4. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2003
Německá pobočka dětského fondu OSN UNICEF vydala zprávu o tom, že prý jezdí desetisicíce Němců za pedofilním sexem do příhraničních oblastí České republiky. Zpráva může či nemusí být přesná; potíž pro české novináře a české úřady však zřejmě je, že je její autorka Němka. Pro jednoho komentátora bylo urážkou už i to, že tuto zprávu o údajné pedofilní prostituci v ČR vydala německá pobočka UNICEFU 28. října - v český státní svátek.

Zarazila mě emocionální, přehnaná a myslím dost zakomplexovaná reakce českých médií, kterou nelze charakterizovat jinak než jako defenzivně nacionalistický postoj, pramenící z nedorozumění.

Důležité je, že je zpráva německé pobočky UNICEFU je totiž v první řadě kritická právě vůči bohatým Němcům, kteří údajně do ČR přijíždějí za prostitucí. Ať už je analýza UNICEFU přesná či nikoliv, je zaměřená proti německým pedofilům a sexuálním turistům a v německých politicích vyvolává pocity viny, že jejich němečtí spoluobčané prý páchají na českých občanech tyto trestné činy. Že by to však přece jen bylo spiknutí německé autorky, jehož účelem je:

  • ponížit český národ
  • získat další peníze ze západních fondů na studium neexistujícího problému
  • získat reklamu pro svou knihu o této věci?
  • 4. 11. 2003
    Posilam jen kratkou reakci na vas clanek o detske prostituci v cesko-nemeckem pohranic, píše Pavel Kelly-Tychtl. Take mne prekvapuje prehnana nacionalisticka reakce. Mnohem vice mne vsak udivuje selhani vetsiny ceskych medii ve zpusobu, jakym "informuji" o tomto pripadu. Vami citovany clanek z Lidovych novin je jen jednim dukazem za vsechny. Pokud by cesti novinari meli skutecne zajem zjistit o celem pripadu a autorce zpravy vice informaci, stacilo by jim asi 15 minut. Behem teto doby by mohli ziskat zakladni informace na www strankach organizace Karo (www.karo-sozialprojekt.de) o nasledujicich faktech:
    Hitler v britském časopise Homes and Gardens
    4. 11. 2003
    Britský lifestylový časopis Homes and Gardens otiskl v listopadu 1938, dva měsíce po Mnichovu! třístránkovou fotografickou reportáž o "nádherném" Hitlerově sídle v bavorských Alpách. V časopise píše autor článku, s nepravděpodobným jménem Ignatius Phayre, že "už před dvanácti lety se pan Hitler zamiloval do tohoto místa a rozhodl se ho učinit svým domovem". Původně to byla jen kůlna, avšak Hitler ji posléze měl možnost přestavět v impozantní vilu, "vzhledem k tomu, že se jeho slavná kniha Mein Kampf stala bestsellerem pozoruhodné podmanivosti".

    Článek náhodou objevil ve vydání časopisu Homes and Gardens, které dostal od svého otce, Simon Waldman, ředitel digitálního vydavatelství deníku Guardian. Vyvolalo to, prostřednictvím internetu, pozoruhodné dobrodružství.

    Pokračujeme v líčení historie, s níž jsme začali ZDE

    Jásir Arafat
    4. 11. 2003

    Milan Krčmář ve svém článku přesvědčuje čtenáře Britských listů, že ano, avšak uvedené argumenty jsou nejen nedostatečné, ale velmi jednostranné, tím pádem neobjektivní. Na první pohled je patrno, že mu záleží jen na co nejlepším image Izraele. Aby pohled na izraelsko-palestinský konflikt byl objektivní, musí být uvedena fakta z obou stran.

    4. 11. 2003

    Vážené dámy, vážení pánové, vážená redakce BL!

    Dovolte prosím, abych takto co nejveřejněji a co nejhlasitěji vyjádřil svůj protest a naprostý nesouhlas téměř se vším co ve svém článku uvádí autorka Jana Malá, píše Jiří Císař. Zvřejnění tohoto textu v BL považuji za skandální. Podle mých názorů se jedná o rasistickou, antisemitickou, antiamerickou propagandu doplněnou řadou zakrytých urážek slušných a pracujících lidí. Umění matení čtenáře je snad to jediné co musím, ač nerad, u autorky ocenit. Zajímalo by mně , do jaké míry článek vyjadřuje názory redakce, či na kolik % je ochotná redakce BL se s ním ztotožnit. Možná by u tak závažného článku měla redakce alespoň doplnit několik údajů o autorce, aby čtenář mohl posoudit odbornost, praxi, zkušenosti i postavení autora. Je určitě škoda, že obavy redakce BL ohledně slov a názorů používaných v komentářích čtenářů ji přivedly až ke zrušení této možnosti.

    3. 11. 2003
    Málokdo může popírat, že je Irák za americké okupace v horším stavu než za Saddáma Husajna, míní Tariq Ali ve své komentáři ve včerejším deníku Guardian: Nedochází k žádné obnově země. Existuje hromadná nezaměstnanost. Každodenní život je utrpením a okupanti a jejich loutky nejsou schopni zajistit ani nejzákladnější životní potřeby...
    4. 11. 2003
    John Gray: Marné iluze -- Falešné představy globálního kapitalismu; vydalo nakladatelství Paradigma.sk

    Nakladatelství Paradigma.sk vydala jako svůj další titul knihu John Graye Marné Iluze s podtitulem zmíněným v nadpisu tohoto článku. Autor je profesorem ekonomie a pravidelným přispěvovatelem deníku Guardian; je tedy fundovaný, ale přesto dokáže být čtivý a srozumitelný i pro široké vrstvy obyvatel. V prvních kapitolách knihy je popsán samotný vznik dnešního globálního ekonomického systému, kapitalismu, a jeho vývoj až do doby nedávno minulé. Nejzajímavější jsou pasáže o samotném vzniku a prosazování myšlenky volného trhu.

    4. 11. 2003

    analýza s klíčovým komuniké Evopské komise

    Pomalu se i u nás začíná diskutovat o přechodu z analogového na digitální vysílání. Mediální scéna se  po období převážně  politického řešení personálních otázek v regulačních orgánech a po změnách v České televizi pomalu vrací k reálným problémům. K tomu jistě přispěje i dohoda o ukončení války o NOVU. Parlament  má před sebou projednávání odložených mediálních norem, především se vztahem k České televizi. Ministr Dostál zatím v záhadném utajení připravuje mediální zákon zcela nový. Zatím není k dispozici žádná oficiální zpráva o smyslu a obsahu kompletně nového zákona, v kuloárech se objevují velmi zjednodušené  zprávy o tvorbě jakéhosi systému státního televizního ministerstva, pod které by reformovaný regulační orgán mohl být zahrnut (dnešní RRTV).

    13. 11. 2003

    Dnes ve čtvrtek 13. listopadu v 15 hodin v kavárně v prvním patře knihkupectví Academia na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice v Praze představíme nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují. Vydává ho k letošnímu výročí 17. listopadu pražské nakladatelství Libri ve spolupráci s Občanským sdružením Britské listy ZDE. Výhradním distributorem knihy je firma Kosmas. Objednat si ji můžete už nyní emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání. Kniha stojí 390 Kč.


    3. 11. 2003
    Publikujeme obsah čtvrtého knižního výboru z Britských listů, který vychází k 17. listopadu 2003.
    3. 11. 2003
    V sobotu uspořádalo kino filmového umění v Edinburku Filmhouse odpoledne věnované Karlu Jaromíru Erbenovi, skotským a českým baladám a Brabcovu filmu Kytice. Český režisér byl přítomen.
    1. 11. 2003

    Strategie podnikání na jednotném trhu EU

    Václav Šmejkal a kol.

    Vypracovat konkurenceschopnou strategii v podstatě znamená vypracovat širší zásady určující, jak bude podnik konkurovat, jaké by měly být jeho cíle a jaká opatření budou nezbytná k dosažení těchto cílů." Tato dvacet let stará charakteristika konkurenceschopné firemní strategie od klasika oboru, Michaela E. Portera, je vhodným úvodem do výkladu, jehož cílem je představit českým manažerům základní podmínky, které by měli zohlednit při plánování dalšího rozvoje svých firem. Pouze firma, která má jasnou představu o způsobu zajištění své prosperity v podmínkách členství ČR v Evropské unii, nebude tápat v tom, jak má konkurovat, jaké cíle sledovat a jaká opatření má přijmout k jejich dosažení.

    3. 11. 2003

    Od června přišla asi desítka dotazů, jak vlastně ta akce u sochy svatého Václava dopadla. To balení řetězů na rudo. Dopadlo to blbě, prohráli jsme. Řetězy tam budou dál. Přišlo snad padesát lidí a s náhodnými čumily se udělal asi tak stohlavý řídký dav, který sledoval naše pošetilé počínání. Šéf Balbínů vesele promluvil, my jsme s Hladíkem vesele zahráli a díky dvěma nadšencům jsme měli alespoň dostatek červené látky a sovětských praporů, že se ty řetězy okolo sochy zabalily úplně. Jediný nadějný pohled byl na staršího tatínka, jak si s malým synkem do rudého krepového papíru zabalili také svůj kus řetězů.

    3. 11. 2003
    Na pozadí vojenského zásahu v Iráku se v oblasti Blízkého a Středního východu již delší dobu odehrává též bitva mediální, jejímž bojištěm se stává televize. Čím více se totiž Američanům daří mocensky pronikat do arabského světa, tím méně se jim daří pronikat do srdcí místního obyvatelstva. Spojené státy se domnívají, že na nepřátelských náladách mají lví podíl arabské televizní stanice, které šíří protiamerickou propagandu.
    3. 11. 2003
    "Když jdete do parku střílet, musíte mít doprovod. Chodím s dlouholetým lesákem panem Valečkou...Nejsem lovec za každou cenu, miluji přírodu a raději ji jen pozoruji, i když i já si občas rád vystřelím."
    Senátor Petr Smutný

    Není to tak dlouho, co Šumava, i se svým populárním mediálním broukem, plnila denně stránky novin i vysílací časy zpravodajských relací. Poté, co ministerstvo životního prostředí (ing. Ladislav Miko) zveřejnilo novou, tentokrát skutečně ochranářskou koncepci se zcelenými 1. zónami a vyhlásilo záměr vypsat výběrové řízení na nového ředitele, náhle v médiích jako když utne. Kritici dřevorubeckých praktik i milionových krádeží na běžícím pásu trochu předčasně zmlkli, z ministerstva žádná konkrétní zpřesnění o chystaném konkurzu nepřišla a novináři se na něj neptají.

    3. 11. 2003

    Začátkem léta vyhlásila vláda zásadní reformu veřejných financí. Je s podivem, že do dnešního dne nebyla schopna sdělit veřejnosti konkrétní cíle a prostředky, jak jich dosáhnout. Víme pouze to, že se musí šetřit, aby plánovaný rozpočtový schodek nepřesáhl astronomickou částku 118 miliard. Jaký bude schodek ve skutečnosti je ve hvězdách, podle zkušeností z minulosti však bude o pár desítek miliard vyšší...

    1. 11. 2003

    Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v říjnu 2003 na jejich provoz celkovou částkou 4902,60 Kč 15 osob.

    Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

    Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    4. 11. 2003 Evropský pohled na digitalizaci vysílání Zdeněk  Duspiva
    4. 11. 2003 Falešné představy globálního kapitalismu Pavel  Houdek
    4. 11. 2003 Hitler a moc internetu   
    4. 11. 2003 Je zpráva německé pobočky UNICEF o dětské prostituci v ČR útokem na českou národní existenci? Jan  Čulík
    4. 11. 2003 Cathrin Schauer dostala v Německu cenu Žena Evropy Pavel  Kelly-Tychtl
    3. 11. 2003 Osmnáct zásad Rady Evropy: Poskytování informací o trestním řízení v médiích   
    3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
    3. 11. 2003 Reforma bláznů Radek  Sárközi
    3. 11. 2003 Na šumavské frontě klid? Vladimír  Just
    3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání   
    30. 10. 2003 Navzdory vzniklé kontroverzi trvá Šámal na soudním mediálním představení Jan  Čulík
    29. 10. 2003 Zajímavá dramaturgie: Božská Ema pro sváteční večer na ČT 1 Jan  Čulík
    29. 10. 2003 Srba a ČRo: Mediální bublina roste Štěpán  Kotrba
    27. 10. 2003 K čemu povede "televizní přenos" procesu se Srbou Tomáš  Pfeffer
    27. 10. 2003 České soudnictví nelze napravit televizním vysíláním Jan  Čulík
    24. 10. 2003 České republice se dostane soudního televizního tyjátru: ČT bude vysílat přelíčení s Karlem Srbou! Jan  Čulík
    17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
    17. 10. 2003 Veřejnoprávní multiplex: "Česká vysílací" snad navzdory Mlynářovi Štěpán  Kotrba
    16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek
    3. 11. 2003 Patnáct Američanů zahynulo v Iráku při sestřelení vrtulníku   
    3. 11. 2003 Iráčané mají dobrý důvod k povstání   
    22. 10. 2003 Human Rights Watch: Američané od května zabili v Iráku 20 nevinných civilistů   
    21. 10. 2003 Pentagon byl varován, že po válce v Iráku vznikne chaos   
    20. 10. 2003 Irák: Cesta k šílenství   
    16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
    15. 10. 2003 Poker ajatolláhov a Saddámovi teroristi   
    6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
    6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
    "Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
      

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
    2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
    23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
    80 let od narození Ladislava Fukse
    Štěpán  Kotrba
    19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
    17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
    17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
    17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
    28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
    11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
    7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala

    Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
    14. 10. 2003 Městský úřad Slaný jako provozovatel fóra k "nulové toleranci" internetovou diskuzi ukončil Štěpán  Kotrba
    10. 10. 2003 Proč odešli Červeňákovi? Báli se Romů František  Roček
    9. 10. 2003 Rómska samospráva ako súčasť reformy verejnej správy? Martin  Muránsky
    8. 10. 2003 Slaný: "nulová tolerance" se mění v krutou šikanu Štěpán  Kotrba
    7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
    3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
    2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
    30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
    29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
    25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba

    Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
    2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
    9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
    9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
    5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
    4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
    3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
    28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
    27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
    18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
    14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi   
    14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
    14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
    14. 10. 2003 Katolická církev a Afrika Jan  Čulík
    13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
    13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
    10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   
    18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími   
    12. 8. 2003 Dokument úzkoprsého fanatizmu Radovan  Geist
    11. 8. 2003 Cár Mikuláš II. a cisár Karol - čudní svätci Peter  Abelard