21. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 3. 2003

"Chci Bushe pozdravit, podat mu ruku"

Americké jednotky ovládly v pátek přibližně v 8 hodin ráno irácké město Sawfan. Jak obyvatelé zaznamenali evropské tváře, "jeden chlapec se usmál a druhý zamával bílou vlajkou." Smíšené signály byly pro tu chvíli charakteristické. "Děkujeme. Máme vás rádi. Prosíme, nezabíjejte nás," píše reportér britského listu Guardian v jeho sobotním vydání a dodává, že americké jednotky nevítaly davy v ulicích. Obyvatelstvo města Sawfanu se dále obávalo, že je Američané opustí, tak se neodvážilo strhat všudypřítomné portréty Saddáma Husajna. Museli to udělat američtí vojáci sami. Iráčané však pociťovali při příchodu Američanů obrovskou úlevu. Tlumočník britského novináře plakal: "Konečně jste tady. Co vám trvalo tak dlouho? Bůh vám pomoz, abyste zvítězili. Chci pozdravit Bushe, potřást mu rukou. Vyšli jsme z hrobu."

Tlumočníkův devětadvacetiletý syn byl v červenci 2001 popraven za "údajné sympatie k Íránu". "Byl to farmář, měl auto, prodával rajčata a žili jsme spokojeni," říkal tlumočník. "Syn byl ve vězení celý rok a mně se podařilo dát dohromady 75 milionů dinárů pro úplatky. Nepomohlo to. Peníze si vzali a popravili ho. Poslali mi telegram a poslali mi jeho mrtvé tělo."

Podle britského reportéra přišlo při bombardování města o život asi deset lidí. Jeden místní obyvatel konstatoval: "Stojí za to usmrtit pár lidí, povede-li to k ukončení nespravedlnosti a utrpení." Muži shromáždění kolem něho se kolektivně hystericky zasmáli.

Poukazovali na tyranii i na dopad západních sankcí. "Podívejte se, jak jsme oblečení," ukazovali své roztrhané šaty. "Byli jsme úplně izolováni od světa."

Lidé v této oblasti v Iráku se však podle britského reportéra stále ještě bojí, že je Západ opustí a že se Saddám vrátí k moci. Trpce se do jejich mysli zaryla drastická zkušenost z roku 1991, kdy Amerika povzbuzovala jejich povstání proti Saddámovi a pak je opustila.

Kompletní text reportáže - v angličtině ZDE

22. 3. 2003

V důsledku ostré kritiky velké části světové veřejnosti (v sobotu se znovu na mnoha místech světa konaly četné demonstrace) vystupují američtí vojenští a političtí činitelé nyní v televizi co nejvěcněji a co nejuměřeněji. Tak vystupoval na sobotní tiskové konferenci americký generál Tommy Franks. Veskrze pozitivní image britských a amerických vojsk při útoku v Iráku, vyplývající z průběžných reportáží na čtyřiadvacetihodinových zpravodajských okruzích (britské televize rozšířily svůj rozpočet na zpravodajství z války z Iráku 22 milionů liber!) , precizní bombardování a zejména dosud zřejmě velmi nízké počty mrtvých a raněných, mohou vést k tomu, že se západní veřejné mínění může obrátit na Blairovu a Bushovu stranu, zejména pokud bude válka krátká.

Mark Lawson varoval v sobotním deníku Guardian, že americká i britská armáda zjevně využívá do určité míry manipulace sdělovacích prostředků. Těsně před začátkem útoku na Irák se v některých západních médiích objevila bizarní informace: Saddám Husajn prý plánoval obléknout své vlastní vojáky v britské a americké uniformy a ti pak měli "masakrovat civilisty". Odkudpak asi tato propaganda přišla, ptá se komentátor.

Těsně před začátkem útoku na Irák zveřejnila západní média rozsáhlé mapy o tom, kudy přesně bude probíhat útok a že hned od samého počátku bude "neuvěřitelně drtivý". Válka tak však nezačala: byla zahájena relativně omezenými útoky, jejichž cílem mělo být usmrtit jen samotného Saddáma Husajna. Že by bývalo velení americké armády poskytlo o svých vojenských plánech sdělovacím prostředkům záměrně zavádějící informace?

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

PRAHA - České odbory proti válce
Účastníci víkendového sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací podpořili stanovisko Evropské odborové konfederace a Českomoravské konfederace odborových svazů odmítající válku v Iráku. Odbory podle nich hájí sociální a hospodářské zájmy zaměstnanců, a odmítají proto válečné konflikty jakéhokoli druhu. Svaz sdružuje 64 000 členů a tak patří k největším v ČMKOS, vedle učitelských odborů a KOVO. "Duškovy" železniční odbory, které jsou největším odborovým svazem, stojí mimo konfederaci.
SLOVINSKO  20:00 SEČ: Občané Slovinska podpořili referendum o vstupu své země do EU a NATO. Výsledky referenda jsou pro vládu závazné.
První výsledky průzkumu po uzavření uren: PRO členství v NATO 56,1 % , EÚ 90,3 %. Sčítání hlasů v jiné televizní stanici: 60,3 % pro NATO a 92,7 % pro EU.
EVROPSKÁ UNIE X TURECKO: Bylo by nemyslitelné umožnit Turecku vstup do EU, jestliže přikročí k okupaci Iráku
Řekl to v televizní debatě belgický ministr zahraničí Louis Michel. "Myslím si, že by to bylo rozhodujícím prvkem pro odmítnutí vstupu Turecka do Evropy," řekl. "Je nemyslitelné, aby Turecko vstoupilo do EU, kdyby vstoupilo do Kurdistánu." Ankaru před tímto krokem varovaly už před několika dny Spojené státy. Turecko dementovalo zprávy, že jeho jednotky o síle 1000 mužů už do Iráku vstoupily. USA vzaly ujištění Turecka na vědomí.
22. 3. 2003
BRITÁNIE - Hoon / INFO-WAR: Útoky v Iráku nejsou namířené proti civilním objektům
Britský ministr obrany Geoff Hoon v sobotu zdůraznil, že cílom ozbrojených útoků proti Iráku není fyzická likvidace civilní infrastruktury. Cílem nebylo "přeměnit Irák na ruiny"...
NEMECKO: Pohrozilo stáhnutím posádok letadel AWACS z Turecka
Nemecko varovalo, že jakmile Turci vstoupí do Iráku, stáhne posádky výzvědných letadel NATO AWACS, ktoré vyslalo na monitorovaní vzdušného prostoru nad Tureckem. "Jakmile se Turecko zapojí do války, bude to nová situace..." řekl šéf německé diplomacie Joschka Fischer po schůzce s kancléřem Gerhardem Schröderem a ministrem obrany Petrem Struckem.
IRÁK - USArmy / INFO-WAR : Spojenci dobyli město Násirája v jižním Iráku
USA dobyly jihoirácké město Násirája, informoval v sobotu mluvčí americké armády Stuart Upton v Kataru. Odmítl poskytnout podrobnosti. Násirája je klíčovou křižovatkou na řece Eufrat asi 320 km jihovýchodně od Bagdádu.
22. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
Bagdád, nálety v přímém přenosu TV Abu Dhabí
21. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

INTERAKTIVNÍ MAPA IRÁKU
IRÁK: Čtvrteční nálet na velitelský bunkr v Bagdádu, kterým prakticky začaly vojenské operace proti Iráku, zabil tři nejvyšší představitele režimu po Saddámu Husajnovi. Oznámila to dnes americká televize ABC s odvoláním na zdroje z CIA. Zásah bunkru zabil "dvojku" režimu - místopředsedu Rady revolučního velení (RRV) Izzata Ibráhíma, dále viceprezidenta Táhá Jasína Ramadána a Saddámova bratrance, generála Alího Hasana Madžída. Britský ministr obrany Geoff Hoon k tomu uvedl, že "dokud spojenci nedojdou do Bagdádu a dokud si nebudou moci ověřit pravdu", nebude v této věci žádná jistota.
PALESTINA - Al-Jazeera: Hnutí Hamás žádá otevření hranic, aby mohli "bojovat s křižáckými útočníky, kteří chtějí získat arabské bohatství a změnit mapu Středního východu".
IRÁK: Irácká strana popřela, že by armáda podpalovala ropné vrty. "Zapálena byla ropa přivedená do příkopů, které měly vytvořit překážky a ovlivnit přesnost pilotů při zasahování cílů," prozradila irácká státní televize.
IRÁK : Velitel irácké 51. divize se vzdal jednotkám americké námořní pěchoty. Spolu s ním se vzdalo 8000 iráckých vojáků.
TURECKO - IRÁK : Turecká jednotka o síle přibližně 1500 mužů vstoupila v noci do Iráku, což naznačuje, že možná dojde k masivnějšímu přesunu turecké armády na toto území. Turecko navzdory verbálnímu odporu Washingtonu zahájilo okupaci Kurdistánu. Dalších 5000 vojáků bude přesunuto do příhraniční oblasti s Irákem.
21. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
22. 3. 2003

"Přímo přede mnou explodoval hlavní Saddámův prezidentský palác, dvacetipatrová budova, proměnila se v kadlub ohně a 30 metrů vysokou zeď plamenů. Hluk byl tak silný, že mi uši zpívaly ještě o hodinu později," napsal v sobotním Independentu Robert Fisk ve své reportáži z Bagdádu.

Policejní auta rychle projížděla ulicemi a nařizovala chodcům, aby se schovali do krytů. Nebylo to nic moc.

V ulicích bylo vidět pár Iráčanů, jak se dívají na bombardování z balkonů, všude kolem střepy rozbitého skla. Na jednom místě v Bagdádu Fiska těsně minula sprcha skla z vyšších pater jedné zasažené budovy.

Jak popsat, pokračuje Fisk, tento jazyk vojenských akcí, jak definovat barvu a decibely explozí? Když přiletěly střely s plochou dráhou letu, znělo to jako kdyby někdo na obloze trhal na kusy obrovské hedvábné záclony a děsivým kontrapunktem k plamenům byly vzduchové vlny.

Ve všech lidech existuje něco anarchického, v jejich reakci na násilí. Iráčané kolem mne, pokračuje britský reportér, stáli a pozorovali, stejně jako já, obrovské jazyky plamenů, vybuchující z horních pater Saddámova paláce směrem k obloze.

Jak tomu mohl kdokoliv čelit? Jak si Iráčani mohli kdykoliv myslet, že svou rozbitou technologií, zemí ochromenou 12 lety sankcí, by mohli porazit tyto počítače a tato letadla? Byl to znovu tentýž příběh: neodolatelná, nezpochybnitelná moc.

Ano, pokračuje Fisk, dá se říci, že na světě snad neexistuje režim, který si takový útok víc zasloužil. Ale o to přesně nejde. Neboť signál útoků z páteční noci byl tentýž jako útok z noci čtvrteční: že všichni musíme poslouchat Spojené státy. Že Evropská unie, OSN, NATO, nic nesmí stát v jejich cestě. Ano, nic ani není schopno se Spojeným státům jakkoliv postavit.

Kompletní reportáž Roberta Fiska - v angličtině ZDE

22. 3. 2003

Sobota 23:30

Irácká televize uvedla, že šéf strany Ba'ath v městě Najaf zahynul v bojích mezi koaličními a iráckými vojsky. Město Najaf je 160 km jižně od Bagdádu a je dosud nevzdálenějším bodem, kam zatím pronikla koaliční vojska.

Turecko popřelo, že vyslalo vlastní vojska do severního Iráku.

Až půl milionu lidí ze severního Iráku uprchlo před americkou invazí ze svých domovů a své domovy opouštějí další lidé, konstatoval Úřad OSN pro koordinaci humanitární pomoci pro Irák.

V přístavu Umm Qasr dále dochází na některých místech k bojům.

Sobota 22:30

Začala čtvrtá noc bombardování Bagdádu. Americká armáda konstatuje, že se dostal předvoj koaličních sil až za město Nasiriya, poté, co ovládl dva klíčové mosty na řece Eufrat a letiště v Tallillu. Zajištěna byla také ropná pole kolem Basry. V Bagdádu byly zahájeny útoky na energetickou infrastrukturu, většina města je ve tmě. Generál Tommy Franks na tiskové konferenci konstatoval, že současná válka se "odlišuje od všech ostatních válek v historii" a zdůraznil, že vítězství "bude dosaženo drtivou silou". Dodal, že důležitou roli hrála pro zahájení vojenských operací práce speciálních jednotek, které zejména zabránily Iráčanům zabotovat ropné instalace na jihu země. Devět ropných věží však prchající irácká vojska zapálila. Podle zpravodajů se od některých obyvatel města Basry dostalo spojeneckým vojskům vřelého přivítání. Na některých místech se americké a britské jednotky setkávají s tuhým odporem iráckých vojsk.

Sobota 17:00

Americké a britské jednotky v Iráku ovládly Basru, druhé největší irácké město na jihu země, uvedly internetové stránky konzervativního deníku Daily Telegraph. - Z pozdějších zpráv vyplývá, že americké a britské jednotky zřejmě porazily irácké vojáky na předměstí Basry, avšak že zatím není jasné, kdo ovládá celé město.
Padlo prý také město Nasariyah, důležitý strategický bod na cestě do Iráku.
Z Bagdádu přicházejí zprávy, že koaliční jednotky tam provádějí bombardování za denního světla.

Sobota 13:00

Divize asi 8000 iráckých vojáků a jejich velitelů se podle zpráv vzdala koaličním jednotkám na jihu Iráku. Americké a britské jednotky se zároveň v sobotu dopoledne přesunovaly k městu Basra na jihu Iráku.
Jinde na jihu Iráku pokračovaly boje, jak koaliční jednotky pokračovaly v ofenzívě směrem k Bagdádu. Irácké hlavní město bylo od pátečního večera bombardováno více než 1000 rekatami a stovkami bomb. Podle iráckých údajů bylo při leteckých úderech zraněno 207 civilistů. Červený kříž sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že jeho zástupce navštívil jednu nemocnici v Bagdádu a napočítal asi 100 raněných. Nebylo možno zjistit, jak vážně byli raněni, ani zda šlo o civilisty či o vojáky.
7 koaličních vojáků zahynulo, když se srazily nad mezinárodními vodami v Perském zálivu dvě britské helikoptéry.
Irácká televize odvysílala záběry Saddáma Husajna a jeho mladšího syna Qusaye během "jednání zabývajícího se obranou".
Sobotní deník Times argumentuje ve svém redakčním komentáři, že strategie Američanů a Britů svrhnout Saddáma a pak spořádaně znovuvybudovat zemi možná nebude fungovat, neboť není vyloučeno, že ještě dojde k velmi krvavým bojům kolem Bagdádu. Zároveň však list poukazuje, že nynější vědomí obrovské technologické moci americké armády by mohlo vést k brzkému ukončení války. Irácká armáda totiž Saddáma Husajna podle mínění tohoto listu zrovna nemiluje - stejně jako kdysi Stalin v ní Husajn prováděl nepřetržité čistky. Nynější vědomí obrovské americké vojenské moci by mohlo iráckou armádu přivést k tomu, že by se rozhodla kapitulovat.
Britský konzervativní deník Daily Telegraph, který podporuje americkou válku proti Iráku, v sobotu napsal, že to vypadá, jako by irácká diktatura "byla už bez hlavy" - údajný Saddám Husajn, který se objevuje v televizi, je možná dvojník. List se v sobotu také vysmívá obavám "levičáků", že ve válce přijdou o život "statisíce osob", i když nevylučuje, že boje mohou být ještě tvrdé.
Tým zpravodajství britské komerční televize Independent Television News se v Iráku ztratil u města Basry. Jeden kameraman tohoto týmu byl už předtím raněn a ostatní členové štábu odjeli dvěma vozidly směrem k Basře, od té doby jsou nezvěstní, ITN zjišťuje situaci.
Další podrobnosti - v angličtině BBC ZDE ZDE

Tony Blair
21. 3. 2003
Tony Blair naléhal ve svém předem předtočeném televizním projevu ve čtvrtek večer, aby se Britové sjednotili a podpořili britskou armádu v jejích vojenských akcích, zaměřených na svržení Saddáma Husajna. Britský premiér promluvil k národu ve chvíli, kdy se britské jednotky spolupodílely na americkém útoku proti jižnímu Iráku ze vzduchu, ze země i z moře. Britské námořnictvo zaútočilo ze vzduchu a obojživelnými vozidly na strategicky důležitou "Rudou pláž", což má umožnit americko-britským vojákům využít této pláže k útoku na Bagdád. Premiér sám v tu dobu seděl na večeři...

Tony Blair ve svém projevu apeloval na britské občany, aby se sjednotili a podpořili britskou armádu v Iráku. Ve čtvrtek totiž demonstrovaly tisíce Britů v ulicích britských měst proti vojenskému útoku na Irák.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
Kompletní text projevu - v angličtině ZDE
21. 3. 2003
Labourističtí poslanci se ve středu večer na poslední chvíli pokusili zabránit Británii, aby při vojenském útoku na Irák užívala tříštivých (kazetových) bomb. Celá řada poslanců Dolní sněmovny vyjádřila obavy, že tyto bomby, z nichž se uvolňují tisíce miniaturních bomb, budou usmrcovat civilisty. Poslanci požadovali, aby Tony Blair a vláda těchto bomb ve válce proti Iráku neužívali.

Avšak britský premiér odmítl vyloučit užívání tohoto typu bomb, přestože je ostře kritizuje organizace Amnesty International. Některé tyto bomby totiž hned nevybuchnou a způsobují strašlivá zranění i úmrtí civilistům dlouho po ukončení vojenských akcí.

20. 3. 2003
Toto prohlášení české vlády k situaci ohledně Iráku jsme v angličtině obdrželi z českého velvyslanectví v Londýně. Překládáme zpět do češtiny:

Vláda České republiky zaznamenává s politováním, že vedení Iráku dlouhodobě, od roku 1990, neplní své povinnosti. Rezoluce č. 1441 (2002) nabídla Iráku poslední šanci odzbrojit mírovými prostředky a uvedla, že Irák bude čelit vážným důsledkům, pokud neuposlechne.

21. 3. 2003
Dnes nejde prvoplánově ani o národní bezpečnost USA, ani o nešíření zbraní hromadného ničení či jejich možné zneužití, a dokonce ani o svržení jednoho krvavého, Západem druhdy vypěstovaného a podporovaného diktátora. Jde o útočnou a nevyprovokovanou válku, jež není posvěcena rezolucí Rady bezpečnosti Spojených národů. A zde je již dotek s podstatou dnešních událostí.

Definitivně totiž dožil již koncem 90. let postupně oslabovaný systém mezinárodních vztahů, který tu zůstal z bipolární supervelmocenské minulosti druhé poloviny 20., století. Orgány Spojených národů jsou zřetelně odsunuty na vedlejší kolej. Asi hned nezaniknou, ale podstatná rozhodnutí se budou přijímat jinde a bez ohledu na ně.

21. 3. 2003

Mezinárodní komise právníků ZDE vyjádřila svůj hluboký nesouhlas, že se "malý počet států připravuje" zahájit otevřeně protizákonou invazi do Iráku, která se rovná válečné agresi. Spojené státy, Spojené království a Španělsko vyjádřily svůj úmysl použít v Iráku síly navzdory tomu, že neexistuje příslušná rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Útok nemá přesvědčivé právní zdůvodnění. Pokud Rada bezpečnosti OSN neschválí takový útok, žádná země nesmí užít síly proti jiné zemi, s výjimkou sebeobrany před ozbrojeným útokem.

"Toto pravidlo bylo začleněno do Charty OSN v roce 1945 z dobrých důvodů: aby proti sobě státy neužívaly síly, kdykoliv je to napadne," uvedl generální tajemník mezinárodní komise právníků Louise Doswald-Beck.

Válka, vedená bez jasného mandátu Rady bezpečnosti OSN by byla otevřeným porušením zákazu užití síly. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1441 nepovoluje užití síly. Po přijetí této rezoluce vydaly Francie, Rusko a Čína, tři trvalí členové Rady bezpečnosti OSN, deklaraci, zdůrazňující, že tato rezoluce vylučuje schválení užití síly. Neporušitelnou podmínkou je, že devět členů Rady bezpečnosti OSN, včetně pěti trvalých členů, musí aktivně schválit užití síly - a takové schválení neexistuje.

Právní poradce Mezinárodního výboru právníků Ian Seiderman konstatoval: "Současný režim v Iráku je odpovědný za široké a systematické porušování lidských práv během let. Avšak toto porušování lidských práv samo osobě netvoří právní základnu pro válku. Správným způsobem, jak se zabývat těmito případy hrubého porušování lidských práv, je považovat je za mezinárodní zločiny a posílit vynucovací mechanismy, jako je Mezinárodní soudní dvůr.

Pravomoci Rady bezpečnosti OSN ohledně schvalování užití síly nejsou neomezené. Rada bezpečnosti OSN smí schválit užití síly pouze v tom případě, kdy je jeho účelem "udržování či obnovení mezinárodního pořádku či bezpečnosti". Jak státy, které v současnosti odmítají užití síly, chápou, rozhodování, zda v současnosti existuje hrozba mezinárodnímu míru a bezpečnosti musí být založena na dostatečně objektivních kritériích. Důkazy, které předložily státy, požadující válku, nejsou příliš přesvědčivé.

Mezinárodní rada právníků tedy silně naléhá na vlády Spojených států, Spojeného království, Španělska a dalších zemí, i v tuto pozdní chvíli, aby znovu uvážily své politické alternativy a nepřikročily k užití síly proti Iráku.

20. 3. 2003

Američtí a britští vojáci, kteří překročili kuvajtskou hranici do jižního Iráku okupovali irácké pohraniční město Umm Qasr, uvedla oficiální kuvajtská tisková kancelář. Tento přístav leží asi 50 kilometrů od města Basra.

Vojska se pak dále připravovala podle amerických činitelů na další ofenzívu směrem na sever. Podle zpráv jednoho novináře společnosti CBS se určitý počet iráckých vojáků vzdal americkým vojákům, jakmile Američané přešli kuvajtsko-iráckou hranici. Zpravodaj uvedl, že tito iráčtí vojáci pokládali miny, když byli obkličeni. Nejsou k dispozici informace o tom, kolik iráckých vojáků se vzdalo.

Ve čtvrtek večer byla zahájena pozemní ofenzíva útokem třetí americké pěší divize proti iráckým vojskům na jihovýchodě země. Útoku se účastní i britská vojska.

Televizní zpravodajství Fox News uvedlo, že americké pozemní jednotky útočí tisícikilogramovými bombami a střelami a ostřelují pozemní cíle z bojových vrtulníků. Vojáci střílí do těchže oblastí dělostřelectvem. Iráčané se snažili střílet proti Američanům, ale nedaří se jim je zasáhnout, protože ti podle reportéra Fox News neustále mění své pozice.

Americké rakety ve čtvrtek večer zasáhly celou řadu státních budov v Bagdádu, podle televize CNN byl prý zasažen i úřad náměstka iráckého premiéra Tariqa Azize.

Američtí činitelé uvedli, že ve čtvrtek večer odpálili asi 40 střel typu Tomahawk a několik řízených střel, jejichž cílem je zasáhnout Saddáma Husajna.

Irácký rozhlas uvedl ve čtvrtek večer, že americké nálety za úsvitu zasáhly rezidenci Saddáma Husajna v Bagdádu, ale že nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.

Irácká televize oznámila, že prý byla ve čtvrtek večer "sestřelena americké helikoptéra".

Arabská satelitní televizní stanice al-Arabiya uvedla, že na cenném iráckém ropném poli al-Rumeila na západ od Basry vypukl požár.

Britský premiér natočil "projev k národu", který se má vysílat ve 23 hodin středoevropského času. Budeme o jeho obsahu informovat.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
Jan Paul, Maškara
21. 3. 2003
Celý svět je s námi, prohlásil demagogicky Bush ve svém emotivním televizním vystoupení. Co na tom, že Německo, Francie a jiné země mají odlišný názor. Každá moc postupem času degeneruje v nekritický obdiv sebe sama. Česká vláda, aby se neřeklo, nakonec rozpačitě podpořila Američany, stojí na straně koalice, ale vojáky do boje nepošle. Sešikovala se vedle Ukrajiny, Bulharska a Rumunska, odlišný názor si mohou dovolit jen sebevědomé velmoci na západ od nás. Jaké má ale její gesto význam zde, pro lidi v České republice? Morální rozhodně ne, většina občanů je proti válce. ODS se spolu s presidentem Klausem snaží podporou USA a české vlády lacině vytřískat politický kapitál, odlišný postoj tak jako mnohdy jindy, zdá se representuje jen komunistická strana. Svět je opravdu plný paradoxů.
20. 3. 2003
Tuto citaci od AbuBakar Ahmed Syeda ze Spojených arabských emirátů uvádějí internetové stránky společnosti BBC uprostřed své zprávy o masivním americkém útoku na Irák ze čtvrtečního večera (viz ZDE).

Rozhlasová, televizní a internetová společnost BBC, kterou někteří v minulých dnech kritizovali, že prý ve svém zpravodajství projevuje problairovskou zaujatost a neposkytuje dostatečné množství místa zpravodajství o protestních demonstracích (přestože např. rozsáhlé protiválečné demonstrace z 15. února vysílal televizní zpravodajský okruh BBC 24 přímým přenosem po dobu několika hodin) publikovala výběr nejrůznějších názorů na nynější Bushův útok proti Iráku. Je jich opravdu hodně (viz ZDE ), citujeme namátkou jen některé z nich:

Vedoucí politikové jsou od toho, aby zastupovali své občany; žádný vedoucí politik v tomhle strašlivém příběhu nezastupuje své občany. Saddám se nezajímá o své občany. Bush, Blair a Aznar, jak se zdá, zapomínají, že tohle dělají pro demokracii, protože demokracie také znamená, že nasloucháte tomu, co chtějí lidé a na čem se lidé dohodnou. Je tohle konec demokracie, jak jsme ji znali? (Maryam, Dubai, Spojené arabské emiráty)

21. 3. 2003
Filosof Egon Bondy v loňském rozhovoru pro Sedmou generaci, který je k dispozici ZDE, vyjádřil názor, že většina postmoderních sociálních analýz jsou vlastně empty talks, kterým chybí historická perspektiva. Při četbě řady reakcí na prudce akcelerující iráckou krizi nezbývá než dát mu za pravdu. Ne že by o nic nešlo -- jde o všechno -- ale události se řítí takovým tempem, že adekvátní analýza dnes již patrně není v silách ani toho sebegeniálnějšího mozku.
21. 3. 2003
Teď, když jsme již tady, nepůjdeme přece bez boje (rovná se podle nich "s ostudou") zpátky, říkají dnes američtí generálové, a tak se zdá, že válka začale jen kvůli falešné mužské hrdosti.

Válka může být vyhrána relativně rychle. Bude však znamenat obrovské výdaje na straně jedné a obrovské škody na straně druhé, pro lidstvo jako celek nevhodnou zátěž v nevhodný čas. Následky této zátěže a chybného politického kroku, kterým je zahájení války, na politickou situaci světa se budou vyvíjet dlouhodobě, možná i v horizontu mnoha desetiletí. Pokud se řadoví Iráčané nesmíří s americkým "řešením", můžeme očekávat i tu dlouhodobé problémy a další zbídačování země, která již dnes není schopna řečit mnohé ekologické, zdravotnické a sociální problémy, a na krku lidstvu bude viset po Afghánistánu další balvan a naše svědomí budou tížit desetitisíce mrtvých a nedozírná humanitární katastrofa.

21. 3. 2003
Mrakodrapy na Pankráci diskreditují Českou republiku
tisková zpráva ekologického sdruženi ARNIKA a občanské iniciativy Pankráce

Podle odborníků hrozí České republice mezinárodní ostuda. Stověžatá matka měst by prý mohla být vyškrtnuta ze seznamu kulturního dědictví UNESCO. Problémy způsobuje plánovaná stavba mrakodrapů na Pankrácké pláni, projekt tzv. Pražského Manhattanu. Více než stometrové věžáky z betonu, skla a oceli by narušily panoráma Prahy, stály by navíc v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Pražské panoráma je jedním z nejcennějších památkových aspektů hlavního města, které se Česká republika zavázala podpisem dohody s UNESCO chránit.

21. 3. 2003
tisková zpráva ČNTS

Při včerejším zasedání švédského odvolacího soudu, který projednává námitky ČR proti částečnému rozhodnutí arbitrážního tribunálu ve sporu CME s ČR, došlo k zásadnímu obratu. Jaroslav Hándl, původní arbitr jmenovaný Českou republikou, který měl být jako arbitr v celém sporu nezávislý na stranách sporu, byl podle své vlastní včerejší výpovědi v arbitrážním řízení podjatý a snažil se aktivně pomáhat České republice. Hándl mezi jiným při včerejším zasedání soudu nejprve tvrdil, že předložil všechny materiály, které měl k dispozici a které měly souviset s řízením.

V průběhu slyšení však byli zástupci České republiky nuceni uznat, že Hándl nejméně třináct písemných důkazů zatajil. Bývalý český arbitr se také dokonce přiznal, že byl autorem strategického plánu s názvem "Právní argumentace pro zrušení částečného nálezu arbitráže". Ten ještě před zahájením druhé fáze arbitráže dal k dispozici právním zástupcům České republiky a také některým vládním úředníkům.

Tím však zcela jednoznačně v rozporu s arbitrážními pravidly UNCITRAL Hándl zvýhodnil jednu stranu sporu na úkor strany druhé.

21. 3. 2003

Pro ilustraci myšlení části ČSSD těsně před sjezdem strany přinášíme plné znění "objektivní analýzy", kterou zpracovala analytická skupina středočeského krajského výboru ČSSD a o které před časem stejně "objektivně" informovala média, aniž by uvedla ovšem rozsáhlejší pasáže z dokumentu nebo dokument zveřejnila na svých internetových stránkách. Text byl zpracován pro předsedu strany Vladimíra Špidlu a není podepsán, nicméně hlavními autory z okruhu členů středočeské komise politických analýz jsou podle informací Britských listů Pavla Grünthálová a Karel Machovec. Podle dobře informovaných zdrojů byl premiér seznámen předkladateli s totožností autorů anonymního materiálu.

Text ponecháváme prozatím bez komentáře, na příští týden však připravujeme "analýzu analýzy", protože její text považujeme za směsici nezpochybnitelných faktů, ale i "novinových výstřižků", účelových zkreslení, nepochopení významu jednotlivých osob, skupin i orgánů pro formování politiky KSČM, spekulací, primitivní antikomunistické hysterie a emocionálních výkřiků autorů. A takovouto směsici by si neměl žádný seriózní politický analytik dovolit, ani když pracuje na objednávku a dostane od předsedy své strany účelové zadání, mající zapřáhnout koně za vůz jen proto, aby kočí tu krkolomnou jízdu přežil.

Ze závěru dokumentu vyjímáme zřejmě nejúhelnější část, dešifrující apriorní postoje autorů i jejich chápání levice v ČR :

(Neo) stalinský charakter KSČM se v prvé řadě projevuje v její neschopnosti kriticky překonat omezený a účelový pohled na vlastní dějiny. Ten na jedné straně nadsazuje roli komunistů jako nejpokrokovější složky našich novodobých národních dějin (např. v bojích za práva pracujících, v protifašistickém odboji, v hospodářské a kulturní politice atp.) a na druhé straně relativizuje či dokonce opomíjí fatální chyby a zločiny, kterých se komunisté dopustili (bolševizace strany, boj proti "sociálfašismu", totální podřízení mocenským zájmům SSSR, nedodržování volebních slibů, zodpovědnost za hospodářskou a kulturní stagnaci, za zločiny padesátých let, za porušování občanských práv). Snad nejvíce do očí bijícím důkazem přetrvávajícího (neo)stalinského profilu KSČM je neschopnost plně docenit záslužný pokus bývalé KSČ o reformu stalinského systému v roce 1968 a interpretace demokratické transformace naší země zahájené listopadem 1989 jako "kontrarevoluce".

Přetrvávající ortodoxní marxistická programatika KSČM jako revoluční a "antisystémové" strany vymezuje její vztahy k ostatním demokratickým stranám, včetně ČSSD. Ze strategického hlediska zůstává pro komunisty i ČSSD "obhájcem" kapitalistického status quo, rezignujícím na jeho "systémovou alternativu". Sociálně tržní ekonomika, která je strategickým projektem ČSSD, je kritizována jako pouhá "kosmetická úprava" kapitalismu. Dokonce se o ní říká, že historicky selhala. Toto selhání má být konečným důkazem nereformovatelnosti kapitalismu a nutnosti přistoupit k radikálnímu revolučnímu řešení. Proto stejně jako v minulosti permanentní oslabování sociální demokracie zůstává jedním z hlavních předpokladů komunistické revoluční strategie a taktiky.

Plný text analýzy, cca 600 kb HTML DOC
20. 3. 2003
Amnesty International v České republice vyjadřuje obavu, že jednou z prvních obětí jakékoliv války v Iráku budou lidská práva. Iráčtí civilisté, uprchlíci i příslušníci ozbrojených sil mají svá práva, a jak jsme viděli v předchozích válkách v Kosovu a Afgánistánu, všechny tyto skupiny byly poškozeny.

Amnesty International žádá, aby se vláda České republiky veřejně zavázala, že prostřednictvím svých zástupců v OSN a ostatních mezinárodních politických a vojenských organizacích bude po všech stranách zúčastněných v nynějším konfliktu požadovat dodržování následujících pravidel:

20. 3. 2003
Americký prezident, jeho administrativa, americky parlament a vlada opakovane svymi slovy a ciny potvrdili sve pohrdani hlasem vetsiny americkeho lidu a svetove verejnosti a neuctu k lidskemu zivotu vubec i k irackemu lidu, jehoz indopersti predkove jsou i predky vetsiny Evropanu a Americanu a jehoz kulturni koreny jsou i nasimi kulturnimi koreny.
20. 3. 2003
Továrnu na chemické zbraně Falluja 2, která je podle Spojených států klíčovou součástí arzenálu iráckých chemických zbraní, postavila pro Saddáma Husajna za zády Američanů v roce 1985 se souhlasem vlády Margaret Thatcherové Velká Británie. Odhalil to deník Guardian.

List má k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že členové tehdejší konzervativní britské vlády věděli, že továrnu Falluja 2, která byla vybudována za 14 milionů liber, bude irácký režim zřejmě využívat k výrobě yperitu a nervového plynu.

Čelní představitelé britské vlády zaznamenali písemně, že Saddám Husajn aktivně usmrcuje své protivníky plynem a že je "velmi pravědpodobné", že bude zneužita tato "továrna na výrobu chlóru" k výrobě yperitu. Tou dobou už bylo známo, že Saddám Husajn usmrcuje tisíce íránských vojáků bojovými plyny v íránsko-irácké válce.

Avšak ministři v tehdejší vládě Margaret Thatcherové nicméně tajně finančně podpořili britskou firmu, Uhde Ltd., která chemickou továrnu do Iráku dodala. Poskytli jí pojišťovací záruky.

Tehdejší činitel britského ministerstva obchodu Paul Channon utajil existenci smlouvy na výstavbu této chemické továrny před americkou vládou, která požadovala, aby vývoz takovýchto továren byl podroben kontrole. Channon také nařídil ministerstvu pro vývozní zároky, aby tento kontrakt utajilo před veřejností.

Channon odmítl vážné varování od Richarda Luceho, náměstka ministra zahraničních věcí, že pokud se informace o této smlouvě dostanou na veřejnost, zlikviduje to pověst Británie ve světě.

Britské ministerstvo obrany také varovalo, že továrna může být zneužita pro výrobu chemických zbraní.

Avšak Channon, v souladu s politikou Margaret Thatcherové, která vládu Saddáma Husajna podporovala, konstatoval: "Kdybychom zakázali vývoz této továrny, poškodilo by to veškeré naše obchodní vyhlídky pro Irák."

Britští daňoví poplatníci byli dokonce donuceni vyplatit firmě Uhde Ltd. odškodnění ve výši 300 000 liber, protože konečnou inspekci po dobudování továrny přerušila válka v Perském zálivu.

20. 3. 2003
V Americe neexistuje v podstatě NIKDO (kromě pár šílenců na talk radio, diskusních rozhlasových stanicích a ve zpravodajství Fox News), kdo chce jít nadšeně do války. Vyjděte z Bílého domu a na jakoukoliv ulici v Americe a pokuste se najít pět lidí, kteří VÁŠNIVĚ chtějí usmrcovat Iráčany. NENAJDETE JE! Proč? Protože ŽÁDNÍ Iráčané nikdy nepřijeli do Ameriky a neusmrtili nikoho z nás! Žádný Iráčan tím ani nikdy nepohrozil. Víte, takhle právě uvažujeme my, průměrní Američané: Jestliže není nějaká osoba považována za hrozbu našemu životu, pak, věřte tomu nebo ne, my je nechceme zabít. Divné, jak to funguje, že?

Citujeme z otevřeného dopisu amerického dokumentaristy a novináře Michaela Moora Georgi Bushovi ze 17.3. 2003. Kompletní text v angličtině je ZDE. Recenze Moorova filmu Bowling for Columbine o tom, jak se Američané navzájem střílejí, ketrý se nyní hraje v českých kinech, je ZDE.

21. 3. 2003
Dnes jsem šel po ulici a přistihl jsem se, že se ploužím. Tedy šel jsem jak se říká jen tak co noha nohu mine. Nikdy bych nevěřil, že je možno jít tak pomalu. Už se zkrátka dostávám do místního tempa. Uplynul další týden a já tu pobývám už jeden měsíc a dva týdny. Zpočátku utíkal čas rychle, nyní se zpomalil, ale i to se zase změní. Těch několik týdnů mne obohatilo o mnoho neobyčejných zážitků i zkušeností. Dnes jsem dokončil druhé album timorské tradiční hudby. V Liquici chlapci pěkně zpívají, tak s nimi brzy natočím album další, pokud budou pilně nacvičovat.
21. 3. 2003
Kto už mal možnosť pracovať s internetovým pripojením "napevno", určite potvrdí, že pripájať sa klasickým modemom nie je "ono". Vytáčaný internet (dial-up) sa svojím charakterom nedá považovať za plnohodnotné pripojenie, pretože nespĺňa požiadavky na kvalitu služby. Našťastie existuje alternatíva v podobe technológie xDSL.

Skratka DSL (Digital Subscriber Line -- digitálna účastnícka linka) v sebe ukrýva technológiu schopnú dosahovať na bežnom medenom telefónnom vedení vysoké rýchlosti (až do 52Mb/s). Písmeno x pred DSL udáva, o ktorú z technológií digitálneho prenosu ide. Technológia xDSL predstavuje celý rad rôznych typov DSL, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami a každý sa hodí pre iný typ použitia. V prípade symetrického prenosu je rýchlosť k užívateľovi (downstream -- sťahovanie z internetu) zhodná s rýchlosťou od užívateľa (upstream -- odosielanie dát do internetu).

21. 3. 2003
Prvý pokus o vysokorýchlostné pripojenie internetu urobili alternatívni poskytovatelia už pred štyrmi rokmi. Išlo o využitie prenájmu holého páru vodičov, na ktoré poskytovatelia pripájali ADSL modemy a sprostredkovali tak internetové pripojenie. Vzhľadom na to, že prenájom alternatívneho digitálneho okruhu s najnižšou rýchlosťou 64 kbps vychádzal na niečo cez osemtisíc korún mesačne, stalo sa ADSL veľmi populárne.

Slovenské telekomunikácie (ST) prenajímali koncové telefónne prípojky (miestne slučky) za 800 Sk mesačne. "Nešlo o klasický model nasadenia ADSL technólogie, ale prepojenie od bodu k bodu, vo väčšine prípadov symetrickými rýchlosťami," komentoval Stanislav Molčan, zástupca alternatívneho operátora GTS Slovakia.

21. 3. 2003
Netreba zdôrazňovať, že tajná služba je inštitúcia, o ktorej by sa za normálnych okolností, nemalo zbytočne hovoriť. Každý štát ju potrebuje a priveľa rečí na túto tému oslabuje jej funkčnosť. Lenže už sa na Slovensku našli politici, ktorí upozornili na analógiu medzi súčasnými našimi hrami a americkou aférou Watergate. Jej dôsledkom bola rezignácia prezidenta Nixona, ktorý zneužil svoje prezidentské právomoci v tom smere, že tajnú službu zapojil do politického boja. Aj u nás sa stalo niečo podobné.

Začalo sa to aférou s odposluchmi. Nástroje, ktoré by mali slúžiť na boj proti podsvetiu a zahraničným špiónom, "ktosi" zneužíva pre svoje záujmy. Je v tom nielen politika, ale aj možnosť obchodu s kompromitujúcimi informáciami.

21. 3. 2003

s hosťami Klubu nového SLOVA

Diskusiu moderoval Martin Muránsky
Prepísala a spracovala Martina Nemethová

Kritické reflexie a návraty do minulosti zväčša neboli našou silnou stránkou. Veď skoro každá vážnejšia zmena na tomto území sa spájala s istou podobou politickej perzekúcie. Rozpad Česko-Slovenska a vznik Slovenskej republiky a Českej republiky boli z tohto hľadiska vzácnou výnimkou. Obe udalosti sa odohrávali už v duchu získanej slobody slova a prejavu. Počiatočnú traumu a vyšinuté nadšenie vystriedalo poznanie: nebol to neúspešný príbeh, a to napriek rozličným katastrofickým predpovediam a očakávaniam. O vyslovenom úspechu však hovorí málokto. Aj preto existuje množstvo príbehov, ktoré dávajú túto udalosť do slov a usilujú sa ju pomenovať. Ako to v prelomových situáciách býva, vždy ide o vyjadrenie zmyslu a obrazu oboch národov, ktorý by bol zaujímavý aj v budúcnosti a vysvetľujúci smerom dozadu. Jedno je isté: mapovanie takýchto diskusií je súčasťou nášho sebapoznávania, o ktoré nán ide. Na stránkach SLOVA ste sa preto mohli pravidelne stretávať s rubrikou Desať rokov po... Náš posledný Klub nového Slova predstavil niekoľkých jej autorov v diskusii, ktorá stála, ako veríme, zato. Sme radi, že sme pri tejto príležitosti mohli predstaviť zborník českých autorov, publikujúcich aj na stránkach SLOVA, pod názvom Desetiletí.

21. 3. 2003
Dnes na Slovensku takmer niet človeka, ktorý by o internete aspoň nepočul. Slová ako moderné informačné a komunikačné technológie sa stávajú súčasťou nášho každodenného slovníka a číhajú na nás azda v každom časopise, rádiu, či televízii.

Internet sa stáva čoraz väčšmi mienkotvorným médiom, presúva sa naň reklama, mnohé univerzity vedú jeho prostredníctvom vzdelávacie programy. Na to, aby ste si niečo kúpili, už nemusíte ani otvoriť dvere svojho bytu, môžete si sťahovať programy, hry, či hudbu. Svet sa stáva akýmsi menším, rýchlejším.

Úroveň používania informačných a komunikačných technológií je aj významným indikátorom vyspelosti tej-ktorej krajiny. Kým internet sa vo svete stáva bežnou súčasťou každodenného života, na Slovensku to ešte stále ani zďaleka nie je tak.

21. 3. 2003
14. marec. Výročie vzniku Slovenskej republiky v roku 1939. Jedni ho oslavujú, iní zatracujú. Znovu a znovu sa prehodnocujú dejiny, poväčšine jednostranne a skreslene. Znovu a znovu sa vyslovujú súdy o prezidentovi ThDr. Jozefovi Tisovi. Často to robia ľudia, ktorí túto dejinnú etapu slovenského národa poznajú iba "z rýchlika". Ako to teda bolo? Kto bol prezident ThDr. Jozef Tiso? Spreneveril sa tento muž svojmu poslaniu, alebo nie?
20. 3. 2003
Tisková informace z londýnského centra ekologické organizace GREENPEACE

Greenpeace nesouhlasí s touto nezákonnou válkou proti Iráku a vyzývá k bezprostřednímu zastavení bojů, k mírovému vyjednávání a k obnovení odzbrojovacích procesů. Výkonný ředitel Greenpeace International Gerd Leipold řekl: "Tento útok je velkým krokem zpátky od mezinárodního míru a bezpečnosti a předzvěstí počátku nového nebezpečného světového řádu, který bude založený na jednostranných rozhodnutích. Válka není řešení, je to jenom část problému.

Více informací - v angličtině PDF
20. 3. 2003

Vsichni, kteri jste proti valce v Iraku a proti postoji, ktery zaujala ceska vlada v teto veci. Vy vsichni, kteri vidite, jak je porusovano mezinarodni pravo a Charta OSN, posilejte protestni e-maily na ministra zahranicnich veci Ceske republiky pana Cyrila Svobodu (svobodac@psp.cz). V teto zemi je pres 70% lidi proti valce, kterou chteji rozpoutat USA a GB proti Iraku, a vlada, ktera by mela dbat na nazor obcanu teto zeme, se postavila po bok agresoru. NE NASIM JMENEM, míní Oldřich Tamáš (oldrichtamas@centrum.cz)

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
20. 3. 2003

Občanské sdružení Britské listy přesunulo 20. 3. 2003 svůj účet do Raiffeisen Banky, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Důvodem je větší finanční stabilita ústavu, operativnější a vstřícnější služby a hlavně možnost programu "Benefit" - pro neziskové organizace a občanská sdružení vede Raifeisen Banka účet včetně internetového a GSM bankovnictví zdarma, bez poplatků, které bohužel u e-banky dosahovaly každý měsíc "nekřesťanské" výšky. Prosíme přispěvatele, aby přesunuli své pravidelné platby do Raiffeisenbanky, dosavadní konto v e-bance bude existovat pouze po přechodnou dobu dvou měsíců, tj. do 21. května 2003.

Předem děkujeme všem dosavadním pravidelným finančním přispěvatelům na provoz Britských listů za jejich podporu tohoto časopisu a na čtenáře apelujeme, aby sebemenší finanční částkou podpořili práci tohoto nezávislého listu.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné od základu daně z příjmu..

5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
23. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Růžový palouček maratónského běžce
Hugo  Schreiber
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Monitor Jana Paula: V prostoru nicoty amerického ultimáta a "ultimativního kuchyňského pomocníka" Jan  Paul
21. 3. 2003 Pohlednice z Timoru VI. Jaroslav  Kováříček
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"   
21. 3. 2003 Britská vláda odmítla vyloučit užívání tříštivých bomb   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky