3. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 7. 2003
Příští rok budou světové emailové systémy zahlceny spamem. Způsobí to nový americký zákon, jehož cílem je omezit spamování, varoval čelný britský expert. Není vyloučeno, že do půldruhého roku bude emailová pošta mrtvá, 99 emailů ze 100 bude spam a doručování emailů bude nespolehlivější než esemesky na mobilních telefonech.
Sloupek

Člověk, který je ze Západu zvyklý na často až umělé, "profesionální" úsměvy, zdvořilost a nenápadnou efektivitu zaměstnanců firem poskytujících služby, je vždycky znovu a znovu docela překvapen, jak tento "profesionální" způsob v ČR pořád vlastně chybí.

Dovedu si představit, jak i zaměstnanci českých firech podstupují nejrůznější psychologické kursy, jak se chovat vůči zákazníkovi, ale marně. Étos české společnosti je jiný než západní, kursy nekursy, ono to prostě nefunguje. Mně se ale ten normální přístup líbí. Je zábavný a vlastně nakonec i efektivnější než ten západní. V Čechách vždycky sice vládly různé překážky, ale nakonec je překonala osobní solidarita a čistě lidská pomoc.

Zažil jsem včera pozoruhodnou zkušenost s kanceláří Českých aerolinií v Praze. Byla dlouhá a zajímavá. Dost se odlišovala od onoho stereotypního, odlidštěně zdvořilého a tiše efektivního jednání západní firmy se zákazníkem. Jenže svým nestereotypním a vlastně lidským přístupem byli pracovníci Českých aerolinií nakonec pro mě efektivnější než onen známý, neosobní, "profesionální" přístup západní podnikatelské firmy.

V srpnu k nám přijede do Glasgow na návštěvu na pár dní moje matka a má už dávno koupenou letenku. Nyní jí napadlo, že by s sebou chtěla z Prahy do Skotska vzít i svého jedenáctiletého vnuka.

Letenku své matce jsem koupil úvěrovou kartou před časem od ČSA prostřednictvím jejich internetových stránek. Rozhodl jsem se tedy včera stejným způsobem dokoupit na tentýž let ještě i letenku pro to dítě.

Ale ono to nejde. Ukázalo se, že na internetu nemůžete koupit u firmy ČSA samostatnou letenku pro nezletilého cestujícího - dítě ve věku do 11 let smíte zadat do formuláře jen až jako druhého pasažéra. Neexistuje kolonka pro případ, že týmž letadlem s dítětem letí dospělý příbuzný, jemuž jste letenku zakoupili už před časem. Nezbylo tedy, než do pražské úřadovny ČSA zatelefonovat. A tu začala ona anabáze.

Vytočil jsem pražské číslo ČSA, uvedené na jejích internetových stránkách, a po docela dlouhém vyzvánění někdo telefon vzal. Začal jsem mluvit, ale dáma na druhém konci drátu mi oznámila: "Nezlobte se, ale nemohu vám teď poskytnout informace. Počítám tady zrovna tržbu a strašně spěchám. Oni v pokladně zavírají ve dvanáct hodin." Docela mě ta informace překvapila.

Uskutečnili jsme příjemnou konverzaci o potížích vypracovávání finanční uzávěrky v časovém presu a paní na druhé straně drátu, která byla velmi přátelská, mi nakonec umožnila, abych vysvětlil, oč mi jde.

Zmínil jsem se o tom, že na internetových stránkách ČSA nejde koupit letenku pro nezletilou osobu. "Jó, to je pravda, to nejde, to víme. Ale já vám dám telefon na jednoho našeho pana inženýra, který se o ty internetové stránky stará, ten vám vysvětlí, jak to udělat." Informovala mě také, že má ČSA nyní nové centrum pro zákazníky a mám tam zavolat.

To jsem tedy učinil, číslo je 239 007 007.

Doporučuju, zkuste si to taky. Ozve se vám automatický hlas a musíte si vybrat z volby různých alternativ, jak už to často dneska u větších firem bývá. Výběr je ovšem dost špatně hierarchizovaný, takže zákazník musí hned na začátku volby dlouze poslouchat něco o tom, zda sbírá či nesbírá speciální air miles (pro jaké procento volajících je asi tato informace, uváděná téměř na prvním místě, relevantní?). Skutečně zábavné je ale něco jiného.

Prvních několik slov na automatickém záznamníku čte totiž kdosi pozoruhodně eroticky! "Systém můžete ovládat hlasem, anebo tlačítky telefonu," říká žena se svůdnou významností. Je to nádherná komedie - samozřejmě je hlasový rejstřík této informátorky pro tento účel zcela nevhodný.

Když jsem se systémem s eroticky nabitým oznámením o tlačítkách telefonu posléze propracoval, dostal jsem se k operátorce, s níž jsem probral svůj problém - že není možné na internetu koupit letenku pro dítě, i když s ním jede dospělý, který už letenku má. Pomáhala mi vstřícně - ukázalo se, že na daný let už není k dispozici normální letenka a dítě bude muset letět za docela vysokou cenu v business class. Zkoušeli jsme tedy různé možnosti. Trvalo to dost dlouho. A když už byla pracovnice v poslední fázi rezervace této letenky - začala v telefonu Českých aerolinií náhle vyhrávat hudba - pak se telefon rozpojil úplně.

Okamžitě jsem volal zpátky (znovu jsem si poslechl nahraný, "erotický" úvod), ale teď samozřejmě telefon zvedla jiná pracovnice. Nic rezervováno nebylo, prošel jsem celou procedurou znovu, letenka pro dítě byla tentokrát o tisíc korun dražší. Tak jsem to radši vzdal a položil telefon.

Asi za pět minut ale telefon zazvonil. Byla to ta první pracovnice s rezervací, kterou už téměř ukončila, než vypadlo spojení. Jak víte, odkud volám, ptal jsem se překvapeně. Ukázalo se, že jsem na internetové rezervaci letenky pro svou matku uvedl svůj glasgowský telefon a paní mně tedy - iniciativně - zatelefonovala zpátky až do Británie.

A zřejmě proto, že od mého původního dotazu na letenku pro dítě uplynula značná doba, najednou všechno skončilo dobře: získal jsem totiž nakonec letenku za velmi obstojnou cenu, rovnající se ani ne polovině původní částky - někdo mezitím jedno "normální" místo v letadle během celé anabáze stornoval.

Myslím, že kdyby nebylo "přirozeného", obyčejného, lidského přístupu pražských pracovnic Českých aerolinií, asi bych nakonec nedostal tu letenku za nízkou cenu.

Takže, České aerolinie, nenacvičujte si ten neosobní západní přístup. Váš nynější je nakonec, přece jenom, pro zákazníka dramatičtější, zajímavější a efektivnější.

A taky, milí čtenáři, ten svůdný hlas v té automatické nahrávce je opravdu dobrý...

No to GMO
3. 7. 2003
Evropský parlament v úterý schválil nový zákon o geneticky modifikovaných potravinách. Spojené státy si stěžovaly u Světové organizace pro obchod, že odpor Evropanů vůči geneticky modifikovaným potravinám je bezdůvodným obchodním bojkotem, úmyslně zaměřeným proti Americe. Informoval o tom ve středu večer britský rozhlas.
Pomerančová žába
3. 7. 2003
s využitím internetových zdrojů

Podle zákona je geneticky modifikovaný organismus takový organismus (kromě člověka), jehož dědičný materiál byl změněn genetickou modifikací, tj. cílenou změnou dědičného materiálu způsobem, kterého se nedosáhne přirozeně -- např. křížením, šlechtěním. Tato definice se vztahuje na organismy schopné rozmnožování nebo přenosu dědičného materiálu, tj. mikroorganismy, rostliny, živočichy a buněčné kultury; nevztahuje se na člověka.

Potraviny obsahující GMO konzumuje zhruba 100 milionů lidí zejména ve Spojených státech, Kanadě, Argentině a Číně...

3. 7. 2003
Vážená paní Hergetová,

vzhledem k tomu, že je, jak se zdá, Jiří Janeček horkým kandidátem na funkci generálního ředitele ČT, je veřejně k dispozici jeho životopis? Například v jakém zaměstnání pracoval, než přišel do České televize, a kdy získal vysokoškolské vzdělání a jaké přesně?

3. 7. 2003
Česká televize okamžitě odpověděla:
3. 7. 2003
Předchozí zaměstnání: Datumy si nepamatuju - šlo to takhle od 1974, kdy jsem v pracovním procesu: dělník asi 9 let, výzkumný pracovník 3 roky, pak redaktor.

Z životopisu Jiřího Janečka, kandidáta na funkci generálního ředitele ČT, internetové stránky České televize

Po přečtení zprávy ČTK o tom, kteří kandidáti se dostali do předvýběru v konkursu na funkci generálního ředitele ČT, jsem se po delší době zase podíval na stránky České televize, abych si ověřil některé životopisné údaje čelného kandidáta Jiřího Janečka. Zároveň jsem si se zájmem přečetl životopisy některých dalších vedoucích pracovníků redakce zpravodajství České televize.

3. 7. 2003
Ředitel zpravodajství České televize Jiří Janeček je podle ČTK nejvážnějším kandidátem v právě probíhajícím konkursu na generálního ředitele České televize.

Domníváme se, že má veřejnost právo dovědět se podrobné informace o jeho kariérním a profesním růstu. Protože jsme na příslušných internetových stránkách České televize takové informace nenalezli, obrátili jsme se na ČT se žádostí o jeho životopis. Ve čtvrtek v podvečer nám pan Richard Klatovský životopis pana Janečka poslal, zveřejňujeme ho níže. Obsahuje však stále četné nejasnosti: v přiloženém dopise na ně poukazujeme a doufáme, že u vážného kandidáta na tak důležitou funkci budou tyto skutečnosti objasněny.

3. 7. 2003
Kraft, druhý největší světový výrobce potravin, se obává, že by se mohl v Americe stát terčem žalob za obezitu, a tak se rozhodl snížit obsah tuku a cukru ve svých výrobcích a zmenšit prodávané porce.
3. 7. 2003
V poslední době se staly černou můrou mnohých českých politiků výsledky soudních sporů o navrácení majetku především šlechtickým rodům, zabaveného na základě dekretů prezidenta Beneše.
3. 7. 2003
Britská vláda ve středu oznámila, že se rozhodla změnit zákon, takže firmy už nebudou moci donutit své zaměstnance, aby odešli ve věku 65 let do důchodu, pokud si to nebudou přát. Budou smět pracovat až do 70. Kritikové poukazují na to, že se tak vláda snaží řešit problémy důchodového zabezpečení.
3. 7. 2003
Třetina veřejnosti v USA věří tomu, že Spojené státy v Iráku našly zbraně hromadného ničení a 22 procent má za to, že Irák použil chemické či biologické zbraně. Vyplývá to z nedávných průzkumů veřejného mínění, zatímco výzkumy z doby před vypuknutím války v Iráku dávají najevo, že polovina z jejich respondentů tvrdila, že mezi únosci letadel, kteří spáchali teroristické útoky 11. září 2001, byli Iráčané.
3. 7. 2003
Jacek Raciborski
Z Polityky polskej preložil Peter Greguš

Otázka, prečo sa tak veľa ľudí nezúčastňuje na voľbách, prečo sa dobrovoľne vzdávajú vplyvu na chod vecí verejných, prečo v nich občianstvo nedeklaruje svoje presvedčenie, patrí medzi klasické otázky sociológie volieb. V sociálno-štrukturálnej paradigme nehlasujúcich voličov dominujú voliči s nižším vzdelaním, chudobnejší, patriaci k etnických menšinám.

Co je to padesát let České televize? Cesta od Stalina ke Klausovi...
3. 7. 2003

3. 7. 2003
Toni Negri

Toni Negri je mj. spolu s Michaelem Hardtem autorem knihy D'EMPIRE, Exits, Paříž, 2000

Před dvěma lety byla Itálie surově probuzena represí demonstrací v Janově proti summitu G8. Několik měsíců předtím byla levice smetena ve volbách. Silvio Berlusconi byl zvolen drtivou většinou a myslel si, že bude moci vládnout, jak se mu zlíbí. Janov mu udělal čárů přes rozpočet.

3. 7. 2003

Interview s Edwardem Hermanem

Edward Herman, emeritní profesor na Wharton School při Pensylvánské univerzitě, byl spolu s Noamem Chomskym autorem mezní knihy Výroba souhlasu. Je autorem i mnoha dalších knih včetně titulů jako Skutečná teroristická síť, Washingtonská spojka, Fašismus třetího světa a Kontrola a moc korporací. Amy Goodmanová, konferenciérka Democracy Now, o něm hovoří jako o "jednom z čelních intelektuálů tohoto národa".

3. 7. 2003
Spomenul si niekto, keď sme si v tomto roku vo východoeurópskych krajinách odhlasovali súhlas so vstupom do EÚ, že procesy vedúce k tomuto záveru sa odštartovali v roku 1973 v Helsinkách? V knižnici som našiel malú knižočku českého publicistu Milana Syručka Evropa zítřka, ktorá vyšla v roku 1977. Jej autor, zahraničnopolitický komentátor denníka Mladá fronta, ktorý sa zúčastnil na Helsinskej konferencii, tu uvažuje o budúcnosti nášho kontinentu. Hoci vtedy autor nemohol všetko jasne vysloviť, z jeho knižky vyplýva záver, že čas zjednotenia nášho svetadielu nie je až tak ďaleko.
3. 7. 2003
Dvourozměrné rozpoznávání obrazců v bezpečnostní oblasti je již pasé, šlágrem je nyní 3D. Zatímco řada letišť a bezpečnostních agentur používá systémy rozeznávající tváře na základě snímků získaných prostým snímáním tváře jednou kamerou, nová generace systémů využívá snímání z více úhlů.
2. 7. 2003
Jen šest stupňů Celsia nás dělí od katastrofického konce prastaré éry, varoval George Monbiot v deníku Guardian:
2. 7. 2003
Kdyby dnes napsal de Tocqueville svou klasickou knihu Democracy in America, stala by se terčem útoků jako "antiamerická", protože je velkou měrou kritická, míní britský komunistický historik Eric Hobsbawm.
2. 7. 2003
Podle internetové ankety odpovědělo pouze 6,5 % respondentů "ano" na otázku, zda by měl být na základě zákona lékař vězněn za provedený potrat.
2. 7. 2003
Vždycky tady jezdí tramvaj, jenom každý dva tři roky ne. Přitom ty koleje byly ještě docela hezký. Od Anděla nahoru na Řepy se zvesela trhají koleje a taky od Národního divadla k Újezdu a kdovíkde ještě. Následky katastrofální, fronty aut mnohakilometrové, lidské vztahy nabourané...inu prázdniny začaly a k tomu prší. Je první červenec.
2. 7. 2003
Krach nemeckej životnej poisťovne Mannheimer Lebensversicherung odhalil riziká penzijných reforiem, ktoré sa napriek protestom odborov usilujú presadiť vlády v mnohých európskych krajinách. Zároveň potvrdil spätne varovania guvernéra FED - u Allana Greenspana pred rastúcim prepájaním penzijných systémov, investičného bankovníctva so štátnymi podporami.

Smutným paradoxom je, že sa Mannheimer Lebensversicherung položila necelý mesiac po schválení projektu reformy nemeckých verejných financií, nazvaného Agenda 2010. Penzijná reforma je jeho základnou časťou.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Rozpoznávání tváří přechází na 3D   
3. 7. 2003 Propaganda: velká část veřejnosti v USA věří domněnkám   
3. 7. 2003 Propaganda ve svobodném tisku David  Ross
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
3. 7. 2003 Zničí Spojené státy možnost užívat email?   
3. 7. 2003 Nakonec je "lidský" přístup jaksi cennější Jan  Čulík
3. 7. 2003 Co jsou to geneticky modifikované organismy (GMO)? Štěpán  Kotrba
3. 7. 2003 Polsko: Problém neúčasti vo voľbách   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
3. 7. 2003 Islám není násilné náboženství   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2003 Bude zatčen britský ministr obrany?   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
29. 6. 2003 Reportér BBC chce žalovat britského ministra   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   
27. 6. 2003 BBC ostře odmítla útok od britské vlády   
27. 6. 2003 Jak "vysvětloval" problém s kontroverzní zprávou o iráckých zbraních Jack Straw   
26. 6. 2003 Koncentrační tábor dnešních dnů Tomáš  Linhart

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
16. 6. 2003 Zrada penzijných fondov na dôchodkoch   
13. 6. 2003 Rybníček: Splnil sa mi sen Martina  Nemethová, Damas Gruska
13. 6. 2003 Ako udržať prostredníctvom prerozdelenia čo najspravodlivejší dôchodkový systém?   
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč