25. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2003

O "veřejných podnikatelích"

Označení "soukromý podnikatel" vypadá zbytečně rozbujele. Zdá se, že jde o jedno z ustálených hloupých sousloví. Přívlastek "soukromý" je jaksi navíc, pleonasmus, nikde neslyšíme o veřejných či nesoukromých podnikatelích. Ale je tu druhá možnost - možná se čeština trefila nechtěně do černého. Při bližším zkoumání totiž vyjde najevo, že veřejní podnikatelé také existují, a že jde dokonce o obor velmi rozšířený a lukrativní, i když termín veřejný podnikatel se neužívá.

Lidé zabývající se veřejným podnikáním mají samozřejmě jiné, dílčí názvy -- např. úředníci, politici, členové různých komisí apod., ale jejich souhrnný název, jak vyplývá z logiky češtiny, je prostě veřejný podnikatel. Vždyť oni také podnikají, jen s veřejnými penězi. A těchto podnikatelů je možná víc než soukromých, specielně v Česku. Je to pohodlnější a má to veliké výhody.

Neškodilo by podívat se na termín veřejný podnikatel blíže a pokusit se alespoň o základní definici. Je opravdu s podivem, že se toho nikdo povolaný dodnes neujal, češtináři se už logikou jazyka zřejmě vůbec nezabývají a vyžívají se v trápení dětí pravidly pravopisu. Přitom již neumělý pokus o vymezující definici veřejného podnikání (oproti soukromému) nám objasní jeho obrovský potenciál.

Zaprvé, jak bylo již uvedeno, na rozdíl od soukromých podnikatelů podnikatelé veřejní podnikají s veřejnými, tedy cizími penězi. Lépe řečeno s vašimi penězi, vážení čtenáři, ještě přesněji řečeno s penězi našimi, tedy nás všech. O osudu těchto peněz rozhodují však pouze veřejní podnikatelé, což je výhoda číslo jedna. Druhou obrovskou výhodou veřejných podnikatelů je, že nikdy nezkrachují, byť jsou jakkoli neschopní. Zkrachovat můžeme my všichni v tomto státě -- ale nikoli veřejní podnikatelé, kteří to zaviní - viz např. prohrané mezinárodní arbitráže, platíme to my. Veřejní podnikatelé nekrachují nikdy.

Třetí výhodou veřejného podnikání jsou téměř neomezené zdroje -- stačí zatínat sekeru hlouběji do státního rozpočtu - viz deficit přes 100 mld., zdánlivě průšvih, ve skutečnosti slušný úspěch českých veřejných podnikatelů i v mezinárodním měřítku -- je pak přirozeně více míst, kde mohou peníze nekontrolovaně mizet -- viz internet do škol, neskutečně předražená dálnice do Ostravy atd. atd.

Jde samozřejmě jen o viditelný vrcholek ledovce, je jasné že další tisíce případů prošustrovaných veřejných peněz probíhají v menší či větší míře neustále. Čtvrtou nezanedbatelnou výhodou veřejného podnikatele je možnost tvářit se velmi ušlechtile, jako novodobý Jánošík, co bohatým bere a dává chudým. Hodně českých lidí je představou tohoto importovaného hrdiny okouzleno. Ubozí soukromí podnikatelé se naproti tomu zmůžou jen na nálepku vykořisťovatelů.

Snad s čestnou výjimkou Václava Fischera, který ale asi krachuje. Pátou výhodou by mohla být profesní nesmrtelnost značné části veřejných podnikatelů díky poměrnému volebnímu systému v ČR. Např. u některých středových politických stran je jasné, že jejich politici a také na ně navázaná množina veřejných podnikatelů budou veřejnými podnikateli navěky, neboť nikdo nemůže sestavit příští funkční vládu bez nich.

To je život! Ta podnikatelská jistota - opět nesporný úspěch českého veřejného podnikání ve světovém měřítku. Doplácíme na to zase my ostatní -- vyhýbavým žvaněním politiků a neschopností vlád, nevyřešeným školstvím, zdravotnictvím a důchodovým systémem, špatným zákonodárstvím.

Každý si jistě doplní další výhody oboru veřejné podnikání -- počínaje rozsáhlou imunitou části veřejných podnikatelů, přes zábory budov a prostranství v centrech měst téměř bez omezení a proslavenou becherovkou za pětikačku v parlamentním bufetu konče.

Zdá se, že veřejné podnikatele čeká v Česku skvělá budoucnost a snad i ten termín by měl zevšednět jako třeba veřejné stravování. Je dobré dodržovat logiku jazyka, ubývá pak možností mlžit a lhát, ale to samozřejmě není v zájmu oboru veřejné podnikání.

                 
Obsah vydání       25. 8. 2003
25. 8. 2003 EU zakázala "lehké" cigarety
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
25. 8. 2003 "Stát jsme my" a české trestní řízení Zdeněk  Jemelík
25. 8. 2003 Newsweek, Mediář a Fabiano Golgo Fabiano  Golgo
25. 8. 2003 Česká média jako zábavní podnik Jan  Paul
25. 8. 2003 Organizace OHZ svolává na 27. 8. 2003 "druhou blokádu mezinárodních transportů zvířat" - tajně Štěpán  Kotrba
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
25. 8. 2003 Demonstrace na objednávku? Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Finská prezidentka lobbuje u Švédů za euro
25. 8. 2003 Řím nemá předpolady připravit ani mezivládní konferenci
25. 8. 2003 Přízrak soudného dne Martin  Kunštek
25. 8. 2003 O "veřejných podnikatelích" Petr  Homoláč
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů
22. 8. 2003 Jak Mezinárodní měnový fond způsobil hospodářskou katastrofu v Maďarsku
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003