rafáh

19. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

USA varují, že útok by byl "chybou", zatímco Biden a Netanjahu spolu hovořili telefonicky poprvé po více než měsíci


Bílý dům oznámil, že Izrael vyšle do Washingtonu tým úředníků, aby s ním projednal plánovanou ofenzívu na Rafáh, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že útok by byl "chybou", a snaží se Izrael přesvědčit, aby umožnil přísun větší pomoci tváří v tvář hrozícímu hladomoru v Gaze.

Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan oznámil návštěvu Izraele po pondělním telefonátu Joea Bidena s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který se zaměřil na plánovaný útok na Rafáh, k němuž se Netanjahu zavázal.

 22809

Nový izraelský útok na nemocnici al Šífa dokazuje, že bojovníci Hamásu jsou navzdory velkým ztrátám stále v severní Gaze akceschopní

19. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Nový izraelský útok na nemocnici al Šífa dokazuje, že bojovníci Hamásu jsou navzdory velkým ztrátám stále v severní Gaze akceschopní 


Poslední útok na nemocnici al-Šifa ukazuje, že pozice izraelské armády v oblastech Gazy, které údajně byly vyčištěny od bojovníků Hamásu, je podstatně slabší, než tvrdí političtí představitelé Izraele - a naznačuje, že tato vojenská velmoc v regionu čelí na tomto území vlastní "věčné válce", která přinese obrovské útrapy pro všechny zúčastněné, zejména pro civilisty, píše Jason Burke.

 20613

Životní úroveň Němců se po ruské invazi na Ukrajinu prudce snížila, sdělují ekonomové

19. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Zpráva uvádí, že cenové šoky v energetice měly obrovský dominový efekt a reálné mzdy v roce 2022 klesly více než v kterémkoli jiném roce od roku 1950.

Energetický šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu vedl k největšímu propadu německé životní úrovně od druhé světové války a k poklesu ekonomické produkce srovnatelnému s finanční krizí v roce 2008, uvádí se ve strohém hodnocení.

 20152

Gaza: Ostré střety mezi IDF a Hamásem poté, co Izrael ovládl klíčovou nemocnici

19. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Izrael tvrdí, že po pondělním ranním útoku v nemocnici al-Šifa ve městě Gaza zabil 20 bojovníků


V okolí nemocnice al-Šifa ve městě Gaza pokračují prudké boje, neboť izraelské jednotky bojují s ozbrojenci Hamásu poté, co se při rned2ln9m rann9m [toku  zmocnily strategicky umístěného zdravotnického komplexu.

Svědci hlásili četné letecké údery a zuřivé přestřelky, zatímco rostly obavy o bezpečnost stovek civilistů v bezprostřední blízkosti nemocnice.

 20068

Druhá největší ruská banka oznámila nefunkčnost ruské obdoby systému SWIFT

19. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Obdoba mezinárodního bankovního systému SWIFT, který vytvořila ruská centrální banka po anexi Krymu v roce 2014, ruské úvěrové instituce pro přenos informací a převody nepoužívají kvůli špatné funkčnosti a malému počtu zahraničních účastníků. Deníku Vědomosti to řekla vedoucí odboru zahraniční ekonomické činnosti VTB Nina Čaplinskaja.

 16830

Co je neorasismus

18. 3. 2024

čas čtení 19 minut

Po celé Americe se káže nové náboženství. Je to nesmysl vydávaný za moudrost, píše černý profesor Kolumbijské univerzity Jon McWhorter.

 20699

Analýza varuje před úpadkem právního státu v celé EU

18. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Síť organizací zastávajících občanské svobody varuje, že ve státech, kde mají krajně pravicové strany vliv na moc, hrozí, že se zhoršování právního státu stane systémovým.



Přední síť pro občanské svobody uvedla, že právní stát v celé EU upadá, protože vlády nadále oslabují právní a demokratické kontroly a rovnováhy, a zdůraznila zejména prudký nárůst omezení práva na protest.

Berlínská organizace Liberties ve své výroční zprávě, kterou vypracovala ve spolupráci s 37 skupinami na ochranu práv v 19 zemích, uvedla, že ve starších demokraciích s hlavními vládními stranami, jako je Francie, Německo a Belgie, zůstává porušování zásad právního státu sporadické.

Avšak v podobně dlouho zavedených - tedy odolných - demokraciích, kde jsou u moci nebo ji ovlivňují krajně pravicové strany, jako je Itálie a Švédsko, hrozí podle Liberties zhoršování právního státu, které je sice postupné, ale může se stát systémovým.

Británie - která je nyní mimo EU, také podstatně omezuje právo na protest a vážně kriminalizuje demonstranty, především ty, kteří protestují proti využívání fosilních paliv.

 19850

O přebytcích, spekulantech a venkovské idyle

18. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Z nedělních Otázek V. Moravce jsem nabyl dojmu, že hlavní problém našeho zemědělství je nadprodukce obilí. A to zvláště v dnešní době, kdy je obilí prý celosvětově hodně, protože – podle zástupce organizace drobných zemědělců pana Šebka – v Austrálii a Americe se více hnojilo. Naše obilí, pokud se brzy nedostane ze sýpek, může blokovat uskladnění příští sklizně.

Jaká je varianta k tomuto neutěšenému vývoji? Pan Šebek ji nabídl naprosto jasně: platit drobné zemědělce za to, že vytvářejí dobré mezilidské vztahy na venkově a produkují mladé lidi ochotné dělat prostřednictvím péče o půdu to samé. Proti tomu stála teze paní poslankyně Balaštíkové z ANO, která kladla důraz na produkci a ekonomickou návratnost investic.

 22818

Neúspěšná revoluce Thomase Pikettyho

18. 3. 2024

čas čtení 14 minut

Vzpomeňte si na politickou situaci před deseti lety a možná vás napadne, že šlo o klidnější a méně dysfunkční časy. Britská ekonomika rostla a reálné mzdy začaly poprvé od léta 2007 růst, i když zůstávaly hluboko pod tímto vrcholem. Stabilní vliv Baracka Obamy v Bílém domě a koaliční vlády ve Whitehallu se zdá být na hony vzdálen naší současné postbrexitové, postCOVIDové době geopolitických otřesů a spirálovitě rostoucích životních nákladů. Zdálo se, že teprve blížící se referendum o skotské nezávislosti představuje skutečnou výzvu pro status quo, ať už se na něj pohlíží jako na hrozbu nebo příležitost. Ekonomové hovoří o "indexu mizérie", který kombinuje míru inflace s mírou nezaměstnanosti. Podle tohoto měřítka se ekonomikám Velké Británie a USA na jaře 2014 dařilo. Úrokové sazby zůstaly tam, kde byly od bankovní krize, a uvízly pevně pod 1 %. Byl to dárek pro držitele hypoték a ceny nemovitostí to odrážely.

 21236

Stručný průvodce sionismem v těžkých časech

18. 3. 2024

čas čtení 9 minut

"Nevykašlete se na slovo 'sionismus'?" zeptal se mě onehdy jeden neizraelský přítel. "Je to matoucí, znamená to protichůdné věci a vyvolává to nenávist. Antisemité ho používají jako ctnostné kódové slovo pro svou nenávist k Židům. Stalo se z toho sprosté slovo", píše izraelská levicová historička Fanya Oz-Salzberger.

 21860

To divné ticho

18. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Na aktuální téma - můj text z roku 2010, obsažen v knize Většina jsem já, píše Tereza Brdečková:
 
V devadesátých letech jsem pracovala na smlouvu v jednom velkém deníku. Hledala jsem témata a napadlo mě zajít pro inspiraci do nedaleké hospody, kde se redaktoři po práci scházeli u piva. Když jsem tam přišla, sedělo jich tam asi deset a byla jsem jediná žena. Udělali mi zdvořile místo a bavili se o motorkách. Pak se řeč stočila na domácí dění. Proslovila jsem svůj názor na daňové asignace (tehdy aktuální téma) a ptala se co oni na to. Rozhostilo se ticho, které jsem se marně snažila dešifrovat: neplácla jsem snad hloupost? Unikl mi nějaký detail?

 22795

Krize na Blízkém východě: Izraelská armáda zahájila operaci v okolí největší nemocnice v Gaze

18. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Izraelská armáda tvrdí, že provádí "vysoce přesnou" operaci v nemocnici al-Šifa; palestinské zdravotnické úřady varují, že uvnitř uvízli civilisté


Izraelská armáda zahájila operaci v okolí největší nemocnice v Gaze, al-Šifa, a ve svém prohlášení uvedla, že je "založena na zpravodajských informacích, které naznačují, že nemocnici využívají vysoce postavení teroristé Hamásu". IDF rovněž označily operaci za "přesnou".

V návaznosti na zásah palestinské zdravotnické úřady uvedly, že v jedné z budov nyní zuří prudký požár.

Podle ministerstva zdravotnictví, které v Gaze řídí Hamás, vypukl požár u vchodu do komplexu a způsobil udušení vysídlených žen a dětí v nemocnici. Uvedlo, že komunikace s nemocnicí  byla přerušena a lidé uvízli uvnitř chirurgických a pohotovostních jednotek jedné z budov.

"Jsou zde oběti, včetně mrtvých a zraněných, a není možné nikoho zachránit kvůli intenzitě požáru a zaměření na každého, kdo se přiblíží k oknům," uvedlo ministerstvo a obvinilo izraelské síly z "dalšího zločinu proti zdravotnickým zařízením".

Izraelská armáda podle agentury Reuters uvedla, že na vojáky vstupující do areálu byla vedena palba. "Vojáci odpověděli ostrou střelbou. Naše jednotky pokračují v operacích v oblasti nemocnice."

Tvrzení IDF ani Hamásu nebylo možné okamžitě ověřit.

 19902

Proč "wokeness" uvrhla levici do krize

18. 3. 2024

čas čtení 12 minut

Z nečekaných stran se ozývá kritika puritánských aspektů současné vlny politické korektnosti, která klade důraz na identitu a odlišnost, píše redaktor listu El País Sergio C. Fanjul.

 20461

Vladimir Putin tvrdí, že drtivě zvítězil v ruských volbách

18. 3. 2024

čas čtení 8 minut


Ruský prezident ve svém vítězném projevu prohlásil, že jeho hlavními úkoly budou válka na Ukrajině a posílení armády
 

Vladimir Putin si připsal drtivé vítězství v ruských prezidentských volbách, zatímco tisíce lidí v zemi i po celém světě protestovaly proti jeho prohlubující se diktatuře, válce na Ukrajině a zinscenovaným volbám, které směly  mít jen jediného vítěze.

V hlasování, které Spojené státy odsoudily jako "zjevně nesvobodné ani nespravedlivé", získal Putin údajně 87 % hlasů, jak vyplývá z exit pollingu zveřejněného státním Ruským centrem pro výzkum veřejného mínění a Nadací pro veřejné mínění.

V projevu ve svém volebním štábu v neděli večer Putin smetl západní kritiku voleb a řekl svým příznivcům, že byla "očekávaná".

 22822

Izraelský historik Lee Mordechai: Věcné svědectví o absolutně katastrofální situaci v Gaze, způsobené Izraelem

18. 3. 2024

čas čtení 113 minut

Absolutně zásadní faktografická analýza jednání Izraele vůči Palestincům. Zdroj v angličtině ZDE

Povinné čtení pro Jana Lipavského, Petra Pavla a Petra Fialu

The English original of this mater-of-fact, fundamental analysis of the behaviour of Israel towards Palestinians is HERE

15. března 2024

Shrnutí

Já, Lee Mordechai, povoláním historik a izraelský občan, podávám v tomto dokumentu svědectví o strašlivé současné situaci v Gaze, jak se události vyvíjejí. Obrovské množství důkazů, které jsem viděl a na které se z velké části odvolávám dále v tomto dokumentu, mi stačí k tomu, abych byl přesvědčen, že Izrael v současné době páchá genocidu na palestinském obyvatelstvu v Gaze. Současná válka je zdánlivě izraelskou reakcí na masakr Hamásu ze 7. října 2023, válečný zločin a zločin proti lidskosti, který byl spáchán v rámci dlouholetého konfliktu mezi Izraelci a Palestinci, jehož počátek lze datovat do roku 1917 nebo 1948 (či jiných dat). Ve všech případech se nedomnívám, že historické křivdy a zvěrstva ospravedlňují další zvěrstva v současnosti. Proto považuji reakci Izraele na akce Hamásu ze 7. října za naprosto nepřiměřenou.

Odstavce shrnutí obsahují shrnutí mnohem delších oddílů níže. Každý níže uvedený oddíl obsahuje několik desítek odkazů, které vedou k podpůrným důkazům, na nichž zakládám své hodnocení.

V posledních pěti měsících Izrael opakovaně masakroval Palestince v Gaze, což mělo za následek smrt více než 30 000 Palestinců - z nichž přibližně 70 % tvoří ženy a děti - do okamžiku napsání tohoto textu. Další desítky tisíc lidí byly zraněny. Tato čísla jsou pravděpodobně podhodnocená, vezmeme-li v úvahu, že Izrael záměrně zničil systém zdravotní péče v Gaze, který je jediným nezávislým zdrojem těchto čísel (z nichž vychází i Izrael, včetně jeho premiéra a armády). Izrael se aktivně snaží způsobit smrt civilního obyvatelstva Gazy.

Děje se tak prostřednictvím ničení institucí, které podporují život - jako jsou nemocnice nebo humanitární agentury -, a také tím, že pásmo Gazy dusí od základních potřeb: potravin, vody a léků. V důsledku toho již lidé v Gaze (především děti) začali umírat hlady a dehydratací. Kvůli nedostatku léků se náročné lékařské zákroky, jako jsou amputace a císařské řezy, provádějí bez anestezie. Izrael šel ve snaze zničit strukturu palestinské společnosti ještě dál, když se záměrně zaměřil na kulturní instituce, jako jsou univerzity, knihovny, archivy, náboženské budovy a historické památky.

Izraelský diskurz dehumanizoval Palestince do té míry, že naprostá většina izraelských Židů výše uvedená opatření podporuje. Nespočet videí z pásma Gazy nahraných vojáky izraelské armády svědčí o rozsáhlém týrání Palestinců (včetně krutého násilí a dehumanizace), všudypřítomném a normalizovaném rabování a bezohledném ničení všeho druhu majetku bez větších následků. Tento obsah potvrzují i palestinská svědectví, která popisují zkušenosti Palestinců se smrtí, ničením a týráním během jejich zadržování izraelskými bezpečnostními složkami a aparátem.

Všechny důkazy, které jsem viděl, jasně naznačují, že cílem Izraele je etnicky vyčistit pásmo Gazy, ať už částečně, nebo úplně. Klíčoví členové izraelské vlády učinili v různých okamžicích války prohlášení potvrzující tento záměr. Několik izraelských ministerstev plánovalo nebo pracovalo na usnadnění takového konce. Izrael vyklízí značné části pásma Gazy demolicí a buldozerováním a zároveň buduje izraelskou vojenskou infrastrukturu a snaží se Palestince zahnat do omezených oblastí již tak hustě osídleného pásma Gazy.

Jedním z cílů války je podle izraelské vlády propuštění rukojmích, z nichž více než 130 zůstává v zajetí Hamásu. I zde však důkazy naznačují, že vojenská operace není cestou k jejich propuštění. Do dnešního dne Izrael osvobodil prostřednictvím vojenských operací přesně tři rukojmí, zatímco mnoho dalších přímo či nepřímo svými akcemi zabil. Izraelská společnost je v současné době v otázce rukojmích rozdělena, což je přinejmenším částečně důsledkem akcí izraelské armády a izraelské vlády.

Celosvětová pozornost věnovaná Gaze odvedla pozornost od Západního břehu Jordánu. Tam operace Izraele prostřednictvím jeho vojenských sil nebo osadníků od počátku války vedly k zabití stovek Palestinců, etnickým čistkám nejméně 15 místních komunit a prudkému nárůstu násilí a týrání ze strany izraelského státu i židovských osadníků.

Vše výše uvedené bylo umožněno díky silné podpoře většiny mainstreamových médií v Izraeli i na Západě, především ve Spojených státech, Velké Británii a Německu. Proválečná kampaň - podporovaná jak státem, tak mainstreamovými médii v těchto místech - legitimizuje izraelské násilí a akce, odvádí pozornost od mnoha událostí v Gaze a přispívá k dehumanizaci Palestinců.

Jak odsouzený šéf slovenské kontrarozvědky skončil v Bosně

18. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské informační služby Peter Gašparovič, odsouzený za korupci, uprchl před vynesením rozsudku do Bosny a Hercegoviny. Byl nalezen v bosenském Mostaru, kde může čekat, jak se jeho případ vyvine a jak se ho dotkne novela trestního zákoníku, kterou schválila Ficova vládní koalice, upozorňují Enes Hodžić, Nino Bilajac a Tomáš Madleňák.

 20461

Útok na Volkova signalizuje návrat Ruska ke špionáži v Evropě z dob studené války

18. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Experti na obranu varují, že Moskva po invazi na Ukrajinu rychle zlepšuje své zpravodajské operace
 

Byl to surový a násilný útok, ale jako krvavý vzkaz byl mrazivě účinný. Útočník přepadl Leonida Volkova, blízkého poradce zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, před jeho domem na předměstí litevského Vilniusu. Bylo 22.06 hodin v úterý večer, poté, co Volkov natočil protiputinovské video před víkendovými volbami.

Útočník rozbil okénko auta, Volkova postříkal slzným plynem a opakovaně ho udeřil kladivem - asi patnáctkrát -, zlomil mu levou ruku a zkrvavil levou nohu, než z místa činu utekl. Podle Volkova to byl "zřejmý, charakteristický, typický, gangsterský pozdrav od Putina" a útok odrážel rodící se pravdu: Ruské zpravodajské operace v Evropě se vrátily.

 20965

Netanjahu schválil plán akce v Rafáhu

18. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Úřad izraelského premiéra uvedl, že plány na útok na město na jihu Gazy zahrnují evakuaci civilistů. Mezitím charitativní loď začala vykládat dlouho očekávanou pomoc v Gaze.

 20461

Kreml připravuje Rusy na doživotní Putinovu vládu

18. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Poté, co sloužil čtyři funkční období jako prezident a jedno funkční období jako premiér, čímž překonal rekordy všech sovětských vůdců s výjimkou Josifa Stalina, jednasedmdesátiletý Vladimir Putin znovu otevírá dveře volebních místností, aby legitimizoval dalších šest let své vlády.

 19789

O iluzi "ruského úpadku"

18. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Zdrojem mnoha chyb, které nakonec vedly k nové válce v Evropě, je nesprávný odhad "historické gradace" Ruska ze strany Západu. Na vše, co se v něm po rozpadu SSSR odehrálo, se obvykle pohlíželo prizmatem konceptu "úpadku Ruska". I když šlo o "demokratickou tranzici", automaticky se předpokládalo, že jde o demokratický přechod, ale někam směrem dolů, napsal Vladimir Pastuchov.

 20461

Rusové byli vyzváni, aby narušili poslední den prezidentských voleb Vladimira Putina

17. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Po dvou dnech útoků barvami, požárů a ukrajinských přeshraničních úderů byli ruští voliči vyzváni, aby najednou zaplavili volební místnosti a zkazili hlasovací lístky


Kritici Vladimira Putina a jeho kremelského režimu vyzvali k masovým protestům v ruských volebních místnostech v neděli, poslední den prezidentských voleb, které zaručeně upevní jeho tvrdou vládu.

Třídenní hlasování již zasáhlo ukrajinské bombardování a řada vpádů protiputinovských sabotážních skupin na ruské území. V neděli časně ráno způsobil útok dronu požár v rafinerii ve Slavjansku v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, zatímco v sobotu zemřeli podle úřadů dva lidé po útoku dronu v ruském městě Belgorod.

 22794

Těžce zranění pacienti uvízli v nemocnicích v Gaze, evakuace byla zastavena

17. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Zničení budov, příliš málo sanitek a nutnost pracovat v "rudých zónách" - to vše přispívá k traumatizaci obyvatelstva


Již více než měsíc neprobíhají žádné lékařské evakuace ze severní části Gazy, takže těžce zranění lidé jsou uvězněni v poškozených nemocnicích, kde se jim nedostává adekvátní péče, varovala přední lékařská charitativní organizace.

Sanitky potřebují naléhavý přístup, aby mohly odvézt nejzranitelnější pacienty ke specializované péči, uvedl Patrick Münz, vedoucí mise v Gaze německé lékařské charity Cadus.

Na severu Gazy nefungují žádné jednotky intenzivní péče, takže Palestinci nejvážněji zranění při izraelských náletech a pozemních bojích umírají.

 22817

Protestujeme proti cenzúre

16. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Oznámenie Borisa Zalu a Petra Weissa o ukončení spolupráce s denníkom Pravda

Tento týždeň nás oboch postihla “nemilá udalosť”. Riaditeľ obsahu denníka Pravda pán Ľuboš Kamenistý najprv odmietol publikovať pravidelný utorňajší komentár Petra Weissa a následne piatkový komentár Borisa Zalu žiadal upraviť v podstatných pasážach. Preto, lebo sme si dovolili kriticky sa vyjadriť k politike alebo vyhláseniam premiéra Róberta Fica. (V prípade Petra Weissa išlo o opakované zabránenie zverejnenia článku. Prvýkrát sa tak stalo tesne pred voľbami taktiež z dôvodu kritiky predsedu strany Smer za jeho proti ukrajinskú politiku.)

Rasismus ve Francii

16. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Pop píseň, kterou si na YouTube pustila miliarda lidí

Aya Nakamura, popová hvězda, která se ocitla ve středu pařížské olympijské bouře kvůli rasismu

Rozhořčení krajní pravice kvůli zvěstem o jejím vystoupení na zahajovacím ceremoniálu odhalilo hluboké rozpory ve Francii.

Je to nejposlouchanější francouzská zpěvačka na světě, jejíž neúnavně atraktivní  hity o lásce a zradě byly streamovány 7 miliardkrát. Loni se zapsala do historie, když vyprodala tři pařížské koncerty během 15 minut.

Aya Nakamura, největší francouzská popová superstar, která je známá svým jedinečným francouzským stylem ovlivněným afrobeatem a karibským zoukem, však tento týden kritizovala  rasismus a ignoranci poté, co krajně pravicoví politici vyjádřili pobouření nad možností, že by mohla zpívat na pařížské olympiádě.

 20967

Naděje na příměří v Gaze vzrostly poté, co Hamás upustil od svých klíčových požadavků

16. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Izraelští vyjednavači by měli v neděli dorazit do Kataru v rámci nových intenzivních snah o alespoň dočasné zastavení války v Gaze poté, co se Hamás minulý týden po sérii neúspěchů vzdal klíčových požadavků na příměří.

V posledních dnech byla militantní organizace zklamána neúspěchem svých výzev k vlně protestů během muslimského posvátného měsíce ramadánu, rozzlobila ji skutečnost, že Palestinská samospráva (PA) bez konzultace jmenovala nového premiéra, a utrpěla možnou smrt klíčového vojenského velitele při izraelském leteckém útoku v Gaze.

V pátek izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že schválil plány na vojenský útok na Rafáh, nejjižnější město Gazy, které je poslední hlavní baštou Hamásu, ale také nyní domovem více než milionu lidí, většinou vysídlených z jiných částí území.

Vývoj situace oslabil vyjednávací pozici Hamásu, i když počet obětí v Gaze stále roste a celosvětové pobouření stále sílí.

 22185

Izraelští obhájci lidských práv svědčí v Ženevě o týrání Palestinců v izraelských věznicích

16. 3. 2024

čas čtení 13 minut

- Obhájci práv odsuzují "systematické týrání" v izraelských věznicích

Rekordní počet palestinských vězňů zaplňuje izraelské věznice, kde čelí "systematickému týrání" a mučení, varovali obhájci práv a vyzvali k mezinárodní akci, informuje agentura AFP.

Členové několika izraelských nevládních organizací se tento týden vydali do Ženevy, aby před OSN vyjádřili obavy z velké "krize" uvnitř věznic v zemi.

"Jsme nesmírně, nesmírně znepokojeni," řekla Tal Steinerová, výkonná ředitelka Veřejného výboru proti mučení v Izraeli (PCATI). "To, na co se díváme, je krize," řekla agentuře AFP.

Dodala, že podle izraelských zdrojů zemřelo od 7. října za mřížemi údajně devět lidí. "V izraelské vazbě je nyní téměř 10 000 Palestinců, ... což je 200% nárůst oproti jakémukoli normálnímu roku," řekla.

Ačkoli OSN a další organizace již dlouho vyjadřují znepokojení nad podmínkami palestinských vězňů v izraelských věznicích, Steinerová uvedla, že situace se dramaticky zhoršila po vypuknutí války v Gaze.

"Během vojenského útoku na Gazu došlo v izraelských zadržovacích zařízeních a věznicích ke krizi, která byla  ignorována," řekla agentuře AFP Miriam Azemová z právního centra Adalah. Toto centrum se zabývá ochranou práv palestinských občanů Izraele.

Její organizaci se jen od 7. října podařilo zdokumentovat "19 jasných případů" mučení v izraelském vězeňském systému, včetně sexuálního násilí, řekla AFP.

"Jsme svědky skutečně rozsáhlého a systémového používání mnoha a mnoha nástrojů za účelem mučení a špatného zacházení s Palestinci."

Tato krize podle ní "vyžaduje okamžitý zásah mezinárodního společenství". Steinerová souhlasila a varovala, že se jedná o "pokračující krizi.

"Lidé (nyní) trpí ve vazbě... Je velmi nutný naléhavý zásah," řekla.

Izraelská vězeňská služba sdělila agentuře AFP: "Všichni vězni jsou zadržováni v souladu se zákonem."

Služba si není "vědoma stížností", které jsou proti ní vznášeny, uvedl mluvčí, ale zdůraznil, že veškeré stížnosti podané zadrženými "budou plně prozkoumány a řešeny oficiálními orgány".


- "Každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené," konstatuje UNRWA

Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (UNRWA) v sobotu v příspěvku na Twitteru uvedla, že "každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené".

"Podvýživa dětí se v Gaze rychle šíří a dosahuje bezprecedentní úrovně. Hrozí hladomor. Není času nazbyt," dodal.

Humanitární agentury opakovaně uvedly, že dovážení pomoci do Gazy po moři a prostřednictvím leteckých výsadků nebude stačit k tomu, aby nahradilo obtíže s dopravou zásob po souši.

Agentura AFP uvádí, že ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem zaznamenalo v posledních týdnech nejméně 27 úmrtí na podvýživu a dehydrataci, většinou dětí.

Letadlo Boeing společnosti United Airlines ztratilo za letu vnější panel

16. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

FAA vyšetřuje ztrátu panelu před bezpečným přistáním Boeingu 737-800 v Oregonu

 
Americký Federální úřad pro letectví vyšetřuje, jak je možné, že  letoun Boeing 737-800 společnosti United Airlines ztratil vnější panel před bezpečným přistáním v Oregonu.

Let 433 společnosti United přistál na letišti v Medfordu v pátek kolem 13.45 hodin se 139 cestujícími a šesti členy posádky po odletu ze San Francisca, uvedl FAA a letecká společnost.

FAA uvedl, že kontrola 25 let starého letadla po přistání provedená leteckou společností odhalila chybějící panel. Společnost United uvedla, že rovněž zahájí vyšetřování. Uvedla, že nebyla vyhlášena žádná mimořádná situace, protože během letu nic nenasvědčovalo poškození.

807