27. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jakob von Üxkull
27. 3. 2009

Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika

reakce na článek Milana Smrže ze sdružení EKOSOLAR "Prvním praktickým využitím jaderné energie byly Hirošima a Nagasaki ", jako odpověď na repliky Štěpána Kotrby "Nudný kolovrátek aktivismu snílků" a Ladislava Brzobohatého "Nevěřím převratným energetickým projektům"

Nechci čtenáře nudit vysvětlováním rozdílů mezi štěpením jádra v jaderné náloži a v jaderném reaktoru... Myslím, že Enrico Fermi to učinil za mne už dávno a i děti školou povinné se o tom učí ve fyzice.

České elektrárny nejsou dostatečně chráněny před teroristickým útokem například leteckých modelářů, ale jinak ano. Jen to panu Smržovi zapomněly odpovědné osoby říct.

Neznám "alternativní" Nobelovu cenu. Znám jen Nobelovu cenu. Alfred Bernhard Filip Nobel byl chemik. Ceny dnes udílí švédská Královská akademie věd. Švédsko-německý novinář a aktivista ▲ Jakob von Üxkull, který v roce 1980 založil "Nadaci správného života", poté, co prodal svou sbírku známek, od té doby udílí "Right Livelihood Awards" - za "praktickou a příkladnou odpověď na zásadní problémy, kterým čelí lidstvo" . Na popularitě Nobelových cen tato cena pouze parazituje. Nicméně, když někdo chce rozdat své peníze, proč nebrat...

Ale dost srandy. Zásoby uranu jsou sice omezené jako všechny neobnovitelné zdroje, no nicméně nejsou omezené tak, aby nevystačily na hodně dlouhou dobu. Minimálně do doby, do které se nepodaří ovládnout v průmyslovém měřítku proces jaderné fůze či další technologie, o kterých se nyní uvažuje v souvislosti s odzbrojením a transformací štěpného materiálu z jaderných náloží na palivo. A pak vystačí jadrné zásoby na stovky let.

Česko je jedním z možných budoucích producentů paliva pro JE - mimo jiné i díky vlastním stále ještě obrovským zásobám uranu. To je mimo jiné důvod orientace na jadernou energetiku. A pak také proto, že jako jedna z mála zemí má stále ještě dost jaderných inženýrů a vzdělávací pracoviště pro novou generaci. Země, které podlehly vábení zelených sirén a zakonzervovaly své reaktory, jsou na tom desetkrát hůře.

Řešením do budoucna nicméně nejsou obrovské stavby typu Temelína, ale kompaktní reaktory a jaderné palivové články, známé už od konce padesátých let z SSSR, kde se mnohde používají dodnes pro vojenské instalace v liduprázdných oblastech, kam nelze z mnoha důvodů vést vedení z nějaké elektrárny. V USA se vývojem zabývá mimo jiné i Hyperion Power Generation Co. . Americkou vládnou podporovaný Nuclear-In-A-Box má být funkční do roku 2013. Další je projekt firmy Toshiba a Central Research Institute of Electric Power Industry (CRIEPI).

CIGS fotovoltaické články mají prozatím účinnost 19,9% , zatímco u krystalického křemíku je tato hodnota 24,7%, jsou ale podstatně levnější. Články firmy Sunpower mají účinnost 23,4%, laboratorní testy nicméně počítají s budoucí efektivitou 42% (University of Delaware a DuPont). EPIA / Greenpeace Advanced Scenario tvrdí, že do roku 2030 by fotovoltaické systémy mohly energeticky uspokojit max 14 % populace. Což je sice obrovské číslo (2600 TWh elektrické energie), ale co ten zbytek? Náklady na jeden watt , instalovaný na velkých obytných systémech, je v současnosti kolem 7,50 - 9,50 USD (včetně panelů, invertorů ap.). Takže pro jednu domácnost o špičkové spotřebě 20 kW to znamená investici 200 000 USD. Bez možnosti solární systém využívat v noci, kdy slunce nesvítí a kdy si lidé naopak svítí...

zdroj ZDE

Do chvíle, než někdo vymyslí články, účinné i za měsíčního svitu, případně baterie skladující potřebnou kapacitu bezúdržbovým systémem po polovinu dne, bude fotovoltaika mít obrovské využití všude jinde, jen ne k náhradě klasických zdrojů elektrické energie. Ale jinak je to nadějný směr pro výzkum, politické hrátky i snění futurologů. Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika je sen o perpetuu mobile. Ekonomika je však (prozatím) neúprosná.

Poznámka KD: Doufám že čtenáři zaznamenali skutečnost, jak lehce ŠK přechází všechny problémy spojené s českou jadernou energetikou: Neexistenci ochranné obálky reaktoru (kontejnmentu) u všech původně sovětských konstrukcí, což zůstalo v plné míře zachováno v případě Dukovan a v Temelíně bylo řešeno ve srovnání se západními standardy pouze polovičatě (chybí jedna z ochranných vrstev), takže odolnost Dukovan např. vůči pádu letadla se blíží nule a u Temelína je problematická; ŠK vůbec nepíše o tom, co může každý vidět ve Stráži pod Ralskem, totiž o příšerných a již nyní technicky jen stěží řešitelných následcích těžby uranu loužením, kterou on usilovně prosazuje u vidiny toho, že se ČR stane (neobyvatelnou, protože otrávenou spodní vodou disponující) energetickou velmocí; neexistenci spolehlivého řešení konce palivového cyklu, tj. trvalého uložení vyhořelého paliva; a konečně to, že od 50. let pravidelně slýcháme, že za 30. let bude k dispozici fungující fúzní reaktor. ŠK je prostě jaderným lobbyistou, to je vcelku bez diskuse - zbývá pouze odpovědět na otázku, zda to vše dělá z bezstarostného nadšení čtenáře dětského časopisu ABC, kvůli tomu, že v tomto bodě drží stranickou linii ČSSD, nebo je za demagogické potírání sebemenších zmínek o obnovitelné energetice prostě placen. Když po vlastech českých šířil ruskou dezinformaci o tom, že plánovaný radar v Brdech bude napájet jaderný reaktor, jeho postoj k jádru každopádně vůbec nevypadal tak bezstarostně jako nyní :-)

Poznámka ŠOK: Tak jsem se zařadil vedla Baracka Obamy. Stejně jako on, ani já nebojuji PROTI jaderné energetice, protože nejsem dogmatik. Stejně jako on, ani já nehoruji PRO exotické "zelené" zdroje tam, kde pro to nejsou objektivní podmínky. Chtít v Alpách pěstovat rostliny na biopaliva nejspíše bude nesmysl, že... Stejně jako přemýšlet o solárních článcích při účinnosti 18% někde, kde slunce nesvítí pořádně ani ve dne... Už od 50. let pravidelně slýcháme, že už za pouhých deset let bude k dispozici daleko účinnější systém solárních článků, aby družice nemusely tolik šetřit nebo používat plutoniové palivové články... Stejně jako Obama, ani já nemám problém s Rámcovou úmluvy OSN o klimatických změnách (U.N. Framework Convention on Climate Change, UNFCC). Obama není prozatím zelenými cvoky označen za jaderného lobbistu, ale zuřivými neocons za své postoje k jejich politice je označován jako levicový populista, protekcionista a pacifista, nadbíhající Rusku, Číně a dokonce i Íránu. Obama je ale, ač optimisticky přistupuje k obnovitelným zdrojům energie, PRO jaderné elektrárny. Zároveň je pro hybridní vozy, obnovitelné zdroje i úspory všude tam, kde to technologický pokrok umožňuje. Nová administrativa hodlá v následujících 10 letech investovat 150 miliard dolarů mimo "zelené energie" i do zvýšení energetické efektivnosti, nízkoemisních uhelných elektráren s technologií CCS. Technologický pokrok lze stimulovat proporcionálně - cílem je 10 % americké spotřeby elektřiny z "obnovitelných" zdrojů do roku 2012. Obama ovšem podporuje rozvoj jaderné energetiky, která v současné době produkuje více než 70% americké "neuhlíkové" elektřiny. Dokument "New Energy for America" tvrdí, že splnění cílů ochrany klimatu bez účasti jaderné energie je nepravděpodobné. Není on ten Obama také "jaderným lobbyistou"? Neplatí ho také Rusové? A nebo je nálepkování oblíbeným trikem bývalých zelených PRmanů už od dob ideového vedení tmavězeleného Jakuba Patočky?

Barack Obama and Joe Biden: New Energy for America ZDEZDE


Poznámka KD: Ne, bývalý komunista ŠK nebojuje PROTI jaderné energetice, ale napíše o ní docela náhodou pochvalné litanie vždy, kdykoliv sekernicky krágluje jakýkoliv pokus uvažovat o něčem jiném; tedy o něčem jiném než o cestě, která by českou energetiku nevratně svázala s ruským jaderně energetickým komplexem. Otázka suverenity, kterou se ŠK tak často plamenně ohání, je jistě i otázkou energetické bezpečnosti, a jestliže ČR sama alternativní ropovody a plynovody nepostaví ani neprosadí, zbývá jí v co největší míře vyjít se zdroji, které má pod kontrolou - a jádro pod naší kontrolou není a po chystané reformě Smlouvy o nešíření jaderných zbraní už něco takového vůbec nehrozí, protože výroba jaderného paliva bude v principu na českém území nerealizovatelná; zato je takřka jisté, že bychom se stali surovinovou zemí nenapravitelně ničící své životní prostředí drastickou těžbou uranu loužením. ŠK v souladu s jadernou lobby prosazuje prorusky kompradorskou a potenciálně genocidní energetickou politiku bez připuštění alternativ - a nevykroutí se z toho, i kdyby o tom napsal dalších sto padesát zamlžujících poznámek.

Poznámka ŠOK: Některá slova se mají nechat bez komentáře, protože svědčí o autorovi a jeho duševním zdraví víc, než by si přál. Některá naopak je třeba komentovat, protože svou neznalostí diskreditují úroveň diskuze. ČESKÁ REPUBLIKA NEBUDE V NEJBLIŽŠÍCH 30-50 LETECH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ. Rusko je a zůstane pro ČR hlavním dodavatelem surovin pro energetiku i chemický průmysl. Bez něj ani není možný rozvoj dopravy. Namlouvat si opak je stejný sen, jako se domnívat, že veškerá spotřeba energie rostoucího českého průmyslu může být saturována slunečním svitem či mírnými větříky v horách. Česko nemůže být energeticky nezávislé proto, že nemá dostatek vlastních zdrojů. A ani o nezávislost neusiluje. Ta tlustá roura, která se jmenuje stále ještě Družba, nebude nahraditelná po dalších dvacet či třicet let. Polská Gazela povede také z Ruska, pouze ne přes oranžovou Ukrajinu, ale přes "totalitní" Bělorusko... Ingolstadt nemá nekonečný průtokový limit. Jiné roury nejsou. Uhlí nebude nahraditelné minimálně také dvacet let. Více vodních přehrad, než jednu, možná tři, už stěží postavíme, i když zadržování vody na území se stane jednou z priorit nejbližšího půlstoletí. Jaderné reaktory JSOU doposud nejefektivnějším zdrojem (cena/výkon). Recyklcí starých motorů od praček na zdroje energie pro potoky dle Greerova článku nevyřešíme potřebu energie obecně, řešením mohou být v omezeném, stěží detekovatelném počtu případů. Šetřit energii můžeme, pokud to šetření není dražší, než energie sama. Zalesnit pole rákosím či břízami na biomasu také není řešením. Ani řepka olejka. Východisko není ani v útlumu průmyslu. Debaty a semináře o zelené energii a alternativním způsobu života uprostřed panenské přírody živí pouze někoho. Žít a uživit se v ČR potřebuje 10 milionů obyvatel. A těch 10 milionů lidí nechce žít hůř, než žilo doposud. A to jsou východiska k občanům tohoto státu odpovědné, a přitom alespoň světle zelené politiky. Vše ostatní je blábol.

                 
Obsah vydání       27. 3. 2009
28. 3. 2009 Reforma je nutná. Reforma je ve vzduchu. Nemůžeme si dovolit selhat
29. 3. 2009 Britská vláda bude dávat peníze chudým
29. 3. 2009 Biden žádá demonstranty o čas
29. 3. 2009 Světová města zhasla ve prospěch "Hodiny pro Zemi"
27. 3. 2009 V časech hojnosti se v ČR nic nezmění Tomáš  Kurka
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000
27. 3. 2009 Čistírna Litvínov Milan  Daniel
27. 3. 2009 Lidská práva jsou až na prvním místě
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně
27. 3. 2009 Gól do vlastní branky, aneb jak by o pádu vlády informovaly sportovní deníky Michael  Kroh
28. 3. 2009 Michael  Marčák
27. 3. 2009 Klausův stín Ladislav  Žák
27. 3. 2009 Americký ministr financí navrhuje podstatné rozšíření vládního dohledu nad finančním systémem
28. 3. 2009 Tržní mystika
27. 3. 2009 Mluvčí Iniciativy vystoupila na slyšení v Evropském parlamentu
27. 3. 2009 Čínu rozzuřila zpráva Pentagonu
27. 3. 2009 Lesk, anebo bída nachystané pasti na vládu? Miloš  Dokulil
27. 3. 2009 Topolánek otevíral komunistům cestu k moci Luděk  Prokop
27. 3. 2009 Čulíku, jste farizej
27. 3. 2009 Řízení necháváme okupantům, podvodníkům, ufonům či ... Moravákům! Michal  Vimmer
27. 3. 2009 Když ateista čte Bibli Pavel  Urban
27. 3. 2009 Kupředu - s klapkami na očích John Michael Greer
30. 3. 2009 České republice nezbývá než přejít na obnovitelnou energii Jindřich  Kalous
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
28. 3. 2009 Stiglitz, Chu i Lula chtějí nahradit dolar
28. 3. 2009 Thor Steinar v arabských rukou, neonacisté v šoku
27. 3. 2009 Prvním praktickým využitím jaderné energie byly Hirošima a Nagasaki Milan  Smrž
27. 3. 2009 Obnovitelné zdroje a medvědí služba Pavel  Urban
27. 3. 2009 Tak kdo je tady novinář ? Irena  Ryšánková
27. 3. 2009 Senát schválil Kuberův "chodníkový" zákon Štěpán  Kotrba
27. 3. 2009 Není pravda, že za chodníky vždy odpovídá obec Jan  Potměšil
27. 3. 2009 ČRo: Odhalení pokračuje!
27. 3. 2009 Petice za dostupné bydlení v Praze
27. 3. 2009 Odmítáme tvrzení klubu ČSSD ohledně hlasování Zelených k Trojmezí
27. 3. 2009 Dávejte vždy hlasy těm, co jsou na konci kandidátky
26. 3. 2009 V Gaze bez rozmyslu odpaloval fosforové granáty
26. 3. 2009 Vícepremiér lže jako malé dítě. Premiér trpí herostratizmem Bohumil  Kartous
26. 3. 2009 Obamobijce štrasburský aneb Ztraceno v překladu Karel  Dolejší
26. 3. 2009 Češi jsou inteligentní národ, škoda, že mají smůlu na politiky Jan  Čulík
26. 3. 2009 Kvalitní lidi v ČR nechtějí jít do politiky Tomáš  Koloc
26. 3. 2009 Češi nejsou inteligentní národ
26. 3. 2009 Michael  Marčák
26. 3. 2009 Topolánek po svém pádu zaútočil na Obamu, v zahraničí to vidí jako poněkud trapný folklór
26. 3. 2009 International Herald Tribune: Po Topolánkově výlevu se EU usilovně snaží o nápravu škod
26. 3. 2009 Washington Post: Prezident Evropské unie zuřivě zaútočil na Obamovu politiku
26. 3. 2009 Český politický kabaret aneb Čekání na kouzelníka Klause Josef  Brož
26. 3. 2009 Světlo Pod kaštany Ladislav  Žák
26. 3. 2009 Vládu potopil Bursík Milan  Daniel
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   
9. 3. 2009 Bursík svou výhrou prohrál Zeleným co mohl Štěpán  Kotrba
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   

Energetické úspory RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
3. 10. 2008 Kdo v Čechách vydělá na úspoře tepelné energie? Ladislav  Lašek
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
7. 7. 2003 Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
20. 3. 2009 Analýza: Problém jaderného odpadu zůstává nevyřešen   
20. 3. 2009 Česká republika je obnovitelná   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
23. 1. 2009 Biopaliva: dobrý nápad anebo zločin vůči chudým a přírodě?   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past