14. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 11. 2008

Chat České televize

Co si myslí Štěpán Kotrba

"Bohumínské usnesení je výmluva, kterou používají neschopní politici v ČSSD na vysvětlenou, proč zrazují svůj vlastní program a vyměňují ideje za koryto, o které se budou dělit s protivníky."

Záznam chatu České televize z pátku 14. listopadu 2008 od 21:25 před pořadem Události komentáře, jehož hostem byl Štěpán Kotrba.

jakub: co vas přimělo k tomu, abyste dělal takovou praci.

Štěpán Kotrba: Potřeba vidět pod pokličku událostem i komentářům a nechuť se spokojit se zpravodajstvím a komentáři jiných, i kdyby byly z České televize.

Veronika: Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat jak dlouho trávíte čas v práci.Baví vás vaše práce? Poslal by jste mi prosím podpis na Veronika Floriánová, Úzká 12 , Klobouky u Brna, 69172. děkuji.

Štěpán Kotrba: To je různé. Hodinu denně nebo i patnáct hodin denně. Otázkou je, jestli by ta hodina nemohla stačit... :-) Politici jsou na tom nicméně hůř než političtí analytici...

Jindřich R.: V některých krajích uzavírá ČSSD koalice s ODS a KDU-ČSL. Voliči ale přece svou volbou ukázali, že chtějí levicové kraje. Nepovažujete toto krajské sbližování za zradu na voličích?

Štěpán Kotrba: Politika je uměním možného. To neříkám já, to řekl člověk, který nechal zhroutit socialistický blok - Michail Sergejevič Gorbačov. ČSSD je stranou, která nemá (až na malé výjimky) problém s věcnou, konstruktivní podobou politiky. Co myslíte? Kdo na těchto koalicích, kde má vždy ČSSD většinu hlasů, politicky prodělá a kdo vydělá? Opoziční smlouva ODS moc nepomohla a docela rád uvidím krajské radní z ODS, jak v koalici s ČSSD zvedají ruce pro rušení či úhradu "julínkovného" z krajské kasy... Ten odhodlaný a odvážný výraz v jejich očích... :-)

Jindřich R.: Terorismus, jak se ukazuje, není zřejmě možné potlačit vojensky. nebylo by tedy lepší spíše do problematických zemí investovat? Investovat do školství, výchovy, infrastruktury a podobně?

Štěpán Kotrba: Investovat můžete, pokud si tím zároveň nevytváříte konkurenci. Madeleine Albrightová ve snaze pomoci Čechům a střední Evropě musela nejdříve nechat rozbombardovat celý Balkán...

Svět, ve kterém si všichni nezištně poomáhají, je romantická utopie, jakou známe třeba z českého scifi J.M. Trosky. Reálný svět se daleko více blíží onomu Huxleyho Konci civilizace či vědecké fikci 451°Fahrenheita.

Tach: Má se komunistická strana podílet na výkonné moci v České republice? A jak vysoko?

Štěpán Kotrba: Tak vysoko, jak si to budou přát voliči. KSČM je standardní politickou stranou stejně, jako lidovci. Obě strany mají stejný osud: vznikly v době, kdy účast v polických stranách byla masová, jejich členská základna je krajně konzervativní a mládež ne vždy přitahují. Věk jejich členů a voličů naráží na statistický pojem "věk dožití" a odúmrť je větší než příliv jiných členů. Oběma stranám dávám bez zásadní změny jejich politiky ještě dvě volební období do totálního zhroucení. Lidovci to už vědí (proto ta potřeba finanční injekce 270 miliard), v Rudém domě si to málokdo uvědomuje a připouští.

Jindřich R.: Je podle vašeho názoru současná finanční krize "nehodou" nebo "chybou" a lze ji tedy napravit nebo jde podle vás o cyklický jev? Pokud ano, jaká jsou možná řešení?

Štěpán Kotrba: Chápu ji jako krach neoliberalismu. Nehodou určitě není. Je logickým vyústěním spekulativního a bezohledně kořistného globálního kapitalismu. Řešitelná je návratem ke kořenům. Ne finanční spekulace, ale výroba a spotřeba jsou tahouny ekonomik. Pokud má globalizace mít pozitivní účinky, nesmí být provázena neokolonialismem a pocitem imperiální nadřazenosti. Podívejte se na čínské investice v Africe: vnucuje tato velmoc druhým svůj politický názor? Ne. Rozvrací režimy pomocí své tajné služby? Ne. Obchoduje. Směňuje zboží za peníze nebo za jiné zboží. Problémem USA je, že se jejich prezidenti doteď domnívali, že mohou do světa vyvážet svůj politický názor a nechat si za něj ještě platit... Nadvláda dolaru skončila jednou provždy přijetím Eura a tím, že některé ropné státy se rozhodly obchodovat ropu za euro :-)

bluebird: kdo udela z ods normalni pravici - bem, topolanek, tosenovsky, nekdo uplne jiny?

Štěpán Kotrba: Co je to "normální" v souvislosti s termínem "pravice", či dokonce s termínem "ODS"?

Mormegil: Utrhneme si při předsednictví v Radě EU ostudu?

Štěpán Kotrba: Vy ani já ne.

Topolánek s Klausem určitě. Na mašíbly není nikdo v Evropě zvědavý. Klusův názor je v civilizvané části Evropy, kde nevládne ODS nebo kačeři, považován za extrémní... Slovo extrémní nemá daleko ke slovu neakceptovatelný a to zase ke slovu omyl.

Petr: V mnoha krajích nyní vznikají koalice ČSSD a KSČM, jako levicové. A ve sněmovně zatím vzniká opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Nepřipadá vám, že je to tak trochu ode zdi ke zdi?

Štěpán Kotrba: Proč? Na pražském magistrátu vládla koalice ODS-ČSSD dlouho a docela dobře. Zezadu ji jistila KSČM v roli kontrolora, který nikdy nesledal nikde chybu. Není to příklad plodné spolupráce a pragmatické pravo-levé politiky? Koukal má dnes Eltodo, Paroubek nového psa i ženu a Bürgenmeister spoustu známých. Bém má kopřivku z volebních výsledků a zastupitel Hofmann z KSČM klidně spí. Jen Kasl, kterému se to nelíbilo, má Evropské demokraty, které nikdo nikam nechce.

Gant: A mela by byt zprisnena kriteria pro vyber clenu medialnich rad?

Štěpán Kotrba: Zcela určitě. Je pohrdáním občany, stanou-li se tato místa trafikami pro politické vysloužilce, jako se tak stalo radnímu ČRo Ratiborskému, bývalému šéfovi hlavní kanceláře ODS v době mrtvých sponzorů. Místo člena Rady je místo s odpověností na úrovni náměstka ministra kutury kombinovaného s členem správní rady miliardové společnosti, zaměstnávající dvě tisícovky vysoce kvalifikovaných lidí. To není hračka pro diletanty a kverulanty.

Petr: Jak se díváte na možnost návratu Vladimira Putina do křesla prezidentat Ruska? Nezastaral už jeho styl vládnutí?

Štěpán Kotrba: Musím se přiznat, že po období ožralého Jelcina bylo první období Putina záchranou pro Rusko. Kompetence armády politice i tajných služeb se postupně vracejí do rukou opravdových profesionálů, nikoliv senilních neschopných aparátčíků. Rusko se vrací na světovou scénu. To, co udělal Putin pro svou zemi - zejména v zahraniční a bezpečnostní politice, neudělal žádný státník před ním. Nicméně totéž (a dost potichu, aby nevyplašil svět), dělá Medveděv pro ruskou ekonomiku. Tak si vyberte...

Gant: Meli by se politici vzdat vlivu na medialni rady, jak to pozaduje iniciativa studentu UK k vyroci 17/11/89?

Štěpán Kotrba: Promiňte, anarchisty beru vážně pouze tehdy, až mi řeknou, co bude první den po anarchistické revoluci. Pokud žijeme v parlamentní demokracii, nelze si představovat, že politická sféra nebude ovládat či snažit se ovládat jakoukoliv část společnosti, média nevyjímaje.

Že taková hloupost napadne někoho ještě 19 let po plyšáku, považuji za cynický žert nebo za absenci zdravého rozumu.

Jana: Domníváte se, že na našem území skutečně bude stát radarová základna? Mám dojem, že prezident Francie a prezident Ruska se nakonec dohodnou a budou jednat a Američany o jiném řešení

Štěpán Kotrba: Americká základna v Česku je ad 1) technologický nesmysl, ad 2) zahraničněpolitický hazard, ad 3) kontinentální bezpečnostní riziko.

Je to jeden z nástrojů ODS na rozbití evropské bezpečnostní a obranné politiky jako jednoho z pilířů federalizující se EU. Je to nástroj amerického vojenského vlivu tam, kde už Američanů mají dost dlouho dost. Je to nástroj americké vojenskopolitické provokace na cizí účet.

posluchač: Co myslíte, padne nakonec bohumínské usnesení, zakazující spolupráci sociálních demokratů s KSČM? Bylo vůbec někdy v minulosti realizováno?

Štěpán Kotrba: Bohumínské usnesení je výmluva, kterou používají neschopní politici v ČSSD na vysvětlenou, proč zrazují svůj vlastní program. Proč vyměňují ideje za (korýtko) koryto, o které se budou dělit s protivníky. Nikdy nebylo doopravdy rezalizováno, pouze o něm bylo mluveno. Na parlamentní, senátní i komunální úrovni probíhá v praxi rozsáhlá komunikace a v mnoha oblastech dílčí spolupráce - v tom už ČSSD dospěla do realismu pod tlakem okolností a KSČM ztratila pel nevinné nevěsty před deflorací. Kdyby nebylo komunistů, nerealizoval by Rath zdravotnické zákony v roce 2006. Nenaučil by se počítat do 101. Kdyby nebylo komunistů, řada sociálních zákonů by dodnes neexistovala a eurokomisař Špidla by nebyl tak oblíbeným politikem... :-) A kdyby nebylo několika moudrých komunistů, neexistoval by dnes ani multiplex veřejné služby, ve kterém digitálně vysílá ČT i ČRo. Tak je to. Všechno ostatní jsou ideologické bláboly.

posluchač: co jste dělal v rozhlasové radě? Viděl jsem vás nedávno na diskuzi okolo rádia Wave. Nemyslíte si, že mladým dnešní privátní média vyhovují víc?

Štěpán Kotrba: Chránil principy a instituce veřejné služby před škůdci uvnitř i venku. Někdy bohužel neuchránil. Ale to je dlouhý příběh.

Gant: Kolik digitalnich kanalu verejne sluzby unese jeden trh?

Štěpán Kotrba: 8 z 24 či tak nějak....

zdroj: chat ČT ZDE

Události, komentáře 14. 11. 2008 - 22:30 - ČT24 - iVysílání ZDE

                 
Obsah vydání       14. 11. 2008
17. 11. 2008 Nedokončitelná revoluce Karel  Dolejší
17. 11. 2008 Jen je nechte, ať si hrají - aneb studenti s pseudoproblémy Ivan  David
17. 11. 2008 Vláda zastavila "žluté nebezpečí" Milan  Daniel
17. 11. 2008 Sarkozy ustoupil od kritiky protiraketové obrany
15. 11. 2008 Pomáhat a chránit, aneb logika výroků "no, tak vidíte" a "udělali jsme nějaký zákrok..." Michal "Wolf" Vlk
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
16. 11. 2008 Stínový ministr financí pod tlakem
15. 11. 2008 Sarkozy podpořil ruský plán na novou "bezpečnostní architekturu" v Evropě
15. 11. 2008 Berlusconi: Raketová obrana USA "je provokace"
15. 11. 2008 Italský ministr zahraničí: Amerika si nemůže dovolit studenou válku s Ruskem
15. 11. 2008 Citát dne (včerejšího): francouzská podoba konzervativismu
15. 11. 2008 S novým beaujaulais přišel i „nový“ Kouchner? Miloslav  Štěrba
15. 11. 2008 FLASH 0:35: zásah policie proti squatterům na Cibulce Štěpán  Kotrba
15. 11. 2008 Pokud existuje soudní příkaz, zásah proti squatterům byl oprávněný Alexandr  Vojta
14. 11. 2008 Spiegel: Sarkozy varoval před Bushovým raketovým štítem
26. 3. 2008 Demokracie Karel  Kryl
14. 11. 2008 Američané by měli postavit radar kvůli zabedněnosti autorů z MFD Bohumil  Kartous
15. 11. 2008 Odpověď ruského agenta Jan  Rovenský
15. 11. 2008 Chomsky: Radar není obrana, je to útok
14. 11. 2008 Časovaná bomba trhu práce Milan  Daniel
14. 11. 2008 Je čas jít na Národní třídu Václav  Novotný
14. 11. 2008 Dárek k dvacetinám?
14. 11. 2008 Jak přežít ve zdraví skoro kulaté výročí slavného 17. listopadu? Miloslav  Štěrba
14. 11. 2008 Je velký rozdíl mezi dnešními politiky a představiteli komunistického režimu? Miroslav  Pořízek
15. 11. 2008 Co si myslí Štěpán Kotrba
15. 11. 2008 Nezvolení Kateřiny Jacques "poškodilo" proces přípravy českého předsednictví EU?
14. 11. 2008 Mýty Národní strany -- aneb Proč (prý) Brno potřebuje Národní gardy Karel  Dolejší
14. 11. 2008 Prý jen krátkodobá recese, aneb optimisté v činnosti Uwe  Ladwig
14. 11. 2008 Defense Technology News: Je ruská hrozba raketami Iskander reálná?
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy
13. 11. 2008 Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?
13. 11. 2008 "Aféra" Kundera, která na Západě rychle skončila, je v ČR uměle udržována při životě Jan  Čulík
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
14. 11. 2008 George Bush: Finanční krize není "selháním volného trhu"
13. 11. 2008 Nový prezident, nový liberalismus... (staro)nová Amerika? Karel  Dolejší
13. 11. 2008 O špuntu a o aroganci vzdělanců, anebo Když jasnosti myšlenek chybí jasnost artikulace Uwe  Ladwig
14. 11. 2008 Sestřih debaty o Radiu Wave v Divadle Archa v neděli odvysílá ČT 24 Jan  Potůček
14. 11. 2008 Romskému kandidátovi Gužimu měla ublížit nepřátelská kampaň ČSSD Pavel  Pečínka
14. 11. 2008 Ministr Jehlička se nezbláznil Jan  Potměšil
14. 11. 2008 Praktiky ODS v Praze: politická cenzura svobodné umělecké tvorby
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno
14. 11. 2008 Žít, nebo těžit?!? Ladislav  Žák
13. 11. 2008 Inspirace Obamou -- vlastně Deanem Rudolf  Převrátil
13. 11. 2008 Lidé bez mandátu útočí na levici Antonín  Hubený
9. 11. 2008 Hospodaření OSBL za říjen 2008

Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2008 Co si myslí Štěpán Kotrba   
14. 8. 2008 Cvekova obsesivní představa o komunismu naráží na logiku i sociální realitu Josef  Mikovec
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Bludný kruh české levice Michael  Hauser
21. 11. 2007 Komunisté zachránili střechu nad hlavou   
6. 11. 2007 Mají leninističtí radikálové budoucnost v KSČM, nebo jde o řeči z hrobu? Štěpán  Kotrba
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2008 Chomsky: Radar není obrana, je to útok   
15. 11. 2008 Co si myslí Štěpán Kotrba   
15. 11. 2008 Sarkozy podpořil ruský plán na novou "bezpečnostní architekturu" v Evropě   
14. 11. 2008 Američané by měli postavit radar kvůli zabedněnosti autorů z MFD Bohumil  Kartous
14. 11. 2008 Spiegel: Sarkozy varoval před Bushovým raketovým štítem   
14. 11. 2008 Defense Technology News: Je ruská hrozba raketami Iskander reálná?   
13. 11. 2008 Zvláštní zvíře: pravičák, nechtějící radar a americký monopol moci   
13. 11. 2008 Obering naléhá na Obamu, aby nerušil protiraketovou obranu   
13. 11. 2008 Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"   
11. 11. 2008 Americký radar v České republice: K čemu je to dobré?   
11. 11. 2008 Pane Topolánku, lež má krátké nohy... Jan  Neoral
11. 11. 2008 O budoucnosti americké protiraketové obrany   
9. 11. 2008 Obamův poradce popřel údajný slib Kaczyńskému ohledně protiraketové obrany Karel  Dolejší
8. 11. 2008 USA nabídly Moskvě "větší přístup" na evropské protiraketové základny. Znovu o nás bez nás? Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Ne základnám nekádruje. Ani řečníky, ani publikum, ani veřejnost Lukáš  Kantor

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2008 Co si myslí Štěpán Kotrba   
14. 8. 2008 Cvekova obsesivní představa o komunismu naráží na logiku i sociální realitu Josef  Mikovec
25. 4. 2008 Mene tekel, ať jsi pták, anebo z pekel Štěpán  Kotrba
18. 4. 2008 Cyklisti, dávejte si pozor, příště může přijít řada i na vás Miroslav  Prokeš
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Kdo všechno "ovlivňoval studenou válku ve prospěch Západu"? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Ani deset tisíc městských soudů Karel  Košťál
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
16. 3. 2008 Být nalevo není zločin   
6. 11. 2007 Mají leninističtí radikálové budoucnost v KSČM, nebo jde o řeči z hrobu? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2007 KSM: Zpravodajství ČT nebylo manipulatnivní   
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
20. 3. 2007 Pravdy a nepravdy Zdeněk  Štefek
20. 2. 2007 Janečkův milicionář a internetové výročí Štěpán  Kotrba
19. 2. 2007 Lambert: Proč jsem byl milicionářem František  Lambert