20461

Putin schválil plán hybridní války se Západem

19. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Ruská propaganda ve Spojených státech a Evropě, agresivní politika ministerstva zahraničních věcí, flirtování s globálním Jihem s cílem vytvořit nepřátelský postoj vůči Západu a donutit ho podporovat Rusko v jeho touze přetvořit světový řád pro sebe a přátelské autoritářské režimy - to vše je součástí plánu schváleného nejvyšším vedením Ruska.

 23026

Perpetuum mobile ministerstva práce a sociálních věcí

19. 4. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta


  1. ...lidé budou chodit do důchodu velmi staří, většinou nemocní...

  2. ...přesto, že díky digitalizaci bude stále ubývat pracovních pozic...

  3. ...tím vznikne další skupina nezaměstnaných (nezaměstnatelných)...

  4. ...ti už nebudou mít dnešní podporu v nezaměstnanosti, bude se jim v čase progresivněji snižovat, aby si našli práci co nejdříve...

  5. ...tu práci, která nebude k dispozici...

 22921

Bezproblémový sdílený obsah

19. 4. 2024 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut


Občas vám možná na Facebooku něco zablokují nebo vám i pohrozí, že tam máte nějaký dezinformační, nepatřičný nebo drastický obsah. Mně se to naposled stalo kvůli upozornění na článek Britských listů, který se týkal zoufalého utrpení dětí v Gaze. Článek doprovázel obrázek vyhladovělého umírajícího dítěte – vyhublého doslova na kost.

Zažil jsem, co je to za peklo, když vám vlastní dítě umírá před očima. Na vyzáblé děti, které umírají hlady, nebo nemocemi není žádný hezký pohled. Podle našich demokratů jsme však v situaci, že když se jedná o nepřátele naší demokracie, a tak by takový pohled v nás mohl vyvolávat nepatřičný soucit.

 22434

Po utajovaném brífinku o Ukrajině vyzval americký Výbor pro zpravodajské služby ke schválení pomoci Ukrajině do konce týdne

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů USA po tajném brífinku o Ukrajině vyzval Kongres, aby urychleně schválil pomoc Ukrajině do konce tohoto týdne. Odpovídající prohlášení vydali předseda výboru, republikánský kongresman Mike Turner, a vysoce postavený člen výboru, demokratický kongresman Jim Himes.

 22209

Západní strach z eskalace může Putinovi umožnit vítězství na Ukrajině

19. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Miliony Ukrajinců o víkendu se smíšenými pocity sledovaly, jak se koalice zemí spojila, aby ochránila izraelský vzdušný prostor před íránskými nálety. Reakce Ukrajiny nebyla nijak překvapivá. Koneckonců, tato působivá ukázka mezinárodní účinnosti protivzdušné obrany byla přesně tím, o co sami Ukrajinci prosí od doby, kdy v únoru 2022 začala totální invaze Ruska do jejich země, píše Mykola Bielieskov.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19608

Poučení z izraelské protiraketové obrany

19. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Výkon izraelské protivzdušné obrany v kombinaci s pomocí amerických stíhaček a antiraket zachránil o víkendu nespočet životů. Írán, Rusko a další protivníci se však z každého střetnutí učí a hledají slabiny, kterých by mohli využít. USA musejí udělat více, aby odradily a ochránily Američany před budoucími útoky.

 23024

Gaza a Palestina

19. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, čtvrtek 18. dubna 2024, 19 hodin:  Připojil se ke mně palestinský velvyslanec ve Spojeném království, protože později dnes večer bude OSN v Radě bezpečnosti hlasovat o žádosti o udělení plného členství Palestině, což by fakticky znamenalo uznání státu Palestina, a Spojené státy již daly najevo, že tuto žádost budou vetovat. Pane velvyslanče,  Nebyla ale tato žádost vždycky jen tyjátr? Protože jste vždycky věděli, že Američané nedovolí, aby prošla?

 18717

Proč v Donbasu nikdy neprobíhala "občanská" válka

19. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Rusko-ukrajinská válka, která začala 20. února 2014 nezákonnou okupací Krymu Ruskem, se 12. dubna 2014 změnila v rozsáhlý a násilný ozbrojený konflikt. Mnozí analytici, kteří jsou nyní solidární s Ukrajinou a aktivně odsuzují rozsáhlou ruskou invazi z 24. února 2022, zůstávají ohledně jejího původu rozpolcení: Kvůli ruské propagandě, teoretickým předsudkům, prosté naivitě nebo jiným důvodům mnozí z nich skutečně nadále jasně rozlišují mezi boji na Ukrajině před tímto datem a po něm, upozorňuje Julia Kazdobina.

 20127

Výzkum: Hladiny glukózy u lidí bez diabetu mohou kolísat více, než se myslelo

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Lékařský výzkumník z univerzity v Tel Avivu ve spolupráci se skupinou počítačových vědců z Weizmannova institutu věd v Izraeli zjistil, že hladiny glukózy nalačno u lidí bez diabetu se liší více, než se dříve myslelo. Ve studii publikované v časopise Nature Medicine skupina zkoumala hladiny glukózy nalačno u tisíců dobrovolníků bez diabetu, kteří nosili zařízení pro kontinuální monitorování glukózy.

 20116

Izrael stále plánuje útok na Rafáh, řekl Netanjahu západním diplomatům

18. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Netanjahu se rovněž snaží ujistit spojence, že reakce Izraele na Írán bude uvážená, zatímco činitelé ho vyzývají, aby se soustředil na dohodu o příměří

Benjamin Netanjahu sdělil západním diplomatům, že bude pokračovat v pozemní ofenzívě na Rafáh v jižní části Gazy, a rovněž naznačil, že očekávaná izraelská odveta za íránskou raketovou a dronovou salvu bude zaměřena spíše na íránské zájmy než na zástupce Teheránu.

Izraelský vůdce se snažil ujistit znepokojené spojence, že izraelská reakce na Írán bude uvážená, a zároveň prohlásil, že zaplaví Gazu pomocí a zajistí, aby civilisté a humanitární organizace měli dostatek příležitostí k útěku z Rafáhu, posledního relativního útočiště pro nejméně 1,4 milionu vysídlených Palestinců.

"Můžeme si jít hrát ven?" praly se děti rodičů. "Ano." Zabil je izraelský dron. Jen tak

18. 4. 2024

čas čtení 2 minuty



Tutéž reportáž, trochu rozšířenou, vysílali i v CNN.



Zde je jejich komentář:


Christiane Amanpour, CNN: Při útoku na uprchlický tábor tento týden zahynulo nejméně 14 lidí, z toho osm dětí, uvedli zástupci nemocnice. Zpravodaj Jeremy Diamond přináší tuto zprávu a varování. Je to velmi obtížně sledovatelné:

Reportér: Okamžik zastavený v čase, mrtvoly nejméně čtyř dětí rozhá kolem stolního fotbalu. Smích a výkřiky radosti v okamžiku utichly. Krev nyní značí místo, kde ještě před několika minutami stáli. Šahid, v žádném případě, Šahid. Má milovaná, její bratranec, křičí. Desetiletá Šahíd je jedním z těch dětí. Její zářivě růžové kalhoty, nepřehlédnutelné v náručí muže, který ji se souhlasem její rodiny odnáší pryč, se CNN rozhodla ukázat Šahíd nza života i ve smrti, aby dala tvář této války, smrtící dopad na děti v mučírně Al Axa.

Uprostřed chaosu visí Šahídiny růžové kalhoty, jak lékař potvrzuje to, co je tragicky zřejmé. Šahíd však není sama. Je jednou z osmi dětí, které zemřely na té přeplněné ulici v Al Mahází. Nemocnice sděluje, že byly zabity izraelským dronem. V době zveřejnění izraelská armáda uvedla pouze to, že incident se prověřuje, jedno po druhém jejich malá tělíčka přicházejí na chirurgický stůl..

Otec devítileté Lucane s opuchlýma a zarudlýma očima vypráví o posledních chvílích své dcery, která hrála s kamarády fotbal. To je moje nejstarší dcera, říká. Při hře je zasáhl nálet dronu. Jsou to všechno děti. O několik hodin dříve byl Yousef jedním z těch dětí, které si hrály spolu se Šahid a Loujainem, když byl náhle zabit ve válce, kterou si nevybral, jeho matka stále lpí na svém synovi.


Ani tento chlapec, který nemůže uvěřit, že jeho bratr je mrtvý. Musí být  stále naživu, pláče. Nenechávejte ho tady. Uprostřed výlevů smutku je Šahib, její krví potřísněné růžové kalhoty, opět nepřehlédnutelná. Proboha, co to všichni udělali? Jeden muž pláče. Co to všichni udělali?

 20965

Izrael nasadil další zbraně pro předpokládanou ofenzivu v Rafáhu

18. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

IDF potvrdily nákup tisíců stanů pro evakuaci, což vyvolává obavy z dlouhodobě hrozícího útoku

Izrael údajně nasadil na periferii pásma Gazy další dělostřelectvo a obrněné transportéry, což naznačuje, že se armáda připravuje na dlouho hrozící pozemní ofenzivu na Rafáh, jediné místo relativního bezpečí pro nejméně 1,4 milionu vysídlených palestinských civilistů.

Izraelský deník Ma'ariv ve středu rovněž uvedl, že jednotky byly uvedeny do pohotovosti a "řídící princip operace" schválil generální štáb Izraelských obranných sil (IDF) a ministr obrany Yoav Gallant. IDF se k těmto zprávám odmítly vyjádřit.

 22974

Spojené státy odmítají jednat v souvislosti se zprávami o týrání lidí izraelskými silami

18. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Panel vyzval k odepření finančních prostředků Izraeli kvůli závažnému porušování lidských práv, ale ministerstvo zahraničí dosud nekoná, uvádí se ve zprávě



Podle nové zprávy americké ministerstvo zahraničí nejedná na základě interních zpráv o porušování lidských práv ze strany izraelských armádních a policejních jednotek, což vyvolává nové otázky, zda pokračující dodávky zbraní do Izraele ze strany Washingtonu neporušují americké zákony.

Server investigativní žurnalistiky ProPublica citoval činitele, kteří uvedli, že zvláštní komise zřízená Bidenovou administrativou doporučila, aby USA odmítly financovat několik izraelských vojenských a policejních jednotek kvůli závažnému porušování lidských práv. Ministerstvo zahraničí však na základě těchto doporučení dosud nejednalo.

Palestinský chlapec, který přežil nálet, zemřel po zásahu balíkem letecké humanitární pomoci

18. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Smrt Zeina Oroqa znovu obrací pozornost na lidské oběti šestiměsíčního násilí, nedostatku potravin a podvýživy v Gaze

 

Když izraelský nálet v listopadu zničil dům jeho rodiny, Zein Oroq zůstal uvězněn pod sutinami. Byl zraněn, ale přežil, zatímco 17 členů jeho rozvětvené rodiny zemřelo.

Třináctiletého Zeina však později čekal krutý osud v Gaze, kde více než 2 miliony lidí trpí již více než půl roku nedostatkem potravin a podvýživou.

Američtí představitelé uvedli, že v některých částech obléhaného pobřežního pásma, kde Izrael a palestinská islamistická skupina Hamás bojují již více než šest měsíců, se již začíná projevovat hladomor.

Minulý týden byl Zein během leteckého svozu pomoci zasažen jedním z balíků, když se snažil získat plechovku fazolí fava, trochu rýže nebo mouky.

 23016

Kniha o Petru Kellnerovi

18. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Z toho, že tohle zveřejňuji, mám trochu závrať. Po pěti letech sbírání materiálů a příběhů o Petru Kellnerovi se jde do finále, píše Vojtěch Boháč.

Začal jsem ještě v Rusku s tím, že jsem chtěl zmapovat ten start Fondů Petra Velikého. Pak jsem se dostal k privatizaci Gazpromu, na to navázal příběh České pojišťovny a najednou jsem si řekl, že u nás hrozně chybí nějaký komplexnější pohled na dobu, kdy jsme se trochu zmatení vypravili do světa svobodné ruky trhu a jak jsme se s tím světem prali dalších 30 let.

Prostě kniha o Petru Kellnerovi se blíží. Sdílejte, než to smažou!

Ne, vážně, budu moc rád za sdílení ať se zto dostane k co nejvíce lidem.

K nabídce českého miliardáře na koupi britské pošty Royal Mail je třeba přistupovat s hlubokou skepsí, varuje Guardian

18. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Daniel Křetínský bude muset mluvit o tvrdých číslech a železných finančních závazcích, pokud hodlá pokračovat ve snaze získat Royal Mail.

Křetínský nedokázal odpovědět na zásadní otázky - a společnost by neměla sklouznout do soukromého vlastnictví ze zahraničí


"Z více důvodů - dědictví, duch společnosti - je dobré, když každý britský občan může investovat do akcií," řekl Daniel Křetínský před rokem listu Sunday Times a zdánlivě vyloučil nabídku na převzetí skupiny International Distributions Services, která vlastní Royal Mail. Nyní z pozice 27% vlastníka učinil nabídku.

Čeští miliardáři, stejně jako všichni ostatní, mohou změnit názor, ale tento obrat vyžaduje lepší vysvětlení, než jaké ve středu nabídla Křetínského soukromá společnost EP Group. Nové znění zní, že Royal Mail "by měla prospěch z toho, kdyby mohla zaujmout dlouhodobější postoj" a že EP je "připravena podpořit tento ikonický podnik při jeho transformaci a přestavbě na moderního poštovního operátora".

30777

"Katastrofa": Bidenova vláda schválila provoz největšího terminálu pro vývoz ropy na moři

18. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Skupiny bojující za klima důrazně odmítají tvrzení Bidenovy administrativy, že schválení provozu nového ropného terminálu na moři - plánovaného jako největšího v USA - je v národním zájmu poté, co americké ministerstvo dopravy oznámilo, že projekt splnil několik federálních požadavků. Provoz terminálu by tak mohl být zahájen do několika let.

Námořní úřad minulý týden oznámil, že společnost Enterprise Product Partners se sídlem v Houstonu získala na základě pětiletého federálního přezkumného procesu licenci na výstavbu hlubinného přístavu Sea Port Oil Terminal (SPOT) poblíž Freeportu v Texasu, píše Julia Conley.

 19879

Babišova lživá propaganda proti západní Evropě

18. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Myslel jsem, že je to už za námi, ale Babiš vrací do hry opět protizápadní stereotypy z let migrační krize 2015-2016. Cituji podle České televize, co šéf ANO prohlásil ve Sněmovně:

„Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti (…) (BC: migrační pakt slouží) „k asistované sebevraždě Evropy a její kultury.“

31986

Proč jsou česká média tak provinční v tématech týkajících se fosilních zdrojů

Konec aut na elektřinu? Ale kdepak...

18. 4. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Tomu se nedalo vyhnout: elektroauta končí, prodeje klesají, slepá ulička, návrat ke spalovákům. Desítky titulků, desítky článků - a dokonce i respektovaný Respekt se snížil k nedůstojnému clickbaitu "Elektrická auta se přestávají prodávat" (odkaz na konci). Zdá se, že se tu děje něco strašlivého!
Podívejme se tedy na suchá a nudná fakta - celosvětové statistiky prodejů elektrických aut po rocích...

 20706

Je Petr Fiala socialista?

18. 4. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Komentátorka z Czech News Center Lenka Zlámalová v pořadu Českého rozhlasu Osobnost Plus prohlásila, že Fialova vládu „provozuje light socialismus“. Těžko říct, zda se jedná čistě o provokativní hyperbolu, nebo si Zlámalová skutečně myslí, že vláda Petra Fialy se pokouší dospět k sociálně-demokratickému modelu západoevropského poválečného třicetiletí. V tom druhém případě by šlo o podivuhodnou míru odtrženosti od reality, v tom prvním o závratnou nezodpovědnost, s níž respektovaná komentátorka přistupuje k užívání pojmů.

 23014

Zatracovaný i uctívaný... a určující

18. 4. 2024 / Pavlína Antošová

čas čtení 10 minut


GEORGE GORDON BYRON (22. 1. 1788 – 19. 4. 1824) 

Před delší dobou jsem se v Řecku schválně zeptala místního průvodce na vlastní i zeměpisné jméno Vironos, odvozené od příjmení Byron. Původ mi už dříve potvrdily jiné zdroje, ale zajímala mě reakce. Dostavila se okamžitě, a ještě živější, než jsem čekala: "Yeeeees, lordos Byron!" Básníka, kterému část anglické veřejnosti nikdy neodpustila skandály v osobním životě, jeho obdivovaná kolébka evropské civilizace dávno přijala za vlastního. Úplně nejlépe si pak s odkazem revoltujícího barda poradili mladší romantičtí básníci – opět z jiných zemí –, kteří se zaměřili na myšlenkové bohatství i zpěvnost jeho díla a nechali si ukázat směr.

 20679

Hitlerova zahraniční politika po nástupu k moci

18. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

 

Pokračuji v četbě Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha.

Hitlerovou prioritou poté, co se stal kancléřem, bylo ovládnout Německo. Zahraniční politika byla tak nějakou dobu stranou jeho zájmu. Ministrem zahraničí zůstal Neurath, bez velkých změn pokračoval i diplomatický sbor. To byl jeden z faktorů, který v západních mocnostech vyvolal dojem, že všechno je v pořádku.

 20706

Fialový terminátor, aneb hastala bastala lidé a voliči

18. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Premiér Fiala přináší těžce zkoušené republice pod jeho vládou na kongresu vládní strany ODS v Ostravě dobré zprávy. Jako jeho kolega tajtrlík Večerníček na podivném kole pádí po ekonomicky zdevastované zemi a udiveným občanům nabízí pravicové listy plné fialových lživých zpráv o báječné správě věcí veřejných. 

Občané, kteří se vždy mají a vždy měli za vlády ODS tutově nejlépe, dle slov velikána Fialy nutně potřebují nějaké dobré zprávy o tom, jak se mají dobře. On dobrotivý dobrý bůh české dobré pravice, hospodář z dobré strany dobrých hospodářů jim ony dobré zprávy rád na vlastním hřbetě přinese.

 23019

Bude policie ČR stíhat tyto kriminální výroky?

18. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta



 23015

CLOUDS: Choreografka Věra Ondrašíková uvádí novou taneční inscenaci o komunikaci dětí a teenagerů. Beze slov

18. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Nová taneční inscenace s názvem CLOUDS vzniká v režii Věry Ondrašíkové & kolektivu ve spolupráci s novým kulturním prostorem ARCHA+. Oceňovaná choreografka se zaměřuje na duši dospívajících a otevírá aktuální téma, když hledá nový způsob, jak se k sobě navzájem přiblížit a lépe si porozumět. Beze slov.

Premiéra inscenace se koná 15. 5. 2024 od 19 hodin v prostoru ARCHA+ (Na Poříčí 26, Praha 1). Na programu bude po dobu jednoho roku, vzhledem k věku performerů/ek je životnost projektu omezena. Naplánována jsou i dopolední představení pro školy.

 22991

Krize na Blízkém východě: Katar prohlásil, že přehodnotí svou roli prostředníka ve válce mezi Izraelem a Gazou

18. 4. 2024

čas čtení 10 minut

 
Katarský premiér uvedl, že tento krok činí kvůli "zneužívání katarské role".


- Izrael údajně nasadil další zbraně pro předpokládanou ofenzívu v Rafáhu

Izrael údajně nasadil na periferii pásma Gazy další dělostřelectvo a obrněné transportéry, což naznačuje, že se armáda připravuje na dlouho hrozící pozemní ofenzivu na Rafáh, jediné místo relativního bezpečí pro nejméně 1,4 milionu vysídlených palestinských civilistů.

Izraelský deník Ma'ariv ve středu rovněž uvedl, že jednotky byly uvedeny do pohotovosti a "řídící princip operace" schválil generální štáb Izraelských obranných sil (IDF ) a ministr obrany Yoav Gallant. IDF se k těmto zprávám odmítly vyjádřit.

IDF v úterý potvrdily, že nakupují 40 000 stanů, aby se připravily na evakuaci statisíců vysídlených civilistů, kteří hledali útočiště v Rafáhu, nejjižnějším městě v pásmu Gazy, což je jediná větší městská oblast na území, kam izraelské pozemní síly zatím nevstoupily.

Nová operace v šestiměsíční válce proti palestinské militantní skupině Hamás se údajně nejprve zaměří na zajištění severní a střední části Gazy, zejména na řetězec uprchlických táborů v okolí města Deir al-Balah, uvedl Ma'ariv.

K tomuto kroku dochází deset dní poté, co Izrael stáhl většinu svých pozemních sil z pásma a ponechal jednu divizi, která obsluhuje koridor Netzarim, Izraelem vybudované nárazníkové pásmo, které nyní rozděluje pobřežní území.

Palestinci na místě však uvedli, že tento týden došlo k obnovení přítomnosti izraelských pozemních jednotek v severní části Gazy, včetně Bejt Hanúnu, kde tanky obklíčily školní budovy, v nichž se ukrývali vysídlení lidé.

 21726

Koalice humanitárních organizací tvrdí, že k odvrácení katastrofické války na Blízkém východě je nutné příměří v Gaze

18. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Koalice více než desítky humanitárních skupin v úterý zdůraznila potřebu okamžitého zastavení palby v pásmu Gazy po odvetném útoku Íránu na Izrael, který již více než půl roku vede zničující válku proti palestinské enklávě, jak tato koalice  - včetně Mezinárodního záchranného výboru,  Norské rady pro uprchlíky, Save the Children a ActionAid - uvedly ve společném prohlášení. Podle jejich mínění je nedávná eskalace situace na Blízkém východě bezprecedentní a hrozí, že bude mít za následek zhoršení situace na Blízkém východě, informuje Jake Johnson.

Izrael od začátku války v Gaze urychlil nezákonnou výstavbu osad ve východním Jeruzalémě

17. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 
Za nejkontroverznějším z projektů, v jehož rámci vzniknou tisíce bytových jednotek, stojí ministerstva a vládní úřady


Izraelská vláda urychlila výstavbu osad ve východním Jeruzalémě, přičemž od začátku války v Gaze před šesti měsíci bylo schváleno nebo pokročeno ve výstavbě více než 20 projektů v celkovém počtu tisíců bytových jednotek, jak vyplývá z plánovacích dokumentů.

Za všemi největšími a nejspornějšími projekty stojí ministerstva a úřady izraelské vlády, někdy ve spolupráci s pravicovými nacionalistickými skupinami, které se v minulosti snažily Palestince z jejich domovů v některých částech města vystěhovat.

Rychlé schvalování nebo výstavba osad, které jsou podle mezinárodního práva nelegální, pravděpodobně dále poškodí vztahy Izraele s Bidenovou administrativou.

 18474

Charkovu hrozí, že se bez pomoci USA stane "druhým Aleppem", říká starosta

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Obyvatelé druhého ukrajinského města svědčí  o dopadech rostoucích ruských útoků zaměřených na předměstí a dodávky energie
 


Charkovu hrozí, že se stane "druhým Aleppem", pokud američtí politici neodhlasují novou vojenskou pomoc, která by Ukrajině pomohla získat protivzdušnou obranu potřebnou k zabránění dalekonosným ruským útokům, varoval starosta města.

Ihor Těrechov uvedl, že Rusko změnilo taktiku a snaží se zničit dodávky elektřiny do města a terorizovat 1,3 milionu jeho obyvatel ostřelováním obytných oblastí, přičemž lidé zažívají neplánované výpadky proudu po celé hodiny.

Jsem izraelský akademik a mám důkazy, že Izrael páchá v Gaze genocidu

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut


1/ Jsem izraelský akademik. Moje komunita stále příliš mlčí k válce v Gaze. Po mém virálním tweetu z minulého měsíce je toto aktualizovaná a rozšířená verze toho, jak vidím věci na základě >1000 článků a 1000 videí/obrázků z války. 🧵souhrnné závěry:


2/ Podrobnosti, příklady a více než tisíc zdrojů najdete na obrázcích na konci tohoto řetězce.

Já, Lee Mordechai, historik a izraelský občan, podávám v tomto dokumentu svědectví o tom, jak se události vyvíjejí, o strašlivé situaci v pásmu Gazy.

3/ Tato verze je dvakrát delší a podrobnější než předchozí. Je mnohem lépe uspořádaná, obsahuje nové diskuse (např. počet palestinských deah, nálet na al-Šifu, definice genocidy) a nové důkazy a zjištění. 

4/ Za posledního půl roku Izrael opakovaně masakroval Palestince v Gaze, což mělo za následek smrt více než 33 000 Palestinců - z nichž přibližně dvě třetiny tvoří ženy a děti - od okamžiku sepsání tohoto dokumentu. Další desítky tisíc lidí byly zraněny a nejméně tisíce jsou pohřešovány.

 22185

Netanjahu se snaží dostat Západ do války na Blízkém východě, varuje íránský diplomat

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

Íránský chargé d'affaires v Londýně prohlásil, že jeho země bude reagovat tvrději, pokud na ni Izrael znovu zaútočí v rámci "dalšího omylu"



Benjamin Netanjahu se snaží chytit Západ do pasti totální války na celém Blízkém východě, která by měla nedozírné následky pro region i celý svět, prohlásil íránský vrchní diplomat ve Spojeném království ve svém prvním rozhovoru od víkendového bezprecedentního raketového útoku Teheránu na Izrael a útoku drony.

 22983

Solidarita s rektorem Glasgow University dr.Abu Sittahem

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Vážení,

mnozí z vás jistě vědí, že dr. Ghassan Abu-Sittah byl minulý týden uveden do funkce rektora Glasgowské univerzity. Celý historický projev dr. Abu-Sittaha naleznete zde: Ghassan Abu-Sittah: "Zítřek je palestinský den" | Progressive International, píší akademické odbory na Glasgow University.

Den po svém uvedení do funkce rektora v Glasgow byl dr. Abu-Sittah zadržen a byl mu odepřen vstup do Německa, kde měl vystoupit na konferenci o Palestině. Připojte se prosím k mimořádnému protestu na znamení solidarity s Dr. Abu-Sittahem, který svolaly studentské skupiny na  středu 17. dubna v 18 hodin na Library Hill.

Zveme také všechny členy k účasti na následující akci sponzorované naší odborovou pobočkou UCUG, Glasgow Legal Theory Group a Glasgow Middle East Forum.

"Věže ze slonoviny, věže z oceli: Izraelské univerzity a útlak Palestinců".

V pátek 26. dubna ve 14.00 hodin budeme hostit Dr. Mayu Wind, která představí svou knihu, nedávno vydanou v nakladatelství Verso, Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom (Věže ze slonoviny a oceli: Jak izraelské univerzity popírají svobodu Palestinců). Kniha dokumentuje, jak izraelský akademický systém přispívá k útlaku a vyvlastňování Palestinců.

 19580

Bankéři po útoku Íránu na Izrael zvýšili hodnotu akcií společnosti Lockheed Martin

18. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Americká společnost Lockheed Martin sehrála od 7. října významnou roli v bombardování a invazi do Gazy.

O víkendu Írán odpálil více než 300 raket na leteckou základnu Nevatim v jižním Izraeli, kde jsou umístěny stíhačky F-35 americké výroby. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který před několika týdny dohlížel na úder na íránský konzulát v Sýrii, již slíbil odvetu. Pozorovatelé vnímají toto vzrůstající napětí s obavami a bijí na poplach před vypuknutím širší války, podotýká Nick Cleveland-Stout.

 22214

Riskantní pokus Íránu o novou definici odstrašení Izraele

18. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Íránský útok na Izrael měl vyřídit účty za úder, který 12 dní předtím usmrtil dva generály islámských revolučních gard (IRGC) a pět dalších důstojníků, z nichž tři řídili operace v Jemenu, Iráku a Libanonu

Po likvidaci několika nejvýše postavených íránských důstojníků na území, které bylo podle zákona svrchovaným územím Íránu, byly IRGC odhodlány ukázat na domácí i regionální frontě, že jsou stále silným a smrtícím bojovým strojem, soudí Daniel Brumberg.

 22185

CNN: Izrael odložil plány na ofenzívu v Rafáhu v souvislosti s bouřlivou debatou o reakci na íránský útok

18. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Izrael se chystal podniknout první kroky k pozemní ofenzívě na město Rafáh v Gaze, ale po víkendovém útoku Íránu, který vyvolal ve válečném kabinetu vášnivou debatu o tom, jak reagovat, tuto kampaň odložil, uvedly izraelské zdroje pro CNN.

Izraelské letectvo mělo v pondělí začít shazovat letáky na části Rafáhu, uvedly dva izraelské zdroje v rámci příprav na pozemní ofenzívu do nejjižnějšího města Gazy, kde se ukrývá více než milion lidí.

Jeden z izraelských představitelů uvedl, že Izrael je i nadále odhodlán provést pozemní ofenzívu v Rafáhu, ačkoli načasování evakuace civilistů a nadcházející pozemní ofenzívy zůstává v tuto chvíli nejasné.

Izraelská armáda se k tomu odmítla vyjádřit.

207