8. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 4. 2003
Ruské zdroje, úterý 8. 4. dopoledne:

V úterý ráno se znovu v Bagdádu obnovily boje. Částem námořní pěchoty USA se k sedmé hodině ranní podařilo proniknout na pravý břeh řeky Diala v oblasti El Džasír a k osmé hodině ranní dostat se až na levý břeh řeky Tigris v oblasti Bessaf na křižovatce ulic Abu Nuvas a Al Rashid. Přibližně jeden prapor pronikl přes mosty k ministerstvu informací a televiznímu centru a útočí nyní na tyto budovy.

Podle zpřesněných informací se po včerejším nájezdu do Bagdádu opevnily až dvě roty Američanů v paláci Al Shihud, který se stal v úterý ráno terčem útoku Republikánské gardy. Z přicházejících zpráv vyplývá, že se americké velení snaží ovládnout administrativní centrum Bagdádu a pak prohlásit, že ovládlo celé město.

Ze severní čtvrti As Sulaiija se přesunují k centru města prapory třetí mechanizované divize. Do 17 hodiny místního času mohou dosáhnout paláce Abbasid a rozdělit Bagdád podél řeky Tigris. Ta část Bagdádu, která se nachází na pravém břehu řeky Tigris, bude pravděpodobně také rozdělena podél mansurské železniční tratě.

Informace ruské vojenské rozvědky
publikujeme bez záruky
Sloupek

Při editování množství zpráv, protékajících světovými komunikačními kanály, se člověk nenudí, někdy se i zasměje. Bohužel ale žijeme v době, kdy někdy i rozesmátým editorům jejich úsměv tuhne na rtech. Je krátce před vrcholnou schůzkou Rady bezpečnosti, i když je formálně "neoficiální". Svět, stojící na prahu třetí světové války s hrůzou a napětím očekává vývoj ve třech ohniscích napětí - Středním východě, Indii a Koreji. A tu se editorovi, kterému procházejí před očima stovky zpráv denně a on z nich vybírá to, co považuje pro své čtenáře za nejzajímavější, naskytne skrumáž toho nejhoršího propagandistického braku, s jakým se kdy setkal. Hlouposti se vrší na sebe a jako by jim nebyl nikdy konec.

Stalo se včera večer, kdy agentury vydaly sérii zpráv o proběhlé schůzce Putin-Ricová, chystané schůzce Bush-Blair a připravovaném jenání RB OSN, dále sérii optimistických zpráv z bojiště a burz, reagující jako ozvěna na ty z bojiště. Silová stanoviska diplomatů s ostrými lokty se střídala s bludy, šířenými přes "plukovníky" od "vzdušné divize" ("air" čti prosím, milý čtenáři, jako letecký, nikoliv ve shodě s novináři z ČTK "vzdušný"), "zvláštními poradci" prokurátorů či "neidentifikovatelnými zdroji" zaručeně optimistických zpráv z bagdádských ulic (o UFO rozhodně nejde, většinou jde o přehmaty "přátelského" bombardování...).

Zvláštní poradce prokurátorů znám z nedávné české historie ... Jejich působení se promítlo do vědomí národa nesmazatelným způsobem v padesátých letech.

Za zamyšlení stojí ovšem zprávy, předjímající osud poražených ještě dříve, než byli poraženi. Popření logiky i práva zpravodajům světově renomovaných agentur určitě nevadilo a jejich editory nevedlo k upřesnění zpráv, evidentně prefabrikovaných někým velmi málo inteligentním. Vydali to, co bylo. Každý politik se přece musí znemožnit sám. Ale co čtenář?

Otázka jurisdikce soudů, které budou soudit Saddáma Husseina je obdobná, jako scénky se souzením Miloševiče a upomíná i na diskuzi o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu OSN či vydávání vojáků USA za trestné činy třetím zemím. Případně je ještě možno připomenout bojovníky Talibanu na základnách Guantánamo i jinde.

  • Odkdy soudy USA vydávají "své" zločince soudům cizího státu, notabene, když na jejich dopadení vydají stovky miliard?
  • Který trest si bude muset "zločinec" Saddám Hussein odpykat? Irácký, nebo americký? Nejdřív jej rozčtvrtí a pak budou lámat v kole, nebo nejdříve jej budou lámat a pak rozčtvrtí? Necítíte tu mediálně postmoderní absurditu?
  • Otázka nalezeného "koktejlu" "jistého" množství chemických zbraní je stejně směšná, jako hrozivá.

  • Vždy jsem nenáviděl tropické koktejly, protože po nich hrozně ráno bolela hlava... Může mi někdo z věci znalých chemiků vysvětlit, jak zabránit chemickýcm reakcím různých typů látek mezi sebou, když z nich vytvoříte koktejl? Mám pocit, že Hamlet propadá z chemie. A nebo neví, oč tu běží...
  • Prosím tiskové oddělení americké armády, aby bylo méně kreativní ve výběru pseudonymů pro své virtuální figury. Jmenuje-li se někdo Hamlet, těžko se mu věří prognózy. I kdyby končily všechny stejně tragicky. Opona. Další dějství po přestávce...
  • Vždy jsem si myslel, že k odborným otázkám se mají vyjadřovat specialisté. V armádě USA to neplatí. Letci se pletou chemikům do řemesla.
  • Množství "jisté" je větší nebo menší "než malé" (dle terminologie českého drogového zákona) ?
  • Bojové otravné látky má ve výzbroji prakticky každá armáda. Podstatnou skutečností by bylo sdělení, zda se našly v množství potřebném pro výcvik protichemických jednotek - při zjišťování BOL nebo v množství použitelném pro vojskové nasazení. Tuším první možnost vzhledem k tomu, že se jedná o vojenský výcvikový tábor ... A hrozím se toho, co by se stalo, kdyby americká armáda vstoupila do některých vojenských újezdů v České či Slovenské republice (výcvikové prostory a střelnice v Bílé Vodě a Šanově, Březina poblíž Vyškova na Moravě, kde cvičily naposledy i protichemické jednotky NATO).
  • Všimněme si posledního prostoru - Březina. Byť chemický polygon zde existuje už pětatřicet let, řada místních občanů o něm vůbec neví. S čím se vlastně na tomto polygonu cvičí? To je otázka pro Františka Opluštila z Vojenského technického ústavu ochrany. "Jsou to látky nervové a zpuchýřující. Z těch nervových je to soman, látka VX a sarin, z těch zpuchýřujích je to sulfidický yperit."

    Tak a máte to. Bombardování Hradčan je reálné... Nebo ne?

    8. 4. 2003
    Ruské zdroje, úterý 8. 4. dopoledne:

    Situace v Bagdádu se v pondělí večer do určité míry uvolnila. Veškeré americké oddíly se vrátily do svých výchozích postavení, odpovídajících situaci ráno dne 7. dubna. Ve 23 hodin středoevropského letního času se občas ve městě ozývalo dělostřelectvo a docházelo i k občasnému leteckému bombardování.

    Byly ujasněny okolnosti pondělního nájezdu tankové kolony první tankové brigády třetí mechanizované divize do centrální oblasti Bagdádu. Z odposlechu radiového provozu vyplývá, že to byla koordinovaná operace amerických speciálních jednotek a armádního velení.

    Informace ruské vojenské rozvědky
    Uvádíme bez záruky
    8. 4. 2003

    Příslušníci amerických námořních jednotek pronikli do největšího paláce Saddáma Husajna, nafilmovali si jeho záchody a koupelny a pak odpočívali na trávníku, než se přesunuli k hotelu Rashid a než začali střílet na vojáky a na civilisty.

    Slyšel jsem zvuk amerického dělostřelectva. A pak jsem je viděl, jen o několik set metrů dál, na břehu řeky Tigris, nejprve vypadali jako malé, ozbrojené stonožky, které přišly prozkoumat neznámou zemi a hledat vodu. Teprve za chvíli si člověk uvědomil, že každé zvířátko bylo vlastně bojové vozidlo Bradleyt a za ním se skrývala vždy skupina amerických vojáků. Ze zákopů na téže straně řeky víc na jihu na ně stříleli Iráčané.

    Člověk si uvědomil, že poprvé od doby, kdy generál Allenby pronikl v roce 1918 do Jeruzaléma, se dostala západní armáda na morální křižácké výpravě do centra arabského města. Avšak Allenby vešel do Jeruzaléma pěšky, poctil tím místo Kristova narození. Pondělní útok Američanů na Bagdád se nebyl ani pokorný, ani čestný.

    Příslušníci amerických námořních jednotek pronikli do největšího paláce Saddáma Husajna, nafilmovali si jeho záchody a koupelny a pak odpočívali na trávníku, než se přesunuli k hotelu Rashid a než začali střílet na vojáky a na civilisty.

    V hotelu Palestina dále tvrdil asi stovce novinářů uprostřed amerických útoků Mohammed Saeed al-Sahaf, že je to všechno jen americká propaganda a že Američané budou zničeni. "Prosím vás, pane ministře, ohlédněte se přes rameno," chtělo se ho přerušit.

    Během další půldruhé hodiny se Američané přesunuli podél jižního nábřeží a blížili se k starému ministerstvu informací. Před hotelem Rashid začaly americké námořní jednotky střílet na civilisty i na ozbrojence. Vojáci sestřelili muže na motocyklu a zaútočili na fotografa tiskové kanceláře Reuters, jemuž se podařilo uniknout jen s dírami po kulkách ve svém automobilu.

    Po celém Bagdádu byly nemocnice zaplaveny raněnými lidmi, mnoho z nich byli ženy a děti, zasažené úlomky tříštívých bomb.

    To je několik citací z reportáže Roberta Fiska v úterním Independentu.

    Kompletní článek - v angličtině - je ZDE

    8. 4. 2003
    Mediální monitor z arabského světa ze zpravodajských zdrojů Britských listů

    Libanonský šíitský duchovní vůdce Fadlalláh se domnívá, že generál Garner má téměř identické postoje jako izraelský premiér Šaron. Muslimové podle něj musí zahájit odboj vůči USA. Křesťanští a muslimští duchovní v Libanonu vyjádřili jednotné protiválečné stanovisko. Iránský prezident Rafsandžání řekl, že pro Írán představují USA větší hrozbu než Irák a že Írán si nepřeje americký úspěch ve válce.

    Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
    8. 4. 2003

    KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


    Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
    www.kerkuk-kurdistan.com

    IRÁK - USA: Američané postrádají už dva dny dva piloty nejmodernější stíhačky , jejich ztrátu oznámili až v úterý a dovolávají se ženevských konvencí
    V Iráku jsou pohřešováni dva američtí piloti, jejichž stroj F-15 se v neděli zřítil nad iráckým územím. . "Koalice očekává, že irácké síly a iráčtí občané budou respektovat ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci," uvádí se v prohlášení. Jde již o druhý vojenský letoun, jehož ztrátu USA v úterý oznámily. Nad Bagdádem byl v úterý sestřelen protitankový letoun A-10 Thunderbolt.
    OSN - New York: Kavan jako vyjednavač OSN
    Předseda VS OSN Jan Kavan se má setkat ve čtvrtek s americkým velvyslancem při OSN Johnem Negropontem. Podle neoficiálních informací budou probírat žádost arabských států o projednání situace v Iráku na nynějším VS OSN a také zřejmě roli OSN v poválečné správě této země.
    OSN - New York: Irák jen jako zvláštní bod jednání VS OSN
    "V úterý pozdě odpoledne jsme obdrželi žádost arabské regionální skupiny o zařazení Iráku jako zvláštního bodu programu Valného shromáždění OSN," sdělila kancelář českého předsednictví VS OSN s tím, že žádost předložil v dopise jménem arabské regionální skupiny velvyslanec Jemenu. Žádost má podporu Organizace islámské konference.
    USA - WASHINGTON: Přítomnost chemických nebo biologických zbraní v Iráku zatím nebyla zjištěna s jistotou
    V současností se provádějí testy, které mají určit povahu některých podezřelých látek, objevených v oblasti, sdělil dnes představitel amerického ministerstva obrany generál Stanley McChrystal.
    "Pokud jde o možné nálezy chemických nebo biologických zbraní, víme, že předběžné testy byly pozitivní, nicméně některé nebyly. Některé byly pozitivní, některé negativní, to vím," prohlásil generál McChrystal na tiskové konferenci na ministerstvu obrany.
    Mezinárodní federace novinářů odsoudila americký útok na bagdádský hotel Palestina jako pravděpodobný válečný zločin
    Federace také obvinila irácký režim, že využívá novinářů a jiných civilistů jako "lidských štítů" a požadovala, aby byly obě strany ve válce potrestány podle mezinárodního práva. "Bombardovánbí hotelů, kde jsou ubytováni novináři, a zaměřování se na arabská média jsou obzvláště šokující události ve válce, které se vede jménem demokracie," konstatoval generální tajemník federace Aidan White.
    Kdesi .... kdosi ... - prý v Bagdádu, určitě ne v Praze, to by bylo slyšet...
    7. 4. 2003

    KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

    USA - White House / INFO-WAR III.: Dobytí Londýna raketami Tomahawk může být na řadě...
    Prezident USA by měl na schůzce s Blairem podle britských záměrů upozornit některé bojovné Iry, kvůli jejichž nechuti odzbrojit a podpořit politické reformy zamrzl mírový proces, že jeho válka proti terorismu se týká všech.
    USA - White House / INFO-WAR III.: Výchozí pozice USA musí být před schůzkou RB OSN hodně špatná, děje-li se tak intenzivní "dělostřelecká příprava"...
    Irácký prezident Saddám Hussein a další vedoucí iráčtí představitelé budou postaveni před americké vojenské tribunály za zločiny spáchané v nynějším konfliktu. Za zločiny, kterých se dopustili v předchozích válkách, je budou soudit irácké soudy. Uvedla to americká média s odvoláním na americké činitele.

    Z přípravy schůzky Bush - Blair vyplývá, že Američané dávají najevo, že poté, co v Iráku prolévají jejich vojáci krev, nedají kontrolu nad ním státům, které ještě před několika dny tvrdily, že válka v Iráku je nelegální. Britové naproti tomu chtějí podstatnou roli pro OSN nejen proto, aby jejich vojáci mohli co nejdříve odejít, ale i kvůli legitimitě akce a zejména kvůli naději na začátek hojení rozporů v EU.

    Hays Parks, zvláštní poradce amerického vojenského generálního prokurátora, prohlásil, že vyšetřování válečných zločinů je už v běhu poté, co irácká televize odvysílala obrázky amerických válečných zajatců. Uvedl, že většina příkazů k páchání zločinů přicházela z nejvyšších iráckých míst.

    Vítězství spojenců v Iráku oznámí americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair, řekl v pondělí americký ministr obrany Donald Rumsfeld v Pentagonu a dodal, že podle jeho názoru to učiní "spíše později než dříve".
    USA - White House / INFO-WAR III.: Nevědomost hříchu nečiní - nejvíce jsou potřeba ropné tankery...
    Vojenská kampaň v Iráku pokračuje výjimečně dobře a Washington vyšle již tento týden do Iráku tým odborníků, kteří začnou zkoumat, co je potřeba pro vytvoření irácké prozatímní úřední moci. Sdělil to dnes americký ministr zahraničí Colin Powell.
    NEW YORK - OSN - Annan: Kouřový signál před schůzkou Rady bezpečnosti, facka z americké strany
    Generální tajemník OSN Kofi Annan bude v příštích dnech jednat v Británii, Francii, Německu a Rusku o vývoji v poválečném Iráku. Vyjádřil dnes naději, že OSN bude mít v tomto vývoji důležitou roli.

    "Očekávám, že OSN bude mít v poválečném Iráku významnou roli. Zapojení OSN v Iráku přinese legitimitu, která je potřebná pro tuto zemi, pro region a pro celý svět," prohlásil Annan c. Oznámil, že jmenoval zvláštního poradce pro poválečné období v Iráku. Stal se jím vysoký funkcionář OSN Pákistánec Rafeeuddin Ahmed.

    Nejmenovaný představitel americké vlády, citovaný AFP, označil Annanova slova za "zajímavá". Krátce před dnešním večerním jednáním k Iráku prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira v Belfastu poznamenal, že nejsou vážné rozpory mezi postoji obou zemí k roli, jakou má hrát OSN při obnově Iráku.

    Washington nehodlá předat správu Iráku OSN. Opakovaně potvrdil, že chce uplatnit svůj plán, který po válce počítá v Iráku s nastolením vojenské správy v čele s americkým generálem Jayem Garnerem.
    IRÁK / INFO-WAR III.: To be or not to be, this is the question
    Předběžné testy látek objevených ve vojenském výcvikovém táboře ve středním Iráku naznačují, že obsahují koktejl zakázaných chemických zbraní, včetně smrtících nervových jedů. Tiskové agentuře Reuters to řekl major americké armády Michael Hamlet ze 101. letecké divize. Předběžné testy ukázaly jistou úroveň nervových jedů sarin a tabun a zpuchýřující látky lewisit. "Jestliže testy našich odborníků toto potvrdí, mohlo by jít o důkaz. Dokazovalo by to, že Irák má zbraně, o nichž jsme celou dobu tvrdili, že je má," uvedl Hamlet. "Ale zatím to prostě nevíme," dodal...
    Americké ozbrojené síly v posledních dnech již několikrát oznámily nálezy podezřelých látek v Iráku, ale pokaždé se ukázalo, že nejde o chemické zbraně. Irák tvrdí, že žádné chemické zbraně nemá, a naopak obvinil Washington, že by byl s to mu chemické zbraně podstrčit, aby ospravedlnil svou invazi.
    8. 4. 2003
    Hořící vozidla a obrněné transportéry, převrácené irácké těžké zbraně, krátery a začerněné palmy, a pak, rovnou uprostřed dálnice, vypálený americký tank Abrams M1A1. Pro Iráčany, kteří jezdili ulicemi Bagdádu a stříleli radostně ze svých zbraní do vzduchu, to bylo "obrovské vítězství". Když jsem se já dostal do ulic, byly mrtvoly a krev a zvratky už uklizeny a irácká armáda a Pentagon ze všech sil pokryli toto malé pole zabíjení lžemi, napsal včera ve své reportáži z Bagdádu Robert Fisk.

    Kompletní text v angličtině je ZDE
    8. 4. 2003
    Proč podporujeme lži a propagandu této špinavé války, ptal se v pondělí Robert Fisk v deníku Independent. Proč například označuje BBC angloamerické invazní jednotky jako "koalici"? Je to lež. Má nám to přípomínat skutečnou koalici z války v Perském zálivu v roce 1991, to byla koalice více než deseti zemí, téměř všechny z nichž nyní odmítají dobrodružství Bushe juniora v Iráku.V poušti je pár příslušníků australských speciálních jednotek, které vyslal tamější výstřední premiér John Howard, ale to je všechno. Proč tedy BBC užívá toto nepoctivé slovo "koalice"?

    Kompletní text - v angličtině - je ZDE.

    Robert Fisk byl jedním z prvních světových novinářů, který objevil a publikoval informace o tom, že režim Saddáma Husajna používá v irácko-íránské válce proti íránským vojákům jedovaté plyny. Britská vláda tehdy na Fiskův článek, uveřejněný v deníku Times, reagovala s nelibostí, neboť Saddám Husajn byl tehdy západní spojenec.

    8. 4. 2003
    Invaze do Iráku, provedená takzvanými "koaličními armádami", které se v podstatě skládají jen z amerických a z britských vojáků, radikálně mění praxi, jakou sdělovací prostředky informují o válce. Sdělovací prostředky se prakticky staly součástí bojů a více než 500 novinářů bylo "svázáno" s vojenskými jednotkami. Nevýhody však převažují nad výhodami. Největší nevýhodou je, že trpí svoboda projevu, protože reportáže "svázaných" novinářů jsou omezovány armádou. Reportáže jsou, jak se dá očekávat, zaujaté ve prospěch americké armády, protože novináři žijí s vojáky. Člověk nemůže být nepřátelský či kritický vůči lidem, s nimiž v podstatě sdílí tutéž postel.

    Citujeme z redakčního komentáře listu The Philippine Daily Enquirer.

    Kompletní text v angličtině je ZDE
    8. 4. 2003
    Asi by se hodilo znovu si uvědomit celou řadu věcí a souvislostí. Bez širšího situačního rámce -- a samozřejmě bez odpovídající míry kvalifikovanosti ve vlastní problematice -- můžeme se ocitnout pouze v krátkodechých názorových krajnostech. Především: od druhé poloviny šedesátých let 20. století se začalo v mnohých zemích šířit protestní hnutí mladých proti autoritě, jež dostalo (či si přisvojilo) jméno "postmodernismus". Jeho deklarovaným refrénem bylo zároveň odmítání možné (nebo aspoň relativní) objektivity jak poznání reality, tak i norem chování. Přitom paradoxně měly být tyto názory sociálním evangeliem, o němž se nedá pochybovat. Ať se teď případní potrefení neurazí, ale -- byť na odlišných kulturních a civilizačních základech -- také stoupenci fundamentalistického islamismu se dostali svými radikálními postoji do předem nečekané blízkosti s vyznavači tzv. "postmoderních" ideálů. Čím?
    8. 4. 2003
    Ta válka už získala řadu přívlastků. Je vnímána i jako "agresivní" a "nespravedlivá", ne-li dokonce "kovbojská". Vnímána izolovaně v čase od počátku ozbrojeného útoku koalice vůči Iráku by mohla dokonce nabýt rázu války z mezinárodně-právního hlediska neoprávněné a hodné odsouzení. (Copak útočícím vojskům nechybí "výslovný mandát" RB OSN?)

    Zkusme ovšem zároveň nepřehlédnout, že jsou Spojené státy se svými spojenci (zvláště s Velkou Británií) svým celkovým potenciálem "odsouzeni" tuto iráckou válku vyhrát.

    8. 4. 2003
    Ošklivost protiválečných postojů, které vyvolali francouzští vedoucí představitelé dosáhla tak horečné intenzity, že i jim samotným je z toho trapně, napsal v redakčním komentáři list Boston Herald:

    Kompletní text - v angličtině - viz ZDE
    8. 4. 2003
    Hodnotou porážky Saddáma Husajna, i přes riziko, že arabský resentiment vůči Spojeným státům se zintenzivní, je, že to vysílá signál zemím, jako se Sýrie, Libye a Írán, i Saúdské Arábii, že to myslíme vážně. Amerika může v míru koexistovat s diktátory. Avšak nemůže koexistovat ve světě, v němž diktátoři financují teroristy a poskytují jim útočiště.

    Citujeme z komentáře listu Atlanta Journal-Constitution, viz ZDE

    8. 4. 2003
    Po celém světě se uskutečnily protiválečné protesty, ale ty nepohnou srdci, která jsou z kamene.
    Zasáhnout může jedině Bůh a namísto demonstrování a protestování, jedinou nadějí je nyní odložit transparenty a kamení a pokleknout k modlitbě.
    Jestliže lidé všech věr světa společně pokleknou, možná se nám podaří válku zastavit.

    Tento komentář vyšel v listě Gulf Daily News, který vychází v Bahrainu.

    Komentář v angličtině ZDE
    7. 4. 2003
    Ruské zdroje, pondělí 7. 4.:
    Situace na americko-irácké frontě během noci a rána dne 7. dubna byla charakterizována výjimečně úpornými boji. Během noci a rána pokračovala koaliční vojska v obkličování Bagdádu ze západu a z východu. Tak se druhá brigáda třetí mechanizované divize po pětihodinovém pochodu dostala na severní hranici Bagdádu a ovládla oblast kolem strategického mostu Salah Hasan, avšak nepodařilo se jí ovládnout samotný most, protože se stala terčem ostré raketové a dělostřelecké palby.

    Zahynulo až 10 osob a ne méně než 20 osob bylo raněno. Úderem operativně taktické irácké rakety byl zničen komunikační uzel koaliční brigády.

    Informace z ruských výzvědných zdrojů.
    Zveřejňujeme bez záruky.

    S těmito informacemi od ruské vojenské rozvědky je velmi zajímavé srovnat oficiální informace americké armády, jak je šíří západní média, viz např. ZDE

    7. 4. 2003
    S výše uvedenými informacemi od ruské vojenské rozvědky ZDE je velmi zajímavé srovnat verzi, kterou publikují západní novináři podle vojenských informací, šířených americkou armádou:

    Americké jednotky v pondělí večer okupovaly prezidentské paláce Saddáma Husajna poté, co pronikly daleko do Bagdádu. Vojáci spolu s tanky zůstali s příchodem noci uvnitř vybombardovaných paláců. Dál občas pokračovala dělostřelecká palba po dni intenzivních bojů ve městě.

    Americké jednotky konstatovaly, že případné rozhodnutí zůstat v centru města přes noc by vyslalo signál, jak odhodlaní jsou Američané ovládnout Bagdád a svrhnout Saddáma.

    Zdroj v angličtině je např. ZDE
    7. 4. 2003
    Víkendový mediální monitor z arabského světa ze zpravodajských zdrojů Britských listů

    Zpravodajství syrských médií o víkendu mimo obvyklá témata (prohlášení profesních sdružení odsuzujících válku, menší protestní akce různých zájmových či odborářských skupin po celé zemi) dominují především zprávy o tom, že Británie vyvrátila možnost toho, že by se Írán a Sýrie mohly stát dalšími cíli amerického tažení v regionu. Média uvádějí vyjádření britského ministra zahraničí o tom, že by byl krajně znepokojen, pokud by USA takové úmysly skutečně měly. "Je to ale nepravda a my bychom se podobné akce nikdy nezúčastnili..."

    V Egyptě sílí volání po sjednocující strategii arabského světa. Demonstrace v Káhiře začínají vyvolávat pohyby na vnitropolitické scéně.

    6. 4. 2003
    Ruské zdroje, neděle 6.4. podvečer:

    V oblasti Bagdádu pokračují boje mezi vojáky západní koalice a iráckými jednotkami. Jak už jsme uvedli dříve, během nadcházejících dvou dnů se budou koaliční vojska pokoušet prostřednictvím lokalizovaných úderů rozšiřovat zónu blokády na západ a na severozápad. V současnosti se část jednotek 1. brigády třetí mezinárodní divize přesunuje z oblasti Abu-Gaidar do oblasti kolem Bagdádu. Snaží se přitom dostat se k jižnímu okraji Bagdádu a ovládnout strategický most přes řeku Tigris na severním okraji oblasti Tunis (Salah Hasan).

    V oblasti letiště pokračuje střelba. Z obou stran střílí dělostřelectvo.

    Podle nejnovějších informací byl útok části jednotek západní koalice směrem jižnímu okraji Bagdádu takticky tak náhlý, že, i když ho irácká armáda očekávala, irácké jednotky, skryté uvnitř města, nestihly včas vyjít z úkrytu, rozvinout se a postavit se protivníkovi.

    Zdroj: ruské výzvědné informace; publikujeme bez záruky
    7. 4. 2003
    Několik vět o válce a míru v "kolébce" společných civilizací před Abrahámem. Na vojenských mapách americko-britských armádních stratégů jsou prý města Ninive,.Uru, Uruku, Mosul , Babylon , Bagdád a několik dalších označeny červeně. Většina je i na seznamech Unesco. Inteligentní super-munice by je měla ušetřit jako posvátné symboly našich společných nejstarších civilizací na této polokouli. V nejbližších týdnech , možná dnech dojde na nové lámání chleba. Zkusme se zeptal sami sebe, zda to takto cítíme? Uvidíme, jak jsou naše civilizace pokročilé.
    7. 4. 2003
    Sleduji reakce a úvahy kolem "zveřejnění" seznamů někdejší StB. Ale čím dál víc to pozoruji, tím víc mám pochybnosti o tom, že to byl krok rozumný a že je společnosti prospěšný. Spíše mě přesvědčuje o tom, že tato země je nadále ovládána a manipulována komunisty a většina naivních lidí jim vždycky znovu spolehlivě naletí.
    7. 4. 2003
    Když se upálil Jan Palach, byl patrně u nás v minulém století první, kdo zvolil nejdrastičtější způsob obětní smrti, jako vyjádření individuálního protestu. Nezměnil sice chod českých dějin, ale jeho smrt zbytečná přesto nebyla. Pro mnohé se stal symbolem mravně čistého člověka, který raději volil demonstrativně smrt, než život v nesvobodě. Pro mnohé byl blázen, či při nejlepším naivní snílek, prorážející hlavou zeď a pro zbytek nebyl nic, nanejvýš antisocialistickou propagandou zmanipulovaná oběť.
    7. 4. 2003
    Zaznamenáváme nyní zakázané pravdy ohledně této invaze do Iráku. Muž drží v náručí mrtvolu nemluvněte, své dcery - oba je zalévá její krev. Žena v černém jde za tankem s rozepjatýma rukama, všech sedm členů její rodiny je mrvých. Americký námořník zavraždil ženu, protože stála vedle muže v uniformě. "Je mi líto," říká, "ale ta buchta se dostala do cesty."

    Není zrovna lehké dát tomu všemu háv ctihodnosti. Miliony lidí vědí nyní lříliš mnoho: zločin je příliš zjevný. Tam Dalyell, nestor Dolní sněmovny, labouristický poslanec po dobu 41 let, tvrdí, že je Tony Blair válečný zločinec a že by měl být poslán do Haagu. Myslí to vážně, protože prima facie důkazy proti Bushovi a Blairovi existují nade vší pochybnost.

    V roce 1946 odmítl norimberský tribunál německé argumenty, že bylo "nutné" provést preventivní útoky proti sousedům Německa. "Zahájit agresivní válku," konstatuje verdikt tribunálu, "není jen mezinárodní zločin: je to nejhorší mezinárodn ízločin, který se odlišuje od ostatních válečných zločinů jen tím, že v sobě obsahuje zkoncentrované zlo celku."

    Citujeme z komentáře Johna Pilgera, který vyšel v deníku Independent.

    Kompletní text - v angličtině ZDE
    8. 4. 2003
    Skoro všetci komentátori sa zhodujú v jednom. V Iraku to vraj dopadlo inak, ako si to washingtonskí stratégovia predstavovali.

    Ako prehrali Američania diplomatický spor o možnosť legitimizácie vojenského zásahu v Iraku, tak vraj prehrávajú vojnu o "obraz" vojny v médiách a do neriešiteľných ťažkostí sa dostali aj na "vojnových javiskách". Vraj ide o vojnu, ktorá vypukla na základe falošných predpokladov a teraz už pôjde len o to, ako sa z toho dostať bez toho, aby museli za to zaplatiť príliš veľa. Možno je to naozaj tak, i keď musíme vziať do úvahy aj to, že autori týchto komentárov nemusia vedieť, čo vlastne obsahujú ozajstné plány stratégov z Washingtonu. To nevieme ani my, môžeme si však spočítať, aké sú dnes reálne možnosti USA a z toho vyplývajúce potreby. Po spočítaní všetkých položiek sa môže ukázať, že takmer nič z toho, čo sa doteraz považovalo za medzinárodné právo, Spojené štáty nepotrebujú.

    8. 4. 2003

    Novela daňového systému so sebou prinesie ďalšie zdraženie

    Minister financií Ivan Mikloš splnil svoj sľub a predstavil koncepciu daňového systému, aký v Európe a severnej Amerike nemá obdoby. Výsledkom tejto "reformy" bude prehĺbenie krízy verejných financií a najmä zvyšovanie masovej chudoby na Slovensku.

    Leitmotívom "reformy" je tzv. rovná daň. Znamená to, že príjmy sa už nebudú zdaňovať rôznymi percentami podľa toho, kto koľko zarobí. Aj upratovačka, aj miliardár budú odvádzať rovnaké dane -- Ivan Mikloš navrhuje 20 percent. Navyše budeme mať jednotnú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky tovary. Opäť teda zaplatíme rovnakú daň bez ohľadu na to, či kupujeme chlieb, mlieko a mäso, bez ktorých nemožno žiť, alebo najluxusnejšie auto. Takýto nespravodlivý daňový systém nemá žiadna z členských krajín Európskej únie, ani NATO. V žiadnej z nich tiež nie sú také hlboké sociálne a regionálne rozdiely ako u nás.

    8. 4. 2003

    Len ďalšie sústo do vianočnej televíznej ponuky

    Ak vás frustrujú melodrámy a máte po krk všetkých tragických a depresívnych koncov, mali by ste si naordinovať medicínu klasickú, časom overenú -- rozprávku. Pre tých, ktorých nebaví každé Vianoce sledovať trojorieškový maratón a princeznú Fantaghiro považujú za atrapu, je tu nové sústo. V posledných dňoch sa v našich kinách "odpremiérovala" česko-slovenská rozprávka s príznačným názvom Čert vie prečo.
    8. 4. 2003
    Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo pred niekoľkými rokmi spolupracovať so svojím súčasným šéfdramaturgom Svetozárom Sprušanským. Ten sa stal priekopníkom hľadačstva nových divadelných foriem a propagátorom súčasných zahraničných divadelných poetík. Jeho objaviteľské, takmer zlatokopecké úsilie sa najnovšie prejavilo 14. a 15. marca v sále Ponitrianskeho múzea v Nitre v inscenácii Čechovových Troch sestier.

    Novátorský prístup k réžii sa u Svetozára Sprušanského sústreďuje aj na výber divadelných priestorov. Diváka vo svojej najnovšej kreácii pozýva netradične do dejinami dýchajúcej budovy múzea, kde ho na chodbe osloví uvádzačka, či sprievodkyňa po expozícii (Klaudia Kolembusová). Vysvetlí nám, že je riaditeľkou nadácie na záchranu domu, v ktorom prežil jej nebohý manžel so svojimi troma sestrami celý život. Ako svedkovia starej, zašlej slávy domu rodiny Prozorovovcov v ňom ešte žijú tri staré slúžky. Na stenách múzea si návštevníci môžu prezrieť zbierky motýľov, ktoré pozostalá majiteľka, sprievodkyňa, riaditeľka a vdova Natália Ivanovna Prozorová sama nazbierala na lúkách v okolí.

    8. 4. 2003
    Marián Repa
    Hovorí sa tomu salámová metóda: najprv odkrojíte prvý kúsok, potom druhý, tretí, x-tý a napokon vám nezostane nič. Podobne postupuje Kresťanskodemokratické hnutie s návrhom antidiskriminačného zákona.

    Svojsky slovenský prístup k ochrane práv menšín nám už minulý rok predviedli poslanci národnej rady. Keď bol na júnovej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky antidiskriminačný zákon v skrátenom legislatívnom konaní prvý raz predložený do parlamentu, naši zákonodarcovia o ňom ani nerokovali a vyradili ho z programu. Podnet k tomu dal Vladimír Palko, ktorý ho doslova zmietol zo stola, pretože návrh "obsahuje mätúci pojem sexuálna orientácia, ktorý podľa mňa vôbec nepatrí na rokovanie parlamentu, ale niekde do súkromia a nie do politiky. Keby sme to schválili, tak to by bol prvý míľnik na ceste, kde druhým míľnikom by bolo to, že by sa tu schválilo právo homosexuálnych párov adoptovať deti". Palkove obavy našli pozitívnu odozvu aj u poslancov HZDS-ĽS a SNS. Poslanca Cupera za HZDS vtedy pobúrilo, že sa zákon vzťahuje na "homosexuálov a podobné spoločenstvá, ktoré sa mali legalizovať de facto aj de iure", a tak mal anitiskriminačný zákon za sebou svoj prvý "míľnik".

    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 3. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
    Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
    Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit   
    8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
    2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
    Miloš  Dokulil
    8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
    1. Každý máme svou pravdu?
    Miloš  Dokulil
    8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
    8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
    8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
    7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
    7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
    7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard
    7. 4. 2003 Vidíme příliš mnoho z této války. To je naší nejlepší obranou   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    8. 4. 2003 Válka v Iráku: jedinou nadějí je společně pokleknout k modlitbě   
    8. 4. 2003 Zrádní Francouzi   
    8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
    8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
    8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
    8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
    8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
    1. Každý máme svou pravdu?
    Miloš  Dokulil
    8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
    2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
    Miloš  Dokulil
    8. 4. 2003 Bagdád zřejmě není připraven na dlouhé obléhání   
    8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit   

    Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
    4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
    28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
    25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
    12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
    12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
    21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
    17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
    10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
    6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
    7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
    6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
    2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
    2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
    12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
    12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
    10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
    10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
    10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová