22. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 9. 2003
Dopis města Slaný obyvatelce Mexika

V pátek se dozvěděli ti, jichž se týká hrozba vystěhování z "ubytovny" Ouvalova, že jim radnice dává čas do 25. září. Buď do té doby vše zaplatí a mají "naději", že mohou za stejně vyděračských podmínek "bydlet", nebo nezaplatí a půjdou. Jaký je rozdíl mezi dneškem a 25. zářím pro člověka, který je živ z žebračenky či žebrácké mateřské? Sehnat sedmnáct či více tisíc znamená se zadlužit u lichváře, nebo jít krást. Legálním příjmem si Horvátova rodina vydělá dlužné peníze do 25. září pouze stěží. 16. září jim přitom vypršel konečný termín zaplacení. "Promeškali svoji šanci, navíc neukázali sebemenší snahu s dluhem něco udělat," nechal se pro ČTK slyšet starosta Slaného Ivo Rubík (ODS). Má pravdu. Chudí si nezaslouží žít.

22. 9. 2003
Potřeboval jsem písemné znění tiskové informace o kauze Slaný, kterou úředníci ombudsmana rozdávali na potkání při tiskové konferenci 10. září. Nelenil jsem a napsal pověřenému úředníkovi kanceláře veřejného ochránce práv e-mail. Odpověď mne nejenže neuspokojila, ale zůstal mi nad ní rozum stát. Je vidět, že formalistickým motejlismem je prosycena celá brněnská budova. Od sklepa až po půdu. Informaci jsem si nakonec sehnal. Natruc - jiným, méně oficiálním způsobem. Nedá mi ale, abych se nepodělil se zážitkem z komunikace s tiskovým oddělením veřejného ochránce práv...
22. 9. 2003

Proti důslednému výkonu veřejné správy jistě nelze nic namítat, tento program však podle názoru veřejného ochránce práv nenabádá k důslednosti, která je slučitelná s principy fungování právního státu, ale spíše k porušování principů přiměřenosti a individuálního přístupu při řešení jednotlivých případů. Město zvolilo ve vztahu k dlužníkům represivní postup, který je vydáván za snahu chránit slušné a poctivé občany prostřednictvím Programu nulové tolerance, namísto citlivého sociálního přístupu.

22. 9. 2003
Starost města Slaný Ivo Rubík umí jednu věc výborně - mediálně prodat i ústup z bojiště. Namísto věcného přístupu, kterým by dokázal, že hurá akce, zvaná "nulová tolerance" se proměnila k lepšímu a nenese už s sebou prvky sociálně segregační či rasistické nátakové akce - mobbingu, pokračuje starosta v mediální masáži svých spoluobčanů. Naposledy mu nezanedbatelný prostor dali jedna mladá, nadaná redaktorka Práva a jeden mladý, nadaný redaktor ČTK...
22. 9. 2003

Ve snaze neutralizovat případnou kritiku společnosti BBC v připravované zprávě soudního vyšetřování, týkajícího se okolností smrti dr. Davida Kellyho, plánuje BBC restrukturalizaci, v jejímž rámci zřejmě přijde reportér Andrew Gilligan o své místo v pořadu Today rozhlasové stanice Radio 4. Generální ředitel BBC Greg Dyke také požaduje "kulturní změnu", aby BBC byla více ochotna přiznávat chyby.

V závěrečném týdnu soudního vyšetřování okolností smrti dr. Kellyho sílí také tlak na Downing Street.

22. 9. 2003
Poté, co političtí vedoucí představitelé Evropy a USA zorganizovali rozklad konference ministrů v mexickém Cancúnu, otázkou je, co dál. Selhání cancúnské konference však nutně neznamená konec vyjednávání o hospodářském rozvoji, ani rozklad multilaterálního systému. Naopak, selhání Cancúnu vytvořilo příležitost pro to, aby došlo k posílení legitimity Světové organizace pro obchod a aby byly změněny principy mezinárodního obchodu, které vyvolávají ve světě chudobu, míní Kevin Watkins, šéf výzkumu v čelné britské charitativní organizaci Oxfam.
22. 9. 2003
V těchto dnech česká justice kárně projednává jeden ze svých skandálků. Jako zastupující ministr spravedlnosti ho sice nastartoval český premiér Vladimír Špidla, ale do náležitého konce by ho měl dovést bývalý šéf českých advokátů a nyní "řádný" ministr spravedlnosti Karel Čermák. Jde o mediálně dost sledovaný případ údajně nepřípustných osobních vazeb mezi jednou státní zástupkyní z Karlových Varů s tamními policejními šéfy, v němž po prý osobních intervencích té státní zástupkyně bylo zastaveno trestní stíhání jistého místního policisty, obviněného z loupežného přepadení jedné karlovarské pošty.
22. 9. 2003
Norská reportérka Asne Seierstadová strávila několik měsíců v jedné kábulské rodině. Napsala o tom knihu, která se stala mezinárodním bestsellerem, viz článek "Náboženství je duševní choroba" ZDE. Afghánec, u kterého reportérka bydlela a o jehož rodině psala, je velmi rozhněván. "Kniha je pomluvou mne, mé rodiny i mého národa," zuří:
Hana Marvanová
22. 9. 2003
Hana Marvanová se mezi politiky nehodí. Hlásá liberální myšlenky a dokonce se snaží podle svých prohlášení chovat. To nechápou její kolegové z koalice, ba ani z její politické strany. I když s jejími názory nemusíme vždy souhlasit, tak musíme uznat, že - přes všechny možné výhrady k nim (a někteří možná i ke stylu života) - se chová přiměřeně poměrům. Korektněji a čitelněji než mnozí (většina) z její "profese". V minulém týdnu dala na čas přednost mateřským povinnostem, před Poslaneckou sněmovnou.
22. 9. 2003
Dne 19. února 2003 zastřelil MUDr. Jiří Pasovský nigerijského konzula a postřelil recepčního. Pasovský byl zastižen na místě činu, policii se přiznal a byl obviněn z vraždy a vzat do vazby. Na návrh obhájce, který předložil soudu dva lékařské posudky, bylo trestní řízení proti Pasovskému později zastaveno, protože byl v době činu údajně nepříčetný. Údajně.

Autor tohoto článku si nepřeje být jmenován; jeho totožnost je redakci známa.

22. 9. 2003
V Táboře se v sobotu 27. září uskuteční sjezd Strany zelených, který by měl projednávat budoucí programovou orientaci strany. Před sjezdem stranu ovládly polemiky především mezi stoupenci lídra její programové skupiny Jakuba Patočky a přívrženci Petra Uhla. Patočka s Uhlem se společně podíleli jako "tmavozelení" reformátoři na vymanění Strany zelených z vlivu korupčních sil, spojených s některými představiteli minulého vedení. Nyní jsou však v otázce programu, částečně i politické praxe, rozděleni: zatímco prvního z dvojice neopustily moralistické a centralistické přístupy a jen obtížně se nutí ke kompromisům, bývalý trockista Uhl přichází na sjezd s návrhem volnější a na regionech založené stranické struktury a s programem, bližším západoevropským Zeleným.

Změny, které se udály v SZ za uplynulý rok, shrnuje následující článek, který již vyšel v malonákladovém časopise Parlamentní zpravodaj a jehož některé upravené pasáže otiskl též sociálně demokratický časopis Trend.

(Autor textu je doktorand na katedře politologie v Brně a ve Straně zelených patří spíše k sympatizantům Uhlova přístupu).

22. 9. 2003

Nejenže selhala na celé čáře, ale má na svědomí další mrtvé a zmrzačené izraelské muže, ženy i děti. Je čas hodit ji do koše. "Musí se na to jinak," píše Shmuel Neumann v angličtině ZDE. Jeho článek shrnul Pavel Mareš.

Šumava
22. 9. 2003
V Mladé frontě Dnes vyšel 4. září poněkud povrchní a nepříliš vydařený článek Evy Tiché, "Putování za kůrovcem míří na Šumavu". Paní redaktorka se účastnila jeden a půl dne celkem čtyřdenního pochodu organizovaného Hnutím DUHA pro zájemce z řad veřejnosti a vytěžila z toho spíše pokus o reportáž prokládanou opravdovými nepodstatnostmi. Možná takový styl konvenuje průměrnému čtenáři MfD, ale určitě to není to pravé.

Pochodu jsem se účastnil a zde je podstatné sdělení toho, co jsem si z příjemné akce odnesl:

22. 9. 2003
ohodnoceno redakcí Britských listů jako nezaplacená inzerce, čili inzerce k nezaplacení...

25. 9. se v brněnském kině Scala sejdeme a uděláme takovou šou, jakou jen my umíme. Bude se celý ten den pít a mluvit a promítat. Budeme také rádi, když také přijdete.

Omlouvám se, ale je také jedna z mých posledních z příležitostí poslat nevyžádaný mail, dokud po tom nejde Policie ČR.

22. 9. 2003
Prekvapuje ma, že v diskusii o uzákonení povinnosti viesť podvojne účtovníctvo súkromnými podnikateľmi sa hovorí všeličo, ale chýba diskúsia o odbornej stránke problému. Hlasy proti z dôvodu, že sa zvýšia náklady podnikateľov a odborne nie sú na to pripravený, sú neopodstatnené, pretože:
22. 9. 2003

V pátek 12. září tohoto roku byl za asistence ozbrojených sil Zimbabwe uzavřen a zapečetěn jediný nezávislý zimbabwský deník Daily News, a to proto, že se jeho redakce odmítla podřídit novému mediálnímu zákonu, podle kterého mohou vykonávat žurnalistickou práci pouze ti novináři, kteří získají licenci od státní Komise pro média a informace (MIC).

Vydavatel internetového průběžníku Česká média Jaroslav Berka, předseda řídícího výboru Syndikátu novinářů Miroslav Jelínek, šéfredaktor Českého rozhlasu 6 Ivan Štern, ředitel "New York University" v Praze Jiří Pehe a předsedkyně Českého helsinského výboru Hana Havelková iniciovali proti tomu protestní petici...

22. 9. 2003

Existuje sociálně únosný recept na liberalizaci nájemního bydlení?

z dopisu čtenáře Britských listů Karla Bělunka

Před rokem jsem se přistěhoval do Prahy za prací a sám jsem jednou z obětí "Špidlova apartheidu", patřím do nízké bezdekretové kasty a proto musím platit za byt šestinásobek než členové privilegované kasty regulovaných. Níže uvedená petice si klade za cíl zavedení elementární spravedlnosti a rovnosti před zákonem, jak by to v zemi (která si hraje na civilizovanou) mělo být obvyklé.

19. 9. 2003
V momentě, kdy se čtenářskému publiku dlouho nedostává toužebně očekávané literární události, je potenciálně možné tuto událost uměle vyrobit.

Stále sice různá prozaická díla čteme, ale jen málokdy dochází k tomu, že bychom jimi byli nějak hlouběji zasaženi, že by nás svou vlastní výpovědí provokovala, že by nás skrze svůj fiktivní svět nechala alespoň částečně nahlédnout pod pokličku stále složitějšího a stále méně pochopitelnějšího světa reálného.

V české próze jako by se snad zastavil čas. Číslovky v tirážích, které označují rok vydání se sice proměňují, ale téměř nikde není vidět jakýkoliv pohyb, jakákoliv progrese. O samotná prozaická díla není na českém knižním trhu nouze- vychází jich stále dost a dost- , ale současný stav, který podle mne trvá již docela dlouho, lze s jistotou nazvat čekáním na literární událost. Jistě, nemůžeme předpokládat, že se každý rok objeví spousta přelomových děl, která se stanou novými mezníky v dějinách české literatury, ale neustálé setkávání se s prózami, jež ve velké míře pouze opakují předchozí literární stav, může být pro poučenějšího čtenáře již dosti nudnou procházkou po českých literárních lesích.

Autor tento text přednesl ve středu na konferenci zahraničních bohemistů, kterou letos uspořádaly Obec spisovatelů a ministerstvo školství na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

22. 9. 2003
tisková zpráva ČRo

Tak jako každý rok i letos přivítají Poděbrady v závěru září Český rozhlas. Ten je totiž pořadatelem mezinárodní přehlídky původní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Letošní -- v pořadí již třináctý -- ročník festivalu se uskuteční ve dnech 23. -- 25. září 2003 a opět s mottem "Na srdce jsou Poděbrady, na duši je Český rozhlas".

Aktivisté na demonstraci proti konání zasedání WTO v Cancúnu
22. 9. 2003

Neúspěch konference WTO byl zklamáním pro většinu delegací, které se účastnily mnohostranných jednání. Nezdar konference je nutno posuzovat také z hlediska jejího průběhu, neboť nikoli ve všech jednáních byly pozice členů nepřekonatelně rozdílné. Překotný závěr konference jim však zřejmě neumožnil projevit připravenou flexibilitu a přistoupit ke kompromisům, které byli ochotni učinit až na poslední chvíli.

22. 9. 2003
neoficiální překlad dokumentů do češtiny

Mnozí čtenáři nebyli seznámeni s texty, které přecházely a ovlivnily přijatými formulacemi agendu jednání WTO v Cancúnu. Právě jejich znalost může pomoci analyzovat problémy, se kterými se jednání potýkalo, a proto přinášejí Britské listy exkluzivně překlad klíčových dokumentů ze setkání WTO v roce 2001 v Doha. Čtenáři budou mít alespoň možnost porovnat diplomatický jazyk mezinárodních konferencí a jejich přínos s realitou dva roky poté... Pochopí snáze, komu opravdu slouží liberalizace mezinárodního obchodu a kdo z ní má prospěch.

Mezinárodní obchod může hrát významnou úlohu v podpoře hospodářského rozvoje a zmírňování chudoby. Uvědomujeme si potřebu toho, aby z růstu blahobytu a z nových příležitostí, které jsou výsledkem mnohostranného obchodního systému, těžili všichni lidé. Většinu členů WTO tvoří rozvojové země. Usilujeme o umístění jejich potřeb a zájmů do středu Pracovního programu přijatého touto Deklarací. S vědomím preambule Marrákešské dohody budeme nadále vyvíjet pozitivní úsilí zaměřené na to, aby rozvojové země, a zejména nejméně rozvinuté země, měly zajištěn podíl na růstu světového obchodu, který bude úměrný potřebám jejich hospodářského rozvoje. V této souvislosti musí hrát důležitou úlohu zlepšený přístup na trh, vyvážená pravidla, a dobře cílené a trvale financované programy technické pomoci a vytváření odpovídajících podmínek.
22. 9. 2003
neoficiální překlad dokumentu do češtiny
  • Nabádáme Členy, aby se zdrželi napadání opatření notifikovaných rozvojovými zeměmi v rámci tzv. green boxu, jejichž cílem je podpora rozvoje venkova a adekvátní řešení problému potravinové bezpečnosti.
  • Bereme na vědomí zprávu Výboru pro zemědělství (G/AG/11) ohledně provádění Rozhodnutí o opatřeních týkajících se možných negativních vlivů programu reforem na nejméně rozvinuté země a na rozvojové země, u kterých dovoz potravin převažuje nad vývozem ...
  • ... Bereme na vědomí návrh pokládat opatření zaváděná rozvojovými zeměmi s cílem dosáhnout legitimních vývojových cílů, jako je regionální rozvoj, technologický výzkum a financování jeho rozvoje, diverzifikace výroby a rozvoj a zavádění ekologických výrobních metod, za nenapadnutelné subvence ...
Protesty proti WTO
22. 9. 2003
neoficiální překlad dokumentu do češtiny
  • ... Uvědomujeme si vážnost problémů v oblasti veřejného zdraví postihujících mnohé rozvojové a nejméně rozvinuté země, zejména problémů způsobených virem HIV/AIDS, tuberkulózou, malárií a jinými epidemiemi.
  • Zdůrazňujeme potřebnost toho, aby byla Dohoda WTO o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (Dohoda TRIPS) součástí širšího národního a mezinárodního úsilí o řešení těchto problémů.
  • Uznáváme, že ochrana duševního vlastnictví je důležitá pro vývoj nových léků. Také však uznáváme obavy ohledně jejího vlivu na ceny léků.
  • Usnesli jsme se, že Dohoda TRIPS nebrání ani by neměla bránit Členům v přijímání opatření na ochranu veřejného zdraví. ...
22. 9. 2003

V letošním roce uplynulo 100 let od domněnky Svante A. Arrhenia, že se život přenáší mezi hvězdami pomocí tlaku záření na spóry života...

22. 9. 2003
Skoro mi připadá, že politické napětí okolo ekonomické reformy je uměle vyvolaný jev, aby byla překryta věc mnohem zásadnějšího rázu. ČR totiž byla přesvědčena svými partnery, že je nutné silově zasáhnout v Iráku, protože ten neplní své závazky. Ptejme se spolu: Jak lze nazvat myšlení, které nemá žádnou paměť? Jak lze nazvat jednání, které ze spletité směsi souvislostí vybírá vždy jen to, co se právě hodí bez ohledu na poctivost či pravdu?
22. 9. 2003

Švédsko po smrti ministerky Lindhovej a odmietnutí spoločnej európskej meny:

Saša Petrášová, Štokholm

V piatok 12. septembra sa na Námestí Sergels torg v Štokholme zhromaždilo viac ako 50 tisíc ľudí, aby si uctili pamiatku zavraždenej ministerky zahraničných vecí Anny Lindhovej. Vo svojom príhovore citoval premiér Göran Persson slová Lindhovej, ktoré pred sedemnástimi rokmi predniesla na pohrebe Olofa Palmeho.

22. 9. 2003

Politológovia hľadajú najvhodnejšie usporiadanie povojnového Iraku

Paweł Smoleński

Američania chcú po odstránení Saddáma Husajna premeniť Irak na federálny štát a zaštepiť doň demokraciu. Irak by sa mal stať semeniskom demokracie, ktorá sa odtiaľto rozšíri po celom Blízkom východe, kde skoro vo všetkých štátoch (okrem Jordánska a Libanonu) vládnu viac či menej autoritárni monarchovia a diktátori. Súčasťou tejto federácie by mal byť aj iracký Kurdistan, územie na severe Iraku. Regionálna mocnosť, Turecko, a Kurdi, najpočetnejšie etnikum sveta bez vlastného štátu, majú však o budúcnosti iné predstavy ako Američania.

19. 9. 2003

Ministerstvem zemědělství, zastoupeným firmou BDO CS, byl vybrán nový dodavatel software řešení pro Agrární platební agenturu. Že prý je nutno rychle vytvořit informační systém APA, jelikož hrozí možnost, že by ČR přišla o přibližně 10 miliard korun z EU (SAPARD), vyčleněné na přímé dotace pro zemědělce. Vybraného dodavatele - SAP a za ním stojící Siemens - hodlá ministerstvo zemědělství oslovit formou výzvy jednomu zájemci. Prý - a to je neověřitelná informace - proto, že Siemens zalobbuje, aby Evropská unie agenturu akreditovala bez problémů. Že by "známosti" a "styky" sahaly až do Bruselu?


V ranním vydání jsme mylně uvedli, že vztah k ministerstvu zemědělství má firma BDO IT. Po telefonátu Bc. Martina Koníčka, partnera BDO IT a.s. uvádíme tuto informaci na pravou míru. Jedná se v tomto případě o jinou firmu ze sítě BDO, firmu BDO CS. Omlováme se za nepřesnou informaci.

Ministerstvo mělo přitom dost času se připravit, zvláště když minimálně více než rok vědělo, co jej v Evropské unii čeká. Namísto toho ministr neinformoval vládu včas a když už ji informoval, stalo se tak v materiálu, který byl pouze pro informaci, vláda k němu proto nezaujala stanovisko a "nevýběrové řízení", ve kterém "zvítězil" (sám nad sebou) SAP, bylo zmíněno pouze v jedné větě. Přitom se v té jedné větě skrývá skandální obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek za 650 milionů. Zakázka je navíc nejspíše předražena o nejméně 300 milionů. Implementace platformy SAP na celý systém nebude otázkou těch několika měsíců, které zbývají do požadovaného spuštění systému - 1. 1. 2004. Celá doteď vytvořená práce na SZIF se totiž bude muset zahodit.

Obtížně prokazovatelnému, ale všemi tušenému podezření z korupce se už asi sociálně demokratický ministr Palas nevyhne. Zůstává mu ale ještě jedna možnost: zamyslet se a výzvu jednomu zájemci zrušit. Potichu. Ještě je čas. To, co ve státní kase není, jsou peníze na podobné nápady ministra zemědělství a jeho náměstka.

11:45 Podle našich informací požádal náměstek ministra zemědělství Toman o uvolnění z funkce a neplacené volno z rodinných důvodů.
22. 9. 2003
Havanský arcibiskup Jaime Ortega ujistil, že dialog mezi papežem Janem Pavlem II. a kubánským presidentem Fidelem Castrem pokračuje a církev na tomto karibském ostrově se necítí opuštěná. "Jan Pavel II. řekl již v Havaně, že bez ohledu na to, jak obtížné to může být, právě dialogem lze obtíže překonat," prohlásil církevní hodnostář v interview zveřejněném toto pondělí v italském deníku La Nazione.
20. 9. 2003
tisková zpráva Ekologického právního servisu Brno.

Společnost LG. Philips Displays ČR provozuje již dva roky svou továrnu v Hranicích v rozporu se zákonem o prevenci závažných havárií. Podle něj užívání objektu nesmí být zahájeno bez schváleného programu prevence závažné havárie.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Budou čeští lékaři vraždit diplomaty?   
22. 9. 2003 Proč nosí státní zástupci taláry? Karel  Mašita
22. 9. 2003 Kábulský knihkupec chce žalovat norskou reportérku   
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
18. 9. 2003 Prix Bohemia: Rádio neposlouchám, jelikož nejsem z Poděbrad Ivo V. Fencl
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
18. 9. 2003 Pejsek na dálnici, tísňová linka na to kašle Ladislav  Kahoun

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová
17. 9. 2003 Slaný: v úterý k exekuci nedošlo, matka se vzepřela nátlaku Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slaný: namísto smírného řešení "koncentrák" Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slánský starosta: Je to tak prosté... Ivo  Rubík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   

Šumavský kůrovec a Hnutí Duha RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Jaké poučení z pochodu kůrovcovou Šumavou? Petr  Kužvart
19. 9. 2003 Naštvaný, ale zajímavý článek Vojtěch  Polák
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
22. 8. 2003 Hnutí Duha: Udělejte si vlastní obrázek o Šumavě   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba
22. 8. 2003 V pralese u pramene Vltavy padly další stromy   
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
19. 8. 2003 Jde skutečně o záchranu šumavských pralesů? Jiří  Šoler
15. 8. 2003 Blokáda šumavských pralesů   
15. 8. 2003 Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů   

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní   
22. 9. 2003 Zklamání z nezdaru: průběh konference WTO v Cancúnu Ludmila  Štěrbová
22. 9. 2003 WTO: Deklarace ministrů a pracovní program - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
22. 9. 2003 WTO: Deklarace o Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví a veřejném zdraví - Doha, 9. - 14. listopad 2001   
19. 9. 2003 Od Cancúnu ke spravedlivému obchodu   
17. 9. 2003 Globalizace: přísliby i hrozby   
17. 9. 2003 Cancún: Snaha o privatizaci vody   
17. 9. 2003 Subcommandante Marcos: Jsme vykořisťováni jako otroci WTO   
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist