27. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2003
Už od války v Kosovu vznikalo jasné varování, že lidi v jednotlivých zemích světa reagují na události nikoliv podle toho, jak se dějí, ale do značné míry podle toho, jakým způsobem je - emocionálně - interpretují televizní stanice v jejich zemi. V americkém deníku Christian Science Monitor pokračovala debata o tom, že to, jak vysílá americká televize o válce v Iráku, se radikálně odlišuje od televizního zpravodajství v jiných zemích světa.

Kompletní článek v angličtině je ZDE
27. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - ir.: Irácká armáda informovala, že zastřelila devět spojeneckých vojáků, zničila deset tanků a 13 transportérů za posledních 24 hodin. "Bojovníci spravedlnosti, bojovníci velkého vůdce Saddáma Husseina, rozbijte jim jeich prohnilé hlavy a zničte jejich chorobné sny o vítězství," zaznělo ve stanovisku, které vysílala irácká státní televize.
IRÁK - Abu Dhabi / INFO-WAR: Irácká strana popřela, že by britské zajatce popravila. Britského premiéra Blaira irácký ministr informací obvinil z klamání veřejnosti, neboť on obvinil Iráčany z popravy zajatých britských vojáků.
IRÁK - KATAR / US Army / INFO-WAR: Americe nechybí žádný vrtulník...
Americká armáda popřela, že Irák ve čtvrtek sestřelil další vrtulník Apache. Al-Jazeera vysílala pravděpodobně záběry ze včerejška, nám žádný vrtulník nechybí, tvrdil ve čtvrtek mluvčí katarského velitelství.
EU - EK: Generální tajemník Evropské komise David O'Sullivan doufá, že Evropská unie, poučena současnou válkou v Iráku, pokročí ve vytváření společné obranné a bezpečnostní politiky.
RB OSN : Velvyslanec USA na protest odešel ze sálu
Velvyslanec USA při OSN John Negroponte dnes před koncem zasedání Rady bezpečnosti OSN demonstrativně opustil sál poté, co irácký velvyslanec Mahammad Dúrí obvinil Spojené státy, že USA se spojenci "začínají skutečné vyhlazování (iráckého lidu - pozn. red.), které zabije každého a zničí vše". Spojené státy podle něj přitom usilují jen o to, aby se zmocnily iráckých ropných zásob, které jsou druhé největší na světě. "Zůstal jsme dost dlouho po dobu jeho řeči, ale slyšel jsem toho už dost. Nebylo v ní nic nového..." komentoval Negroponte svůj náhlý odchod.
Při rokování vystoupili delegáti z 85 zemí. Většina z nich odsoudila válku vedenou Spojenými státy proti Iráku a vyjadřovala obavy z možné humanitární katastrofy v této arabské zemi.
IZRAEL : Britský velvyslanec předvolán kvůli protestní nótě za "otřesné poznámky" britského ministra zahraničí Jack Straw naznačil, že Západ ukázal dvojí metr při uplatňování rezolucí OSN. Straw v úterý řekl, že chápe výhrady Arabů vůči tomu, co označil za "nespravedlnost proti Palestincům". Řekl také, že existují i pochyby, zda se Západ neprovinil pokrytectvím, když říká, že rezoluce RB OSN k Iráku je třeba uplatnit, zatímco je zdrženlivější při uplatňování rezolucí k izraelsko-palestinskému konfliktu. Straw narážel na rezoluce Rady bezpečnosti, které vyzývají Izrael, aby vrátil území, jež okupuje od roku 1967.
AL-JAZEERA - vysílání z Washingtonu : Arabský hlas v Americe
Ve vysílání hovořil Asaad Abu Chalíl, mirový aktivista, žijící v USA. Hlavní jeho myšlenky: "Tzv. chytré zbraně jsou ve skutečnosti neuvěřitelné hloupé. Z 26 tisíc vypálených raket na Afganistán, nebyl cíl zasažen v 25%. Za to platí velkými oběťmi právě civilisté. Bagdád má 4 milóny obyvatel, tito obyvatelé trpí dvakrát, jednak režimem a jednak šíleným koaličním bombardováním. Irácký lid trpí nepředstavitelně více než sám Saddám. Jsem zásadně proti moci Saddáma Husseina, ale rozhodně ne za takovouhle cenu. Tady jde o novodobou kolonializaci Iráku. Už teď prohlašuje Amerika, že bude ovládat poštu, informace a soudnictví a o ostatním budou rozhodovat Iráčané, o čem ti budou tedy rozhodovat? Je to šílená válka vedená proti lidu. Izrael si sedí na jaderných a biologických zbraních a USA proti tomu nic nemá. V amerických věznicích jsou zadržováni Arabové po útoku z 11. září a přitom nebyli souzeni, protože nejsou ani z ničeho obviněni. V Iráku dojde jen k vyměně jedněch tyranů za jiné tyrany, tak jak k tomu došlo v Afganistánu."
SVĚT: Demonstrace jsou stále ještě masové pouze v Jemenu a Indonézii, v ostatních zemích jde pouze o sporadické akce
Střední a východní Evropa se podle komentátorů ze západních zemí vyznačuje absencí lidové mobilizace.
Dvě laureátky Nobelovy ceny míru Mairead Corriganová a Jody Williamsová byly ve středu zadrženy poblíž Bílého domu při manifestaci proti válce s Irákem. Obě se zúčastnily akce pořádané katolickou asociací Pax Christi USA.
Kolem 400 protiválečných aktivistů se sešlo u finančního Rockefellerova centra v Manhattanu. Mnozí si lehli na zem coby symboly dosavadních a očekávaných obětí války, zatímco ostatní skandovali "Žádnou válku, žádnou ropu, žádný zisk".
Úřady v jihofrancouzském Bordeaux oznámily, že skupinka pacifistů postříkala červenou barvou a zapálila kopii Sochy svobody vysokou 2,5 metru, jejíž slavný originál věnovali Francouzi Američanům na důkaz přátelství v roce 1886.
Před americkým velvyslanectvím v Jakartě přihlíželo 600 studentů tomu, jak několik z nich pálilo americkou vlajku.
V jihokorejské metropoli Soulu se před budovou parlamentu shromáždilo asi 650 osob.
Několik desítek Bratislavanů, většinou důchodců, dnes přišlo do centra slovenské metropole na protestní shromáždění proti válce v Iráku, které přichystali opoziční komunisté. Mítink se postupně proměnil v protest proti vstupu Slovenska do NATO.
V Austrálii se policie vzpamatovává ze středečních potyček s mírovými aktivisty, kteří na příslušníky pořádkových sil házeli stoly a židle.
Kolem 30 000 muslimů se dnes shromáždilo na východě indonéského ostrova Jáva ke společné modlitbě za mír v Iráku.
Proti válce v Iráku demonstrovalo asi 50 000 lidí v jemenské metropoli Saná.
Organizace na ochranu lidských práv a svobody tisku se sídlem v USA odsoudily úterní bombardování sídla irácké televize americkou armádou. "Nesmí se útočit na televizní stanice jen proto, že se používají k propagandě," řekl ředitel organizace Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth.
IRÁK - ir.: Invazní armáda bude muset bojovat v Bagdádu "dům od domu"
Jednotky vedené Spojenými státy budou s to do pěti až deseti dnů obklíčit iráckou metropoli Bagdád, ale pak budou muset přejít k prudkým bojům od ulice k ulici. Prohlásil to dnes irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad. "Své (hlavní) obranné linie jsme vytvořili v Bagdádu. Nebude překvapením, že za pět až deset dnů budou s to obklíčit všechny naše pozice v Bagdádu. Jsou toho schopní," řekl ministr na tiskové konferenci v Bagdádu. "Ale nakonec budou muset vstoupit do města." "Bagdád zůstane pro Američany a Brity nedobytný, dokud jeho obyvatelé budou naživu," uvedl. Na otázku, zda očekává pouliční boje v Bagdádu, prohlásil: "Rozhodně."
Bagdádské tržiště po bombardování
26. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

USA - INFO-WAR: Mohou za dvacet mrtvých zavirované zaměřovací systémy?
V pondělí zaměřil raketový systém Patriot asi 48 kilometrů jižně od iráckého města Nadžaf americkou stíhačku F-16 a připravil se k palbě. Stíhačka zareagovala odpálením střely na baterii patriotů a zničila její radar. Nikdo nebyl zraněn.
Tento incident se stal den poté, co střela Patriot sestřelila britský letoun typu Tornado, při jehož pádu zahynula dvoučlenná posádka. O několik hodin později zahynuli dva další britští vojáci při "přátelské palbě", když na jejich tank omylem zaútočil západně od Basry jiný britský tank, který si je spletl s iráckým nepřítelem. Počet britských vojáků pohřešovaných či zabitých v Iráku tak stoupl na 22, přičemž v bojích s Iráčany byli zabiti jen dva z nich (?).
USA: Čemu se říká "medvědí služba"...
Tak je Česko v "koalici", nebo není?
Americký prezident George Bush dnes v projevu k vojenské operaci proti Iráku pochválil koaliční síly z Británie, Austrálie, Polska, Dánska, Španělska, Česka a Rumunska. Podle Prahy v koalici nejsme... Praha má podle náčelníka generálního štábu AČR Pavla Štefka v oblasti kolem 380 příslušníků jednotky protichemické obrany. Chemici jsou v Kuvajtu a do protiiráckého tažení by se zapojili pouze v případě, že Irák použije zbraně hromadného ničení nebo k jejich použití bude rozhodnut. Vojáci by zasahovali také v případě humanitární katastrofy.
BRITÁNIE - Obnovení dialogu mezi Evropou a Spojenými státy bude rozhovorem o penězích
Tony Blair se pokusí v příštích dvou dnech během návštěvy Washingtonu a New Yorku zahladit názorové rozpory mezi Evropou a Spojenými státy a vrátit do hry o Irák Organizaci spojených národů. Chce přimět Bushe, aby předal správu Iráku co nejdříve do rukou OSN.
Poznámka editora BL: Zdá se to být logický krok, protože tím se odpovědnost za investice do obnovy irácké infrastruktury rozloží a prospěch z ní bude mít i Evropa. Blair přinese do Evropy výměnou za rozloženou diplomacii balík peněz. Blair zoufale potřebuje Evropě "zacpat ústa petrodolary", neboť jinak se jeho pozice velmi výrazně zhorší. Blair čelí v Británii obrovskému odporu obyvatelstva proti válce, proti jeho proamerické politice se staví inteligence i dělníci. Posun britské politiky doleva by mohlo zmařit vyhlídky fabiánců na podíl na vládě a mohlo by vrátit "do hry" "rudého Kena" - starostu Londýna Livingstona, který se netají svým protiválečným postojem.
Před několika dny se prořekli čeští diplomaté, že už jednají o zapojení českých firem do obnovy irácké infrastruktury v rámci "britského okupačního sektoru." Poprvé tak vyšla najevo taktika "obchodu na pásech tanků", ke které se potichu - pro třicet stříbrných - přidala i česká strana. Pokud by totiž dostala zakázky v oblasti strojírenství a stavebnictví, kryté "petrodolary" Iráku, měl by český průmysl na příštích několik let vystaráno o rozvoj a Špidla o zápis do historie. Podle expertů se očkává, že obnova rozbombardovaného Iráku potervá několik let a zaplacení výdajů válečných akcí "spojenců" spolu se zaplacením obnovy krajiny bude Iráku i při zdvojnásobení těžby a udržení stávajích cen trvat 5 - 8 let.
Otázkou ovšem zůstává polarizovaná situace v Evropě. Unie si těžko bude zvykat na možná další vojenská dobrodružství výměnou za tučnou kořist. Potupa, kterou utržila Unie od Blaira, chutná až příliš hořce. Vzestup popularity krajní levice se dá očekávat na celém kontinentě a tak se může stát, že adekvátní změna vlád může pro socialisty skončit v celé Evropě drtivou porážkou. Buď to budou vlády populistické pravice se zbytkem fabiánské části sociálních demokracií, nebo to budou rudorůžové vlády na jedno volební období, sjednocující pravici do kompaktních bloků, nebo to budou černomodré pravicové koalice.
Scénář schůzky Bush-Blair ale může být i jiný a důsledky z něj vyplývající také. Je známo, že Bush nemá OSN příliš v lásce, mimo jiné i pro částky, které USA do přebujelého rozpočtu OSN dluží. Mimo jiné i proto, že díky Kavanově politice nejmenšíhospolečného jmenovatele všech slabých přišly USA o křeslo v komisi pro lidská práva, což jim dávalo bič na méně liberální a méně poslušné polodiktatury všude po světě. Mimo jiné i pro facku, kterou dostaly Spojené státy nyní při krachu silové strategie okolo Iráku. Washington se obešel v této válce bez OSN i bez váhajících "spojenců v NATO a určitě bude zvažovat, jestli se o "kořist" má dělit jen proto, aby uspokojil Evropu, která ho stejně svými malými a neefektivními zbrojními výdaji neohrožuje. Ve které stačí aplikovat spolehlivou taktiky lokálních cukříčků a lokálních bičů - rozdělení zájmů a tím i brždění sjednocovacích snah Evropy. Ekonomické těžkosti, způsobené odlivem ziků amerických firem, které koordinují své firemní taktiky s americkou obchodní komorou. Stejně dobře se může obejít při správě a rekonstrukci Iráku bez Evropy i bez OSN. Licence na těžbu ropy pak budou pouze Američanů a "vnucenými okolnostmi" může okupace Iráku trvat i déle, než nyní jsou Američané ochotni přiznat. Teprve následující týdny ukáží, co USA zvládnou samy a co budou muset svěřit zkušenějším mezinárodním organizacím. S odvoláním na vysoké činitele administrativy list USA Today uvedl, že viceprezident Richard Cheney a ministr obrany Donald Rumsfeld se domnívají, že správa v rukách OSN by omezila volný manévrovací prostor pro Spojené státy. Blairova mise u Bushe může proto skončit fiaskem a místo zacelování ran se jen upevní staré známé rozdělení podle dřívější osy. Na jedné straně Spojené státy a Velká Británie a na druhé straně Francie, Rusko a Německo.
OSN - Kavan: Předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan dnes prohlásil, že OSN musí mít při obnově Iráku nezastupitelnou roli a nemůže si v této věci jen nechat diktovat podmínky Spojených států a Velké Británie.
27. 3. 2003

Velký kontingent elitní irácké Republikánské gardy dnes směřoval směrem na jih v konvoji asi 1000 vozidel směrem k americkým jednotkám ve středním Iráku, v oblasti, která už zaznamenala nejtěžší boje v této válce. Američany vedená koalice útočící směrem na Bagdád byla zdržena v dosud největší bitvě této války, jejímž účelem je svrhnout Saddáma Husajna, zatímco pokračují letecké údery proti iráckému hlavnímu městu. Američtí pracovníci výzvědných služeb konstatovali, že Republikánská garda se vydala na cestu z Bagdádu po trase, která se vyhýbá jednotkám americké armády, ale směřuje k americkým námořním jednotkám, které v minulých dnech bojují kolem města An Nasiriyah. Vyplývá z toho, že Republikánská garda, nejlepší a nejloajálnější armáda Saddáma Husajna, je stále ještě, navzdory několika dnům spojeneckého bombardování a útoků prostřednictvím raketových střel, schopna zahájit ofenzívu proti spojeneckým postavením...

The Hindu, 27. 3. 2003, kompletní článek - v angličtině ZDE
27. 3. 2003
Motto:
"Redaktorka Plavcová se snažila vytáhnout z něj [Karla Plíhala] co nejvíc o alkoholismu, zkusila, zda by neřekl něco ošklivého o bratřích Nedvědech (ona by snad napsala o jiném redaktorovi, že je škrabák a list kazí?) a hlavně, jestli by trochu neokousal Nohavicu za to, že se octl v estébáckém seznamu. Plíhal ani jednoho hada nesežral. Ostatně nevím - je to s tím StB opravdu ještě tak důležité? Za ta léta prolezli ty archivy kdejací bisáci a jiní isáci, svoje papírky si vytahali, kandidáty a důvěrníky stejně vyškrtali, vnitro neručí za obsah, jenom za to, že tak ten seznam vypadal, navíc mi připadá absurdní, že nic neznamená ani soudní rozhodnutí... Ale jistě se to hodí na trápení Nohaviců, Bohdalových, Zímů, Hrubešů, Ebenů, Třísků, Skopečků, Suchařípů a tak dále."

Vladimír Bernard v analýze Lidových novin ZDE

Jdu v Ostravě po hlavním náměstí a z první strany Blesku na mě u novinového stánku křičí vedle fotografie Jiřiny Bohdalové palcový titulek: "Jsem nevinná!" Týká se seznamu údajných spolupracovníků někdejší komunistické tajné policie StB, na němž se Bohdalová prý ocitla, hned vedle dalších známých herců a kulturních pracovníků.

Proč pronásledovat herečky a zpěváky? Některé věci hodně vypovídají o kulturním stavu společnosti. (Hodně například vypověděla i nedávný Bakalářův odporně rasistický pamflet, který obsahoval pseudovědecký poznámkový aparát, takže intelektuální česká obec jaksi nepoznala, že nejde o vědeckou publikaci, ale o blábol, a jala se Bakalářovým "dílem" docela vážně zabývat i v televizních diskusích...:) Kde je soudnost? V normální zemi by se na Bakalářovu knížku podívali na pět vteřin, poznali by, co je zač, a hodili by ji do koše. Ne tak v Čechách, tam se to nepozná...)

Mluvil jsem včera s jedním člověkem, jehož bratr byl vysokým důstojníkem StB. Ten samozřejmě na seznamech "spolupracovníků s StB" není. Dodnes pracuje u policie - nemá problém.

Člověk, s nímž jsem hovořil, učil koncem osmdesátých let skupinu nekonformních studentů, kteří dělali protistátní divadlo, uspořádali petici na podporu Václava Havla a měli být vyhozeni ze studia. Tento člověk, jako vedoucí jejich studijní skupiny, byl prostřednictvím personálního oddělení školy požádán Stb, aby na ně vypracoval posudky. Na základě těch posudků studenti ze školy vyhozeni nebyli, ale jejich pisatel se dostal do seznamu jako "spolupracovník Stb". Hodně lidem tento hon na čarodějnice uškodil, někteří spáchali sebevraždu.

Uvažuji, jaké komplexy si lidé líčí neustálou posedlostí seznamy spolupracovníků Stb, které jsou neprůkazné. Čtěte knihu Osočení, kterou vydala Zdena Salivarová-Škvorecká: ukazuje tam na několika desítkách osudů osob, označených za "spolupracovníky Stb", že jde vždy o individuální, často nesmírně tragické, příběhy a nelze je hodnotit statisticky. Viz například svědectví "spolupracovníka StB", světoznámého českého básníka Miroslava Holuba, jak vyšlo v knize Osočení a které publikovaly v roce 1999 Britské listy.

Svědectví M. Holuba BL

Co si myslet o režimu, který vydírá ke spolupráci herce a kulturní pracovníky, lidi jako Jiřina Bohdalová anebo Jaromír Nohavica? To jsou tedy skutečně typičtí profesionální udavači...:) Lze si opravdu myslet, že autorovi magické poezie Nohavicovi nešlo v první řadě vždycky o jeho hudbu a texty, ale že bylo jeho prvotním záměrem udávat lidi státní bezpečnosti,a že proto skládal své nádherné písně, aby "lidi chytil" jako agent provokatér? Je to absurdní představa. Totéž Bohdalová.

Obávám se, že budu Nohavicu vždycky hodnotit podle jeho písní a Bohdalovou podle jejích hereckých výkonů a nikoliv podle toho, co o nich nějaký anonym ze státní bezpečnosti napsal za okolností, které neznám, v nějakém obskurním, sporném seznamu. To jen lidi, kteří jsou sami vnitřně slabí, se musejí ujišťovat rozhazováním nálepek: "Je to komunista!"

Seznamy spolupracovníků StB byly mnohokrát probrány a všechny důležité osoby z nich dávno zmizely. Zůstaly zřejmě velkou měrou jen oběti, anebo případy, kdy je velmi těžko určovat míru osobní odpovědnosti. Seznamy se staly v ztraumatizované společnosti - která má ráda pomluvy (není přece šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu) poslední a velmi účinnou pomstou StB české společnosti - StB, jejíž někdejší příslušníci se tomu dodnes jistě z plna hrdla smějí.

Lidí, kteří tento krutý a nespravedlivý hon na čarodějnice odnesli - za někdejší komunistické papaláše, které nikdo nepotrestal - je ovšem mnoho.

K tomu též článek Karla Mašity, viz ZDE
26. 3. 2003
Boris Vian (1920-1959)
Francouzský prozaik, dramatik, básník, novinář, jazzový hudební skladatel, filmový herec a scénárista. Člen sdružení bohémů z pařížského 'Saint-Germain-des-Prés'. Byl ovlivněn existencialismem, kritizoval církev a měl antimilitaristické názory. Idealizoval lásku, ale také používal ironii, parodoval měšťácký svět se svými mystifikacemi a převracel, co se dalo. Vianovu divadelní tvorbu silně ovlivnili dramatici Alfred Jarry a Eugéne Ionesco. Během jeho života se mu nedostalo uznání - naopak např. jeho 'Dezertér' (v originále: 'Le Déserteur'), píseň z roku 1954 protestující proti válce v Alžírsku, byla zakázána, některé romány zase musel psát pod pseudonymem smyšleného černého Američana Vernona Sullivana. Zemřel předčasně po srdečních potížích. Již v šedesátých letech se stal kultovním autorem.

Zdrojový text v češtině s akordy HTML
originál ve francouzštině [RM 2,57 MB] RM FILE
RM PLAYER
text: Boris Vian
hudba: Harold Berg  15. 2. 1954
někteří interpreti: Serge Reggiani, Richard Anthony, Claude Vinci

27. 3. 2003
Zamyšlenie nad Dezertérom Borisa Viana

Básnik, trubkár, spevák, aktivista a patafyzik Boris Vian priniesol svetu túto kontroverznú pieseň. Tesne pred zásadnou porážkou Francúzska v Indočíne a pred výbuchom nepokojov v Alžírsku sa tento bonviván usiloval upozorniť na militaristickú politiku vlastnej vlády. Ťaživá atmosféra spôsobila, že ju nik nechcel zaspievať v pôvodnej verzii a už vôbec nie vydať. Preto ju musel viac ako jedenásťkrát meniť a aj napriek tomu sa stal nepriateľom štátnych štruktúr. V národnom archíve nahrávok pieseň z tých čias doteraz nesie pečiatku zákazu. Boris Vian sa však stále nevzdával a napriek tomu, že nerád cestoval, odišiel v roku 1957 do Štokholmu a podpísal symbolickú zmluvu na jej vydanie v severských krajinách. Text mierne adaptovali na severské pomery s tým, že duch piesne zostal zachovaný. Všetko toto nezabránilo Vianovi myslieť naďalej slobodne, tak, ako to mal rád. Vždy tvrdil, že Dezertér nie je antimilitaristická, ale proobčianska hymna. Dnes sa história akosi opakuje. Militaristický svet zakazuje myslieť opačne. Vlastné svedomie sa pre moc a médiá stáva nezodpovedným populizmom. Nemyslieť vojnovo, znamená pre etablishment myslieť v prospech nepriateľa. Kam sme to dospeli?

28. 3. 2003
Henry Kissinger: "Ústup od mezinárodních norem se pojí s agresivní diplomacií. Za těchto okolností se doktrína univerzálního intervencionalismu může časem obrátit i proti samé humanitární koncepci."

ANALÝZA

Vláda a její odpovědní představitelé - premiér Špidla , ministr obrany Tvrdík, ministr zahraničí Svoboda, parlament i poslušná média nám do omrzení opakují čecháčkovsky šalamounské řešení o naší účasti-neúčasti ve válce v Iráku. Právní "experti" MZV, kterým je nyní dopřáno sluchu, rovněž nemají žádné problémy. Svého velvyslance při OSN v New Yorku informovali, že pokud by někdo použil veto proti zamýšlené rezoluci (nakonec nebyla předložena) tak by se jednalo o "zneužití" veta a nemusilo by se k němu přihlížet. A navíc kdyby rezoluce vůbec nedostala ani 9 hlasů i tak by to byl "akt" Rady bezpečnosti a k útoku by to stačilo. Tak nám to vysvětlil alespoň pan velvyslanec Kmoníček v Právu 13.3. Je to vrchol hlouposti a servility, kterou lze snad srovnat jen s tím, co se stalo na MZV po srpnu 1968, kdy právní odbor vypracoval rozbor, na jehož základě došel k závěru, že "bratrská pomoc" je agrese.

27. 3. 2003
Válečná akce, která začala na území Iráku má tíživé dopady nejen na globální politickou arénu, ale i na českou politiku. Politická scéna se jasně rozštěpila na příznivce a odpůrce použití síly v případě odzbrojení Iráku.
25. 3. 2003

Morrisonová, Toni: Šalomounova píseň. Z anglického originálu Song of Solomon přeložila Hana Žantovská, předmluvu a medailon napsal Josef Jařab. Praha: Euromedia Group k. s. -- Odeon, 2002. 352 stran

Hluboko v té kapse, kde se skrývalo jeho srdce, se cítil využívaný. Nějakým způsobem ho každý využíval pro něco nebo jako něco. Uskutečňovali si na něm svoje vlastní cíle, byl pro ně nositelem snů o bohatství, lásce nebo mučednictví. Všechno, co dělali, se zdálo být o něm, ale nic z toho, co si přál, k tomu nepatřilo...

Román Toni Morrisonové Šalomounova píseň se otevírá scénou, která předchází (ba dokonce nepřímo zapříčiňuje) narození jeho hlavního hrdiny: skokem černošského pojišťovacího agenta Roberta Smithe, který zatoužil vzlétnout "na vlastních křídlech", ze střechy veřejné nemocnice. Obdobným skokem hlavního protagonisty, jemuž se náhle -- byť o mnoho let později a na docela jiném místě -- zachtělo létat, kniha končí. Motiv létání, který celý příběh rámuje, se však v knize objevuje i na mnoha dalších místech, v nejrůznějších podobách, a je možné jej označit za klíčovou metaforou románu. Snad nejlépe lze význam této metafory osvětlit právě na osudech ústřední postavy.

27. 3. 2003
Česká republika prožívá kulturní šok poté, co mezinárodní arbitráž v Londýně rozhodla, že neochránila investici americké firmy do televize Nova a že za to musí zaplatit pokutu. "Arbitráž vůbec neměla proběhnout, protože popírá veškeré demokratické principy", komentuje to Ivan Langr z ODS. Jeho kolega Petr Štěpánek soudí, že "Ronald Lauder si dělá z Česka pojišťovnu pro své vlastní podnikatelské omyly" a dodává "Tragédií je, že ve dvou ze tří arbitráží mu to odsouhlasili" (LN 17.3.). Mezitím se naplno rozběhla debata, kdo je za debakl vinen.
27. 3. 2003
Vedení Rady se na svém jednání dne 24. 3. 2003 zabývalo důkazními materiály arbitráže CME Czech Republic B.V. proti České republice.

Po prověření dokladů, poskytnutých v součinnosti Ministerstvu financí, vedení Rady konstatovalo, že jeden ze stěžejních důkazních materiálů není dokumentem Rady, přestože je za takový vydáván. Jedná se o "zápis" z "jednání" Rady s dr. Železným ze dne 2. 3. 1999.

K tomu vedení Rady sděluje následující:

26. 3. 2003
tisková zpráva CME

Podle Martina Muchky, předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, se rada sešla minulé pondělí, aby prodiskutovala "nové skutečnosti" v souvislosti s arbitrážním řízením mezi CME a ČR. "Zjistili jsme, že jeden z těchto materiálů neměl vůbec v té arbitráži co dělat. Jedná se o klíčový dokument, na základě kterého arbitráž skončila tak, jak skončila. Takže jsme se tou věcí zabývali, snažili jsme se dopracovat k tomu, jak se to tam dostalo," informoval Muchka 24. března server Česká média. Onen dokument je zápisem z tajného jednání mezi radou a Vladimírem Železným z 2. března 1999, při kterém Železný radu informoval o svém záměru poškodit ČNTS a při kterém rovněž navrhl způsob podpory ze strany rady. Podle Muchkova vyjádření hodlá rada na svém příštím zasedání rozhodnout, zda v této souvislosti podá trestní na neznámého pachatele.

25. 3. 2003
Strategie útoku je založena na představě, že válka proti Iráku bude krátká. Opak může být pravdou.

Od Suezské války v roce 1956 nebyl západní svět tak rozdělen jako dnes. Dá se navíc říci, že hloubka dnešního rozštěpení je v období po 2. světové válce nebývalá. Vedle válečné "koalice ochotných" se formuje mírová "koalice neochotných". Obě tato uskupení konzultují své akce nezávisle na OSN, NATO či Evropské unii. Zatím téměř všichni politici i komentátoři očekávají, že momentální krize v západním světě bude překonána brzy po válce. Jenže ostrost dnešních sporů je taková, že obnovení spolupráce nebude automaticky znamenat obnovení důvěry. A hlavně -- představa brzkého návratu do normálních dní vychází z předpokladu, že válka proti Iráku bude krátká. Který ovšem nemusí vyjít.

Článek vyjde v mírně zkrácené verzi ve čtvrtečním Ekonomu

25. 3. 2003

"Jedna věc se prezidentu Bushovi podařila dobře: učinil Saddáma Husajna u svého lidu populárnějším. Hovořil jsem za posledních několik měsíců podrobně v Evropě s Iráčany a s jinými lidmi z Blízkého východu. Doslova všichni zastávají názor, že to, že Bush vede tuto válku sám se svým pudlíkem Tonym Blairem, bude mít po válce pro tento region drastické důsledky,"

píše komentátor Taki v listě The American Conservative, poté, co nejprve vyjadřuje své přesvědčení, že Američané zvítězí v Iráku jistě rychle, a pokračuje:

Kompletní článek v angličtině je ZDE

26. 3. 2003

Zahrnou obyčejní Iráčané americké vojáky květinami? Kdyby se splnila představa Bílého domu - že iráčtí občané budou naší invazi tleskat a budou ji podporovat - by velmi pomohlo rozptýlit nepřátelství vůči nám v Evropě a v arabském světě. Zatím však k nadšenému přijetí, s jakým Bílý dům počítal, většinou nedošlo. V Safwanu sice někteří obyvatelé na Američany volali vděčně. Avšak zprávy z Basry, z Nasiriye. z Umm Qasru a z jiných měst ukazují, že dosud existuje jen málo známek, že by obyvatelstvo invazi s nadšením podporovalo. Reportérka tiskové kanceláře Reuter Rosalid Russellová, viděla skupinu iráckých mladíků, kteří mávali na konvoj britských tanků a ozbrojených vozidel, který jel kolem. Když odjel, jejich úsměvy se proměnily v grimasy: "Nechceme je tady," řekl sedmnáctiletý Fouad. Vytáhl zpoza pásku u kalhot fotografii Saddáma Husajna a řekl vzdorně: "Saddám je náš vůdce. Saddám je dobrý." To bolí. Je docela dobře možné, že válka způsobuje, že někteří Iráčané podpořili svého vedoucího představitele stejně tak, jak my Američané nyní podporujeme svého."

To napsal včera N. D. Kristof ve sloupku v normálně provládním americkém deníku New York Times, kompletní text v angličtině viz ZDE.

Anebo že by byla Saddámova politická indoktrinace obyvatelstva efektivní a úspěšná? Vždyť se modeloval na Stalinovi a i za Stalinovy vlády, zatímco hrůzovládce vraždil miliony lidí, ho miliony v Rusku milovaly... (JČ)

26. 3. 2003

"Nechť vám Bůh pomůže, Iráčané, neboť jste chyceni mezi cizincem, jemuž nedůvěřujete, a blízkým příbuzným, který s vámi zacházel nespravedlivě." (Al-Watan - Saúdská Arábie)

"Je lehké zahájit válku, ale je obtížné ji zlikvidovat a zvládnout šířící se požár. Historicky je dobře známo, že ve válce tohoto druhu neexistuje ani vítěz, ani poražený." (Al-Hayat, arabský list, vycházející v Londýně)

"Situace není tak jednoduchá a tak zábavná, ani to není rychlá okupace, jak si mysleli američtí vojenští plánovači. Ani se nezačaly vzdávat tisíce vojáků, jak tvrdila západní média." (Al Jazeera, Saúdská Arábie) "Nikdo nemůže přijmou okupaci, i když jsou vládci tyrani." (Al-Jumhuriyah - Egypt)

"Irácký lid se nikdy nevzdá své země a své důstojnosti a nepodlehne okupantům. Jestliže začali agresoři ve Washingtonu a v Londýně ohlašovat dlouhou válku, irácký lid se na ni už dávno připravil." (list Tishrin, Sýrie)

"Celý svět je v nebezpečí v důsledku této války a nejmenší, co tato válka může způsobit světu, je ochromit roli OSN a zlikvidovat jeho důvěryhodnost. Americká vláda nedala Radě bezpečnosti dost času k tomu, aby plně sehrála svou roli. Namísto toho jí Spojené státy uštědřily ránu..." (Al-Thawrah, Sýrie)

"Bushovy Spojené státy neuniknou z tohoto pošetilého vojenského dobrodružství v míru, i když vojensky třeba zvítězí." (Al-Akhbar - Egypt)

"Invaze do Iráku vedla k nové polarizaci, která vykrystalizuje novými bloky, které se postaví proti dnešní jediné supervelmoci. Francie a Německo povedou Evropu k silnější fázi, kterou budou Spojené státy muset vzít na vědomí." (Al-Ahram - Egypt)

"Agrese proti Iráku je agresí proti nezávislé a suverénní zemi. Je na OSN, aby naléhavě intervenovalo a agresi zastavilo." (Al-Jumhuriyah - Jemen)

"I když ti, kdo stojí proti Saddámovi a kdo ho nenávidí, nechtějí, aby vyhrál válku, irácký lid nechce, aby Iráku vládl nějaký americký voják jménem vysokého komisaře anebo nějakého spasitele." (Al-Riyadh, Saúdská Arábie)

Úterní arabské deníky jsou přesvědčeny, že se Irák jen tak nevzdá tomu, co charakterizují jako "americkou vojenskou nadvládu". Přinášíme několik názorů z výběru arabského tisku, který v angličtině připravila společnost BBC.

Kompletní anglická verze tohoto přehledu tisku je ZDE

26. 3. 2003
"Hlavním problémem není, že by Bushova vláda nemělav k dispozici právní ospravedlnění své akce, ale to, že je vnímána po světě jako vláda, která ignoruje potřebu právně své akce zdůvodňovat a ignoruje i světové veřejné mínění."

Citujeme z komentáře Stuarta Taylora z amerického listu National Journal.

Kompletní text v angličtině je ZDE

25. 3. 2003
"Americká média respektují žádost Bushovy vlády, aby nevysílala příliš drastické záběry mrtvol a amerických válečných zajatců - i když, kupodivu, nikomu v Americe před několika dny nevadily záběry mrtvých a zajatých Iráčanů. "

"Takže na kterou válku se díváte? Vysoký americký generál Tommy Franks popisuje jednu, na včerejší tiskové konferenci konstatoval, že americké - promiňte - koaliční - jednotky postupují "rychle" a "dramaticky". Avšak Saddámův zástupce Tariq Aziz konstatuje, že je na tom Saddám Husajn "dobře" a že "plně ovládá armádu i celou zemi".

, píše James Pinkerton na stránkách Newsday ZDE, a pokračuje:

Nejen televize užívá selektivní filtrace: tak redakční komentář listu Wall Street Journal, který válku proti Iráku podporuje, přiznal včera, že "naděje, že režim rychle padne, se rozplynuly". Avšak redakční komentář pokračoval: "Cesta k vítězství brzo skončí v Bagdádu."

Avšak mezitím, co Az Zubayr?

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
27. 3. 2003 Svět a Amerika se dívají v televizi na úplně jinou válku   
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
26. 3. 2003 Dezertér   
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Arabský tisk varuje před dlouhou válkou   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky