21. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bagdád, nálety v přímém přenosu TV Abu Dhabí
21. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

INTERAKTIVNÍ MAPA IRÁKU
IRÁK: Čtvrteční nálet na velitelský bunkr v Bagdádu, kterým prakticky začaly vojenské operace proti Iráku, zabil tři nejvyšší představitele režimu po Saddámu Husajnovi. Oznámila to dnes americká televize ABC s odvoláním na zdroje z CIA. Zásah bunkru zabil "dvojku" režimu - místopředsedu Rady revolučního velení (RRV) Izzata Ibráhíma, dále viceprezidenta Táhá Jasína Ramadána a Saddámova bratrance, generála Alího Hasana Madžída. Britský ministr obrany Geoff Hoon k tomu uvedl, že "dokud spojenci nedojdou do Bagdádu a dokud si nebudou moci ověřit pravdu", nebude v této věci žádná jistota.
PALESTINA - Al-Jazeera: Hnutí Hamás žádá otevření hranic, aby mohli "bojovat s křižáckými útočníky, kteří chtějí získat arabské bohatství a změnit mapu Středního východu".
IRÁK: Irácká strana popřela, že by armáda podpalovala ropné vrty. "Zapálena byla ropa přivedená do příkopů, které měly vytvořit překážky a ovlivnit přesnost pilotů při zasahování cílů," prozradila irácká státní televize.
IRÁK : Velitel irácké 51. divize se vzdal jednotkám americké námořní pěchoty. Spolu s ním se vzdalo 8000 iráckých vojáků.
TURECKO - IRÁK : Turecká jednotka o síle přibližně 1500 mužů vstoupila v noci do Iráku, což naznačuje, že možná dojde k masivnějšímu přesunu turecké armády na toto území. Turecko navzdory verbálnímu odporu Washingtonu zahájilo okupaci Kurdistánu. Dalších 5000 vojáků bude přesunuto do příhraniční oblasti s Irákem.
21. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
OSN: Irácký velvyslanec při OSN Muhammad Aldouri ostře kritizoval OSN, že odvoláním zbrojních inspektorů fakticky umožnila útok USA a Británie. Vyslovil přesvědčení, že krize OSN se tak bude ještě prohlubovat. Generálního tajemníka OSN Kofiho Annana obvinil, že "Spojeným státům pomáhá obsadit irácké ropné pole".
IRÁK: Irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf prohlásil, že americké bombardování Bagdádu dnes večer přeměnilo na trosky Palác míru a bývalý královský palác, v němž bylo muzeum.
USA - Pentagon / INFO-WAR: Spojené státy zatím nezačaly vyjednávat s Irákem podmínky možné kapitulace.
ŠVÝCARSKO / INFO-WAR : Spojené státy dnes požádaly Švýcarsko, aby zmrazilo finance irácké vlády ve švýcarských bankách. Bern "žádost prozkoumá"..., řekl mluvčí ministerstva zahraničí Livio Zanolari. "Dosud nejsou žádné poznatky o tom, že by ve Švýcarsku byly nějaké účty patřící režimu Saddáma Husajna", podotkl mluvčí.
IRÁN: Íránský ropný sklad v jihoíránském Abádánu u hranice s Irákem dnes zasáhla raketa. Dva lidé byli zraněni.
FRANCIE: Ministr vnitra Nicolas Sarkozy varoval, aby se současné napětí nepřeneslo do Francie a nepřerostlo v radikální mezietnické nepokoje . Ve Francii žije nejpočetnější arabská, ale také židovská komunita v Evropě. "Nebudeme akceptovat žádnou konfrontaci, ani slovní," prohlásil francouzský ministr vnitra. Francie minulý rok zažila mnoho antisemitských nepkojů ze strany mladých Francouzů severoafrického původu, které vyvrcholily útoky na židovské synagogy, školy a obchody. Jako záminka posloužilo napětí v palestinsko - izraelských vztazích.
Jan KavanUSA - OSN >>> Spojené státy zahájily celosvětovou diplomatickou ofenzívu, aby zabránily svolání mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN, jež by odsoudilo Američany vedenou válku s Irákem. Spojené státy tlačí na mnoho zemí, aby byly proti svolání Valného shromáždění, řekl předseda VS OSN Jan Kavan. USA přesvědčují jednotlivé země, že mimořádné zasedání "by neposloužilo zájmům OSN".
Přes americké úsilí Kavan považuje svolání mimořádného zasedání možná již příští týden za "velmi pravděpodobné", i když ne "jisté".
IRÁK: USA oznámily, že vystřelily na Irák za dnešní večer 320 raket Tomahawk.

Turecká baterie na hranicíchTURECKO >>> Turecký ministr zahraničí Abdullah Gül dnes večer v Ankaře oznámil, že ozbrojené síly jeho země "vstoupí do kurdské enklávy na severu Iráku, aby zabránily teroristickým aktivitám a zvládly vlnu uprchlíků." Turecko má již řadu dní umístěno několik tisíc vojáků z irácké strany společné hranice. Kurdové obývající tuto oblast však odmítají jakýkoli další postup tureckých vojáků. Spojené státy však se vstupem tureckých vojsk na sever Iráku nesouhlasí, protože mají obavy z neklidu v kurdské komunitě, které patří k opozici proti iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi. Kurdové sice nemají Saddáma nijak v lásce a snaží se vytvořit na severu Iráku víceméně autonomní oblast, z Turků však mají obavy mnohonásobně větší. Turecko totiž na svém území Kurdy po desítky let tvrdě potlačovalo a snažilo se menšinu zlikvidovat či poturčit.
U.S. Marine Expeditionary Unit (MEU) Fox Company Raiders, Umm QasrIRÁK X USA / INFO-WAR >>> Irák popřel, že jednotky USA obsadily polostrov Fao a přístav Umm-Qasr na jihu země. Prohlásil, že americkým a britským jednotkám spůsobil Irák "těžké ztráty". Podle iráckého ministra obrany, sultána Hašima Ahmada, armáda USA lže i ohledne počtu obětí. USA tvrdí, že obě lokality mají pevně pod kontrolou už od odpoledne. "Do tohoto okamžiku naše 45. brigáda (v Umm Qasru) stojí na svých pozicích a nepřítel nebyl s to ji vytlačit," uvedl Ahmad. "Očekáváme, že bitva bude pokračovat v noci," dodal. Podle Ahmada irácké jednotky v oblasti Faó zasáhly pět obrněných vozidel a také obrněná vozidla v Rutbě, 370 kilometrů západně od Bagdádu nedaleko irácko-jordánské hranice.
USA - San Francisco: Tisíce lidí pokračují v protestech proti válce. V San Franciscu zatkla policie 1311 protestujících.
IRÁK - AL-JAZEERA / INFO-WAR: Během posledního nočního náletu na Bagdád bylo zraněno 37 civilistů včetně dětí. Snímky zraněných byly vystaveny na tiskové konferenci iráckého ministerstva vnitra a ministra informací Mohamada Saida Saháfa a jednak četní zahraniční zpravodajové navštívili nemocnice, kde jsou ranění ošetřovaní.
TURECKO - 21:15: Turecko otevřelo svůj vzdušný prostor. Ministr obrany Vecdi Gonul řekl, že Ankara ale stále pokračuje s USA v rozhovorech o tureckém požadavku na okupaci severu Iráku s cílem zabránit kurdskému národně osvobozeneckému povstání.
IRÁK 21:00 SEČ: Bagdád, Mosul a Kikruk zasáhla druhá vlna leteckých úderů. Ve Bagdádu zaznělo šest velkých explozí a náslené sirény sanitek a požárních vozů.
TURECKO: Turecká vláda stále neotevřela svůj vzdušný prostor spojeneckým letadlům a vyjednává s Washingtonem o kompenzaci v podobě možnosti okupace severního Iráku, kde žije kurdské obyvatelstvo. Turecko má strach z jejich separatismu, který by se mohl rozšířit i na Kurdy uvnitř Ankarou kontrolovaných území.
CNN: Americká zpravodajská stanie stáhla na nervózní žádost ministra obranyu SR Ivana Šimka fotografii stíhačky se slovenskými výsostnými znaky, kterou prezentovala jako výzbroj Saddáma Husseina.
USA: Spojené státy v nejbližších hodinách zaútočí "na několik stovek vojenských cílů".
Saddám Hussein v televizní debatěIRÁK: Spojenci ničí prezidentské a vládní budovy, ty jsou však prázdné. "Útočili na domy Saddáma Husseina a jeho rodiny, ti jsou však v bezpečí," uvedl irácký ministr informací Muhammád Saíd al-Sahaf. Bagdád je celý zahalen v dýmu a plamenech. První výbuchy se ozvaly na západním břehu řeky Tigris, kde se nacházejí prezidentské paláce a vládní budovy. Zasaženy jsou i ropná pole na severu města, odkud se valí černý dusivý dým.
IRÁK - Bagdád 19:00: Na centrum Bagdádu dopadly desítky bomb, město se otřásá mohutnými výbuchy. Prezidentský palác je v plamenech.
IRÁK: Američané útočí i na město Kirkuk, které se vzápětí po dvou mohutných explozích ocitlo v plamenech. Poté se propadlo do tmy. Půlmiliónové město je strategickým ropným terminálem, ropovody z něj vedou do mnoha přístavů Středozemního moře.
IRÁK 18:00: Začal hlavní útok na Irák - operace "Velký třesk", nebo též "Šok a hrůza"
V Bagdádu se rozezvučely sirény, oznamující letecký útok, stejně tak je na tom Mosul. Spojenci začali mohutnou ofenzívu z území Kuvajtu. Podle představ USA bude součástí operace dnes v noci odpálení 3000 bomb naváděných satelitními systémy a raket s plochou dráhou letu.
IRÁK: Ropných věží hoří jen sedm, a ne třicet, ajk bylo oznámeno. Zdůvodnění je prosté: kamuflážní kouř ustupujících iráckých jednotek.
IRÁK: Britské jednotky dnes v noci zaútočí na jihoirácké město Basra.
IRÁK: Americká zpravodajská stanice CNN včetně všech svých spolupracovníků byla vyhoštěná z Iráku. "CNN se stala propagandistickým nástrojem, který šíri nepravdy a pověry," prohlásil představitel iráckého ministerstva informací. Pracovníci se přesunou zřejmě do sousedního Jordánska.
IRÁK - Fao: Zmerické a britské vojencké loďstvo se zmocnilo v Perském zálivy poblíž poloostrova Fao tří iráckých lodí, převážejích miny.
USA X TURECKO: Spojené státy požádaly Turecko, aby upustilo od plánu obsadit severní Irák, kde žije početná kurdská menšina. Turci si obsazení severního Iráku vymínili jako "protislužbu" za povolení přeletů amerických letadel ve svém vzdušném prostoru. Chtějí obsadit sever Iráku a zřídit zde oficiálně "sanitární" kordón v obavě před množstvím uprchlíků. Pravým důvodem je ale snaha o okupaci Kurdistánu.
IRÁK: Američané obsadili dvě letiště ve vzdálenosti 225 a 290 km na západ od Bagdádu.
EGYPT: "Bush je nepřítel Boha". V Káhiře v okolí mešity al-Azhar vyšlo do ulic na 3000 lidí. I v dalších arabských městech se po skončení pátečních bohoslužeb sešlo v ulicích tisíce muslimů. Protestují proti válce a chtějí proniknout před anerické ambasády. Přestřelky s policií byly hlášeny z jemenské metropole Sanaá, policie používá slzný plyn, vodní děla a psy.
SLOVENSKO X CNN: Americká televize uveřejnila jako ilustrační záběry vybavení irácké armády fotograqfii MIG-29 s výsostnými znaky Slovenska. Rozhořčený ministr obrany SR Ivan Šimko sice žádá nápravu, ale je přitom skeptický... "Sú veci, ktoré je ťažké ovplyvniť," řekl Šimko.
IRÁK: Irácká armáda zastavila americký postup na Bagdád nedaleko města an-Nasiriyah, které se rozkládá na řece Eufrat přibližně 375 km od Bagdádu.
KUVAJT: Rakety, vypálené Irákem na kuvajtské území nenesly žádné biologické ani chemické zbraně.
PAŘÍŽ, MOSKVA, PRAHA: Ministerstva zahraničí Francie a Ruska odmítly žádost Washingtonu, aby jejich země uzavřely irácké ambasády a vyhostily irácké diplomaty. "Francie se domnívá, že podobná žádost se dotýká její svrchovanosti. V současné době není důvod jí vyhovovat," prohlásil mluvčí francouzského ministerstva zahraničí François Rivasseau. Washington se na Moskvu v této otázce otevřeně neobrátil, ale kdyby Rusko oficiální žádost obdrželo, odmítlo by vyhostit irácké diplomaty, řekl ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. Mluvčí Anna Stárková řekla, že česká vláda dala už ve středu iráckým diplomatům 48 hodin na opuštění země.
Výsadek britských MarinesIRÁK >>> Americké jednotky obsadily dvě důležité letecké základny na západě Iráku. Spojenecké jednotky jsou už také za ropným polem Rumajla na irácké-kuvajtské hranici, ale zatím nehlásí, že by bylo celé pod jejich kontrolou.
SEVERNÍ KOREA: Severokorejský režim se obává preventivního úderu USA na svá jaderná zařízení. Za těchto okolností v sousední Jižní Koreji začalo v pátek cvičení amerických vojáků... Korejský poloostrov se tak během jediného dne ocitl na pokraji války.
CIA: V irácké televizi prý opravdu vystoupil Saddám Hussein, a ne jeho dvojník.
IRÁK - Kurdistán: Irácké vrtulníky provedly útok na pozice Kurdů na severu země.
F-14 Tomcat , USS Kitty HawkIRÁK >>> Začala další vlna leteckých úderů. Ve 14.00 hod. SEČ začala vzlétat bojová letadla z paluby americké letadlové lodi Kitty Hawk, kotvící v Perském zálivu.
IRÁK: Irácká vláda nabídla každému Iráčanovi za sestřelení letadla odměnu 33 000 USD. Za vrtulník polovic, za raketu 3300 USD, za zastřelení či zajetí pilota 8 500 USD.
IRÁK: Saddám Hussein byl během prvního amerického náletu zraněný, jeho syn Udaj zabitý. To alespoň v rámci "info-war" tvrdí americká administrativa a tajná služba. Bushovi za tuto operaci zodpovídala CIA, které vláda nechala volné ruce, přesto se zřejmě podařilo Saddámu Husseinovi a jeho generálům z bunkru, na který byl proveden nálet, uniknout.
TURECKO: Lety amerických strojů, které se podílejí na válečné operaci proti Iráku, přes území Turecka se odkládají. Důvodem jsou údajné neshody kolem podmínek tranzitu. Neshody se týkají okolností, za nichž by turečtí vojáci měli vstoupit do severního Iráku. Kromě přeletů turecký parlament schválil nabídnutou kompenzaci z americké strany - rozmístění vojáků v severních částech Iráku. S tímto krokem ale "rozhodně nesouhlasí" iráčtí Kurdové...
USA (ČTK): Kritizovat Bushe se v USA nevyplácí
Že se v době irácké krize nevyplácí kritizovat v USA prezidenta-vrchního velitele George Bushe, se přesvědčily tři členky známé americké country kapely Dixie Chicks. Za své veřejné odsouzení Bushe se totiž staly terčem ostré kritiky i úředního tlaku.

Zpěvačka Natalie Mainesová při koncertě v Londýně 10. března na pódiu prohlásila, že se stydí za to, že je ze stejného státu, Texasu, jako prezident Bush. I jinde se skupina netajila svým odporem vůči válce s Irákem.

Posluchači vyjadřovali své pohoršení a mnohé rozhlasové stanice se rozhodly kapelu bojkotovat. Úřady v Jižní Karolíně schválily rezoluci, ve které vyzvaly hudební trio, aby získalo odpuštění za své nevhodné chování tím, že uspořádá zdarma koncert pro jednotky USA.

Pod tlakem kritiky se Mainesová musela veřejně omluvit. "Jako americká občanka se omluvám prezidentovi Bushovi, protože moje poznámka nebyla uctivá," uvedla na internetových stránkách kapely. Poznamenala však, že při turné po Evropě byla svědkem silného protiamerickému cítění vyvolaného postojem USA k Iráku.

Omluva zvlášť nepřesvědčila navrhovatelku rezoluce Catherine Ceipsovou. Vzkázala hudebnicím, že svou upřímnost budou muset prokázat skutky. "Nelze v zahraničí hanobit svého vrchního velitele, když američtí vojáci jsou v nebezpečí," pohoršovala se tato republikánka z města Beaufort.

Iráčtí zajatci u Umm QasrIRÁK - UMM-QASR  >>> Příslušníci americké námořní pěchoty vztyčili vlajku Spojených států nad novým přístavem v jihoiráckém městě Umm Kasr. Americké jednotky zatím neobsadily starý přístav, vzdálený 1,5 kilometrů od nového přístavu.
EU summit: "Je to temný den pro národy světa", uvádí se v dnešním prohlášení předsedy Evropské komise Romana Prodiho. "Jakkoliv válka dopadne, nedá se popřít, že jsou to zlé časy pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, pro EU jako celek, pro OSN a NATO, stejně jako i pro transatlantické vztahy."
RUSKO: Prezident Putin varoval na setkání s vedoucími představiteli bývalých zemí SSSR, že konflikt v Iráku by se mohl rozšířit i do dalších oblastí, včetně bývalých sovětských republik. "Krize přesáhla rámec lokálního konfliktu a je potenciálním zdrojem nestability včetně SNS", řekl Putin.
BRITÁNIE: Šest amerických strategických bombardérů B-52 opustilo krátce po 11:00 SEČ leteckou základnu v západní Anglii, na základně Fairford v hrabství Gloucestershire.
IRÁK - československá jednotka pod palbou: Irácká armáda se zaměřila na ten prostor Kuvajtu, kde je i společná československý protichemický prapor. Nedaleko jeho zákaldny byla krátce před 12:00 SEČ sestřelena systémem Patriot raketa. Celkem Irák vystřelil na pozice ČS jednotky 6 raket, z nichž ani jedna nezasáhla cíl. Podle armádních zdrojů nebyl nikdo raněn.
IRÁK: Americké a britské jednotky by mohly být v Bagdádu za tři až čtyři dny, prohlásil mluvčí amerického vojenského velitelství v Kataru.
IRÁK: Americké jednotky vypustily na Bagdád tuto noc 70 raket. Oznámil to na tiskové konferenci v Moskvě irácký velvyslanec Abbas Chalaf. Při útoku bylo podle něj 36 osob, včetně žen a dětí zraněno. Irácký diplomat tvrdil, že armáda sestřelila tři americké vrtulníky, včetně toho, ve kterém zemřelo 12 vojáků. Dobytí města Umm-Qasr nepotvrdil.
PALESTINA: Abdel Aziz Ranteesi, mluvčí palestiského hnutí Hamas tvrdí, že Saddám by měl co nejdříve zahájit taktiku sebevražedných atentátů proti Američanům. Stovky radikálních Palestinců demonstrovalo včera na podporu Iráku s iráckými vlajkami a portréty Husseina v pásmu Gazy.
Madonna - American lifeARGENTINA: Argentinský fotbalista Diego Maradona se postavil tvrdě proti Bushově administrativě. Mám už dost americké arogance, tvrdí Maradonna. Jeho oficiální prohlášení na Canal 7 v Buenos Aires zní: "Bush is a Criminal".
USA >>> "Popová královna" Madonna se zapojila do protiválečnéh hnutí a natočila novou desku "American life". Kontroverzní a provokativní videoklip k této desce režíroval Jonas Akerlund, který točil i předchozí klip - Paprsek světla a hudby. Nejnovější snímek zobrazuje střelce, vraždícího iráckou ženu a zkrvavené dítě. Tento klip je provokativnější, než poslední video George Michaela k písni Shoot The Dog, kde je Tony Blair znázorněn jako "Bushův psík". Na obálce desky je strohá, utvrzená černobílá fotografie zpěvačky na pozadí americké vlajky se zakrvácenou náplastí na oku. Madonnin současný názor je jednoznačný a strohý: "I am not anti-Bush. I am not pro-Iraq. I am pro Peace."

Zatčení demonstrantiUSA >>> Při včerejších silných demonstracích proti válce v Iráku, které se odehrály v San Franciscu, bylo více než tisíc protestujících zatčeno policií.
LONDÝN: Podle britského mluvčího pod troskami vrtulníku americké námořní pěchoty CH-46 Sea Knight přibližně v 1:40 SEČ u přístavu Umm Qasr zahynuli 4 Američané a pouze 8 Britů.
IRÁK: Podle ministra obrany UK Hoona hoří na jihu Iráku asi 30 vrtů. Hoon předpokládal, že ničení vrtů iráckou armádou bude daleko systematičtější. "Operace neprobíhá sice přesně podle plánu, lae probíhá dobře. Spojenci postupují na sever Iráku minimálně ve dvou frontách", řekl Hoon.
IRÁK: Britské jednotky dobyly i poloostrov FAO na jihu Iráku, kde jsou rozsáhlé ropné přečerpávací terminály. Podle televize Al Jazeera měli přitom ztráty. Odpor Iráčanů byl ale slabý. Na záběrech BBC je vidět irácké vojáky, mávající bílou vlajkou a vzdávající se spojeneckým jednotkám.
IRÁK: Britové se přiblížili k hořícím ropným vrtům na jihu Iráku u města Basra.
U.S. Army, 3 Battalion, 15th Infantry na jihu Iráku IRÁK >>> Jinou americkou jednotku zastavila po několika stech metrech od irácké hranice prudká střelba a protitankové zbraně ruského původu, známé jako Sagger. Další britská dělostřelecká jednotka i jednotka americké pěchoty byla na postupu zastavena palbou z kulometů.
IRÁK: Americké jednotky směřují přes poušť k Bagdádu. Konvoj tanků, obrněných vojnenských a nákladních vozidel, včetně dělostřelectva vyjel z Kuvajtu před půlnocí a směřuje bez odporu irácké armády na Bagdád.
JIŽNÍ KOREA: Jihokorejská vláda Ro Mú-Hjuna v rámci podpory vojenské akce USA schválila vyslat 600 vojenských techniků a 100 zdravotníků do Iráku. Rozhodnutí musí ještě schválit v pondělí parlament.
UNHCR: Vysoká komisařka OSN pro uprchlíky Ruud Lubbers vyzvla země, sousedící s Irákem, aby nechaly otevřené hranice pro uprchlíky, současně vyzval k neomezenému přístupu inspektorů UNHCR do krizové oblasti za účelem monitorování situace.
USA - Washington: Americká ministryně zemědělství Ann Venemanová informovala, že Spojené státy pošlou 200 tisíc tun pšenice a rýže do Iráku s cílom zabezpečit, že Iráčané budou mít dostatek jídla i po porážce režimu Saddáma Husajna... "Prezident Bush ujišťuje irácký lid, že bude mít tolik potravin a léků kolik potřebuje," řekla ministryně. Prezident Bush schválil 22 miliónů USD na pomoc utečencům.
Výbuchy v Bagdádu v noci z 20. na 21. 3. IRÁK: Při "havárii" bitevního vrtulníku americké námořní pěchoty CH-46 Sea Knight přibližně v 1:40 SEČ u přístavu Umm Qasr zahynuli 4 Američané a 12 Britů z British Royal Marines. Už předtím havarovaly další dva vrtulníky, přičemž irácká strana tvrdila, že jeden z nich sestřelila. Jeden vrtulník zničily americké stíhačky raketami poté, co posádku zachránila jiná helikoptéra. Stalo se tak z obavy, že by stroj maohl padnout do rukou iráckým vojenským specialistům a s ním i aktivovaná rozpoznávací elektronika.
ČESKO - vláda: Postoj české vlády k situaci kolem Iráku stojí přesně uprostřed mezi stanovisky evropských zemí a USA. České televizi to včera večer řekl premiér Vladimír Špidla. Současně poznamenal, že útok protiirácké koalice vedené Američany proti Bagdádu podle něj neznamená narušení transatlantické vazby. Špidla uvedl, že zájmem České republiky je udržet "co nejlepší spojenecké a politické vztahy jak s evropskými sousedy, tak se Spojenými státy". "Oba tyto prvky jsou důležité a to je cíl, který sledujeme," zdůraznil premiér. Přiznal nicméně, že dosáhnout této rovnováhy je pro českou diplomacii obtížné.
Ministerstvo plánování v Bagdádu je v plamenechIRÁK >>> Ministerstvo plánování v Bagdádu je v plamenech.
AL-JAZEERA: Mosulem otřásly výbuchy a bylo slyšet protiletadlovou palbu přibližně v 2:30 SEČ, necelou hodinu po ohlášení náletu pomocí sirén.
IRÁK: Vrchní virácké velení potvrdilo, že podniklo raketový útok na "brlohy zla, zrady a tyranie" - americkou leteckou základnu v Kuvajtu Ali al-Salem, na přístav nedaleko Kuwait City a na základnu Camp Doda, která je hlavní americkou základnou pro invazi do Iráku. Salva je vyjádřením iráckého "pevného odhodlání udělit zločinným vetřelcům lekci a nechat je ochutnat trpkost bolesti".
IRÁK: Mohuté exploze a 30 ohnivých koulí bylo slyšet směrem k městu Basra spolus hlukem amerických těžkých bombardérů. V oblasti ropných rafinérií u Basry již operuje britský pluk.
IRÁK: Australská speciální jednotka 150 elitních vojáků SIS vstoupila do Iráku.
FRANCIE: Podpora francouzské veřejnosti prezidentovi Jacquesu Chirakovi v jeho odmítání války proti Iráku dosáhla podle výsledků průzkumu veřejného mínění rekordních 92 procent.
IZRAEL: Velitelství izraelské pasivní obrany (složka ministerstva obrany, do jejíž kompetence patří ochrana obyvatelstva v době konfliktu) uvedlo do provozu rozhlasovou stanici, která bude vysílat jen v případě poplachu, a to pokyny pro obyvatelstvo. Izraelci tak mohli nechat své přijímače zapnuté na dané frekvenci a jít klidně spát. Zapnuté rádio je nebude rušit, mají však jistotu, že začne vysílat v případě hrozícího nebezpečí, zejména poplachu před aktuálně hrozícím eventuálním útokem iráckých raket proti Izraeli.
POLSKO, ČR: Aleksander Kwaśniewski odmítl žádost USA nechat uzavřít irácká velvyslanectví. Ta jsou podle něj k tomu, aby sloužila za všech podmínek: "Nereprezentují pouze vůdce států, ale zájmy obyvatel," Americkou výzvu k uzavření ambasád označil za nevhodnou "na první pohled". Připomněl, že v Polsku žijí Iráčané, kteří využívají služby zastupitelství své země. "Nevidím žádné důvody, abychom znemožnili plnění těch funkcí, které jsou spojeny s normální činností diplomatické mise," řekl polský prezident.
Česká republika vyhostila čtyři irácké diplomaty "pro činnot neslučitelnou se statutem diplomata", což je diplomatická formulace špionáže, mise nicméně pokračuje v činnosti.
EU - Summit : Francie, Německo a Belgie kritizovaly zahájenou válku, Británie ji hájila s podporou čtyř-pěti dalších. Jacques Chirac a Gerhard Schröder označili ofenzívu za neospravedlnitelnou. Tony Blair replikoval označením "nevyhnutelná". Řecko předložilo návrh usnesení, ve kterém se Francii nelíbila pasáž, v níž se psalo o nezbytnosti naplnit rezoluci 1411 a odzbrojit Bagdád bezezbytku. Byla nakonec stažena a nahrazena obecným vyjádřením naděje, že konflikt skončí jen s minimálními ztrátami na životech.
ČESKO - STEM Většina obyvatel České republiky, 55 procent, neschvaluje útok Spojených států a jejich spojenců na Irák. Vyplynulo to z předběžných výsledků bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi a Český rozhlas. S útokem souhlasí 26 procent lidí a 19 procent nedokázalo zaujmout žádné stanovisko. Devět procent respondentů dokonce ani útok nezaznamenalo. Většina dotázaných, 58 procent, je toho názoru, že odstranění iráckého prezidenta Saddáma Husajna nezvýší bezpečnost ve světě.
20. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
                 
Obsah vydání       21. 3. 2003
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"
21. 3. 2003 Britská vláda odmítla vyloučit užívání tříštivých bomb
20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci
21. 3. 2003 No, potěš pánbůh, máme se opravdu na co těšit
aneb o co dnes v Iráku opravdu jde
Petr  Kužvart
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou
20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr
21. 3. 2003 Monitor Jana Paula: V prostoru nicoty amerického ultimáta a "ultimativního kuchyňského pomocníka" Jan  Paul
20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"
21. 3. 2003 Příspěvek k anatomii impéria Karel  Dolejší
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
21. 3. 2003 Hrozí Praze vyškrtnutí ze seznamu UNESCO?
21. 3. 2003 Hándl se ve Stockholmu přiznal
21. 3. 2003 "Vykopaná sekyrka" aneb pohled středočeských sociálních demokratů na KSČM Štěpán  Kotrba
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!
20. 3. 2003 Bojkotujme americké výrobky Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...
21. 3. 2003 Pohlednice z Timoru VI. Jaroslav  Kováříček
21. 3. 2003 Rýchly internet cez obyčajné drôty? Spoznajte DSL! Pavel  Sviták
21. 3. 2003 ADSL na Slovensku: Ako to bolo, je a bude Peter  Polakovič
21. 3. 2003 SIS: Rezignácia šéfa tajnej služby Peter  Greguš
21. 3. 2003 Desať rokov po... z pohľadu nového tisícročia
21. 3. 2003 Láska už aj cez internet? Michal  Feik
21. 3. 2003 Hoďte doňho kameňom, kto ste bez viny! Karol  Dučák jr.
20. 3. 2003 Tato válka se stává nebezpečným precedentem pro budoucí konflikty
20. 3. 2003 Pište Cyrilu Svobodovi
5. 2. 2003 Pošta redakci
20. 3. 2003 Změna účtu Britských listů
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   
21. 3. 2003 Blair rozhádanému britskému národu: sjednoťte se a podpořte "naše vojáky"   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Falešná hrdost a její následky pro mezinárodní vztahy Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku   
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra