25. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Marlboro Man
25. 8. 2003
Marc Fritsch, mluvčí firmy Philip Morris, uvedl: "Už jsme začali vyrábět nové krabičky. Žádné bezpečné cigarety neexistují. Lidi by neměli předpokládat, že název, že je cigareta "lehká" či "jemná" znamená, že jsou ty cigarety pro ně bezpečnější."

Cigarety značky "Marlboro Light", a všechny ostatní cigarety, které tvrdí, že jsou méně škodlivé ("mild", "light", "low tar") budou podle nových zákonů Evropské unie od příštího měsíce zakázány. Firma Philip Morris International potvrdila, že přestává vyrábět Marlboro Lights a bude nadále prodávat všechny cigarety jednoduše pod značkou "Marlboro".

Sloupek

V Čechách se rozmohl zvláštní úkaz - organizovaný nesouhlas občanů jako lobbistický argument pro politiky. Stávkovat budou 1. září učitelé, kteří se zpolitizovali na "rozpočtovou objednávku", a stávka musí velmi vyhovovat resortní ministryni jako "sociální klacek", stávkovat chtějí i obyvatelé nechvalně proslulé obce Dubí, nesouhlasící s nárůstem kamiónové dopravy přes obec. Také 1. září... Na E-55 snad začnou stávkovat i prostitutky...

Občanské iniciativy Obce proti kamionům a Krušnohorský koprník připravují na 1. září odpoledne blokádu mezinárodní silnice E 55 pod česko-německým hraničním přechodem Cínovec na Teplicku. Nelíbí se jim, že na Cínovci bude právě od 1. září obnovena v plném rozsahu kamionová doprava. Šéf iniciativy Obce proti kamionům Karel Pešička řekl, že na blokádu pozvou i své kolegy z Německa.

Podporu jejich požadavkům již vyjádřila i radnice v Dubí a řada občanů v Ústí nad Labem, kteří koncem července začali podepisovat petici proti kamionové dopravě.

Mezistátní družbu demonstrantů vítají však regionální politici - jako argument pro urychlení dokončení dálnice D 8 a pro zahájení výstavby jezů na Labi. Dálnice a Labe by značnou část kamionové dopravy z Cínovce mohly odvést. Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) a jeho náměstek Jaroslav Foldyna (ČSSD), chtějí těchto protestů využít na podporu staveb, proti kterým protestují zejména ekologičtyí aktivisté...

Vzhledem k protestní kreativitě "jako na zavolanou" očekávám nárůst dalších protestů s blížícím se 2. a 3. kolem hlasování o rozpočtu na příští rok. Stávkovat určitě začnou železničáři, slepci i funebráci. Každý, kdo stávkovat nebude, riskuje, že právě z jeho kapitoly ukousne vláda, když se bude rozdělovat rozpočtový koláč mezi hladové. Ministr financí oznámil minulý týden, že koláč je značně větší na výdajové straně a on tím "katem" oprávněných potřeb nebude. Donese seznam požadavků resortů na vládu a - vládo, vládni... Ukusuj...

Skvělý kurs sociálního demokratismu pro všechny liberálně, konzervativně či "lidově" zbarvené členy kabinetu. Kousat se bude určitě i v těch kapitolách, kde mají unionističtí a křesťanští ministři své životně důležité zájmy - voliče. A tehdy se pozná rozpočtová disciplína i programový liberalismus. A nebo se bude poslancům tvrdit, že bližší voličská košile než programový kabát a rozpočet projde hladce. Uvidíme.

25. 8. 2003
Andrew Gilligan, reportér BBC, který se v Británii octl v ohnisku kontroverze ohledně iráckých zbraní hromadného ničení, předložil novou svědeckou výpověď soudnímu vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho ve snaze neutralizovat škody, které způsobil odesláním kontroverzního emailu.

Šéfové BBC zuří vzhledem k tomu, že minulý týden vyšlo najevo při soudním vyšetřování smrti dr. Kellyho, že reportér Gilligan informoval dva poslance britské Dolní sněmovny emailem, že dr. Kelly byl zdrojem reportáže jeho kolegyně, televizní reportérky Susan Wattsové.

25. 8. 2003

S menší, ale stále značnou -- mírou pravděpodobnosti lze také předpokládat, že na tuto stanici přechází z dřívější stanice představa, že jde o názorově dosti vyhraněné vysílání, pro něž je charakteristická inklinace k liberálně-konzervativním postojům, pozitivní orientace na postoje a názory projevující se v euroatlantských strukturách, ostražitost vůči sociálně-solidarizujícím politickým postojům a ostře emocionálně odmítavý vztah k období poválečného totalitárního režimu a ke všem jevům, které lze vyložit jako důsledek tohoto režimu.

Centrum mediálních studií CEMES, přidružená to výroba fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, konečně publikovalo na svých stránkách studii o ČRo 6, vypracovanou pro Radu Českého rozhlasu, ZDE. Je to studie opatrná a do určité míry mnohomluvná.

25. 8. 2003
Celá konstrukce postavení poškozeného, popř. oznamovatele, v trestním řízení sleduje nesprávné cíle: zjednodušení úkolů orgánů činných v trestním řízení na úkor kvality jejich práce, jejich větší pohodlí, a omezení možností poškozených zdržovat orgány připomínkami k řízení. To všechno jsou ale cíle tak sporné hodnoty, že nelze jejich přijetím ospravedlnit ztížení přístupu obětí trestné činnosti ke spravedlnosti.
25. 8. 2003
Fabiano Golgo upřesňuje spekulace o připravovaném vydávání časopisu Newsweek, jak vyšly v Mediáři Miloše Čermáka ZDE.
25. 8. 2003

Monitor Jana Paula

Šéfredaktor BL se v článku Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera ZDE ptá, kde je v dnešní České republice hranice, za kterou se člověk už nebude ochoten osobně zostudit a novináři mezi sebou nebudou dobrovolně a nadšeně soutěžit o to, kdo je horší. Zmínil opět palčivé téma "krize médií", jež u nás podle mého názoru souvisí se změnou klimatu po roce 1989.
Ochránci hospodářských zvířat v Chotěbuzi - 1. 7. 2003, foto: ohz, zdroj www.ohz.cz
25. 8. 2003
Podivné jsou mediální cestičky, kterými se ubírá PR některých aktivistů. Britské listy obdržely "přísně tajnou" tiskovou zprávu organizace ochránců hospodářských zvířat - na jejím konci byla prosba o utajení zprávy do data konání jejich protestu. Proč? Prý kvůli "zdraví aktivistů".

Nepodílíme se na public relations této skupiny a nehodláme publikovat jejich zprávu "na objednávku". Nebudeme ji ani "na objednávku" utajovat. I občané na hraničním přechodu v Chotěbuzi mají právo vědět, co se v jejich obci chystá. A mají právo to vědět i ti, kterých se blokáda bude týkat. V demokratické společnosti se občanská práva - i práva zvířat - obhajují "s odkrytými kartami". I v případě demonstrace.

22. 8. 2003
(reakce na článek J.Čulíka v BL 21.8.2003 k 21.8.1968) ZDE

"Už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér," píše autor (citace M.Jurzy) ve svém článku proloženě, protože to je důležité.

Zoufalých občanů, tanků, ideálů, dlažby a obušků je od té doby POŘÁD STEJNĚ -- NE-LI POŘÁD VÍCE.

25. 8. 2003
Finská prezidentka Tarja Halonenová vyzvala v neděli občany sousedního Švédska, aby v referendu o přistoupení či nepřistoupení země do "eurozóny" hlasovali pro euro. Zlepšující se hospodářská a finanční situace Finska ukazuje, že její země z přijetí nové evropské měny "neuvěřitelně profitovala"...
25. 8. 2003
Italskému předsednictví EU chbí předpoklady na přípravu Mezivládní konference o budoucnosti Evropy. Uvedla to švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová pro švédský deník Dagens Nyheter.
25. 8. 2003

Pravda pro daňové poplatníky o prohraných a hrozících arbitrážích

Česká republika čelí několika mezinárodním arbitrážím, které hrozí udělat do státního rozpočtu díry za desítky miliard. Po podivné prohře ve sporu s CME, za niž stát zaplatil 10 miliard, ji na podzim čeká arbitráž s Nomurou o 40 miliard za nezákonné vyvlastnění IPB. V různém stadiu jsou další řízení o desítky miliard. Na "oškubání" státního rozpočtu zadělaly špatně vyjednané smlouvy o ochraně investic, podle nichž arbitráže probíhají.
25. 8. 2003
Označení "soukromý podnikatel" vypadá zbytečně rozbujele. Zdá se, že jde o jedno z ustálených hloupých sousloví. Přívlastek "soukromý" je jaksi navíc, pleonasmus, nikde neslyšíme o veřejných či nesoukromých podnikatelích. Ale je tu druhá možnost - možná se čeština trefila nechtěně do černého. Při bližším zkoumání totiž vyjde najevo, že veřejní podnikatelé také existují, a že jde dokonce o obor velmi rozšířený a lukrativní, i když termín veřejný podnikatel se neužívá.
23. 8. 2003

sobota 17 hodin: Soudní vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho, experta na irácké chemické a biologické zbraně, zveřejnilo v sobotu na internetu tisíce důvěrných dokumentů, včetně interních emailů vysokých činitelů britské vlády, které by za normálních okolností byly publikovány až za třicet let. K dispozici je nyní na internetu přibližně 9000 dokumentů, předložených úřadem britské vlády, ministerstvem obrany, společností BBC, parlamentním výborem pro zahraniční záležitosti i jednotlivými britskými deníky. Dokumentace poskytuje unikátní příležitost analyzovat, jak fungují interní mechanismy britské vlády. Není jednoduché tak obrovské množství materiálu zpracovat, novináři však už v materiálech například objevili korespondenci o tom, jak se vládní úředníci dohadovali, jak má být jméno dr. Kellyho prozrazeno veřejnosti a např. i výměnu názorů na to, jaké tiskové prohlášení by bývalo mělo vydat britské ministerstvo obrany, kdyby byl dr. Kelly za své styky s novináři zatčen.

Stránky soudního vyšetřování, které vede lord Hutton, jsou ZDE. Dokumentace je v rubrice "Evidence (Důkazy)".

22. 8. 2003
Pongrac Nagy: From Command to Market Economy in Hungary under the Guidance of the IMF (Od příkazní k tržní ekonomice v Maďarsku pod vedením MMF), Akademiai Kiado, Budapešť

George Monbiot, komentátor deníku Guardian, shrnul tento týden hlavní argumentaci nové knihy maďarského ekonoma (viz výše) o katastrofálních důsledcích aplikace ekonomické politiky Mezinárodního měnového fondu po pádu komunismu v Maďarsku:

1968, Praha
21. 8. 2003

"Druhým poselstvím pro tuto a budoucí generace tedy je, už nikdy nedopustit, aby ze zoufalých občanů, bránících vlastními těly poslední zbytky ideálů, tekla na pražskou dlažbu krev pod ranami obušků jejich spoluobčanů - kolaborantů, cynických pragmatiků a oportunistických architektů svých kariér," píše Michal Jurza ve svém dnešním sloupku, ZDE.

Ale jak toho docílit? Je to vůbec možné?

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

4. 8. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V červenci 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 7260,00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2003 "Stát jsme my" a české trestní řízení Zdeněk  Jemelík
25. 8. 2003 Česká média jako zábavní podnik Jan  Paul
25. 8. 2003 EU zakázala "lehké" cigarety   
25. 8. 2003 Newsweek, Mediář a Fabiano Golgo Fabiano  Golgo
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
22. 8. 2003 Jak Mezinárodní měnový fond způsobil hospodářskou katastrofu v Maďarsku   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Slovanská výspa trnem v saském oku Jaromír  Kohlíček
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Policie ČR se omluvila za "závažná pochybení" svých příslušníků   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Dr. David Kelly předpověděl svou smrt v lese   
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku   
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
18. 8. 2003 Aféra David Kelly a falešné důvody pro útok na Irák -- shrnutí první etapy vyšetřování   
18. 8. 2003 Aféra Kelly: Po prvním týdnu vyšetřování prohrávají všichni   
15. 8. 2003 Blair donutil Kellyho podrobit se druhému výslechu   
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2003 Kauzu Mein Kampf byl měl rozhodnout český ústavní soud Karel  Mašita
12. 8. 2003 Pan Hitler by z nás měl radost Ladislav  Kahoun
7. 8. 2003 O svobodu slova česká média už zřejmě nemají zájem Karel  Mašita
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala