9. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 4. 2003

V Kuvajtu se ve středu večer nemluvilo o ničem jiném než o svrhnutí Saddámovy sochy v Bagdádu. Kuvajt je totiž země, kde je nenávist vůči Saddámu Husajnovi hluboce zakořeněna. Kuvajťané se stali v arabském světě terčem všeobecné nenávisti za to, že podporovali americkou invazi do Iráku, ale nyní mají pocit, že televizní záběry jásajících Iráčanů, dupajících na sochu Saddáma Husajna, dokazují, že měl Kuvajt pravdu. "Jiní Arabové zraňovali irácký lid tím, že podporovali Saddáma Husajna. Jenom my, malá země, jsme měli odvahu se mu postavit," řekl zpravodaji BBC jeden Kuvajťan.

Mnoho lidí v arabském světě si stále myslí, že byl den "pádu Bagdádu" černým dnem. Nikdo netruchlí po pádu Saddáma Husajna, ale Američani jsou stále považováni za vetřeleckou, invazní armádu. "Oslavují jen ti, kdo plení a rabují," řekl v Káhiře jeden islámský právník. "Američané nám přímo před očima spolkli jednu arabskou zemi." Mnoho lidí bude nynější vývoj považovat jen za další známku arabské slabosti.

V Jordánsku lidé pádu Bagdádu nechtěli věřit. Jeden z nich řekl: "Jak je možné, že lidé hájili Basru čtrnáct dní a Bagdád padl za dva dny?" Jiný muž konstatoval, že je to "nejsmutnější zpráva, jakou kdy slyšel, protože to otevřelo dveře britskému a americkému kolonialismu v celém regionu". Dodal: "Nechť nás Bůh ochrání před tím, co přijde."

V Íránu se v televizi záběry jásajících Iráčanů vůbec nevysílaly. Postoje státních sdělovacích prostředků byly silně proirácké a je velmi obtížné zjistit, jaké mají na situaci názory obyčejní Íránci.

Syrská televize také nevysílala vůbec žádné záběry jásajících Iráčanů. Syrská televize se přidržuje oficiální vládní linie, že mezinárodní společenství válku stále odsuzuje. Někteří Syřané, kteří se dívali v obchodech na televizi Al Jazeera, konstatovali, že je "velmi špatné" vidět americká vojska v Iráku. Tajně mnozí lidé v Sýrii doufali, že válka potrvá dlouho a chtěli, aby se ukázalo, že je válka pro irácký lid katastrofou. Doufali, že pokud budou Američané zataženi do války v Iráku, nebudou se moci intenzivněji se zajímat o Sýrii.

Citovali jsme z přehledu internetových stránek BBC.

Kompletní text - v angličtině ZDE
9. 4. 2003

O tom spekuluje ve svém sloupku pro BlueEar švédský novinář Bob Melander:

Existují určité otázky po vojenském útoku na relativně dobře vyzbrojenou zemi.Proč Irák nevyhodil do povětří své mosty a proč irácká armáda odešla z boje bez vážnějších ztrát? Uzavřeli Američani s některými iráckými generály dohodu? Trochu se bojovalo, aby Iráčané neztratili tvář, ale na druhé straně byla infrastruktura země zachována. I ropná pole. Došlo-li k dohodě, je dobře, že to Irák uchránilo před daleko krvavější válkou.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
10. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
Reuters/Goran Tomasevic

Podle odhadů bylo usmrceno při angloamerické invazi do Iráku 1252 civilistů. Podle svědků bylo civilní obyvatelstvo invazí silně postiženo.
Fotogalerie: BBC
Sebevražedný atentátník usmrtil v Bagdádu jednoho amerického vojáka. Stalo se u pouliční kontrolní hlídky.
OSN: Kofi Annan požaduje obnovení pořádku
Generální tajemník OSN Kofi Annan se ve čtvrtek vyjádřil, že je zjevné, že v Iráku nefunguje žádná vláda a že je důležité, aby byl obnoven pořádek a zákonnost. Konstatoval, že vzhledem k vysokým počtům civilních i vojenských mrtvých a raněných zaplatil Irák za invazi "vysokou cenu". Kofi Annan také požaduje, aby se do Iráku vrátili zbrojní inspektoři OSN, a zdůrazňuje, že invazní armády mají nyní odpovědnost za životy lidí v okupovaném Iráku.
IRÁK: Zavražděn proamerický šiitský duchovní.
Vysoce uznávaný šiitský muslimský duchovní, s nímž Američané počítali do nové státní správy, byl po návratu z Londýna do Iráku ve čtvrtek zavražděn v městě Nadžaf. Jednačtyřicetiletý Abdul Majid al-Khoei byl ubodán ve svatyni Imáma Aliho, na jednom z nejposvátnějších míst šiitských muslimů. Al-Khoei byl synem významného ajatolláha, popraveného Saddámem Husajnem a v Iráku po svém návratu z Londýna působil jako prostředník mezi místními lidmi a americkými a britskými jednotkami. - Pozorovatelé se obávají, že irácké elity vražda odradí od toho, aby se angažovaly v politickém životě.
IRÁK: Rabování v Bagdádu se zintenzivňuje
Američané jsou v Bagdádu s tanky, ale očekává se, že budou fungovat jako policie. Vzhledem k tomu, že ještě stále bojují s enklávami saddámovského odporu, rabování pokračuje nerušeně. V poledním vysílání britského rozhlasu konstatoval jeho reportér v Bagdádu: "Rabování se zintenzivňuje. Jeho terčem už nejsou jen vládní budovy. Ve čtvrtek ráno se jeho obětí stalo německé velvyslanectví. Právě jsem přišel z budovy organizace UNICEF, kde to vypadá, jako by ji zasáhlo tornádo. Všechno včetně elektrických zásuvek bylo odstraněno. Záznamy léčení iráckých dětí od roku 1988 jsou rozházeny po podlaze."
USA - Colin Powell: "'Koalice' bude nyní mít v Iráku vedoucí roli a sama vytvoří prozatímní vládu, bude však usilovat o schválení této vlády u OSN."
Americký ministr zahraničních věcí to sdělil listu Los Angeles Times.
IRÁK - Bagdád: Boj o mešitu, kde se prý skrýval Saddám Husajn
Jak jsme už uvedli níže, jeden americký voják byl zabit a dvacet jich bylo ve čtvrtek dopoledne zraněno při urputných bojích o mešitu Imam al-Adham v bagdádské čtvrti Aadhamiya, kde se prý skrýval Saddám Husajn. Čtyřhodinový boj začal kolem 9.30 bagdádského času. Sadáma nenašli. Americká vojska se střetla se stoupenci Saddáma Husajna v Bagdádu během čtvrtka i na některých jiných místech, zejména v Mansúru.
IRÁK - Američané chystají pro Irák novou televizi
Bude se jmenovat "Towards Freedom" (Směrem ke svobodě) a čtyři hodiny vysílacího času budou vysílat Američané, jednu hodinu se budou vysílat materiály z britského ministerstva zahraničních věcí. Televizní stanice bude vysílat ze speciálně vybaveného letadla C-130 Hercules, které bude kroužit nad Irákem. Ve čtvrtek odvysílá stanice speciální projevy George Bushe a Tonyho Blaira iráckému lidu. Pozorovatelé poznamenávají, že vzhledem k tomu, že je většina Iráku bez elektrického proudu, není jasné, kdo se bude na americké vysílání dívat...
Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
8. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


Bombardování rezidenční čtvrti Bagdádu Mansúr
www.kerkuk-kurdistan.com

IRÁK - USA: Američané postrádají už dva dny dva piloty nejmodernější stíhačky , jejich ztrátu oznámili až v úterý a dovolávají se ženevských konvencí
V Iráku jsou pohřešováni dva američtí piloti, jejichž stroj F-15 se v neděli zřítil nad iráckým územím. . "Koalice očekává, že irácké síly a iráčtí občané budou respektovat ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci," uvádí se v prohlášení. Jde již o druhý vojenský letoun, jehož ztrátu USA v úterý oznámily. Nad Bagdádem byl v úterý sestřelen protitankový letoun A-10 Thunderbolt.
OSN - New York: Kavan jako vyjednavač OSN
Předseda VS OSN Jan Kavan se má setkat ve čtvrtek s americkým velvyslancem při OSN Johnem Negropontem. Podle neoficiálních informací budou probírat žádost arabských států o projednání situace v Iráku na nynějším VS OSN a také zřejmě roli OSN v poválečné správě této země.
OSN - New York: Irák jen jako zvláštní bod jednání VS OSN
"V úterý pozdě odpoledne jsme obdrželi žádost arabské regionální skupiny o zařazení Iráku jako zvláštního bodu programu Valného shromáždění OSN," sdělila kancelář českého předsednictví VS OSN s tím, že žádost předložil v dopise jménem arabské regionální skupiny velvyslanec Jemenu. Žádost má podporu Organizace islámské konference.
USA - WASHINGTON: Přítomnost chemických nebo biologických zbraní v Iráku zatím nebyla zjištěna s jistotou
V současností se provádějí testy, které mají určit povahu některých podezřelých látek, objevených v oblasti, sdělil dnes představitel amerického ministerstva obrany generál Stanley McChrystal.
"Pokud jde o možné nálezy chemických nebo biologických zbraní, víme, že předběžné testy byly pozitivní, nicméně některé nebyly. Některé byly pozitivní, některé negativní, to vím," prohlásil generál McChrystal na tiskové konferenci na ministerstvu obrany.
Mezinárodní federace novinářů odsoudila americký útok na bagdádský hotel Palestina jako pravděpodobný válečný zločin
Federace také obvinila irácký režim, že využívá novinářů a jiných civilistů jako "lidských štítů" a požadovala, aby byly obě strany ve válce potrestány podle mezinárodního práva. "Bombardovánbí hotelů, kde jsou ubytováni novináři, a zaměřování se na arabská média jsou obzvláště šokující události ve válce, které se vede jménem demokracie," konstatoval generální tajemník federace Aidan White.
9. 4. 2003

Saddám Husajn přežil útok na budovu v Bagdádu, kde se měl prý v pondělí odpoledne sejít se svými syny Udajem a Qusajem, uvedly britské výzvědné zdroje.

Pravděpodobně v té budově nebyl, když byla vybombardována," konstatoval dobře informovaný zdroj. Prý byl zřejmě v té budově dříve.

Americkému pilotu bombardéru B1 bylo sděleno, že irácký prezident vstoupil do budovy. O dvanáct minut později pilot shodil 4 tisícikilové bomby na tuto budovu.

Výzvědné zdroje charakterizovaly svůj názor, že Saddám Husajn nebyl v pondělí usmrcen, jako "předběžné zhodnocení", pravděpodobně od výzvědných zdrojů v Bagdádu. Avšak Pentagon uvedl, že to bude trvat několik dní, než se zjistí s určitostí, zda žije anebo je mrtev.

Spojené státy se celou záležitost pokusily bagatelizovat: "Zase na tom tolik nezáleží. Ne že bych nemohl spát kvůli tomu, že bych se snažil zjišťovat, jestli tam Saddám byl nebo nebyl," konstatoval mluvčí amerického ministerstva obrany Torie Clarke.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 4. 2003
Před tím vyšel Sabah z restaurace al-Saha ve čtvrti Mansúr - přinesl nám odtamtud oběd - jen několik minut, než obrovská exploze proměnila okna ve střepy skla, zranila zákazníky a zděsila celou čtvrť. Ale to nebylo vůbec nic ve srovnání se skutečnými škodami o blok dál. Tam zmizelo čtyři nebo pět domů a na jejich místě vznikl kráter asi 30 -40 metrů široký a 15 - 20 metrů hluboký. Někteří fotografové používají děsivý výraz, který se naučili od americké armády v Afghánistánu. Popisují tím, co se asi stalo více než deseti lidem, kteří zřejmě při tomto útoku zahynuli. Vznikla z nich "růžová mlha".

Citujeme z australského listu Sidney Morning Herald
Kompletní text - v angličtině ZDE
8. 4. 2003
Bruce Anderson: Měli jsme tak vynikající mladé muže, kteří byli ochotni dobrovolně riskovat za nás, všichni vedeme tak lehký život, všichni v Británii dnes žijí velmi dlouho za velmi příjemných okolností. Je to pozoruhodná věc, že jako země máme miliony mužů, ochotných bojovat ve zbrani. Teď v míru, namísto aby vedli lehký život, máme sto tisíc mladých mužů, kteří jsou ochotni dobrovolně přijmout disciplínu a nebezpečí. A to shledávám vznešeným.

Chad Chelenor Chadwick: Je mi líto, ale ztratil jsem se ve vší té nabubřelé rétorice. Ať pan Anderson odpoví na otázku: Cítí se povznesen proto, že lidé jsou zabíjeni ve válce? Lidi se dávají na vojnu, protože se nudí v práci, anebo jsou nezaměstnaní.

Podle mých zkušeností, když jsem byl [v druhé světové válce] zasažen, pod palbou, lidi nejsou zrovna odvážní. Mají děsný strach. Bojí se o život. Jsou posedlí hrůzou. Chtěli by být kdekoliv jinde než tam, kde jsou, kdyby jen mohli.

Moderátor: Takže není na válce vůbec nic povznášejícího?

Chad Chelenor Chadwick: Vůbec nic. Každá válka je strašlivou katastrofou, která je důsledkem selhání špatných politiků. Na válce není nic dobrého. Každá válka je jen legalizované vraždění. Na obou stranách.

Z rozhovoru mezi jedním britským novinářem a veteránem z druhé světové války, který se vysílal v britském rozhlase v úterý ráno:

9. 4. 2003
Americké vojenské velitelství obvinilo režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna poté, co americká palba v úterý v Bagdádu usmrtila tři novináře, a konstatovalo, že byly sdělovací prostředky varovány, že je nebezpečné působit v Bagdádu jako novinář, píše tisková kancelář AFP.

"Dozajista existuje varování, že je Bagdád nebezpečné místo pro každého, kdo je tam přítomen a irácký režim je schválně vystavuje riziku," řekl generálbrigadýr Vincent Brooks.

Anglický text je ZDE.
8. 4. 2003

Příslušníci amerických námořních jednotek pronikli do největšího paláce Saddáma Husajna, nafilmovali si jeho záchody a koupelny a pak odpočívali na trávníku, než se přesunuli k hotelu Rashid a než začali střílet na vojáky a na civilisty.

Slyšel jsem zvuk amerického dělostřelectva. A pak jsem je viděl, jen o několik set metrů dál, na břehu řeky Tigris, nejprve vypadali jako malé, ozbrojené stonožky, které přišly prozkoumat neznámou zemi a hledat vodu. Teprve za chvíli si člověk uvědomil, že každé zvířátko bylo vlastně bojové vozidlo Bradleyt a za ním se skrývala vždy skupina amerických vojáků. Ze zákopů na téže straně řeky víc na jihu na ně stříleli Iráčané.

Člověk si uvědomil, že poprvé od doby, kdy generál Allenby pronikl v roce 1918 do Jeruzaléma, se dostala západní armáda na morální křižácké výpravě do centra arabského města. Avšak Allenby vešel do Jeruzaléma pěšky, poctil tím místo Kristova narození. Pondělní útok Američanů na Bagdád se nebyl ani pokorný, ani čestný.

Příslušníci amerických námořních jednotek pronikli do největšího paláce Saddáma Husajna, nafilmovali si jeho záchody a koupelny a pak odpočívali na trávníku, než se přesunuli k hotelu Rashid a než začali střílet na vojáky a na civilisty.

V hotelu Palestina dále tvrdil asi stovce novinářů uprostřed amerických útoků Mohammed Saeed al-Sahaf, že je to všechno jen americká propaganda a že Američané budou zničeni. "Prosím vás, pane ministře, ohlédněte se přes rameno," chtělo se ho přerušit.

Během další půldruhé hodiny se Američané přesunuli podél jižního nábřeží a blížili se k starému ministerstvu informací. Před hotelem Rashid začaly americké námořní jednotky střílet na civilisty i na ozbrojence. Vojáci sestřelili muže na motocyklu a zaútočili na fotografa tiskové kanceláře Reuters, jemuž se podařilo uniknout jen s dírami po kulkách ve svém automobilu.

Po celém Bagdádu byly nemocnice zaplaveny raněnými lidmi, mnoho z nich byli ženy a děti, zasažené úlomky tříštívých bomb.

To je několik citací z reportáže Roberta Fiska v úterním Independentu.

Kompletní článek - v angličtině - je ZDE

9. 4. 2003
Americká vojska sice zahájila útok na Bagdád, ale stále ještě neovládla žádná hlavní velká irácká města, a vytváří chaos, čímž připomíná trockistické teoretiky, konstatoval William Pfaff v deníku International Herald Tribune.

Kompletní text v angličtině je ZDE
8. 4. 2003
Mediální monitor z arabského světa ze zpravodajských zdrojů Britských listů

Libanonský šíitský duchovní vůdce Fadlalláh se domnívá, že generál Garner má téměř identické postoje jako izraelský premiér Šaron. Muslimové podle něj musí zahájit odboj vůči USA. Křesťanští a muslimští duchovní v Libanonu vyjádřili jednotné protiválečné stanovisko. Iránský prezident Rafsandžání řekl, že pro Írán představují USA větší hrozbu než Irák a že Írán si nepřeje americký úspěch ve válce.

8. 4. 2003
Ruské zdroje, úterý 8. 4. dopoledne:

V úterý ráno se znovu v Bagdádu obnovily boje. Částem námořní pěchoty USA se k sedmé hodině ranní podařilo proniknout na pravý břeh řeky Diala v oblasti El Džasír a k osmé hodině ranní dostat se až na levý břeh řeky Tigris v oblasti Bessaf na křižovatce ulic Abu Nuvas a Al Rashid. Přibližně jeden prapor pronikl přes mosty k ministerstvu informací a televiznímu centru a útočí nyní na tyto budovy.

Podle zpřesněných informací se po včerejším nájezdu do Bagdádu opevnily až dvě roty Američanů v paláci Al Shihud, který se stal v úterý ráno terčem útoku Republikánské gardy. Z přicházejících zpráv vyplývá, že se americké velení snaží ovládnout administrativní centrum Bagdádu a pak prohlásit, že ovládlo celé město.

Ze severní čtvrti As Sulaiija se přesunují k centru města prapory třetí mechanizované divize. Do 17 hodiny místního času mohou dosáhnout paláce Abbasid a rozdělit Bagdád podél řeky Tigris. Ta část Bagdádu, která se nachází na pravém břehu řeky Tigris, bude pravděpodobně také rozdělena podél mansurské železniční tratě.

Informace ruské vojenské rozvědky
publikujeme bez záruky
8. 4. 2003
Ruské zdroje, úterý 8. 4. dopoledne:

Situace v Bagdádu se v pondělí večer do určité míry uvolnila. Veškeré americké oddíly se vrátily do svých výchozích postavení, odpovídajících situaci ráno dne 7. dubna. Ve 23 hodin středoevropského letního času se občas ve městě ozývalo dělostřelectvo a docházelo i k občasnému leteckému bombardování.

Byly ujasněny okolnosti pondělního nájezdu tankové kolony první tankové brigády třetí mechanizované divize do centrální oblasti Bagdádu. Z odposlechu radiového provozu vyplývá, že to byla koordinovaná operace amerických speciálních jednotek a armádního velení.

Informace ruské vojenské rozvědky
Uvádíme bez záruky
8. 4. 2003
Asi by se hodilo znovu si uvědomit celou řadu věcí a souvislostí. Bez širšího situačního rámce -- a samozřejmě bez odpovídající míry kvalifikovanosti ve vlastní problematice -- můžeme se ocitnout pouze v krátkodechých názorových krajnostech. Především: od druhé poloviny šedesátých let 20. století se začalo v mnohých zemích šířit protestní hnutí mladých proti autoritě, jež dostalo (či si přisvojilo) jméno "postmodernismus". Jeho deklarovaným refrénem bylo zároveň odmítání možné (nebo aspoň relativní) objektivity jak poznání reality, tak i norem chování. Přitom paradoxně měly být tyto názory sociálním evangeliem, o němž se nedá pochybovat. Ať se teď případní potrefení neurazí, ale -- byť na odlišných kulturních a civilizačních základech -- také stoupenci fundamentalistického islamismu se dostali svými radikálními postoji do předem nečekané blízkosti s vyznavači tzv. "postmoderních" ideálů. Čím?
8. 4. 2003
Ta válka už získala řadu přívlastků. Je vnímána i jako "agresivní" a "nespravedlivá", ne-li dokonce "kovbojská". Vnímána izolovaně v čase od počátku ozbrojeného útoku koalice vůči Iráku by mohla dokonce nabýt rázu války z mezinárodně-právního hlediska neoprávněné a hodné odsouzení. (Copak útočícím vojskům nechybí "výslovný mandát" RB OSN?)

Zkusme ovšem zároveň nepřehlédnout, že jsou Spojené státy se svými spojenci (zvláště s Velkou Británií) svým celkovým potenciálem "odsouzeni" tuto iráckou válku vyhrát.

9. 4. 2003
Radovan Geist

Kríza v Juhoslávii prinútila Európu brať vážne potrebu vybudovania spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Práve v jednej z republík bývalej Juhoslávie sa má začať jej reálne fungovanie.

V pondelok 31. 3. začala Európska únia svoju prvú vojenskú misiu v Macedónsku. Asi 300 vojakov prebralo od jednotiek NATO zodpovednosť za udržanie krehkého prímeria medzi vládou a albánskymi separatistami. Podľa mnohých pozorovateľov je to symbolicky prvý konkrétny krok k vytvoreniu európskej spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá by už nebola len "na papieri" a v prejavoch politikov. Symbolickosť je o to silnejšia, že Európsku úniu dostal problém Iraku do situácie, v ktorej sa o spoločnom postoji na medzinárodnom poli hovorí viac v minulom čase.

9. 4. 2003

Polčas rozpadu ešte nenastal

Škoda na aute Árpáda Duka-Zólyomiho pri dopravnej nehode ráno minulú sobotu neďaleko Dunajskej Lužnej predstavuje 20 tisíc korún. Našťastie nik nebol zranený a pán poslanec ešte stihol začiatok piateho republikového kongresu Strany maďarskej koalície v Komárne.
9. 4. 2003
Zarážajúcim tichom prešla slovenským verejným životom informácia, že veľvyslanci členských štátov NATO podpísali 26. marca 2003 prístupové protokoly o vstupe siedmich nových krajín do Severoatlantickej aliancie. Ticho je ešte očividnejšie, ak si spomenieme, s akou slávou bol tento akt prijatý pred niekoľkými rokmi v Česku, Poľsku a Maďarsku. Na Slovensku namiesto osláv vládnu rozpaky. Majú korene v momente, keď sa premiér Mikuláš Dzurinda rozhodol -- zrejme viac intuitívne než vykalkulovane -- stať kľúčovým lídrom "nových demokracií" vo vzťahu k Spojeným štátom. Spúšťacím momentom sa stala Iracká kríza. Slovensko sa postavilo na stranu USA podľa už skôr vyslovenej tézy "vždy, za každých okolností" -- a urobilo to skôr, ako mohlo čo len tušiť, čo vlastne USA urobia.
9. 4. 2003

Európske ústavodarné zhromaždenie je preťažené

Lucia Waldnerová
Brusel

Architekt budovy štrasburského Európskeho parlamentu ponechal jej vrchnú časť nedokončenú. Chcel tým poukázať na otvorenosť a nekonečnosť európskej integrácie -- podobne sa pre Le Monde nedávno vyjadril bývalý francúzsky prezident a jeden z prvých poslancov Európskeho parlamentu Valéry Giscard d'Estaign.

9. 4. 2003

Treba podporiť rast solidarity

s hosťom - politológom Oskarom Krejčím

Oskar Krejčí

Narodil sa 13. júla 1948 v Prahe. Po maturite pracoval rok ako baník v Ostrave a rok ako strojník vo Vresovej. V rokoch 1969 až 1974 študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, do roku 1989 pôsobil v Ústave pre filozofiu a sociológiu ČSAV. Od februára 1989 do novembra 1990 pracoval ako poradca pre dvoch predsedov federálnej vlády - L. Adamca a M. Čalfu. Je známy svojím prepojením na iniciatívu MOST, prostredníctvom ktorej sa uskutočnili najdôležitejšie kontakty oficiálnej moci s opozíciou v čase "zamatovej revolúcie". Po odchode z funkcie poradcu pracoval ako vedecký tajomník Kabinetu pre politické vedy ČSAV, potom ako redaktor a šéfredaktor nakladateľstva Victoria Publishing. Od začiatku roka 1997 prednáša teóriu medzinárodných vzťahov na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. Pôsobí tiež ako redaktor týždenníka Ekonom.

Vo svojej štúdii Přezbrojování levice ste pred troma rokmi napísali: "Úlohou ľavice je hľadať a presadzovať humanistické riešenia vývojových rozporov civilizácie. Ide o intelektuálnu a politickú tvorivosť, kde každý stereotyp, netolerantnosť a strata solidarity medzi ľuďmi práce znamená prehru." Ako dnes hodnotíte situáciu českej ľavice? Smeruje k solidarite medzi ľuďmi práce?
9. 4. 2003
V ostatných týždňoch sa s rôznymi konferenciami a štúdiami venujúcimi sa téme rodovej problematiky roztrhlo vrece. Pri bližšom pohľade na ne je zrejmé, že sú ďaleko za hranicou zdravého rozumu.

Každému súdnemu človeku je jasné, že neexistuje jediný dôvod na diskrimináciu kohokoľvek pri výkone politických práv alebo pri odmeňovaní za rovnako kvalitne odvedenú prácu, či pri kariérnom postupe v zamestnaní.

8. 4. 2003
Proč podporujeme lži a propagandu této špinavé války, ptal se v pondělí Robert Fisk v deníku Independent. Proč například označuje BBC angloamerické invazní jednotky jako "koalici"? Je to lež. Má nám to přípomínat skutečnou koalici z války v Perském zálivu v roce 1991, to byla koalice více než deseti zemí, téměř všechny z nichž nyní odmítají dobrodružství Bushe juniora v Iráku.V poušti je pár příslušníků australských speciálních jednotek, které vyslal tamější výstřední premiér John Howard, ale to je všechno. Proč tedy BBC užívá toto nepoctivé slovo "koalice"?

Kompletní text - v angličtině - je ZDE.

Robert Fisk byl jedním z prvních světových novinářů, který objevil a publikoval informace o tom, že režim Saddáma Husajna používá v irácko-íránské válce proti íránským vojákům jedovaté plyny. Britská vláda tehdy na Fiskův článek, uveřejněný v deníku Times, reagovala s nelibostí, neboť Saddám Husajn byl tehdy západní spojenec.

9. 4. 2003
tisková zpráva společnosti CME

Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) dnes oznámila, že Česká republika převedla na vázaný bankovní účet částku ve výši 354 953 542,54 dolarů. Vklad je dále zhodnocován úrokem v přibližné výši 1,2 % p.a. Částka bude vydána včetně připsaného úroku společnosti CME, pokud švédský odvolací soud (SVEA) potvrdí částečný konečný nález arbitrážního tribunálu z 13. září 2001. Podle sdělení soudu bude jeho rozhodnutí oznámeno 15. května 2003.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2003 IRÁK: Chci, aby moje země byla normální   
8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit   
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   
7. 4. 2003 O válce v kolébce civilizací Ivo V. Fencl
7. 4. 2003 Provokativní úvaha o seznamech StB Vladimír  Bernard

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2003 "Novináři byli varováni," tvrdí Spojené státy   
9. 4. 2003 "I ti, kteří se z příchodu Američanů radovali, teď chtějí bojovat"   
9. 4. 2003 Američtí neokonzervativci jako trockisté   
9. 4. 2003 Sila kolektívnej emócie Michal  Černík
9. 4. 2003 Saddám přežil útok protibunkrovými bombami   
9. 4. 2003 Pád Bagdádu: reakce arabského světa   
9. 4. 2003 Byl pád Bagdádu důsledkem dohody s iráckými generály?   
9. 4. 2003 IRÁK: Chci, aby moje země byla normální   
8. 4. 2003 Válka v Iráku: jedinou nadějí je společně pokleknout k modlitbě   
8. 4. 2003 Zrádní Francouzi   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2003 Konvent na vedľajšej koľaji? Lucia  Waldnerová
9. 4. 2003 V Macedónsku začína prvá európska vojenská operácia Radovan  Geist
9. 4. 2003 Bezpohlavná únia Ivan  Rončák
9. 4. 2003 Sila kolektívnej emócie Michal  Černík
9. 4. 2003 Svet po Dzurindovi Juraj  Ďurina
9. 4. 2003 Kongres SMK neprebehol tak ľahko, ako by sa mohlo zdať Branislav  Kuruc
8. 4. 2003 O zmysle preventívnych vojen: Moc legitimizujúca samu seba František  Novosád
8. 4. 2003 Bohatým vláda pridá Braňo  Ondruš
8. 4. 2003 Míľniky KDH: Salámová metóda a antidiskriminačný zákon Marián  Repa
8. 4. 2003 Ani čert nevie prečo... Eva  Michalková