1. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 4. 2003
Několik čelných plánovačů v Pentagonu si mi stěžovalo v rozhovorech, napsal v časopise New Yorker S. M. Hersh, že ministr obrany Donald Rumsfeld a jeho vnitřní kruh civilních poradců, kteří především přesvědčili prezidenta Bushe, aby šel do války proti Iráku, trvali na tom, že budou řídit válku až do těch nejmenších podrobností. Rumsfeldův tým převzal klíčové rysy každodenního logistického plánování -- což tradičně dělá velmi dobře armáda -- a Rumsfeld opakovaně rušil rozhodnutí čelných plánovačů v Pentagonu, protože "si myslel, že tomu rozumí líp".

Nejméně šestkrát trval Rumsfeld na tom, aby byl počet pozemních vojsk drasticky zredukován. Rumsfeldovo přesvědčení, že stačí precizní bombardování, a jeho naléhání, aby byly vojenské operace omezeny, vážně ochromily schopnost americké armády bojovat efektivně v zahraničí. Rumsfeld prý chtěl -- podle činitelů Pentagonu -- dokázat, že Iráčané se nezmohou na řádný odpor.

Kompletní článek - v angličtině ZDE
1. 4. 2003

Americký časopis The New Yorker otiskl včera článek, v němž obvinil ministra obrany Donalda Rumsfelda z mnoha problémů, jimž nyní čelí americká armáda v Iráku na bojišti. V článku se tvrdí, že Rumsfeld a jeho civilní poradci opakovaně rušili rozhodnutí vojenských odborníků, protože "tomu rozuměli sami líp".

článek The New Yorker ZDE

V reakci na článek popřel ministr obrany Rumsfeld i válečný velitel, generál Tommy Franks, tvrzení, obsažená v tomto článku, i když je otevřeným tajemstvím, že Rumsfeldův styl řízení rozčílil mnohé pracovníky Pentagonu.

Známkou možného odporu v britské armádě, poznamenal včera list Guardian, byla včerejší zpráva, že tři nejmenovaní britští vojáci byli poslání domů, kde budou postaveni před vojenský soud. Prý si stěžovali na způsob, jímž je tato válka vedena, a na rostoucí nebezpečí civilistům.

1. 4. 2003

V Británii varoval bývalý člen vládního týmu, že by se konflikt v Iráku mohl proměnit v nový Vietnam. Doug Henderson, bývalý náměstek ministra obrany, veřejně požadoval příměří. Konstatoval: "Jestliže nedojde ke stažení vojsk ve velmi brzké době, pravděpodobně tam uvízneme asi tak, jak Američané uvízli ve Vietnamu, 55 000 mrtvých Američanů, pravděpodobně asi 2 miliony mrtvých Vietnamců. Chceme to skutečně?"

Britská vláda byla zatlačena do ofenzívy i nedělním útokem bývalého předsedy Dolní sněmovny Robina Cooka (který před čtrnácti dny z protestu proti válce v Iráku odstoupil z této své funkce), který požadoval, aby byla britská vojska z Iráku odvolána. Poté, co byl obviněn z nedostatku loajality, Cook dodal, že neusiluje o okamžité stažení vojsk a že si přeje, aby byl Saddám Husajn poražen.

Avšak Cook nestáhl svou kritiku a zdůraznil, že naděje britské vlády, že bude válka "rychlá a lehká" se neuskutečnila a že válka je "špatně naplánována". Dodal, že neexistují žádné známky toho, že by se Saddáma Husajna chystali svrhnout jeho společníci, ani že by Iráčané vítali západní vojáky jako "osvoboditele".

1. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

Irák - Agentury: Bagdád se stal i 14. noc po zahájení války proti Iráku terčem leteckých a raketových útoků. Útoky se zaměřily na pozice Republikánských gard na okrajích města a na prezidentský komplex ve středu Bagdádu Z komplexu prezidentských paláců tak již podle očitých svědků "moc nezbývá". Cílem útoků na Bagdád se stávají také telekomunikační uzly, což spojenecké velení zdůvodňuje nutností odříznout centrální irácké velení od kontaktu s jednotkami dislokovanými mimo Bagdád. Narušení telekomunikací má ovšem také přímé důsledky pro obyvatele Bagdádu, kteří tak přicházejí o možnost telefonického kontaktu s příbuznými a známými v různých částech města a mimo něj. Bombardování bylo vystaveno také severní město Mosul, kde se útoky neobešly bez civilních obětí. Silné palbě je vystaveno město Basra, kolem nějž se svírá sevření spojeneckých jednotek.
Britské jednotky objevily "důkazy o mučení". Britské jednotky uvádějí, že když obsadily policejní stanici v Abu Al Khasibu, nedaleko města Basry, nalezli ve stole velitele policejní stanice desítky občanských průkazů, které podle reportéra listu Daily Mirror (zaujímajícího ostře protiválečný postoj) patřily mrtvým Iráčanům. Na stanici pracovala Saddámova tajná policie Mukhabarat. Na zdích a na háku na maso, visícím ze stropu, byly stopy krve. V jedné místnosti byl připravený elektrický kabel s odizolovanými konci a dvě pneumatiky, na nichž byl nucen při elektrickém mučení vězeň stát.
1. 4. 2003

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw varoval v úterý před "příliš zbrklými úsudky" na základě televizního zpravodajství o válce v Iráku. Tvrdil, že by bylo ve věku čtyřiadvacetihodinových televizních zpravodajských okruhů obtížnější vyhrát první i druhou světovou válku. Přiznal, že to, že se televize za posledních dvanáct let zrovna nevěnovaly humanitární katastrofě, jakou způsobil v Iráku režim Saddáma Husajna, oslabilo morální argumenty pro současnou válku. Dodal, že soupeřící tlaky na vládu a na média v době války jsou "obrovské": "Ministři musejí brát při zveřejňování informací o válce v úvahu, že by to mohlo prospět nepřátelům a uškodit našim vojskům. Naproti tomu mají média jiné imperativy, potřebují proniknout válečnou mlhou, potřebují činit definitivní závěry na základě útržků informací a publikovat dychtivé veřejnosti nejnovější zprávy." Za poslední týden je britská vláda nesmírně znepokojena obrovským tlakem, který na vládu vyvíjejí čtyřiadvacetihodinové zpravodajské televizní okruhy a příliš omezeným pohledem reportérů, kteří jsou "svázáni" s jednotkami invazní armády.

Straw tvrdil, že masakr civilistů, k němuž došlo minulý týden na tržišti v Bagdádu, zřejmě způsobila irácká střela, a že britská média neférově dospěla k závěru - protože britská vláda konstatovala, že incident bude vyšetřovat - že je západní strana.

Straw konstatoval, že by bylo obtížné vyhrát první i druhou světovou válku, protože by působilo demoralizačně, kdyby britská veřejnost viděla reportáže německých vítězství.

"Sdělovací prostředky mění způsob vedení válek, nejsou ve válkách už jen reportéry," řekl Straw v neděli týdeníku Observer. Straw však potvrdil, že v moderní demokracii hrají svobodné sdělovací prostředky životně důležitou roli.

Kompletní Strawův projev je - v angličtině - ZDE

1. 4. 2003

Televize NBC rozvázala pracovní poměr s Peterem Arnettem, držitelem Pullitzerovy ceny, poté co poskytl rozhovor irácké televizi a uvedl v něm, že americké vojenské plány selhaly. NBC Arnetta nejprve v neděli hájila, že rozhovor poskytl z profesní kolegiality a že jeho výroky byly analytického charakteru. Ale v pondělí ráno NBC změnila názor a uvedla, že s Arnettem již nebude pracovat.

"Od pana Arnetta nebylo správné, že poskytl rozhovor státem kontrolované irácké televizi, zejména v době války," konstatovala mluvčí televize NBC Allison Gollustová a dodala: "A bylo také nesprávné, že hovořil v tom rozhovoru o svých osobních názorech."

"Chci se omluvit americkému lidu za to, že jsem se zjevně dopustil špatného úsudku," řekl Arnett na omluvu "americkému lidu". Arnet v omluvě zdůraznil, že v rozhovoru jen řekl, "co o této válce víme všichni".

Arnett proslul v roce 1991, kdy byl reportérem při bombardování Bagdádu.

První Bushova vláda byla s jeho zpravodajstvím nespokojena a tvrdila, že šířil [proiráckou] propagandu. Arnett byl kritizován za to, že odvysílal reportáž o tom, že spojenci vybombardovali továrnu na výrobu práškového mléka pro kojence, o níž armáda tvrdila, že je to továrna na chemické zbraně.

Američtí republikáni charakterizovali Arnettův rozhovor pro iráckou televizi jako "něco, z čeho se člověku zvedá žaludek".

Podrobnosti - v angličtině ZDE

POSLEDNÍ ZPRÁVA:
Petera Arnetta angažoval list Daily Mirror, jediný z velkých britských deníků, který v současnosti ostře kritizuje spojenecký zásah v Iráku. Redakce Daily Mirror to sdělila v dnešním vydání.
1. 4. 2003
Takže je to úspěch, že Britové stále ještě "neosvobodili" Basru? Jak je možné, že Iráčané dokáží odpálit střelu scud z poloostrova Faw, který je prý "pod britskou kontrolou" už více než týden? A jak to, že Američané přijdou o vrtulník Apache, který sestřelí irácký venkovan, stráví čtyři dny úsilím překročit mosty přes řeku v Nasiriyahu a pak se stanou obětí prvního sebevražedného atentátníka v Najafu.

Polovina celé angloamerické armády nyní ochraňuje a provozuje zásobovací linii, která probíhá pouští. Bagdád je bombardován, ale není obléhán.

Nejnovější vývoj shrnul v úterním Independentu Robert Fisk a pokračoval:

Kompletní článek - v angličtině ZDE
31. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

RUSKO: Moskva je znepokojená hrozbou, kterou válka představuje pro kulturní památky na území Iráku
Ministr kultury Michail Švidkoj poslal americkému velvyslanci v Rusku seznam ohrožených památek. Jsou mezi nimi i ruiny Babylónu, kulturní památky Mezopotámie, asyrské a sumerské paláce, starověká centra měst Ur, Uruk, Lagaš, Nipur a Bagdád.
RAKOUSKO - Vídeň: Američané se bojí Baradeje
Ředitel Medzinárodní agentury pro atomovou energii - MAAE - Muhammad al-Baradei v pondělí uvedl, že mandát zbrojních inspektorů OSN hledajících v Iráku zakázané zbraně je stále v platnosti a očekává, že po válce sa vrátí do Bagdádu s plnými pravomocemi. Spojené státy se oproti tomu vyjádřily, že jejich představou po válce je "spíše limitovaná" činnost zbrojních inspektorů OSN...
IRÁK: Američané zastřelili sedm iráckých žen a dětí v autobusu
Američtí vojáci zahájili střelbu na vozidlo, které u jejich kontrolního stanoviště odmítlo zastavit. V incidentu, k němuž došlo poblíž Nadžafu zhruba 150 kilometrů jižně od Bagdádu, bylo zastřeleno celkem sedm iráckých žen a dětí. V automobilu bylo podle amerických zdrojů 13 žen a dětí. Bez zranění vyvázly pouze čtyři osoby. Oznámilo to dnes americké velení v Kataru.
ČTK: Plánovači války se bojí slunečních bouří
Američtí vojenští plánovači, kteří ladí postupy jednotek a navádění střel a raket proti iráckým cílům, se nejvíce bojí slunečních bouří. Úzkostlivě sledují předpovědi o erupcích, které mohou elektricky rozbouřit vyšší vrstvy pozemské atmosféry a překazit spojení se satelity, které krouží vysoko v kosmu. Na neporušenosti údajů závisí přenos zakódovaných zpráv, obrazů ze zásahů nepřátelských cílů a určování polohy. Data musejí procházet ionosférou, která je elektricky neklidnou částí ovzduší ve výši asi 50 kilometrů, a pokud se ztratí i jen malá část, nastávají chyby nebo v horším případě oslepnou "chytré bomby" naváděné na cíl z kosmu.
Plné znění článku Vlastimila Milého ČTK
1. 4. 2003

Komentované zpravodajství o válce v Iráku očima východoevropanů - názory politické opozice z Ukrajiny, Běloruska a Moldávie, na multijazyčném serveru, podporovaném ze zdrojů Open Society Fund. Četnost zpráv - cca 1 za tři dny... Server se jinak povětšinou věnuje zvýrazňování pozic prozápadní politické opozice v uvedených zemích a komentování vnitropolitického vývoje. Odkazy na další, podobně zaměřené webové stránky východní Evropy.

server Belarus - Ukraine - Moldova Online - v češtině ZDE

31. 3. 2003
Elijah Wald pro TomPaine.com, shrnutí připravil Pavel Barák

Vyslechli jsme už spoustu rozličných scénářů východiska současné války v Iráku. Bushova administrativa předpovídá nový rozbřesk demokracie a svobody. Její odpůrci předvídají v nejhorším případě bezprostřední krvavou lázeň, v nejlepším pak americkou okupaci, která sklouzne do anarchie a občanské války. Ale je zde i třetí možnost, kterou neuvádí ani jeden z táborů: totiž, že se změní jen velmi, velmi málo.

Až dosud byl Irák řízen relativně účinnou a moderní, i když brutální, bezbožnou diktaturou. Až na nepříjemný detail, že této diktatuře stojí v čele Saddám Husajn, tedy člověk,který v posledních letech nebyl americkým dobrým klientem a obchodním partnerem, je to přesně ten typ správy, s níž by Bush, Cheney a spol. jednali v regionu nejsnáze. Tak proč by neměli všechno ponechat přesně tak, jak to je, jenom bez Saddáma a pod americkým vedením?

31. 3. 2003

Každý den činí američtí a britští vedoucí politikové odvážně na veřejnosti různá tvrzení. O den později se ukáže, že většina těchto tvrzení byla nepravdivá. Tyto vyhýbavé výroky a nepřesnosti nemají nic společného s nutností utajovat vojenská rozhodnutí, napsal v sobotu v redakčním komentáři deník Independent a pokračoval:

Minulý týden prohlásil Tony Blair na tiskové konferenci s Georgem Bushem, že dva britští vojáci byli prý "popraveni". Brzo poté byli zoufalí příbuzní informováni, že tito vojáci "zemřeli v boji". Téhož dne tvrdil britský ministr obran Geoff Hoon, že objev protichemických obleků v Iráku je "kategorickým důkazem", že Irák vlastní chemické zbraně. Do 24 hodin toto tvrzení stáhl.

Dnes informujeme v našem listě, že Tony Blair silně přehnal rozsah humanitární pomoci, odesílané do města Basra. Jen polovinu nákladu jedné lodi tvoří potraviny a další zásoby z Británie. Ostatní náklad tvoří zbraně. Jak vysvětluje šéf nouzových akcí organizace Christian Aid, Irák potřebuje ekvivalent 32 takovýchto lodí, má-li být nynější humanitární krize zažehnána.

Snad nejabsurdněji, Tony Blair a američtí vedoucí politikové předem s určitostí tvrdili, že budou "osvoboditelé" vítáni na ulicích. Nyní se nám vysvětluje, že naši váleční politikové už předem dávno věděli, že žádné jásání nebude, a že nejsou překvapeni, že Iráčané se stavějí vůči "osvoboditelům" na odpor.

Než válka začala, neustále se měnily důvody, proč jít do této války. Jeden den byla jejím cílem likvidace zbraní hromadného ničení, druhý den to byla změna režimu a třetí den šlo o "osvobozeneckou válku". Jako důkaz, že je Saddám hrozbou světu, byla předložena stará doktorská práce. Vyjednávalo se v OSN, ale jen tak dlouho, dokud OSN souhlasila s USA a s Británií. Když OSN "odmítla souhlasit", Británie a USA prohlásily, že je to vina OSN. Pokaždé, když se někdo zeptal prezidenta Bushe anebo Tonyho Blaira na předchozí vyhlášený cíl této války anebo na jejich výrok, který se od té doby změnil, chovali se iritovaně anebo zmateně. Tito politikové věřili tomu, co říkali v daný den.

Teď se odehrává tatáž sekvence přímo během této války. Výrokům, které politikové činí se zjevnou sebejistotou, posléze protiřečí fakta anebo je dodatečně "dovysvětluje" prohlášení z ministerstva. A stejně se nyní hovoří i o tom, k čemu dojde po válce, politikové hrají jazykové hry, aby skryli neshody a nejistotu ohledně politické "rekonstrukce" Iráku.

Tyto systematické nepřesnosti, které politikové tvrdí tak sebejistě, odhalují velký nedostatek této války. Prezident Bush a Tony Blair nikdy jasně nevěděli, proč se tato válka vede a co se stane, až skončí. Vzhledem k tomu, že jim to nebylo jasné, není divu, že jsou jejich veřejná vystoupení nesouvislá a chaotická.

Od doby ještě před 11. září byl Irák součástí "agendy"nejednotné Bushovy administrativy z důvodů, které by vyžadovaly analýzu psychiatra, nikoliv jen práci vojenských a politických analytiků. Rozhodli se už dávno, že půjdou do války, a teprve pak začali hledat přesné důvody.

Oni nevědí, co dělají, a proč to dělají. Vedou zbytečnou válku a stále se ještě snaží najít důvody, proč ji vedou, přestože konflikt už začala a lidé přicházejí o život.

Kompletní článek v angličtině je ZDE

31. 3. 2003
"Irák potřebuje dostat příležitost vrátit se mezi civilizované země, kam ještě nedávno patřil," řekl v jednom rozhovoru pro BBC stínový ministr zahraničí Michael Ancram. Podobně invazi Iráku interpretují mnozí další, ať už se řadí mezi její zastánce nebo odpůrce. Předpokládají tak jakýsi primitivní rozdíl mezi zeměmi civilizovanými a necivilizovanými, které se kromě voleb, technologického vybavení a burzovních povyků od sebe liší v přístupu k lidským právům.

Jen neochotně se zde oživuje debata o univerzálnosti některých z nejzákladnějších článků naší humanistické víry, která se vedla během konfliktu v Afghánistánu.

A opět se nikam nedobíráme, protože zůstáváme u obecných, snadno stravitelných frází o lidském životě, které jsou tak snadno pochopitelné pouze proto, že pro každého mohou znamenat něco jiného.

31. 3. 2003
Soudě podle jakýchkoliv relativně objektivních měřítek, politika Tonyho Blaira vůči Iráku není dosud ničím jiným než sérií selhání. Blair tvrdil, že válka proti Iráku potřebuje podporu OSN: OSN válku nepodpořila, ale Blair šel do války stejně. Potřeboval druhou rezoluci OSN, aby přesvědčil národ, že je tato válka legitimní, rezoluce schválena nebyla, ale Blaira to neodradilo. Nyní si Blair přeje, aby byla OSN v ohnisku vešerých snah vytvořit po válce v Iráku novou správu - George Bush to odmítá. Z mnoha úhlů pohledu lze charakterizovat Blairovu politiku jako selhání. Navzdory každému dalšímu svému neúspěchu a ponížení Blair s tou politikou pokračuje dál.

To je názor listu Guardian na britského premiéra, redakční komentář pokračuje:

Kompletní článek - v angličtině ZDE
31. 3. 2003
Přijmu obvinění, že píšu nezdvořile, nikoliv však drze, vznesu-li veřejně otázku, zda nedošlo k tomu, že se Tony Blair nyní, ve vážném smyslu toho slova, zbláznil.

Tuto otázku si položil komentátor britského deníku Times Matthew Parris:

Kompletní článek v angličtině je ZDE
31. 3. 2003
Během války proti Iráku je propaganda klíčovým prvkem vojenské strategie. Nepřítel se uměle vytváří, jeho vedoucí představitelé jsou démonizováni, jeho síla je přeháněna. Avšak média nejsou součástí obrovského spiknutí. Vzniklý válečný mýtus je důsledkem hlubinných geostrategických, ideologických sociálních, politických a ekonomických faktorů, napsal v deníku Independent Richard Keeble, profesor žurnalistiky na Lincoln University v USA, autor knihy Secret State, Silent Press (Tajný stát, mlčící tisk), nakladatelství John Libbey; je to studie práce tisku během první války v Perském zálivu.

Kompletní článek v angličtině ZDE
31. 3. 2003
Al Jazeera změnila všechno. Světu už nedominují západní sdělovací prostředky ani státem kontrolovaná média.

Tak argumentoval v sobotu v deníku Independent reportér BBC Fergal Keane:

Kompletní článek v angličtině je ZDE

(Fergal Keane obdržel minulý týden cenu časopisu Index on Censorship za novinářskou integritu.)

31. 3. 2003

Několik poznámek k irácké válce a k naší debatě o ní

Ráno v den vypuknutí války jsem napsal krátký text, který byl v Britských listech publikován, ač v běžných sdělovacích prostředcích bylo něco takového bohužel nemyslitelné. Nyní si dovoluji několik dílčích poznámek na okraj tohoto svého článku a také několik postřehů z dalšího vývoje války.

Předně těm, kteří umožňují publikaci alternativních textů, jež vybočují z autocenzurních hranic oficiálních sdělovacích prostředků, patří dík. Dokud taková média ještě -- přes všechny technické, lidské i finanční obtíže - vycházejí nebo jsou obecně dostupná na Internetu, je možno tuto společnost -- přese všechny autoritářské tendence a pokrytectví považovat za (omezeně) demokratickou a otevřenou. Až tyto informační kanály zmlknou, začne být opravdu zle.

30. 3. 2003
Během týdne zdegenerovala tato válka v neočekávanou ohavnost v téměř ve všech obydlených oblastech, kde se dostaly americké a britské jednotky pod palbu. Namísto očekávaného povstání a přivítání západních jednotek jako osvoboditelů, zejména na šiitském jihozápadě Iráku, se setkaly západní jednotky s tvrdošíjným odporem.

U Basry, jak napsal Financial Times, "se vojáci setkávali s nenávistí". Ve stále intenzivněji ošklivých bojích kolem Nasiriye zničily do konce týdne americké námořní jednotky více než 200 domovů. Dochází ke krvavým bojům a úplný počet mrtvých a raněných dosud není znám. Fragmenty zpráv z Nasirie vytvářejí obraz chaotické partyzánské války, množství útoků a ústupů, mrtvých civilistů, mrtvé a raněné vojáky, zasažené střelbou z vlastní strany během nočních přestřelek, a velký počet amerických vojáků, kteří jsou stále ještě nezvěstní. Ze zkušenosti vyplývá, že tento druh bojů vyvolává vedlejší účinky nepřátelství a odplaty.

Shrnujeme analýzu Jamese Webba, tajemníka amerického námořnictva za vlády Ronalda Reagana, který byl během vietnamské války v americké armádě velitelem roty. Vyšla v americkém deníku New York Times.

Kompletní článek v angličtině je ZDE
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
31. 3. 2003 Úhly pohledu a střet civilizací Dominik  Lukeš
31. 3. 2003 Jsme svědkem toho, že Tony Blair zešílel?   
31. 3. 2003 Blairova politika je sérií selhání   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2003 Rumsfeld "nekompetentně sám naplánoval iráckou válku"   
1. 4. 2003 V Americe vznikly spory o strategii irácké války   
1. 4. 2003 Televize NBC propustila Petera Arnetta   
1. 4. 2003 Fisk: Monstrum z Bagdádu je nyní arabským hrdinou. Vznikla nacionalistická válka proti imperiální velmoci   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Jack Straw: "S dnešními médii by se první i druhá světová válka dala jen těžko vyhrát"   
31. 3. 2003 IRÁK: Co se dostává na povrch dění Petr  Kužvart
31. 3. 2003 Chápe Západ, jak tato nenáviděná válka mění arabský svět?   
31. 3. 2003 O válečné propagandě   
31. 3. 2003 Nevědí, co dělají, ani proč to dělají   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
5. 2. 2003 NATO -- aliancia na konci svojho konca Zolo  Mikeš