30. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 4. 2003

Čtyři státy Evropské unie - Francie, Německo, Belgie a Lucembursko - se v úterý dohodly vytvořit do roku 2004 jádro kolektivní evropské obrany, které by mělo být schopno vést vojenské operace nezávisle na strukturách Severoatlantické aliance. Vyplývá to z deklarace, vydané na závěr minisummitu těchto zemí v Bruselu. Tyto snahy však předem kritizovaly další členské země EU Británie, Španělsko a Itálie, které pozvány nebyly, protože varovaly před zdvojováním západní obranné aliance. Pozvání totiž od iniciativní Belgie dostaly jen ty státy, které o podobné obranné seskupení mimo NATO projevily zájem.

Šéf sil NATO v Evropě vyzval členy ke snížení počtu svých vojáků, protože aliance si již nemůže dovolit mít 2,3 milionu vojáků. Prohlásil to v pondělí vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál James Jones. Sdělil, že Pentagon v rámci transformace svých sil hodlá vytvořit ve světě strategická centra, která umožní rychlé intervence a přinesou úspory. Potvrdil, že v této perspektivě USA přesunou některé své základny z hustě obydlených a ekologicky citlivých oblastí v západní Evropě do východní Evropy. Ujistil, že stěhování některých základen z Německa "neodráží nějaká politická hlediska, například odpor Berlína vůči vojenské intervenci v Iráku".

Varšavská smlouva skončila formálně uprostřed devadesátých let minulého století, jeho logika však pokračovala i nadále setrváním druhé části vojenského bipolárního systému. Evropští politikové se snažili vytvořit samostatný vojenský pakt - Západoevropskou unii - jako jádro budoucí evropské armády. Marně. NATO stále úporně "hledalo svou novou podobu" - až do doby, kdy jeho evropští členové odmítli asistovat Spojeným státům v iráckém dobrodružství. Pro Spojené státy je euroatlantické spojenectví nyní přítěží. NATO tak fakticky skončilo včera, i když jeho jednotlivé segmenty nějaký čas ještě možná přežijí, než se postupně transformují. Půlstoletí trvající společná cesta Evropy a Spojených států se sice pomalu, ale o to jistěji rozchází...

Miroslav Polreich: Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze, 18. 6. 2002 BL
1. 5. 2003
přeložil Josef Brož

Americký ministr zahraničí Colin Powell se v úterý sešel v bruselském sídle NATO s evropskými kolegy. Francouzský deník Le Figaro byl mezi deníky, kterým Powell přinesl nový vzkaz. Základem další spolupráce mezi Spojenými státy americkými a Evropou musí být rekonstrukce Iráku.

úpný text rozhovoru - ve francouzštině ZDE
29. 4. 2003

Američtí vojáci začali v pondělí střílet na skupinu iráckých demonstrantů ve městě Faluja, asi 50 km západně od Bagdádu a údajně usmrtili nejméně 13 osob a 75 zranili, uvádějí zprávy z oblasti. Podle informací televize al Jazeera demonstranté protestovali proti americké vojenské přítomnosti v Iráku. Americké vojenské velitelství v Kataru konstatovalo, že prý američtí vojáci začali střílet na ozbrojené Iráčany, kteří nejprve stříleli na ně. Svědci na místě však tvrdí, že demonstranti nebyli ozbrojeni a že byla demonstrace pokojná.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
30. 4. 2003
Michal Viewegh, Případ nevěrné Kláry, nakladatelství Petrov, Brno, 2003, ISBN 80-7227-154-7, 252 stran

Nad novou "erotickou detektivkou" Michala Viewegha, kterou jsem v úterý přečetl během dvou a půlhodinové cesty autobusem z Brna do Prahy, mě napadla historka, která se vyprávěla o scénáristech amerického televizního seriálu Dallas. Ti se totiž prý po napsání mnoha desítek pokračování tohoto absurdně schematického, a zřejmě proto celosvětově nesmírně úspěšného seriálu velmi nudili, a tak v poslední fázi výroby těchto pořadů prý záměrně vzájemně soutěžili o to, kdo napíše nejpitomější a nejschematičtější pokračování ve snaze zjistit, jak extremní hloupost jim diváci ještě sežerou. Podobný přístup, zdá se mi, zaujímá k české veřejnosti Michal Viewegh, který ví, že si dámy v České republice koupí ve větších počtech jeho knížky, dnes už ať napíše snad cokoliv. Tak snad taky zkouší, jak velká hloupost mu ještě projde.

30. 4. 2003
"Proč to v Česku nejde," ptá se Jan Čulík, viz ZDE v souvislosti s diskusí zástupců médií, která proběhla v pátek a sobotu v Příbrami. Média podle dojmu, který získal z diskuse, pracují špatně, protože: jsou závislá na velkých inzerentech, novináři jsou závislí na PR agenturách a nepíší dost razantně a nesledují své "kauzy" až do konce.

Tato příkrá tvrzení (s výjimkou posledního) jsou přinejmenším diskutabilní. A zevšeobecnění jim nesluší už vůbec.

(Autor je hlavním editorem Hospodářských novin.)

30. 4. 2003
POLEMIKA
Především: je dobře, že se MZV ČR ozvalo . Proč? Možná že zodpovědní pracovníci za "hlavní část informační kampaně", která ještě nezačala (?), vezmou v úvahu, co se zatím stěží osvědčuje a na což bylo "Mementem 3" upozorňováno. Podle "Vyjádření MZV ČR" taková kampaň teprve "bude spuštěna 1. května 2003". Autor onoho "Mementa" zároveň si dovoluje znovu upozornit na "refrén" těch stručných -- vždy znovu opakovaných -- úvodů k oněm "mementům":

"Některé události se stávají pouze předmětem zjištění. A v různých variacích se pak znovu opakují. Přitom se vždy znovu jen konstatuje, že ZAS SE TO STALO... Touto "rubrikou" bych chtěl připomenout, že mnohému bylo možno -- snad -- předejít."

V tom -- zřejmě "nelibém" -- "Mementu 3" bylo dvojí konstatování (teď v citacích nově kurzívou jen něco zdůrazňuji):

  1. "Nedávno se k propagaci EU objevila jakási výtvarná dílka komiksového typu, která po kritice v Nově přestala být dále šířena. Ve veřejnoprávní televizi se ale setrvale objevují mj. krátké šoty (že by od slova "šotek"?), kde vybrané mediálně známé osobnosti na pár desítek sekund meditují o významu EU pro náš případný vstup do ní."
  2. "Stojí za připomenutí, že zodpovědní lidé za účinné informace o EU si nedají práci ani v delších relacích. Když měli získat důchodci informace o výhodách vstupu do EU, rozvlekle se povídalo o tom, že když někdo bude pracovat ve čtyřech státech EU, že pak bude dostávat příslušný podíl odtamtud."
  3. Autor reaguje na reakci z ministerstva zahraničních věcí na jeho předchozí článek .

29. 4. 2003
Vyjádření MZV ČR
k článku Miloše Dokulila "Memento 3. Jen o jedné přesvědčivé minutě" publikovanému 23. 4. 2003 v Britských listech ZDE

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v součinnosti s vládou ČR připravilo informační kampaň ke vstupu ČR do Evropské unie, která běží již několik měsíců. Občané ČR jsou informováni například prostřednictvím informačních letáků a brožur, ve kterých jsou jim vysvětlovány výhody i nevýhody vstupu do EU, probíhají akce v regionech, a to prostřednictvím regionálních a městských evropských informačních středisek apod....

30. 4. 2003
Vaše řeč budiž "ano, ano; ne, ne"? Jinak řečeno: buďto vsadit na tu či onu stranu všechno, anebo nic, jde-li o stanovisko k nějaké sporné záležitosti, o níž bych měl(a) mít povědomost? V anticky demokratických Athénách zhruba před dvěma a půl tisícem let se po rozpravě ve shromážděních hlasovalo jen buďto pro, anebo proti; neexistovala třetí -- dnes tak tradiční -- možnost zdržet se hlasování. Mělo se tehdy dávno za to, že není možno funkčně a účinně rozhodovat, pokud by neexistoval ostrý předěl mezi dvěma polárně charakterizovanými přístupy. Ona to je vlastně stále ta stará zděděná dvouhodnotová logika. Buďto je něco pravda, anebo nepravda, třetí možnost není.
28. 4. 2003
"Tvář podnikatelské Británie" -- zněl palcový titulek na titulní straně čtvrtečního vydání britského deníku Independent a pak následovaly tři odstavce, tištěné písmem velikosti přibližně půldruhého centimetru. Vedle nich byly fotografie viníků. Zabraly polovinu titulní stránky formátu A2. Pak k tomu ještě následoval backgroundový článek normálním, malým písmem. V atmosféře všeobecného pesimismu ohledně možností současného českého tisku, která vládla o minulém víkendu na mediálním semináři v Příbrami, jsem noviny ukazoval a argumentoval jsem, že člověk nemusí být pesimistou: jsou oblasti na světě, kde novináři píší razantně a neohroženě a jejich psaní má význam. Co publikoval list Independent ve čtvrtek na čtyřech pětinách své titulní strany?

((Tento příspěvek se bude, spolu s informací o příbramském mediálním semináři, ZDE, a tímto sloupkem, viz ZDE, vysílat v 18.10 v pořadu Události a argumenty v ČRo 6 v sobotu 3.5.)

30. 4. 2003

Americká špionážní ponorka byla v neděli odhalena v Avačinském zálivu u břehů ruského poloostrova Kamčatka na Dálném východu. S odvoláním na tiskovou službu ruské tichomořské flotily to sdělila agentura Interfax. Šlo o jadernou ponorku typu Los Angeles, která sledovala námořní manévry tichomořské flotily. Po jejím odhalení ji plavidla flotily v doprovodu letounů námořního letectva vyhostila za hranice ruských výsostných vod.

"Stroj typu Los Angeles byl přistižen při špionáži během námořního cvičení," uvedl mluvčí ruské námořní flotily.

Velitelsko-štábního cvičení, jehož cílem bylo shrnout výsledky zimního výcviku, se zúčastnilo několik desítek hladinových plavidel a ponorek, letecká technika a více než 10 tisíc vojáků a 5000 civilních specialistů.

Zdroj: ČTK
29. 4. 2003
Toto je tisková zpráva společnosti CME

Společnost ČNTS dnes zveřejnila doplňující analýzu k analýze reportáží českých médií o výsledku arbitráže mezi CME a ČR publikovanou v dubnu informačním serverem www.ceskamedia.cz. Obě analýzy vypracovala společnost InnoVatio. V původním zadání vyloučil server ovládaný společností Česká produkční 2000 zpravodajství a publicistiku TV Nova a Prima TV. Tím došlo k účelovému zkreslení závěru analýzy, který dokládal, že Česká televize informovala o výsledcích arbitráže jinak než zbytek českých - ovšem tištěných - médií. Kompletní analýza je přístupná na www.cnts.cz.

30. 4. 2003
S blížícím se koncem akademického roku se můžeme těšit na to, jak se budeme v českém tisku setkávat s texty o Straně zelených, vyprodukovanými páně Pečínkovými studenty.

Pokud je vysokoškolský pedagog členem politické strany, hlavní téma aktivit své politické strany přednáší a ještě v něm "vědecky" pracuje, dá se to pojmenovat jediným slovem: střet zájmů. Do osidel takového střetu zájmů upadl Pavel Pečínka, autor knihy Zelená zleva? Historie ekologických stran v Evropě, na kterou přinesly před časem Britské listy mj. i poněkud "spřátelenou" recenzi z pera Pavla Uhla - syna Petra Uhla, dalšího člena SZ. Budiž. Každý recenzent má právo na názor.

Pavel Pečínka své straně ale chce prospět více. Jako vysokoškolský pedagog zadal na své fakultě kurz Nový kurz o novém fenoménu - GENEZE STRAN ZELENÝCH V EVROPĚ (POL 192) a v jeho syllabu tvrdí studentům, že zajistí či pomůže zajistit publikaci jejich práce v řadě médií: "esej do Přítomnosti, Listů, Politiky, Trendu, Mostů, Mezinárodní politiky či Mezinárodních vztahů, Literárních novin, Babylónu, Sedmé generace nebo církevních časopisů, komentář do některého z deníků mimo Blesku". Do internetových magazínů se dá podle Pavla Pečínky esej nebo komentář umisťovat až poté, co neprojde do běžného tisku.

Pikantní je, že studenti mohou své práce odesílat i formou "čtenářského dopisu" do příslušného média... Ti, kteří raději místo esejů a komentářů píšou čtenářské dopisy, si zveřejnění 2 takových textů kolem 15 řádků (obou, ne jednoho, a opět na téma zelení) v rubrikách LN, LtN, MFD, Práva, Hospodářských novin či Respektu "musí obstarat sami, bez zasahování a pomoci vyučujícího..."

Co tedy vlastně učí "pedagog" Pavel Pečínka své studenty?

Originální syllabus semináře Geneze Zelených v Evropě DOC
30. 4. 2003
POLEMIKA

Výhrady páně Kotrbovy [k mediálnímu lobbismu pedagoga Pavla Pečinky - pozn. red.] by byly zcela na místě, kdyby ovšem kromě a) řekl i b). Katedra politologie v Brně je od svého vzniku výrazně pravicově orientována a její tendenčnost se zcela nepokrytě projevuje i v zaměření studijních programů. Bývaly doby na počátku 90. let, kdy na dvoře tehdy ještě filozofické fakulty bylo lze potkati osakované politology (vyučující i studenty), kterak se v rámci Klubu mladých konzervativců chytají vyrazit do předem vybrané občerstvovny "politicky pracovat". Tento normalizovaný typ studenta tvořil nějakých 75 procent ročníku, nějakých 15 procent pak členové Konzervativní aliance mladých (KAM - rozuměj SSM strany ODA). Někteří z těchto studentů hojně navštěvovali kursy na jiných oborech, kde slovně napadali vyučující odlišných názorů a prováděli de facto politickou propagandu.

Spřátelený a politology studentům vřele doporučovaný "konzervativní" časopis Proglas kydal špínu na každého, kdo vyslovil slovo ekologie, a to zcela ve stylu diskreditačních kampaní z 50. let. Jestliže se najednou objeví Pečínkova kniha a pan Kotrba si všimne tendenčnosti, pak je třeba se ptát, proč mu tendenčnost s jiným znaménkem dosud nevadila. Vzhledem k poměrům panujícím na katedře politologie fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně je totiž Pečínkovo snažení pouze velmi nesmělým pokusem o nastolení jakés takés rovnováhy.

Autor, aktivista Amnesty International, bývalý spolupracovník brněnského hnutí Nesehnutí a spolupracovník brněnské pobočky Hnutí Duha polemicky reaguje na článek Štěpána Kotrby.

30. 4. 2003
Náboženská víra, alespoň u křesťanů a muslimů, vnáší do reálného světa virtuální "onen svět", který řídí konkrétní lidské vztahy nebo jinými slovy definuje určitou společenskou morálku. Křesťanská morálka práce a odříkání definovala člověka, který byl vychováván k tomu, aby si odříkal životní požitky a energii, kterou tím ušetřil mohl vložit do pracovního úsilí. Muslimské náboženství se v mnoha směrech výrazně liší od křesťanského. Nezná odříkání, kromě zřeknutí se života ve válce na obranu náboženství. Onen svět je světem požitku a proto muslimští zbohatlíci používali získané prostředky k nákupu dalších manželek, místo aby je investovali jako kapitál. Současná americká vláda klade světu dost jednoznačně otázku, jestli v něm ještě je místo pro jiné než křesťanské náboženství a civilizaci, která se z něj vyvinula. ...
30. 4. 2003
George Caffentzis
přeložili Blanka Charvátová a Ondřej Slačálek

Přednáška konaná ve squatu ABC No Rio (New York City) 18. února 2003

Po ohromné celosvětové ukázce lidové vůle může protiválečné hnutí tvrdit, že prosadilo nového aktéra vedle dvou ničemných protagonistů irácko-americké války: Bushe a Husajna. Touto postavou je odpůrce války s transparentem, na němž je napsáno heslo: "Žádnou krev pro ropu". Kdo je touto osobou? Co tento transparent znamená? Co budeme na jeho základě dělat?

V této diskusi chci přijít s několika základními reflexemi a podívat se na to, k jaké budoucnosti protestující poukazuje. Udělám to četbou sloganu na čtyřech různých úrovních, z nichž každá je obecnější než ta předchozí.

29. 4. 2003

Pouliční protesty tisíců Iráčanů a bojkot čelných šiitských muslimů v pondělí narušily Američany zorganizované rozhovory o vytvoření nové vlády v Bagdádu. Britští a američtí politikové doufali, že setkání "všech frakcí", včetně 250 prominentních Iráčanů budou pozitivnější než první, daleko menší vrcholná schůzka, která se konala v Nassiriyi 15. dubna 2003.

Pondělního jednání se účastnili i duchovní ze šiitské většiny, tradičně dominantní sunnitští muslimové i Kurdové z hor na severu. Avšak hlavní šiitská organizace - Nejvyšší výbor pro islámskou revoluci v Iráku - pozvání na jednání odmítla na protest proti americké účasti při vytváření nové vlády. Před přísně střeženým konferenčním střediskem v Bagdádu, kde se jednání konala, uspořádali šiiuté demonstrace.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
29. 4. 2003
George Bush představuje třetí a dosud nejmocnější vlnu v dlouhodobém útoku na vládnoucí pořádek, který vytvořil liberalismus dvacátého století, argumentoval v americkém týdeníku The Nation William Greider:

Kompletní text je v angličtině ZDE
28. 4. 2003
Lidé dnes hodně cestují po světě, poznávají nové kraje i kultury. Poznání turisty je však jiné než pohled člověka, který v nějaké zemi dočasně žije a pracuje, a je vskutku zajímavé pozorovat jak se onen proces poznávání dynamicky mění. Učím se jazyk Tetun a mohu vézt konverzaci o běžných věcech.
29. 4. 2003
tisková zpráva NESEHNUTÍ Brno

Divadelní scénkou nazvanou "Zbrojařský trojboj" byla zahájena demonstrace proti zbrojařskému veletrhu IDET na náměstí Svobody v Brně. Několik zemí -- Gruzie, Srí Lanka, Alžír, Izrael a Jemen - do kterých Česká republika vyváží zbraně, mezi sebou soutěžilo o prvenství v těchto kategoriích: vnitřní konflikt a obchod se zbraněmi, porušování lidských práv a zneužívání dětských vojáků v ozbrojených střetech. Absolutním vítězem trojboje se stala Srí Lanka, kam jen v letech 2000 - 2001 byly z České republiky vyvezeny tanky, raketomety a munice za 4 miliony dolarů. (Povstalecká organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu [LTTE], v jejíchž řadách bojují i dětští vojáci, je vyzbrojena českými raketomety, stejně jako vláda, která proti této organizaci vojensky vystupuje.) Aktivisté NESEHNUTÍ tímto způsobem protestovali proti vývozu zbraní z ČR do zemí porušujících lidská práva.

25. 4. 2003
Jiří Žáček

Za pravdu je dvojí sazba,
jednou pomník, jindy vazba,
kdo ji řekne dřív než včas
tomu pravda zlomí vaz

ilustrační foto - archiv redakce
30. 4. 2003
podle internetových pramenů zpracoval Štěpán Kotrba
"Pokud nikomu neubližuješ, dělej si, co chceš."
Wiccan Rede

Mnoho lidí se těší na poslední dubnový večer, kdy se sejdou u ohně, opečou buřty a upálí látkovou postavu čarodějnic. Málokdo již ale ví, jaké mají oslavy Čarodějnic vlastně historické kořeny a jaké pověry a tradice se k tomuto datu původně vztahovaly. Filipojakubská noc (nebo Valpuržina) je významná přechodem k máji, jako vstupu do faktického letního slunovratu. I když letos připadá na 3. května, většina lidí slaví "noc čarodejnic" stejně 30. dubna... K předvečeru křesťanského svátku Filipa a Jakuba se váže řada zvyků a symbolických činností.

Synagoga Satanae
30. 4. 2003
Jules Bois

Pohlaví v magii. Toť veliký drak ryšavý o sedmi hlavách a deseti rozích a na sedmi jeho hlavách sedmero diadémů. Byl-li počátek okultních kultů zbaven jakékoliv špíny v ritech orientu a mysteriích antiky, je pozdní --- křesťanstvím vytvořené --- zrození čaroděje ve stínu Satana podloženo z největší části erotickými výstřednostmi. Vždyť Bodin ve své Demonomanie de Sorciers praví, že není dokonalého čaroděje, který by nevzešel z otce a dcery, nebo matky a syna. Sabat byl vyhledáván ne pro svou chmurnou krásu, ne pro moc, již dával nad dušemi, ale pro volnou a ničím neomezenou možnost ukojení všech normálních i zvrhlých vášní. A kdo se již jednou odvážil na Sabat, musel jej dokonale užíti! Charakteristickou je stať ze Silvestra Prierase, neúmyslného erotologa satanského, v níž vypráví o ďábelském inkubu, jehož úd tak hrozně se zvětšil, že se do ženy nemohl ani vejíti. Hle, co nejvíce čarodějnice na Sabatu žádaly! Rys pohlavního dráždění a často předráždění je pro středověkou i novější magii typickým. Je páteří všech knih pro i proti čarodějství.

* * *

Lidstvo potřebuje šílenství. Aby dokázalo že je "lidské" zmítá se a rozněcuje, baží a dychtí po jiném ještě světě, po světě vytržení a sladkého šílenství, po hlubinách "tam dole", jak řekl Huysmans. Ano, lidstvo potřebuje šílenství nejen pro rozptýlení, ale pro důkaz své vlastní velkosti. Oškliví si každodenní ochablost, otroctví, práci, vyřizování všedních záležitostí, spánek a obvyklé radosti. Kousajíc, zpěněné zběsilostí, samo sebe, pozdvihuje náhrobní kámen, jímž je drtí strašlivá Nuda. Nuda věčně svět dráždí a podněcuje k výbuchům a lidstvo se jí brání dobrodiním hrozných záchvatů hysterie. Nuda galvanisuje dřímající a svou reakcí probouzí ohromující epileptické křeče lépe, než staré nespravedlnosti a dlouho tajená zášť. Národy nesnesly nikdy normální život. Jsou mrzuté, ospalé, náhle se však vzchopí, rozčileně a neuralgicky sebou zmítajíce. Lidé milují v hloubce svých bytostí jen lesk a nádheru křečí a chybí-li jim k nim energie, volají na pomoc Satana, jedy, bouřící krev a drogy, vzbuzující horečky. Oh! morfium mozku a hašiš srdci! ta krása umělého ráje, po němž touha je zakořeněna hlouběji, než po pravém, zde dole však nepřítomném, který ukazuje knězova ruka tak daleko, oh, tak daleko, že uniká žhavým tužbám a neurčitým žádostem. Aniž by se namáhali trmácením se k těžce dosažitelnému nebi, hle, jak se oddávají snadno dostupným hrůzám pekla.

Sabat je kolektivním opojením pudů, uvolněním špíny, mučivou a radostnou obětí těla. Pokusím se o vysilující práci. Vylíčím obluzující a sladkou, bolestnou a zuřivou chorobnost slavného obřadu jenž nezanikne, pokud budou lidé živi.

Baphomet - TEM OPH AB (Templi omnium hominum pacis abbas - Otec chrámu míru všech lidí)
30. 4. 2003
Anton Szandor LaVey
Východ je domom neviestok, pejúcich chválu v plameňoch najvyššieho šťastia, v ktorých Pán temnôt otvoril Svoje ústa; stali sa živými príbytkami, v ktorých raduje sa sila muža, zdobené sú skvelými ornamentami a konajú zázraky na všetkých tvoroch, ktorých kráľovstvo a zotrvanie sú Tretím a Štvrtým, silnými vežami a miestami útechy, stolcami rozkoše a zotrvania. Ó, vy služobnice rozkoše, Dajte sa na pochod!, Objavte sa!, Pejte chválu na Zem a mocných medzi nami! Lebo preto je tejto pamiatke daná moc, a naša sila rastie v tom, kto nám prináša útechu.
Siedmy Enochiánsky kľúč

Najväčšia príťažlivosť mágie nespočíva v jej použití, ale v jej ezoterických zákrutách. Príchuť tajomstva, ktoré tak ťažko halí praktikovanie čiernych umení, bola podporovaná, nech už dobrovoľne či z neznalosti tými, ktorí radi prehlasujú, že sú najväčšími znalcami týchto vecí. Ak je najkratšou spojnicou medzi dvoma bodmi priamka, potom by z uznávaných okultistov boli dobrí stavitelia bludísk. Základné princípy obradnej mágie boli tak dlho odsunované medzi neustále preberané zlomky scholastického mysticizmu, až sa adept čarodejníctva stal obeťou mätenia, ktorého sa on potom sám dopúšťal na iných! Ako analógiu je možné uviesť príklad študenta aplikovanej psychológie, ktorý navzdory tomu, že o veci vie všetko, nedokáže nadviazať priateľstvo.

Satanská bible Antona Szandora LaVeye - v češtině ZDE ZDE

Chaos-magie nenahlíží přání, touhy a víru jako cíl kterého má být dosaženo, ale jako nástroj k tvoření řetezce kauzalit (následků). Tímto postojem čelíme strašlivé svobodě v rámci které NIC NENÍ PRAVDA A VŠE JE DOVOLENO. Tedy nelze se spoléhat na žádné jistoty a přitom následky mohou být strašlivé. Smích zdá se být tou jedinou obranou před uvědomněním si toho, že člověk a jeho ego vlastně v podstatě neexistují.

Peter J. Carroll, Principia Chaotica ZDE
29. 4. 2003
Jarmila Trávníčková
Letos se divákům představí v pěti dnech (13. -- 17. května) celkem devatenáct scén obou republik. Patří mezi ně Národní divadlo Praha (Iva Volánková -- Stísněná 22), Národné divadlo Bratislava (Jean-Claude Grumberg - Krajčírky), Radošinské naivné divadlo Bratislava (Stanislav Štepka -- Ako sme sa hľadali), brněnské HaDivadlo (Urs Widmer - Top Dogs), ostravské Divadlo loutek (A. S. Puškin -- O rybáři a rybce) a další soubory. Hrát se bude na scénách Městského divadla a na Malé scéně.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
12. 4. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Kniha Belialova - teória i prax satanskej mágie   
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
30. 4. 2003 Memento 5.
aneb o informaci, či o "signálu"?
Miloš  Dokulil
30. 4. 2003 V Česku to nejde. Některým Ondřej  Drábek
30. 4. 2003 Memento 3 versus MZV ČR? Miloš  Dokulil
30. 4. 2003 Satanova církev - Sabat Jules  Bois
30. 4. 2003 Klikaté cesty Pavla Pečínky aneb zelený politický lobbismus za zápočet? Štěpán  Kotrba
28. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
Elifas Levi, Faustův dům a seznamy agentů StB
Hugo  Schreiber
28. 4. 2003 Česká republika: proč to nejde Jan  Čulík
27. 4. 2003 Knihovny a jejich lidé? Zbytkový resort státu? Ivo V. Fencl

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"   
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
24. 4. 2003 Kauza Irák: historie Petr  Schnur
23. 4. 2003 V každém případě je to poněkud nevychované   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   

Amatérovy analýzy českých médií RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
11. 4. 2003 Amatérova analýza: tentokrát Právo Vladimír  Bernard
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík