12. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Luis  Posada Carriles
12. 10. 2006

Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA

Spojené státy Ameriky požádaly Kanadu a šest dalších zemí, aby přijaly "zadními vrátky" podezřelého teroristu Luise Faustina Clementa Posadu Carrilese (1928), který je znám jako "jihoamerický bin Ladin", a poskytly mu azyl. Lze ho ale označit za teroristu, jestliže pracoval ve prospěch USA proti Kubě? Kubánskému emigrantovi s venezuelským pasem, žijícím dlouhou dobu v Caracasu, který byl v letech 1960 až 1976 jako informátor a agent na výplatních listinách americké špionážní služby, CIA i vycvičen ve Fort Benning roku 1961 se zařazením v elitním týmu pro vraždy a práci s výbušninou v týlu nepřítele, se klade za vinu, že v roce 1976 zničil výbuchem dopravní letadlo aerolinií Cubana de Aviación. V jeho troskách v moři zahynulo 73 lidí, převážně kubánských sportovců.

související články ZDE ZDE

Dokumenty uveřejněné před týdnem v Texasu ukazují, že byl Posada (78) zapleten do celé řady teroristických akcí, ale nebyl formálně obžalován. Má na svém kontě i řadu výbuchů v havanských hotelích na počátku devadesátých let minulého století. Byl několikrát vězněn - naposledy v Panamě v roce 2001 za to, že měl u sebe 15 kg silné plastické trhaviny, údajně aby mohl zabít kubánského prezidenta Fidela Castra. Tento dřívější spolupracovník Batistovy policie, pak agent CIA a FNCA (Kubánsko-americké národní nadace), agent FBI, hlava Directorate of Logistics of Intelligence and Prevention (DISIP) CIA a vedoucí týmu CIA ve Venezuele zasvětil svůj život snaze o zničení kubánského komunistického režimu a dnes má problémy v samotných Spojených státech, na jejichž půdu vstoupil ilegálně a byl za to v květnu 2005 zatčen.

Americký demokrat William Delahunt, člen Sněmovny reprezentantů písemně požádal Kongres o vyšetření, jak se Carriles do USA dostal. Ten podle svého advokáta totiž "před několika týdny překročil mexicko-americké hranice".

"Vzhledem k nepřátelství mezi vládami USA a Kuby je možné, že americké úřady nad Carrilesovým vstupem do země přimhouřily oči, nebo mu dokonce byly nápomocny," prohlásil v dubnu 2005 Delahunt.

Zprávu o nynější situaci Posady zpracoval reportér kanadského tisku Doug Fisher. Případ odhaluje farizejství Spojených států. Po dlouhé kampani proti režimu, který se Spojené státy snaží zlikvidovat politicky i hospodářsky, se tento případ stává pro Bushovu vládu velice nepříjemným.

Přes zřetelné důkazy, že má Posada na svém svědomí zkázu kubánského letadla (on sám tvrdí, že na jeho zničení nemá vinu), Spojené státy ho nechtějí označit za teroristu. Jestliže jej ale americké úřady vbrzku neobžalují z terorismu, budou ho muset propustit na svobodu. To ovšem vede k obvinění, že Bilý dům měří teroristické činy dvojím metrem.

Než se tedy úřady dohodnou, co s Posadou, drží ho ve federálním vězení v texasském městě El Paso za porušení zákona o přistěhovalectví. Soudní spisy ukazují, že se americké úřady snaží využít politiky "zadních vrátek" - zřejmě prostřednictvím přátelských diplomatických domluv - aby pro Posadu zajistily cestovní dokumenty, s jejichž pomocí by tento terorista mohl odejet do Kanady. Mělo se tak stát mezi letošním březnem a zářím. Kanada - a také Mexiko, Panama, Kostarika, Guatemala, Honduras a El Salvador - ale odmítly vyhovět americké žádosti. Soudní dokumenty neuvádějí, v jakém pořadí se americké úřady obrátily na uvedené státy, ani jak tyto státy odůvodnily své negativní stanovisko. Mluvčí kanadského ministerstva zahraničních věcí Catherine Gagnaire prohlásila, že jí není známo, zdali byl o americké žádosti informován ministr zahraničí nebo ministr pro státní občanství a přistěhovalectví. Obě ministerstva se k tomuto problému odmítla vyjádřit.

Zatímco Kanada ani jiné jmenované státy "nemají o Posadu zájem", jsou známy dvě země, které by ho uvítaly na svém území. Jednou takovou zemí je Kuba, kde by byl okamžitě obžalován za zradu - a Venezuela, kde byl vězněn v roce 1976 za zničení kubánského letadla, na jehož palubě byli venezuelští občané. Pan Posada je venezuelským občanem. V r. 1985 uprchnul do Spojených států.

Žádosti Kuby a Venezuely o vydání Posady byly Spojenými státy zamítnuty. Američané se obávají, že by mohl být Posada v těchto zemích "mučen" a to nemohou v žádném případě dopustit! V tomto okamžiku se případ stává pro vládu prezidenta Bushe noční můrou. Americký soudce Norbert Garney rozhodl 11. září 2006, že pokud nebude Posada obžalován z terorismu, bude muset být propuštěn na svobodu. Kdyby ale obžalován byl, dalo by to americké vládě "právo" věznit ho na neurčitě dlouhou dobu. Aby oběma alternativám Bushova vláda zabránila aspoň pro nejbližší dobu, rozhodla se použít zákona, který nedovoluje, aby byl z vězení propuštěn ilegální přistěhovalec, jehož americká vláda považuje za osobu, která by mohla nepříznivě ovlivnit americkou zahraniční politiku.

Podle právníka Felipa Millana, který je obhájcem Posady, se vláda dostává do obtížné situace. Na jedné straně ho označuje za teroristu, ale na druhé straně odmítá podat na něj žalobu. Podtrhuje to vládní farizejství. Tyto názory uveřejnil americký deník The New York Times. Felipe Millan se dále ptá: "Jak můžete označit za teroristu osobu, která provedla akce ve váš prospěch? Vždyť by to bylo stejné, jako byste za teroristu označili i Benjamina Franklina!"

Není jasné, jakých argumentů použily americké úřady, když se snažily pro Posadu zajistit azyl. "Kdo by ho chtěl?" ozval se Millan. "Kamkoliv půjde, budou mu v patách rozvědčíci z mnoha různých států - a také skupiny najatých vrahů".

A Posada? Přestože dnes tvrdí, že neměl ve zkáze kubánského letadla prsty, v roce 1998 se v rozhovoru pro deník The New York Times vychloubal svou účastí a dokumenty uvolněné z trezorů CIA i FBI to potvrzují.

Letadlo linky 455 aerolinií Cubana de Aviación vybuchlo nad Mexickým zálivem blízko Barbados 6. října 1976. Plastická výbušnina, ukrytá v tubě od zubní pasty, byla příčinou této letecké katastrofy. Posada je zodpovědný i za pumové atentáty v roce 1997 proti kubánským cestovním kancelářím na Bahamských ostrovech a v Mexiku.

Před svým útěkem z Kuby koncem padesátých let byl Posada cukrovarnickým chemikem. V USA dostal vojenský výcvik a potom pracoval soustavně pro CIA, s níž se zúčastnil neúspěšné invaze na Kubu v Zálivu sviní v roce 1961. Potom pomáhal dodávat zbraně organizaci Contras v Nikaragui. Nejprve přiznal a potom popřel svou účast na bombových útocích na havanské hotely. Časopis The Nation ho charakterizoval jakožto "kmotra divokého násilí proti režimu Fidela Castra". Posada, aka Bambi, Comisario Basilio en la Policía Política de Venezuela Bezanquen alias Ramon Medina, Ignacio Medina, Juan Ramón Medina, Ramón Medina Rodríguez, José Ramón Medina, Rivas López, Juan José Rivas, Juan José Rivas López, Julio César Dumas, Franco Rodríguez Mena, , Melvin C. Thompson se po většinu svého života věnoval sabotážím, bombovým útokům a pokusům o vraždy. Začal na Playa Giron jako příslušník výsadku Brigada Mercenaria 2506. Začátkem letošního října uplynulo 30 let od jeho nejvýznamnějšího teroristického činu. Je správné, že ho Kanada nepřijala - po čase by mohli Američané situaci využít ve svůj prospěch a obviňovat kanadskou vládu za poskytování azylu teroristům. Nebylo by to jejich první obvinění.

informace o Luisi Posadovi Carrilesovi - v angličtině ZDEZDEZDE

Vyjádření Kuby - v češtině ZDEZDE

Listy - Eva Malířová: Kubánský disent, tváře skutečné i domnělé ZDE

BL - Michal Brož: Kubánsko-floridská stopa: počkáme, až se ministr Svoboda opět převlékne? ZDE
BL - Zdeněk Jemelík: Na Havanu! ZDE

Další odkazy v angličtině

Bombing of Cuban jetliner 30 years ago ZDE
Luis Posada Carriles was arrested in Miami May 17, 2005 ZDE
Text of U.S. criminal complaint against Posada collaborators,
filed in Miami federal court, November 18, 2005 ZDE
Full Page NY Times ad opposing U.S. harboring of Posada ZDE
Families for Justice: ZDE
NYT: Luis Posada Carriles, a Cuban exile terrorist ZDE
1998 New York Times interview with Luis Posada Carriles ZDE
Granma: Posada and the trial of the Cuban Five ZDE
Pertierra and Elizalde: Posada: The Double Acquittal Myth ZDE
three minute interview with Peter Kornbluh conducted by NPR's Farai Chideya: Cuban Exile, Accused Terrorist Faces Extradition ZDE
Granma: Posada has on Bush & Company ZDE
Granma: Fidel Castro publicly rejects extradition of Posada to Cuba ZDE
Ricardo Alarcon: "Is Posada Still Working for the White House?" ZDE
Juventud Rebelde: Ficha de un Terrorista ZDE
                 
Obsah vydání       12. 10. 2006
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
12. 10. 2006 Hovor s nebožtíkem: Jak kontaktovat Českou spořitelnu Jan  Čulík
12. 10. 2006 I Česká spořitelna terčem mezinárodních bankovních podvodníků
12. 10. 2006 Útok na zákazníky České spořitelny jde tentokrát z Pákistánu
12. 10. 2006 Pákistánská adresa nic neznamená
11. 10. 2006 Golbální oteplování a sluneční aktivita Ladislav  Metelka
12. 10. 2006 Činnost Petra Kužvarta na Praze 4 je záslužná
12. 10. 2006 Ještě ke globálnímu oteplování Ivan  Brezina
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka
12. 10. 2006 Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA Miloš  Kaláb
12. 10. 2006 Píši vám, Darino, a nevím, zda víte, co říkáte... Štefan  Švec
12. 10. 2006 Jak dopisy negramotných Tomáš  Čurda
12. 10. 2006 Věčné otázky v nových šatech aneb Může být truhlář ministrem financí? Uwe  Ladwig
12. 10. 2006 Lesní moudrost IV. Věra  Říhová
12. 10. 2006 Svobodu, nebo smrt!
11. 10. 2006 Irák: 650 000 mrtvých od roku 2003?
12. 10. 2006 České republice hrozí sankce EU za chybějící plán snižování emisí
12. 10. 2006 Spoluhráči Stanislav A. Hošek
11. 10. 2006 Severní Korea: Americký nátlak by znamenal válku
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
11. 10. 2006 K podivnému "upozornění redakce" Britských listů Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Selhávání úřednictva pod nadvládou místních politických reprezentací a komunální volby Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Zachraňme park Kavalírka
11. 10. 2006 Žena, kterou miloval primář Sova Darina  Martykánová
11. 10. 2006 Došlo v Severní Koreji vůbec k jadernému výbuchu? Petr  Nachtmann
11. 10. 2006 O Skeptickém ekologovi, ČEZu, závodech v odkazování a ohýbaném svědomí Jan  Rovenský
11. 10. 2006 Jaderná politika Severní Koreje vůbec není iracionální
11. 10. 2006 Vynikající Taneční hodiny v Praze!
11. 10. 2006 Jazyková neznalost Čechů působí v Tunisku divně
11. 10. 2006 Plán Jiřího Paroubka, plán Václava Klause Jakub  Žytek
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce