13. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 10. 2006

Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně

Ohlédnutí za projevem venezuelského prezidenta v širších souvislostech

< Automobil Orlanda Leteliera po atentátu

Autor, investigativní dokumentarista a spolupracovník pořadu BBC Newsnight Greg Palast označil před časem americká korporativní média (oproti například BBC a Guardianu, kde také publikuje) za jakousi novou formu "berlínské elektronické zdi", a to v tom smyslu, že většina amerických médií a jejich prostřednictvím poté i americká veřejnost bývá často záměrně odtržena od reality. Alespoň tak, jak je vnímána ve zbytku světa prostřednictvím ještě plně nekooptovaných domácích či zahraničních sdělovacích prostředků.

Důvodem je jednak postupující prorůstání tradiční novinařiny a zábavního průmyslu v jeden celek spolu s konglomeráty finančních a zbrojařských kruhůLe, což sebou mnohdy nese tužší editorskou cenzuru úkolovanou vyšším managementem a na druhém konci rezignaci jednotlivých autorů na dosáhnutí elementární objektivity, která je tak mnohdy vystřídána politikářským žvatláním k pronajmutí.

Samotnou kapitolu tvoří pak nedávná odhalení o přímé infiltraci médií US vládním aparátem. Kromě známého případu Judith Millerové (The New York Times) - fabrikovaných zpráv o ZHN v Iráku distribuované prostřednictvím speciální poradní skupiny administrativy, White House Iraq Group (WHIG). Nebo třeba také v případu protikubánské propagandy v Miami Herald a dalších médiích na Floridě -- téma které není přímo předmětem této úvahy. Jen dodejme, že používat (zvyšující se) prostředky z rozpočtu US State Departmentu, ministerstva obrany nebo tajných služeb určených na propagandu, tzv. Psy-Ops, prováděných pak na domácím hřišti uvnitř USA bylo opakovaně kodifikováno jako nezákonné a protiústavní.

Pro lepší ilustraci, co se má však na mysli formulací o tzv. mediální či "berlínské elektronické zdi"? Aktuálním a ještě relativně mírným příkladem by mohlo být poslední vydání prestižního časopisu Newsweek na jehož titulní stránce vyšel výmluvný detailní záběr mladého talibanského bojovníka s ostře nabitým RPG (pěchotní explozivní střela) výstražně opřeným přes rameno a to v tématickém článku "Losing Afghanistan" (Přicházíme o Afghánistán). V takové podobě mohli toto číslo Newsweeku vidět čtenáři jeho asijské, evropské či latinskoamerická verze -- severoamerická edice však zvolila "méně kontroverzní" obálku s profesionální fotografkou celebrit a jejích výtvorů (vlastní článek byl součástí US vydání).

Kromě záplavy stížností na hlavu editora od rozladěných abonentů hrozících výpovědí a příležitostných čtenářů následovalo další vystřízlivění ohledně jinak respektovaného časopisu. Poslední kniha Boba Woodwarda (State of Denial) naznačuje, že editoři Newsweeku a dalších médií se totiž údajně účastnilyi úvodního strategického briefingu v Bílém domě na téma jak nejlépe prodat veřejnosti budoucí invazi do Iráku v rámci řízené mediální kampaně (WHIG).

V podobném objektivním klimatu se zřejmě neslo i zpravodajství a komentáře ohledně údajně kontroverzního vystoupení Huga Cháveze na půdě OSN napříč většinou médií. Na domácí scéně, Eduard Freisler, též uváděn jako zvláštní zpravodaj Lidových novin v USA se často a s vehemencí vyjadřuje k situaci v Latinské Americe a vzájemným vztahům se Spojenými státy. K onomu vystoupení a také postavě presidenta Venezuely se vrátil 4. října 2006 v článku pro Lidové noviny, "Svět má nového Fidela Castra".

V tomto kuse Freislerem vystavěná mediální zeď skrývá před čtenářem řadu důležitých faktů a souvislostí, které autor z čiré neznalosti vůbec nebral na vědomí nebo je ve svém selektivním pohledu záměrně přehlíží, a to pak s bohorovností neslučitelnou ani s profesionální publicistikou, natož z hlediska žurnalistiky. Je to možná dnes již staromilský názor, ale kdysi bylo možné respektovat názor ideového protivníka, protože to byl skutečný profesionál.

Žertovná scénka s pokřižováním a vyháněním zlého ducha nebyla od Cháveze samoúčelná, měla své opodstatnění. Venezuelský president totiž operativně změnil své vystoupení v reakci na předchozí arogantní řeč presidenta Bushe, a to také v souvislosti s tehdy právě probíhajícím třicátým výročím pumového atentátu na bývalého chilského ministra Orlanda Leteliera v chilské Allendeho vládě v centru Washingtonu, DC v roce 1976. Událost kterou předtím také připomněla v předcházejícím projevu současná presidentka Chile, Michelle Bacheletová.

K Letelierovu případu a k případu Luise Posady Carrilese jen v krátkosti, neboť toto téma již BL také nedávno zpracovaly. Dne 21. září mnozí vzdali čest památce Orlanda Leteliera při příležitosti třicetiletého výročí atentátu na jeho osobu a asistentku Ronni Karpen Moffittovou. Letelier působil v chilské vládě Salvadora Allendeho a to ve funkcích ambasadora ve Spojených státech a později minstra obrany. Po Pinochetově puči, věznění a mučení emigroval do USA, kde se věnoval především protiintervenčnímu hnutí při Institute for Policy Studies.

Letelier s řadou kontaktů na vládní špičky do zahraničí, ale také podporou úsilí senátora Teda Kennedyho na legislativě omezující export zbraní do problematických regionů z hlediska dodržování lidských práv se postupně stal velice nepohodlným, především šestici tehdejších diktátorských režimů v Latinské Americe.

Tato skupina autoritativních států byla v rámci tzv. "Operace Kondor" vyškolena a propojena s pomocí CIA v jeden tuhý represivní blok, který použil řadu teroristických akcí na potlačení disentu doma i v zahraničí. Plán a pohyb atentátníků byl americkému bezpečnostnímu aparátu znám, nechali jej proběhnout.

V roce 1975 byla první fáze vyšetřování ilegální činnosti zpravodajských služeb v plném proudu (Pike, Church Committee) představitelé administrativy Geralda Forda jako Dick Cheney a zejména Donald Rumsfeld prosazovali pro post ředitele CIA George Bushe seniora, jako insidera, který dokáže agenturu provést obdobím, kdy byla téměř na zrušení nebo zralá na hlubokou reformu. Bush byl ředitelem agentury během ledna 1976 a 1977, nastupujícího prezidenta Cartera o svých kvalitách nepřesvědčil, po dramatickém několikahodinovém setkání na jeho služby nový prezident nereflektoval.

Zasahování zpravodajských služeb do vývoje latinskoamerických zemí, včetně řady atentátů na nejrůznější představitele Chile, Brazílie a dalších se věnoval jeden z nejúspěšnějších investigativních novinářů druhé poloviny dvacátého století a osobní nemesis praktik kriminálního tandemu Nixon-Kissinger, Jack Anderson (1972 Pulitzerova cena za zpravodajství). Letelier a Moffitová mají dnes malý pomník na Sheridan Circle, součásti diplomatické čtvrti ve Washingotnu, DC.

Chávez rovněž připomenul další třicetileté výročí připadající tentokrát na 6. října 1976 v souvislosti na atentát kubánského letu Cubana 455. Jednou z hlavních postav případu byl Posada Carriles, tento profesionální terorista CIA, začínající v bojůvkách pro invazi do kubánské Zátoky sviní (Operation 40), později ve vedoucích strukturách venezuelské tajné služby spoluorganizoval řadu dalších útoků na civilní a vládní kubánské cíle v regionu.

Pod vedením Félixe Rodrígueze známého z dob Operation 40 se v polovině 80. let přemístil do Střední Ameriky jako koordinátor výcviku para-militárních komand terorizující místní obyvatelstvo. Rodríguez byl později jedním z hlavních svědků při vyšetřování Iran-contras kde zuby nehty bránil vyšetřovatelům dosáhnout na skutečné organizátory v úřadu tehdejšího vice-prezidenta George Bushe seniora.

Posada Carriles je nyní zadržen jako ilegální uprchlík v USA, v řadě zemí je na něj vypsán zatykač. Tyto osoby se těšily po desetiletí osobnímu přátelství a ochraně ze strany klanu rodiny Bushových, George Bush senior je implikován v archivních materiálech signovaných Hooverem (FBI) jako spojka CIA pro komanda Operation 40 na začátku šedesátých let, budoucí Floridský guvernér Jeb Bush (mladší bratr W.) osobně zajišťoval nejrůznější podporu pro Contras, Posadu a Orlando Boshe.

President Lyndon B. Johnson na sklonku života poznamenal na adresu a zapojení těchto kruhů v souvislosti s atentátem na JFK, "Provozovali jsme tam v Karibiku ty zatracené Vraždy a.s." O tomto přiznání pro Atlantic Monthly v roce 1973, nebo o jasných důkazech které se podařilo odtajnit v 90.letech díky legislativě známé jako tzv. "JFK Act" usvědčující Johnsona ze záměrného zatajení tohoto pravicového komplotu před veřejností, se také raději veřejně moc nemluví.

Uzavřeme tuto sekci konstatováním, že není divu, když tyto často frekventované argumenty ohledně aplikování dvojího standardu a historickou zkušenost s vměšováním chytře využívá Castrův režim nebo v dnešní politické konstelaci i řada současných vládních představitelů Latinské Ameriky ve vymezování se vůči imperiální politice v západní hemisféře - sílu a podstatu této kritiky to nijak nezmenšuje.

Freisler otevírá svůj článek vykreslením Cháveze jako šíleného diktátora, který soptí v několikahodinových litaniích směrem ke Spojeným státům prostřednictvím venezuelských televizních kanálů. Ponechejme stranou, kdo se žlučovitou kampaní a s cílenou destabilizací cizí země touto výměnou začal a podívejme se raději na rozdělení médií v zemi.

Ve skutečnosti jsou přibližně dvě třetiny médií v soukromých rukou a z nich je v podstatě většina ostře proti-chávezovsky vymezená, finančně ovládaná konglomerátem, The Cisneros Group, vlastněné Gustavo Cisnerosem, jedním z nejvlivnějších postav v celé Latinské Americe, který má velice blízko k americkým Republikánům.

Nevylučuji, že s určitou dávkou škodolibosti nelze nevypozorovat určité paralely mezi nedělním one-man show "Aló, Presidente!" na státním kanále Venezolana de Television a nováckým formátem "Volejte řediteli". Mimochodem, podle washingtonského think-tanku Council on Hemispheric Affairs (COHA) má tento státní kanál jen 2% podíl na místním trhu.

Co je podstatné připomenout je však to, jak tato soukromá média zneužila svého postavení a sehrála neslavnou úlohu během pokusu o puč v roce 2002, kdy fabrikovala důkazy o údajných násilnostech vládních příznivců během pouličních nepokojů a podpoře armádních složek pučistům. Ve skutečnosti to bylo přesně naopak a tento podvod odhalený také z části díky přítomnosti zahraničních médií přispěl k neúspěchu puče, jehož řada čelných představitelů zamířila později na Floridu.

Pro detaily navrhuji vyhledat například několikrát mezinárodně oceněný dokument "Revolution Will Not be Televised aka Chavez: Inside the Coup (2003)" (Revoluce nebude vysílána, neboli Chavez: Uvnitř převratu) od irské veřejnoprávní rádio a televizní stanice RTÉ (Radio Telefís Éireann).

Je pravda, že Chávez také podpořil novou pan-jihoamerickou televizní síť Telesur (Television of the South) jako protiváhu CNN, a především Univisión. Projektu Telesur se účastní i další země regionu, Nestor Kirscher, president Argentiny rozhodl o 20% vstupu, Brazílie, Uruguay, Cuba a další země se přidávají. Existují také určité plány o částečně společné strategii Telesur - Al Jazeery pro tento region. Investice Venezuelské vlády se odhaduje přibližně na 60 mil. usd.

Na každý pád se v dohledné době vždy bude jednat jen o menšinový hlas oproti etablovaným mediálním molochům. Například, již zmíněná The Cisneros Group, skládající se ze Univisión Communications a Venevisión měla v roce 2003 odhadovanou tržní hodnotu asi 4 mld. usd.

Ale snad nejproblematičtější pasáží ve Freislerovo článku je zřejmě ta ohledně Venezuely ve smyslu hospodářském. Chávez je bezesporu v mnoha ohledech populistický leader, což v historických souvislostech latinskoamerické politiky není neobvyklé, ale přinesl Freisler takříkajíc nějaké to "maso do placu", kromě nic nevypovídajícího suchého vyjádření svého odporu (sic) s výstavbou nových škol?

Obdobně by čtenář právem očekával v LN kritický, byť třeba jen heslovitý přehled nad výsledky pozemkové reformy, reformou zdravotnictví. Jedná se o empiricky a subjektivně měřitelný pokrok, stagnaci či propad? Nebo jak se Chávezova vláda vypořádává se zrychleným přívalem petro-dolarů do vlastní ekonomiky po růstu světových cen ropy, případně v jakém poměru jsou tyto prostředky "projídány" nebo naopak reinvestovány do Venezuely a širšího regionu? Jak jsou korigovány tyto inflační tlaky a související rizika? Postupuje Venezuela obdobně jako ostatní na exportu energie závislé státy, např. ze Středního východu, které se potýkají s stejným inflačním tlakem a současně budováním veřejného sektoru? S kým uzavírá mezinárodní (MERCOSUR) či globální aliance, existuje zde napojení na energetickou politiku a OPEC apod.?

< Ve skutečnosti, nic zavánějící trochu racionální diskuzí, ať by vedla k jakémukoliv, třeba negativnímu závěru ohledně současné venezuelské vládní politiky, ideologicky zanícený Freisler není schopen, nebo spíše ochoten čtenářům vůbec nabídnout, bylo by to zřejmě mimo jeho kontrakt.

Jako povinná třešnička na dortu samozřejmě nechybělo v článku na závěr lacině podsunout narážku na údajný Chávezův antisemitismus, to vždy zabere, taková malá taktická ZHN argumentačně zoufalých autorů.

Pokud můžeme situaci zobecnit, ve výsledku je veřejný prostor a jeho mediální doména tak zúžena výlučně na prezentaci výseče na ideové ose pravice - pravicově-centristických stran a ekonomických vlivových skupin, kam v mnoha ohledech často zapadá i tzv. nová "blairistická" -- nebo chcete-li poslední forma reinkarnace evropské sociálně demokratické levice.

Závěrem lze konstatovat, že takto selektivně informující a aktivisticky prováděná novinařina, zde v metafoře "mediální - berlínské elektronické zdi" pomalu a téměř zcela ovládla tisk, TV a další kanály naší domácí mediální sféry, včetně těch veřejnoprávních.

Tento selektivní a plané kontroverze vyhledávající přístup k informacím je pak přejímán za krátkodobě výhodný z hlediska dočasného skoku v koláčích sledovanosti či nákladu. A to za tvrdou cenu kvalitativně nižšího jak profesního tak intelektuálního standardu ve výsledném produktu nad kterým se již jen málokdo po čase pozastavuje.

Jak připomíná profesor Jan Keller na jednoho novináře dnes připadá pět pracovníků PR a ti všichni se dělí o jeden mediální prostor. Dodejme, je možné, že jednoho dne se probudíme do světa kde infotainment a PR splynou a pak převálcují i toho posledního, šestého do počtu.

Na otázku, zda existují nějaké hlubší dosud neznámé geologické vrstvy pro českou novinařinu, odpoví až budoucnost. V každém případě tato pomyslná speleologická expedice, která do svých řad nominuje esa jen na základě ideologické průpravy, jak demonstruje nešťastný, ale ne zrovna ojedinělý příklad Eduarda Freislera, má rozhodně naději na pokoření dalších hlubinných rekordů.

Překvapivě - pokud se jedná o totožnou osobu, Freisler nyní uvedený jako zvláštní zpravodaj LN v Polsku dokáže být dokonce až něžný s decentní dávkou patosu a naprosto nekonfrontační, například v článku Benediktu XVI. z letošního června, "Papež v rodišti svého předchůdce."

Odkazy:

Eduard Freisler (LN) - Svět má nového Fidela Castra: ZDE

Hugo Chávez v OSN (video a text): ZDE

Letelierovo výročí na DemocracyNow: ZDE

COHA, studie venezuelských médií: ZDE

TV dokument: Revolution will not be televised (video google): ZDE

Teror exilových Kubánců (Posada Carriles) na BL: ZDE

Eduard Freisler (LN) - Papež v rodišti svého předchůdce: ZDE

                 
Obsah vydání       13. 10. 2006
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji
15. 10. 2006 Václav Moravec selhal
15. 10. 2006 Činy současného prezidenta jsou protiústavní
13. 10. 2006 Proč si kupovat za dva miliony informace, které jsou dostupné na internetu? Michael  Kroh
15. 10. 2006 Letecká společnost British Airways čelí soudnímu sporu
13. 10. 2006 Několik poznámek ke kauze Doležel Michael  Kroh
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu
13. 10. 2006 Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně Michal  Brož
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Vysoký armádní činitel: Britská vojska musejí odejít z Iráku
13. 10. 2006 Ústava úpí, bude ji demokracie následovat? Oldřich  Průša
13. 10. 2006 LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou" Michal "Wolf" Vlk
14. 10. 2006 Randák ke sloučení tajných služeb : diletantismus napomáhající totalitě Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Reportér britské televize "protizákonně usmrcen americkými vojáky"
13. 10. 2006 Česká televize nejspíše ví už nyní, jak dopadnou senátní volby
13. 10. 2006 Pomník neznámé úřednici Petr  Kužvart
13. 10. 2006 Kritika Štěpána Kotrby vůči Petru Kužvartovi "je téměř závistivá"
13. 10. 2006 Colin Powell: Sloužil jsem špatnému prezidentu a vládě, která selhala
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
13. 10. 2006 Jan Beránek: Modrá Strana zelených diskredituje ekologickou politiku
13. 10. 2006 Spojené štáty nebudú "riadiť internet", ale... Matúš  Holý
13. 10. 2006 Nevada: Kam o víkendu? Pozorovat atomové výbuchy Miloš  Kaláb
13. 10. 2006 Bingo, za všechno můžou komunisti. I za bingo?
12. 10. 2006 Haiti: bezuzdné násilí v zemi desetitisíce mrtvých Daniel  Veselý
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka
13. 10. 2006 Boj s větrnými mlýny Darina  Martykánová
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006
13. 10. 2006 Paranoidní představa o skutečnosti paní Martykánové Věra  Říhová
13. 10. 2006 Podotázky Jan  Polívka
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?
13. 10. 2006 Chuligáni, antisemité a rasisté Uwe  Ladwig
13. 10. 2006 2019: Spoveď sklamaného liberála Michal  Polák
13. 10. 2006 Balada 3 Jan  Vladislav
13. 10. 2006 Nevkus a devastace narůstají řadou geometrickou
13. 10. 2006 Obři z hoven, spousta andělů a květy zla Jan  Stern
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně
13. 10. 2006 Policejní bdělost a ostražitost v Bosně
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
11. 10. 2006 Golbální oteplování a sluneční aktivita Ladislav  Metelka
11. 10. 2006 Irák: 650 000 mrtvých od roku 2003?
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
11. 10. 2006 Selhávání úřednictva pod nadvládou místních politických reprezentací a komunální volby Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Žena, kterou miloval primář Sova Darina  Martykánová
12. 10. 2006 Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA Miloš  Kaláb
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006