25. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2003

Včera, dnes a zítra



KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

JIŽNÍ IRÁK: Dva členové posádky britského tanku byli usmrceni a dva vážně zraněni v křížové palbě poté, co na jejich tank typu Challenger 2 vystřelil v jižním Iráku jiný tank.
KATAR: Americké ústřední velení v Kataru uvedlo, že střely zasáhly brzo ráno ve středu iráckou hlavní televizní stanici a jeden klíčový komunikační uzel ve vojenském krytu, čímž "byly poškozeny řídící schopnosti velení irácké armády".
BAGDÁD:Ve středu za úsvitu se americké bombardování kontroverzně (?) soustředilo na budovy irácké státní televize. Na jihu Bagdádu, kde je zakopána Saddámova Republikánská garda, bylo slyšet nejméně 40 explozí. Britská vojska dále bojují s iráckými polovojenskými jednotkami, které "prchají" z Basry na jihu Iráku. Podle zpráv tam prý civilní obyvatelstvo zorganizovalo povstání proti vládě Saddáma Husajna.
"INSIDEROVA" ANALÝZA (od naší dopisovatelky):
"Iráčané nepadají Američanům z vděčnosti rovnou do náruče"
Spojené státy a Británie jsou zaskočeny skutečností, že Iráčané jim z vděčnosti nepadají rovnou do náruče. Je to z velmi prostého důvodu, že irácký lid jednak vůbec nedůvěřuje licoměrným americkým slibům, nevěří, že bojuje za jeho zájmy, ale jen za své vlastní - má s Američany velmi špatné zkušenosti. Také je to proto, že bojuje na své zemi a za svou zem jen z vlasteneckých a náboženských důvodů (samozřejmě jsou i opačné případy). Také je to irácký lid, který přináší ty největší oběti v této vnucené nezákonné válce, ten bude ještě více vystaven nelidskému utrpení, protože koaliční vojska nerozlišují ve svém zuřivém boji mezi režimem a civilisty (sami oficielní představitelé USA a GB přiznávají, že válka se neobejde bez velkých obětí), a tak hlavně jimi je irácký lid znovu trestán. To způsobuje jeho rostoucí nenávist a odhodlání bránit se proti této loupežné válce. Z tohoto důvodu si režim troufnul ozbrojit národ a spoléhá se na jeho loajálnost. Postojem iráckých občanů lidu je bránit se agresi a "prokazovat každodenní hrdinství".
Vysvětlující poznámka editora BL: Toto je stanovisko nezúčastněného obyvatele žijícího v nezúčastněné zemi arabské kultury, islámského náboženství a proarabských postojů. Uvádíme jej především proto, že na stejnou věc mohou i nezúčastněné strany - ale každá mající své kořeny v jiné kultuře i jazyce - mít různé názory. Pro pochopení vývoje mezinárodních vztazích je zapotřebí vnímat citlivě a s otevřenou myslí nejen odlišnost jazyka a vyjadřování myšlenek, ale i odlišnost kultury a uctívaných hodnot. V českých médiích zaznívají prozatím pouze názory "křesťanské" "kapitalistické" a "sobecké" Evropy, i když zpravodajství většiny českých médií se snaží být co do informační otevřenosti daleko objektivnější a neskrývá fakta o rozpornosti současné války. Pouze komentáře jsou "tradičně" české...
IRÁK / INFO-WAR: Irácký viceprezident Tahá Jasín Ramadán označil pondělní prohlášení ze zasedání LAS v Káhiře za "velmi slabé" a "bezvýznamné", protože arabské země zatím nepodnikly nic podstatného, aby zabránily válečnému dění v Iráku.
IRÁK: BBC Arabic V Bagdádu zuří nevídaná písečná bouře. Spolu s ní v této době pokračuje velmi silný letecký útok spojenců na Bagdád. Silný vítr a červený prach znemožňují jakýkoliv pohyb po ulicích Bagdádu, a tudíž není možné zjistit, jaký cíl letecké útoky mají.
IRÁK - Al Jazeera: Američané požadovali po zaměstnancích přístavu v Umm-Qasr, aby ho pod jejich řízením uvedli do provozu. Iráčtí zaměstnanci odmítli.
IRÁK: Kofi Annan žádá okamžitou humanitární pomoc pro jihoirácké město Basra
Jak řekl, důvodem je, že město je už několik dní bez vody a elektrické energie. Mezinárodní výbor Červeného kříže informoval, že město potřebuje nahradit 40 % vody, a to v co nejkratším čase a ve vyhovující kvalitě, jinak městu hrozí vážná krize. Přerušení dodávek vody je výsledkem bombardování civilní infrastruktury, ke kterému přistoupily Spojené státy ve snaze zlomit odpor iráckých vojenských jednotek.
USA - Washington: Prezident Bush požádal v pondělí poslance o 75 miliard USD na financování války proti Iráku a na odměnu pro své největší spojence. Požadovaná suma počítá se šestiměsíční vojenskou akcí. Válečný rozpočet zahrnuje skoro 4 miliardy USD na posilnění vnitřní bezpečnosti USA a asi 5 miliard na zahraniční pomoc pro spojence z Blízkého východu, jako jsou Izrael, Jordán, Egypt a Turecko. Počítá pouze s 3,5 miliardami USD na veškerou rekonstrukci Iráku a humanitární pomoc.
IRÁK - TV Al Arabyia / INFO-WAR Shrnutí vysílání: (zachována terminologická a pojmová odlišnost) Zpravodajka televizní stanice Al Arabyia hlásila přímo z Bagdádu: Poslední nálet byl nejsilnější a nejintenzivnější, škody jsou obrovské. 5 lidí bylo zabito a je velmi mnoho zraněných. Podle autentických záběru je jasně znát, že byly bombardovány civilní čtvrtě, na záběrech jsou zničené obchody a civilní domy, kde v troskách hledají své věci obyvatelé Bagdádu. U bombardovaných civilních objektů jsou mezinárodní zpravodajové, aby mohli o této skutečnosti informovat svět. Podle přímého vysílání se obyvatelé hromadně účastní pohřbu obětí, ignorují možné nálety. Na nikom není vidět strach. Mezi obyvateli Bagdádu jsou přítomni i činitelé vládní strany. Nikdo nereaguje na americké výhrůžky. Irácký lid je v této válečné tragedii sjednocen. Saddám Husejn, od začátku agrese, už dvakrát promluvil k národu, aby dokázal, že lži o jeho zranění či dokonce smrti nejsou pravdivé. Zrovna tak vystupují i všichni ostatní představitelé strany a pořádají brífinky v tiskovém středisku.
IRÁK - Tisková konference Mehdiho Sáleha, ministra obchodu
Shrnutí : (zachována terminologická a pojmová odlišnost) Irák je bohatá země a nepotřebuje žádnou humánní potravinovou pomoc. Generální tajemník OSN Kofi Annan na nátlak Bushe zrušil dohodu 986 o dovozu potravin a léky za naftu. Bush a Blair neznamenají pro irácký lid a posvátnou zem jen bomby, ale nedovolují dovoz potravin, zdravotních potřeb a léků pro irácký lid (za jeho peníze). Před počátkem války bylo zboží na lodích, které došlo do Jordánska a ti ho vrátili do oblasti Rašad. 3 lodě byly poslány do Dubaje. Máme uvnitř Iráku základní potraviny na dobu šesti měsíců. Přes neustálé bombardování je rozvážíme do každého města bojů, do Umm-Qasr, Fao, Násiráji, Safwánu, Basry a dalších, aby v nich mohli lidé vytrvat. Zrušení dohody Potraviny za ropu je kriminálním imperialistickým činem lidí, kteří se nazývají prezidentem a ministerským předsedou, kteří lžou světu a přitom trestají samotný irácký lid. Způsobují krveprolévání nevinné irácké i americké strany. S koaličními zajatci se jedná dobře a dostávají dostatek potravin a léků, ktere potřebují. Přístav v Umm-Qasr vybudoval irácký stát a náleží jemu. Bombardovaná byla továrna na mletí mouky, která byla vybudovaná za peníze programu Potraviny za ropu. Nepotřebujeme žádnou pomoc od Bushe a Blaira, kteří zapříčiňují zabíjení iráckého lidu. Irák je bohatý, lid vytrvale bojuje a bude bojovat a uštědří jim lekci, na kterou nezapomenou.
AL JAZEERA - Bagdád: Před hodinou, v 9:15 SEČ, začala isková konference tří iráckých ministrů, kterou zahájil ministr obchodu Mehdi Sáleh. Ten argumentuje, že Annan/OSN jsou pod tlakem USA a neumožňují do Iráku dodávku zboží (potraviny, léky) v rámci programu OSN Potraviny za ropu. Ministr tvrdí, že se Kofi Annan nedovede proti spojencům postavit. Ministr obchodu uvedl, že USA a jejich spojenci (kdo ví, zda by to neudělaly i české banky, pokud tam Iráčané konta mají) zmrazili veškeré disponibilní prostředky na účtech u bank v jejich zemích. Uvedl číslo 64 mld. USD jako hodnotu dodané ropy (neřekl za jakou dobu - pozn. red.), z nichž došlo k protidodávce za posledních 6 let v hodnotě 21 mld. USD a další zboží za 21 mld. USD je údajně nasmlouváno. Oproti tomu uvedl, že irácká města jsou "zásobovaná vším potřebným" na dalších 6 měsíců a "nepotřebují humanitární pomoc zvenku".
Zpravodajka BL v oblasti tvrdí, že podle jejích informací OSN o problému dočasného ukončení programu OSN Potraviny za ropu ví, a že se jej snaží řešit. Překážkou je prostupnost a kontrola hranic Iráku, neboť za prodlení při odbavování kontejnerů a skladné na hranicích se platí nemalé poplatky. Zboží snad ale dodat půjde. Jiné je to s dodávkami zboží, které jdou mimo tento zmíněný program, ty opravdu stojí, obchodníci se bojí - logicky vzhledem k sitauaci v Iráku. Zpravodajka tvrdí, že ale lze zboží na hranicích předávat iráckým nákladním vozidlům proti přímé platbě.
IRÁK / INFO-WAR: Irácké vedení (prý) "vytvořilo červenou linii okolo Bagdádu", a když ji invazní jednotky překročí, irácké republikánské gardy mají rozkaz použít chemické zbraně, oznámila televize NBC, přičemž REUTERS upozorňují, že se jedná o nepotvrznou informaci.
Komentář ŠOK:Podle souvislostí zveřejnění agenturami to vypadá jako výsledek "exkluzivní" informace z okolí generála Tommyho Frankse na dnešním tiskovém brífinku. Jak jsme upozorňovali již včera, někdo se evidentně snaží "váhající polospojence" - mj. i z ČR - přesvědčit, že by měly jejich vojenské jednotky dostat mandát k akci. Tím by USA zatáhly tyto státy do konfliktu pod svým velením a svou strategií. Dosud váhající země - většinou z Evropy - by se tak - podle mezinárodního práva - mohly stát součástí sil agresora (porušení práva na sebeurčení a na územní celistvost, které je integrální součástí mezinárodně uznávaných pravidel ve vztazích mezi státy - součást axiomů, na nichž stojí dosavadní OSN) a jejich hlasování na půdě OSN by bylo v souladu s americkou představou "nové spravedlnosti" a "střetu civilizací". Vliv změny postoje "váhajících polospojenců" by mohl definitivně přispět k rozbití tvorby společného stanoviska zemí EU a kandidátů, což je "vedlejším efektem" americké info-war a hot-war diplomacie. Sjednocující se Evropa je pro budoucí pozici USA ve světě největším nebezpečím, neboť její výhodná poloha ji činí výrobním a obchodním centrem "starého světa" a vedením zemí třetího světa. Trh těchto zemí v Evropě, Asii, Africe, Středním Východě a jižní Americe, spolu s případným volným připojením Kanady k EU, by mohl již bez problémů konkurovat "euroatlantickým" představám s "vedoucí úlohou USA". Některé arabské země si už v minulých měsících konvertovaly své "petrodolary" na "petroeura", což bylo mimo jiné příčinou náhlého vzestupu této měny. Krachy amerických společností a zhroucení jejich účetní kredibility situaci také nepřidal. Pokud by se v budoucnu ropné obchody nedělaly v USD, ale v EUR, mělo by to spolu s počínajícím obchodem Evropy se zeměmi SNS nepředstavitelné důsledky pro americkou ekonomiku. Množství dolarové měny, obíhající zeměmi bývalého Sovětského svazu by při jejich neefektivním "návratu" do USA způsobilo katastrofální situaci americké ekonomiky. I tyto důvody mohou být příčinou války.
RUSKO: Putin odmítá americké obvinění vůči ruské státní společnosti, obchodující se zbraněmi. Jak řekl Putin v telefonickém rozhovoru s prezidentem USA Bushem, Moskva už vydala prohlášení, že podobné obchodní transakce se nikdy neuskutečnily. Putinův tiskový mluvčí uvedl, že Washington neposkytl dostatek důkazů pro svoje obvinění, které "mohou narušit bilaterální vztahy".
SÝRIE - OSN New York: Arabské země chtějí svolání mimořádného zasedání RB OSN, na kterém by se měla projednat otázka americko-britské invaze do Iráku a otázka okamžitého stažení vojsk z iráckého území, informoval syrský velvyslanec Wehbe.
EGYPT - LAS: Ministr zahraničních věcí Kataru, šejch Hammad bin Jasín II., řekl po ukončení zasedání ministrů zahraničních věcí Ligy arabských států, že (taková, jako je toto) setkání představitelů LAS nejsou schopná zastavit válečné akce v Iráku a nemohou tedy přinést takové výsledky jaké by si představovala "arabská ulice" (jde o pojem, který arabská politika a média používají pro obecný názor obyvatelstva arabských zemí k nějaké otázce, dnes k válečnému útoku na Irák a jeho okupaci a k postoji jednotlivých arabských vlád k USA a jejich spojencům - pozn. BL).
AL JAZEERA: Irácká státní televize oznámila, že v oblasti Ziqár na jihu Iráku zahynulo 6 regionálních představitelů strany BAATH. Informované zdroje BL předpokládají, že právě tito představitelé mají na stariosti řízení logisitky a obrany území a mají za ně "politickou" odpovědnost. Charakter režimu v Iráku připomíná např. stalinistický režim v Československu padesátých let, kdy "strana a stát jedno jsou"... Politické řízení či kontrola výkonné moci je páteří státní správy.
IRÁK / INFO-WAR: V Umm-Qasr koaliční vojska ovládla přístav. Tvrdí, že ho použijí "na přívoz potravin pro irácký lid". Není jasné, jak je budou rozdávat, když pro to nexistuje žádné logistické zázemí... Ve městě pokračuje pouliční válka. Zrovna tak na poloostrově Fao.
BAHRAJN - Al Jazeera: V Bahrajnu došlo k velkému výbuchu v blízkosti 5. americké flotily. Televize uvedla záběry přímo z místa.
                 
Obsah vydání       25. 3. 2003
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Děti, které shazují bomby aneb vžijme se do role útočníka... Petr  Kuča
24. 3. 2003 Media Observatory: Evropská komise jednala o monopolní distribuci tisku v ČR
25. 3. 2003 RECENZE IMAGINÁRNÍ VÝSTAVY: Násilí Jana Paula Štěpán  Kotrba
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
25. 3. 2003 Měli bychom vyžadovat od politiků jasné odpovědi Roman  Weber-Pachola
25. 3. 2003 Švejci nebo pokrytci? Darius  Nosreti
25. 3. 2003 Šok a hrůza - řešení i všech budoucích krizí? Darius  Nosreti
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
24. 3. 2003 Mezinárodní právo a mezinárodní spravedlnost Josef  Trnka
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
25. 3. 2003 Konec světa Petr  Kuča
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra