20. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2003

Američtí a britští vojáci, kteří překročili kuvajtskou hranici do jižního Iráku okupovali irácké pohraniční město Umm Qasr, uvedla oficiální kuvajtská tisková kancelář. Tento přístav leží asi 50 kilometrů od města Basra.

Vojska se pak dále připravovala podle amerických činitelů na další ofenzívu směrem na sever. Podle zpráv jednoho novináře společnosti CBS se určitý počet iráckých vojáků vzdal americkým vojákům, jakmile Američané přešli kuvajtsko-iráckou hranici. Zpravodaj uvedl, že tito iráčtí vojáci pokládali miny, když byli obkličeni. Nejsou k dispozici informace o tom, kolik iráckých vojáků se vzdalo.

Ve čtvrtek večer byla zahájena pozemní ofenzíva útokem třetí americké pěší divize proti iráckým vojskům na jihovýchodě země. Útoku se účastní i britská vojska.

Televizní zpravodajství Fox News uvedlo, že americké pozemní jednotky útočí tisícikilogramovými bombami a střelami a ostřelují pozemní cíle z bojových vrtulníků. Vojáci střílí do těchže oblastí dělostřelectvem. Iráčané se snažili střílet proti Američanům, ale nedaří se jim je zasáhnout, protože ti podle reportéra Fox News neustále mění své pozice.

Americké rakety ve čtvrtek večer zasáhly celou řadu státních budov v Bagdádu, podle televize CNN byl prý zasažen i úřad náměstka iráckého premiéra Tariqa Azize.

Američtí činitelé uvedli, že ve čtvrtek večer odpálili asi 40 střel typu Tomahawk a několik řízených střel, jejichž cílem je zasáhnout Saddáma Husajna.

Irácký rozhlas uvedl ve čtvrtek večer, že americké nálety za úsvitu zasáhly rezidenci Saddáma Husajna v Bagdádu, ale že nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.

Irácká televize oznámila, že prý byla ve čtvrtek večer "sestřelena americké helikoptéra".

Arabská satelitní televizní stanice al-Arabiya uvedla, že na cenném iráckém ropném poli al-Rumeila na západ od Basry vypukl požár.

Britský premiér natočil "projev k národu", který se má vysílat ve 23 hodin středoevropského času. Budeme o jeho obsahu informovat.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
20. 3. 2003
Čtvrtek 21:30: Dvakrát se raketám Tomahawk téměř podařilo zasáhnout Saddáma Husajna. Americká výzvědná služba zjistila, že se diktátor skrývá v soukromém domě nedaleko iráckého hlavního města. Prezident Bush nařídil, aby byla budova vybombardována a doufal, že se mu podaří usmrtit Saddáma Husajna v prvních minutách invaze. Saddám však budovu opustil přibližně půl hodiny před tím, než byla vybombardována.
Čtvrtek 20:00: Americké jednotky a jejich spojenci zahájili pozemní ofenzívu proti jižnímu Iráku. Jde zjevně o první etapu pozemní války proti Saddámu Husajnovi.

Pozemní ofenzíva byla zahájena přibližně v 18 hodin středoevropského času po intenzivním bombardování této oblasti americkými letadly a raketami, které rozzářily noční oblohu. Američané odpalovali rakety na irácké území každých několik vteřin. Obrovské exploze a střelba protiletecké obrany byly též slyšet v Bagdádu. Četné budovy hoří a z centra Bagdádu se line hustý kouř.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld pohrozil vojenskými akcemi "takového měřítka a rozsahu, jakého nikdy nikdo dosud nebyl svědky". Uvedl, že hodnocení první vlny útoků ze čtvrtečního rána dosud nebylo ukonečno a doporučil iráckým vojskům, aby dezertovala.

Podle nepotvrzených zpráv hoří v jižním Iráku několik ropných vrtů.

Čtvrtek 14:00: Podle amerických zdrojů reagoval Irák na ranní americký útok tím, že odpálil čtyři rakety do severního Kuvajtu - toto tvrzení Bagdád popírá. Avšak podle amerických a britských zdrojů zlikvidovaly při lety střely typu Patriot nad Kuvajtem dvě střely typu Scud. Není jasné, zda cíle ranních amerických útoků byly zasaženy. Irácké ministerstvo informací uvedlo, že při amerických náletech zahynul jeden civilista a několik civilistů bylo zraněno. Dodalo, že americké nálety zasáhly několik nevojenských cílů, včetně jednoho celního úřadu a budov, patřících iráckému rozhlasu a televizi. Těsně před tím, než v 7 hodin středoevropského času sirény oznámily konec útoků, odvysílala irácká televize to, co charakterizovala jako živě vysílaný projev Saddáma Husajna. Uvedl, že "agresoři" budou poraženi a apeloval na irácký lid, aby bránil svou zemi. Je známo, že irácký diktátor má celou řadu dvojníků, avšak analytikové, kteří ho dobře znají, jsou přesvědčeni, že k národu v televizi ve čtvrtek ráno skutečně promluvil Saddám Husajn.

Čtvrtek 07:00: Americké vojenské zdroje informovaly, že první útoky byly zaměřeny na pět čelných členů iráckého režimu, včetně Saddáma Husajna. V tuto dobu nebylo dosud známo, zda byly cíle zasaženy a jaké byly způsobené škody. Noční útok byl zjevně daleko menší, než se původně očekávalo, a zřejmě byl nařízen na poslední chvíli.
Čtvrtek 04:30: Prezident Bush zahájil válku proti Iráku. Uvedl, že "odzbrojí Irák a osvobodí jeho obyvatelstvo".

Nedlouho po prvních amerických raketových útocích na Bagdád pronesl Bush krátký projev v televizi a uvedl, že USA zahájily válku s cílem svrhnout Saddáma Husajna. Prezident hovořil o vzniku "široké a soustředěné ofenzívy" a dodal, že Spojené státy zvítězí. Bush konstatoval, že americké a koaliční jednotky začaly provádět vojenské operace.

Při úsvitu v Bagdádu bylo slyšet střelbu protiletecké obrany a na předměstí těžké, silné rány.

Několik minut po prvních útocích, k nimž došlo ve 03.30 středoevropského času (5.30 iráckého času) uvedl mluvčí prezidenta Bushe Ari Fleischer, že "úvodní etapa odzbrojování režimu Saddáma Husajna začala". Po prvních útocích bylo vidět na jihu Bagdádu hustý kouř.

Čtvrtek 02:40: Ultimátum prezidenta Bushe iráckému prezidentu Saddámu Husajnovi, aby odešel do exilu, vypršelo. Svět čeká na Bushovo další rozhodnutí, více než 150 000 vojáků je připraveno na útok na Irák. Americká letadla zaútočila na irácké rakety země-země a na dělostřelecká postavení v západním a jižním Iráku, avšak Pentagon konstatoval, že to byly pouze akce na podporu bezletových zón a že ještě nejde o skutečnou válku.

Jeden letecký plukovník uvedl na tiskové konferenci v Pentagonu, že první hodiny války budou ničivé a že si nemyslí, že Irák má vůbec tušení, co ho čeká.

Podrobnosti - v angličtině ZDE ZDE ZDE

20. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

NĚMECKO: Kancléř Schröder konstatoval, že se započetím války dospělo k zlému řešení. "Logika války zvítězila nad šancí pro mír. Tisíce lidí tak budou muset trpět." Kancléř uvedl, že Německo je ochotno nabídnout pomoc humanitárním organizacím OSN při jejich péči o utečence a léčení zraněných vojáků. Schröder zdůraznil, že Německo dostojí všem závazkům, vyplývajícím z jeho členství v NATO.
BRITÁNIE: Britský ministerský předseda Tony Blair dnes v předem předtočeném projevu vyzval své spoluobčany, aby zanechali sporů a "podpořili britské vojáky v akci". Iráčanům ve večerním televizním projevu vzkázal, že nebojuje proti nim, ale proti jejich režimu.
SLOVENSKO: Muslimové v SR vyjádřili lítost nad útokem USA na Irák a obavu z velkých ztrát v řadách civilního obyvatelstva. Řekl to jménem Islamské nadace na Slovensku její správce Mohamed Safwan Hasna. "Chyby a ukrutnosti, ktoré má na svedomí iracký režim, sú nepopierateľné, to ale nedáva žiadnemu štátu právo zmeniť pomery a nastoliť svoju víziu v Iraku použitím sily. Podľa mňa, Irak v súčasnej dobe nepredstavuje bezprostredné riziko pre svojich susedov a svet. V oblasti sú štáty, ktoré vlastnia veľké množstvo zbraní hromadného ničenia ", řekl Hasna. Zároveň podotkl, že skutečné důvody války jsou jiné, než oficiálně prezentované.
ČÍNA: Čínský ministr zahraničních věcí Tang Ťja-suan zopakoval ve čtvrtek během telefonického rozhovoru s americkým ministrem zahraničních věcí Colinom Powellom žádost Pekingu o ukončení vojenské akce proti Iráku.
KUVAJT: Neidentifikovaná střela dopadla neškodně do vod Perského zálivu v blízkosti kuvajtského nákladního ropného terminálu a pravděpodobně se potopila asi 20 km východně od ropného pole Burgan, které je druhým největším na světě.
USA: Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes začal s výslechy tisíců Iráčanů žijících v USA. Cílem výslechů je získat informace o možných teroristických útocích v USA. Tato taktika však vyvolala kritiku ze strany amerických Arabů a skupin na ochranu lidských práv. Podle FBI byl v úřadovnách této organizace zahájen program "dobrovolných" pohovorů v lidmi, kteří se narodili v Iráku. Pokud prý tito lidé rozhovor odmítnou a jejich pobyt v zemi je legální, "nehrozí jim žádné represe". Přitom většina Iráčanů utekla - mnohdy ilegálně - do USA především z obav před Saddámem Husseinem...
IRÁK: Irák dnes večer dementoval informaci, podle níž americké a britské síly obsadily pohraniční irácké město Umm Qasr, jenž leží na nejzazším jihu Iráku, a který je důležitým přístavem. Ten od roku 1997 používaly tankery, jež se tu plnily iráckou ropou exportovanou v rámci programu "ropa za potraviny". Při vytyčování pozemní a námořní hranice mezi Irákem po válce v Perském zálivu v roce 1991 OSN přiznala část tohoto města Kuvajtu.
LONDÝN 23:20 Britský premiér Tony Blair oznámí zanedlouho začátek hlavního útoku na Irák. V těchto operacích budou zainteresované i britské jednotky.
USA - Washington: Americký ministr financí John Snow oznámil, že veškerý nediplomatický majetek irácké vlády ve Spojených státech bude zmrazen. George Bush vydal nařízení ke konfiskaci těchto aktiv. Spojené státy žádají všechny země, aby učinily totéž.
BRUSEL: Evropská komise oznámila, že vyčlenila prvních 21 miliónů eur na humanitární pomoc Iráku. Jak informoval komisař pro humanitární pomoc Poul Nielson, cílem je poslat pomoc civilním obětem vojenských zásahů co nejdřív.
EU SUMMIT: Na summitu Evropské unie v Bruselu byla dnes večer schválena společná deklarace k Iráku. Dokument potvrzuje zásadní roli OSN v mezinárodních vztazích, slibuje humanitární pomoc EU a vyzývá k respektování územní celistvosti Iráku, zdůrazňuje nezbytnost toho, aby OSN nadále hrála ústřední roli v této krizi . Evropská unie současně vyzvala všechny země sousedící s Irákem, aby se zdržely všech akcí, které by mohly zvýšit nestabilitu v regionu. Výzva je mířená především vůči Turecku, které se do EU hlásí.
IRÁK - Bagdád: Podle agentur hoří budovy v těsné blízkosti ministerstva plánování a střely mířily na velitelství elitní Republikánské gardy. Podle agentury AP je v plamenech hlavní Husajnův prezidentský palác a byl zasažen i úřad vicepremiéra Tárika Azíze.
IRÁK: Irák odrazil postup nepřítele poblíž hranice s Jordánskem. Podle agentury AP se to uvádí v prohlášení velitelství irácké armády. "Nepřítel se pokusil překročit iráckou hranici v oblasti Anbár, ale byl odražen", praví s v prohlášení. Irácká armáda dále sdělila, že na Irák bylo dnes vypáleno 72 střel s plochou dráhou letu. Množství se jich prý podařilo sestřelit před dopadem. Bagdád přiznal vypálení blíže neupřesněného počtu svých raket na Kuvajt.
IRÁK: Irácká televize vysílala záběry, na nichž Hussein řídí zasedání vlády.
IRÁK: Asi 15 hodin po úderu na Bagdád, kterým Spojené státy zahájily dnes ráno válku s Irákem, byla večer zahájena pozemní operace. Ta je pravděpodobně první fází rozsáhlé invaze do Iráku. Po dělostřelecké a raketometné přípravě a útocích vrtulníků se daly do pohybu tisíce bojových vozidel a překročily kuvajtskou hranici do Iráku.
IRÁK: Americká střela zasáhla jeden z domů rodiny Saddáma Husajna v Bagdádu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na irácký rozhlas. Oběti nebyly žádné.
IRÁK: Přes zahájení amerického útoku na Irák poskytl dnes Saddám Hussein dalších 210 000 dolarů rodinám Palestinců, kteří byli zabiti při střetech s Izraelci.
RUSKO - Jekatěrinburg: Ruský soukromý telekom EXCOM se připojil k protiválečnému hnutí - provozuje linku, přes kterou se můžete dovolat zdarma do Bílého domu, abyste řekli od plic Georgi Bushovi, co si myslíte o válce proti Iráku. Posledních 987 lidí, kteří této služby využili, hovořili od 2 do 20 minut, sdělil ředitel firmy Konstantin Ivanov. Free telefoní číslo je +1 (202) 456-1414, e-mail president@whitehouse.gov
IRÁK: Americké a britské jednotky obsadily jihoirácký přístav Umm Kasr.
IRÁK: Britské jednotky se dnes zapojily do pozemní operace. Na irácké území už vstoupila 1. expediční jednotka americké námořní pěchoty.
DEMONSTRACE (ČTK):
Tisíce Evropanů, zejména studentů, dnes vyšly do ulic v Řecku, Itálii, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Británii, Švédsku, Norsku, Finsku a Turecku, aby vyjádřily nesouhlas s válkou proti Iráku. Demonstrace odsuzující válku proti Iráku se konaly také v Egyptě, Sýrii, Pákistánu a dalších zemích světa.

V Itálii manifestovalo na sto tisíc lidí především ve velkých městech. V Římě a v Miláně se desetitisíce lidí zúčastnily několika protestních akcí, v Benátkách házeli demonstranti na britský konzulát vajíčka, kameny a láhve.

Desetitisíce španělských studentů protestovaly proti válce, kterou podporuje konzervativní vláda v Madridu. V Barceloně na 12.000 studentů zablokovalo nejprve dálnici, průvod pak zamířil k sídlu vládní Lidové strany a konzulátu Spojených států, na nějž studenti házeli vajíčka, rajčata a láhve. V Madridu vyvolalo na 5000 studentů střety s pořádkovou policií, při nichž byl jeden z demonstrantů zraněn.

V neutrálním Švýcarsku, kde všechny vládní strany od konzervativců po socialisty americký útok odsoudily, vyšly do ulic tisíce lidí, především studentů. Největší počet demonstrantů, na 8000 osob, se shromáždil v Luzernu, přes 5000 lidí protestovalo v Ženevě. Zde se demonstranti zastavili před sídlem Světové obchodní organizace a rozvinuli transparent s nápisem "Ne válce o ropu". Policie použila několik granátů se slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do parku obklopujícího stálou misi Spojených států při OSN. Další demonstrace se konali v Bernu, Fribourgu a Curychu.

V Řecku, kde dnes proti válce demonstrovalo na 150.000 lidí, vyzvala organizace na ochranu spotřebitelů k bojkotu amerických výrobků.

V Německu vyšlo do ulic největších měst přes 100.000 demonstrantů, z toho nejméně 50.000 v Berlíně.

V Londýně se před parlamentem shromáždilo na 700 demonstrantů, kteří zde rozvinuli transparent, v němž kritizovali vládu za to, že má miliardy liber na válku, ale ne na to, aby dala slušné mzdy hasičům, zdravotním sestrám či učitelům.

Manifestace se konaly také ve Švédsku, Norsku, Dánsku a Rakousku. Přes 3000 lidí demonstrovalo proti válce v Iráku ve finské metropoli Helsinkách, menší protiválečná shromáždění se konala v dalších finských městech.

Ve Varšavě stovka osob před americkým velvyslanectvím volala "Gestapo, gestapo".

Mírové demonstrace se dnes konaly také v Turecku, především v Ankaře, kde se demonstranti střetli s policií a několik jich bylo lehce raněno. Před iráckým velvyslanectvím zapalovaly turecké ženy svíčky na znamení solidarity s iráckým lidem. V Istanbulu pálili studenti americké a izraelské vlajky.

Tisíce osob demonstrovaly v Egyptě, kde utrpělo čtrnáct osob, z toho čtyři policisté, zranění při potyčkách před americkým velvyslanectvím v Káhiře. V Damašku zabránily pořádkové síly pěti stovkám mladých Syřanů přiblížit se k americkému velvyslanectví. V Pákistánu se konaly protiamerické demonstrace v několika městech; "Bush je pes" a Saddám Husajn je "hrdina muslimů", proklamovali demonstranti.

ČESKO - Praha: Spojené státy využívají možnosti přeletů i pozemních transportů přes české území. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka řekl, že dnes se uskutečnilo jedenáct přeletů amerických dopravních letadel, přes území státu již jely také silniční a železniční transporty techniky a materiálu americké armády. Počet transportů se dá počítat na desítky.
FRANCIE: (zpravodajka ČTK) Přinejmenším 40.000 lidí přišlo podle policejních odhadů dnes v podvečer na pařížské náměstí Svornosti demonstrovat proti válce v Iráku, která vypukla časně ráno. Krátce po 19:00 davy lidí, shromážděné kolem slavného obelisku, vyšly na protestní pochod metropolí nad Seinou. Na demonstraci byla pestrá směsice lidí, k vidění byla řada levicových politiků, hodně přistěhovalců, ale také množství velmi mladých lidí, kteří měli tváře popsané protiválečnými hesly.
Masový protest na náměstí Svornosti nedaleko od budovy ostře střeženého amerického velvyslanectví svolaly levicové strany, odborářské organizace a různé asociace krátce poté, co dnes časně ráno zahájily Spojené státy vojenské tažení na Irák. Jejich výzvy vyslyšelo množství lidí, především mládeže, která už během dne začala spontánně protestovat proti válce v řadě francouzských měst.
DEMONSTRACE - SLOVINSKO: Asi tisíc lidí před americkým velvyslanectvím v Lublani demonstrovalo proti válce. Slovinská vláda předtím ústy svého premiéra Antona Ropa vyjádřila politování, že k válce došlo. "Litujeme, že začala válka v Iráku, protože jsme doufali, že Rada bezpečnosti OSN by mohla nalézt mírové řešení krize," prohlásil premiér. Vyjádřil naději, že "válka v Iráku neovlivní hlasování slovinských voličů", kteří mají v neděli ve dvou současných referendech rozhodnout o přistoupení Slovinska k Evropské unii a k NATO. Rop připomněl, že jeho země se nezúčastní žádné vojenské operace spojené s válkou proti Iráku. Slovinský premiér také znovu vyjádřil odmítavý postoj své vlády k žádosti USA o povolení tranzitu amerického vojenského vybavení přes slovinské území.
USA - Washington: Americká vláda dnes vyloučila, že by obnovila nabídku finanční pomoci ve výši šesti miliard dolarů a záruky na půjčky až do výše 24 miliard Turecku poté, co parlament v Ankaře dal dnes souhlas s otevřením vzdušného prostoru americkým letadlům pro válku s Irákem. "Dříve se jednalo o pomoci, která závisela na naprosté spolupráci Turecka," řekl mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.
USA - Washington: Spojené státy dnes po zahájení války v Iráku z bezpečnostních důvodů uzavřely pro veřejnost přinejmenším 13 velvyslanectví a jeden konzulát.
IRÁK: Sirény v Bagdádu ohlasily v 18:50 SEČ nový poplach. Bagdádem otřásly silné detonace a je slyšet protiletadlová palba.
DEMONSTRACE - BELGIE: Kamení a vejce házeli dnes belgičtí demonstranti na budovu amerického velvyslanectví v Bruselu. Zhruba 1500 Belgičanů demonstrovalo v podvečer před budovou ambasády USA. Mezi demonstrujícími byli převážně studenti, kteří skandovali "Bush, Blair, vrazi" .
WASHINGTON Spojené státy požádají vlády celého světa, aby uzavřely irácká velvyslanectví ve svých zemích v souvislosti s očekávaným pádem režimu Saddáma Husajna.
EGYPT - Al-Džazíra: V Káhiře jsou mohutné spontánní demonstrace, dav je rozvášněný a rozlobený, dochází k tvrdým potyčkám s policií, demonstrace se nejvíc účastní studenti, snaží se dostat do amerického velvyslanectví. V odezvu na včerejší projev prezidenta Husní Mubáraka, který obvinil Saddáma Huseina, že válku zapříčinil, rezolutně odsuzují americko-britskou agresi proti Iráku a požadují odvolání amerického a izraelského velvyslance. K tak mohutnému protestu v Egyptě nedošlo více jak před 30 lety. Po zítřejších pátečních motlitbách se očekávají velké nepokoje.
ŘECKO - EU: Řecký ministr zahraničí Jorgos Papandreu dnes litoval, že se nezdařilo mírově vyřešit iráckou krizi. Poznamenal, že nynější řecké předsednictví napjalo všechny síly, aby pomohlo vyřešit problém mírově, a bohužel neuspělo. Nyní je podle něj nutné myslet na důsledky.
20. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
21. 3. 2003

Mezinárodní komise právníků ZDE vyjádřila svůj hluboký nesouhlas, že se "malý počet států připravuje" zahájit otevřeně protizákonou invazi do Iráku, která se rovná válečné agresi. Spojené státy, Spojené království a Španělsko vyjádřily svůj úmysl použít v Iráku síly navzdory tomu, že neexistuje příslušná rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Útok nemá přesvědčivé právní zdůvodnění. Pokud Rada bezpečnosti OSN neschválí takový útok, žádná země nesmí užít síly proti jiné zemi, s výjimkou sebeobrany před ozbrojeným útokem.

"Toto pravidlo bylo začleněno do Charty OSN v roce 1945 z dobrých důvodů: aby proti sobě státy neužívaly síly, kdykoliv je to napadne," uvedl generální tajemník mezinárodní komise právníků Louise Doswald-Beck.

Válka, vedená bez jasného mandátu Rady bezpečnosti OSN by byla otevřeným porušením zákazu užití síly. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1441 nepovoluje užití síly. Po přijetí této rezoluce vydaly Francie, Rusko a Čína, tři trvalí členové Rady bezpečnosti OSN, deklaraci, zdůrazňující, že tato rezoluce vylučuje schválení užití síly. Neporušitelnou podmínkou je, že devět členů Rady bezpečnosti OSN, včetně pěti trvalých členů, musí aktivně schválit užití síly - a takové schválení neexistuje.

Právní poradce Mezinárodního výboru právníků Ian Seiderman konstatoval: "Současný režim v Iráku je odpovědný za široké a systematické porušování lidských práv během let. Avšak toto porušování lidských práv samo osobě netvoří právní základnu pro válku. Správným způsobem, jak se zabývat těmito případy hrubého porušování lidských práv, je považovat je za mezinárodní zločiny a posílit vynucovací mechanismy, jako je Mezinárodní soudní dvůr.

Pravomoci Rady bezpečnosti OSN ohledně schvalování užití síly nejsou neomezené. Rada bezpečnosti OSN smí schválit užití síly pouze v tom případě, kdy je jeho účelem "udržování či obnovení mezinárodního pořádku či bezpečnosti". Jak státy, které v současnosti odmítají užití síly, chápou, rozhodování, zda v současnosti existuje hrozba mezinárodnímu míru a bezpečnosti musí být založena na dostatečně objektivních kritériích. Důkazy, které předložily státy, požadující válku, nejsou příliš přesvědčivé.

Mezinárodní rada právníků tedy silně naléhá na vlády Spojených států, Spojeného království, Španělska a dalších zemí, i v tuto pozdní chvíli, aby znovu uvážily své politické alternativy a nepřikročily k užití síly proti Iráku.

20. 3. 2003
Toto prohlášení české vlády k situaci ohledně Iráku jsme v angličtině obdrželi z českého velvyslanectví v Londýně. Překládáme zpět do češtiny:

Vláda České republiky zaznamenává s politováním, že vedení Iráku dlouhodobě, od roku 1990, neplní své povinnosti. Rezoluce č. 1441 (2002) nabídla Iráku poslední šanci odzbrojit mírovými prostředky a uvedla, že Irák bude čelit vážným důsledkům, pokud neuposlechne.

20. 3. 2003

"Ve jménu Boha, milosrdného a soucitného. Utlačovaní mají dovoleno bojovat a Bůh jim dopomůže k vítězství. Bůh je velký.

Velikému lidu Iráku, našim statečným bojovníkům, našim mužům v hrdinných ozbrojených silách, našemu slavnému národu: Dnes, 17. muharramu 1424 , během ranních modliteb se ten zločinec, bezohledný Bush mladší (některé zdroje uvádějí "Bušík" , případně "malý Bush" pozn. red.) a jeho spolupracovníci dopustili zločinu, kterým už dlouho hrozili Iráku i celému lidstvu.

20. 3. 2003
Továrnu na chemické zbraně Falluja 2, která je podle Spojených států klíčovou součástí arzenálu iráckých chemických zbraní, postavila pro Saddáma Husajna za zády Američanů v roce 1985 se souhlasem vlády Margaret Thatcherové Velká Británie. Odhalil to deník Guardian.

List má k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že členové tehdejší konzervativní britské vlády věděli, že továrnu Falluja 2, která byla vybudována za 14 milionů liber, bude irácký režim zřejmě využívat k výrobě yperitu a nervového plynu.

Čelní představitelé britské vlády zaznamenali písemně, že Saddám Husajn aktivně usmrcuje své protivníky plynem a že je "velmi pravědpodobné", že bude zneužita tato "továrna na výrobu chlóru" k výrobě yperitu. Tou dobou už bylo známo, že Saddám Husajn usmrcuje tisíce íránských vojáků bojovými plyny v íránsko-irácké válce.

Avšak ministři v tehdejší vládě Margaret Thatcherové nicméně tajně finančně podpořili britskou firmu, Uhde Ltd., která chemickou továrnu do Iráku dodala. Poskytli jí pojišťovací záruky.

Tehdejší činitel britského ministerstva obchodu Paul Channon utajil existenci smlouvy na výstavbu této chemické továrny před americkou vládou, která požadovala, aby vývoz takovýchto továren byl podroben kontrole. Channon také nařídil ministerstvu pro vývozní zároky, aby tento kontrakt utajilo před veřejností.

Channon odmítl vážné varování od Richarda Luceho, náměstka ministra zahraničních věcí, že pokud se informace o této smlouvě dostanou na veřejnost, zlikviduje to pověst Británie ve světě.

Britské ministerstvo obrany také varovalo, že továrna může být zneužita pro výrobu chemických zbraní.

Avšak Channon, v souladu s politikou Margaret Thatcherové, která vládu Saddáma Husajna podporovala, konstatoval: "Kdybychom zakázali vývoz této továrny, poškodilo by to veškeré naše obchodní vyhlídky pro Irák."

Britští daňoví poplatníci byli dokonce donuceni vyplatit firmě Uhde Ltd. odškodnění ve výši 300 000 liber, protože konečnou inspekci po dobudování továrny přerušila válka v Perském zálivu.

20. 3. 2003

Činitelé Evropské unie zahájili vyšetřování poté, co bylo objeveno odposlouchávací zařízení v kancelářích, kterých v Bruselu používají některé delegace, včetně delegace Francie, Německa a Velké Británie.

Před setkáním šéfů Evropské unie v Bruselu ve čtvrtek a v pátek byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření. Bylo zjištěno, že byly odposlouchávány také kanceláře Španělska, Itálie a Rakouska.

O existenci odposlouchávacího zařízení poprvé informoval ve středu francouzský list Le Figaro, který z něho obvinil Spojené státy. Avšak mluvčí Evropské unie konstatovala, že není dosud možno určit, kdo odposlouchávací zařízení instaloval.

Odposlouchávací zařízení bylo objeveno 28. února při běžné kontrole.

Podrobnosti v angličtině ZDE
20. 3. 2003

Vsichni, kteri jste proti valce v Iraku a proti postoji, ktery zaujala ceska vlada v teto veci. Vy vsichni, kteri vidite, jak je porusovano mezinarodni pravo a Charta OSN, posilejte protestni e-maily na ministra zahranicnich veci Ceske republiky pana Cyrila Svobodu (svobodac@psp.cz). V teto zemi je pres 70% lidi proti valce, kterou chteji rozpoutat USA a GB proti Iraku, a vlada, ktera by mela dbat na nazor obcanu teto zeme, se postavila po bok agresoru. NE NASIM JMENEM, míní Oldřich Tamáš (oldrichtamas@centrum.cz)

20. 3. 2003
V Americe neexistuje v podstatě NIKDO (kromě pár šílenců na talk radio, diskusních rozhlasových stanicích a ve zpravodajství Fox News), kdo chce jít nadšeně do války. Vyjděte z Bílého domu a na jakoukoliv ulici v Americe a pokuste se najít pět lidí, kteří VÁŠNIVĚ chtějí usmrcovat Iráčany. NENAJDETE JE! Proč? Protože ŽÁDNÍ Iráčané nikdy nepřijeli do Ameriky a neusmrtili nikoho z nás! Žádný Iráčan tím ani nikdy nepohrozil. Víte, takhle právě uvažujeme my, průměrní Američané: Jestliže není nějaká osoba považována za hrozbu našemu životu, pak, věřte tomu nebo ne, my je nechceme zabít. Divné, jak to funguje, že?

Citujeme z otevřeného dopisu amerického dokumentaristy a novináře Michaela Moora Georgi Bushovi ze 17.3. 2003. Kompletní text v angličtině je ZDE. Recenze Moorova filmu Bowling for Columbine o tom, jak se Američané navzájem střílejí, ketrý se nyní hraje v českých kinech, je ZDE.

20. 3. 2003
Amnesty International v České republice vyjadřuje obavu, že jednou z prvních obětí jakékoliv války v Iráku budou lidská práva. Iráčtí civilisté, uprchlíci i příslušníci ozbrojených sil mají svá práva, a jak jsme viděli v předchozích válkách v Kosovu a Afgánistánu, všechny tyto skupiny byly poškozeny.

Amnesty International žádá, aby se vláda České republiky veřejně zavázala, že prostřednictvím svých zástupců v OSN a ostatních mezinárodních politických a vojenských organizacích bude po všech stranách zúčastněných v nynějším konfliktu požadovat dodržování následujících pravidel:

20. 3. 2003
Byly mi čtyři roky, když v roce 1967 zveřejnil Mladý svět kreslený vtip Vladimíra Renčína: z konference, kde v sále na stěně dominuje velký graf hospodářských výsledků s červenou čárou nezadržitelně spadlou až na hladinu nula, odcházejí dva muži. Jeden z nich optimisticky promlouvá k tomu zamračenému s rukama v kapsách: " Znám pár lidí, kteří umějí číst a psát". Kresbu jsem objevil až mnohem později, v 70.letech, ale nadlouho mi utkvěla v paměti. Byla příliš pravdivá.
19. 3. 2003
Kancelář Transparency International v České republice vyjádřila formou otevřeného dopisu obavy, že Úřad finanční kriminality a ochrany státu nedokáže udržet nezávislost vyšetřování závažných hospodářských kauz. Vyzvala ministra vnitra a policejního prezidenta aby přijali potřebná opatření.

Všichni, kdo chtějí TIC v této záležitosti podpořit, mohou:

  • zaslat dopis na obě uvedené adresy /viz níže)
  • nebo na adresu:

    Transparency International, Františka Křížka 4, 170 00 Praha 7

    (tel. 233 372 414, fax 233 378 900)

  • nebo mailem, pak s udáním rodného čísla, na:

    info@transparency.cz

    Publikujeme dopis Transparency International ministru Grossovi a policejnímu prezidentu Kolářovi:

  • 20. 3. 2003
    V pořadu Události, komentáře (Česká televize 18.3.) položila moderátorka poslankyni Haně Marvanové v souvislosti s právě probíhající diskusí o výsledku arbitráže CME vs. Česká republika tuto otázku: "Je pravda, paní poslankyně, že vy jste se v roce 1995 podílela na tvorbě novely vysílacího zákona, která víceméně oslabila pravomoci Rady (pro rozhlasové a televizní vysílání)?"

    Hana Marvanová odpověděla: "Ne, to není pravda. Já jsem navrhovala novelu, která se týkala nikoli terestrického vysílání, ale kabelového a satelitního vysílání." V Poslanecké sněmovně 7.12.1995 uváděl poslanec Martin Přibáň návrh novely onoho zákona (posléze přijatý pod č.301/95 Sb.) těmito slovy:

    20. 3. 2003
    1. Rada konstatuje, že její odpovědnost za výsledek arbitráže je vymezena zákonem o vysílání ve znění, v rozhodné době platném. Rada jednomyslně podporuje ustavení sněmovní vyšetřovací komise, která posoudí míru odpovědnosti všech zainteresovaných, i to, zda nebyl porušen tehdy platný zákon a zda Rada při řešení případu využila všech zákonných možností.
    20. 3. 2003

    Společnost CME uveřejnila na internetových stránkách ČNTS (ZDE) český překlad konečného nálezu stockholmské arbitráže v jejím sporu s Českou republikou. Na stejné adrese lze nalézt i český překlad samostatného právního posudku arbitra Iana Brownlieho jmenovaného ČR. Zveřejnění plného znění textu arbitrážního nálezu umožňuje vzájemná dohoda s příslušnými orgány ČR.

    20. 3. 2003

    Vážený pan
    ministr průmyslu a obchodu
    Na Františku 32
    11015 Praha 1

    V Praze 17. března 2003

    Vážený pane ministře,

    v souvislosti s vývozem zbraní z České republiky se obracíme právě na Vás, protože Vaše ministerstvo je orgánem, který schvaluje licence pro obchod se zbraněmi i pro jejich vývoz. Formu otevřeného dopisu jsme zvolili z toho důvodu, že jsme Vašeho předchůdce již několikrát žádali o vysvětlení některých níže zmiňovaných skutečností standardními formálními postupy, ale odpovědi na naše žádosti o informace byly opakovaně zamítavé.

    Obchod se zbraněmi je v mnoha ohledech kontroverzní záležitostí. Zřejmě proto ho omezuje řada mezinárodních úmluv a dohod. K těmto úmluvám patří, mezi jiným, i Kodex Evropské unie o obchodu se zbraněmi (EU Code of Conduct on Arms Exports) z roku 1998. Dovolíme si ocitovat několik kritérií, které tento dokument pro výše zmíněné obchodní transakce stanovuje:

    • respektování lidských práv v zemi finálního určení;
    • nevydávat exportní licence, pokud existuje riziko, že by navrhovaný vývoz mohl být užit k vnitřní represi;
    • nepovolit vývozy zbraní, které by provokovaly nebo prodlužovaly ozbrojené konflikty nebo zostřily existující napětí v zemi konečného určení;
    • nevydat vývozní licence, pokud je zřejmé riziko, že by příjemce použil navrhovaný export agresivně vůči jiné zemi nebo k vymáhání teritoriálního nároku silou.

    K citovanému dokumentu se Česká republika přihlásila již 3.srpna 1998. Přesto Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR povolilo od přistoupení k tomuto dokumentu vývozy zbraní do vojensky a politicky nestabilních oblastí, jako Alžírsko, Angola, Jemen, Kolumbie, Srí Lanka, Sýrie nebo Zimbabwe. Navíc z Usnesení č.18 z 3. schůze Bezpečnostní rady státu vyplývá, že Česká republika hodlá na přelomu let 2003-2004 vyvést až 250 kusů modernizovaných tanků T-72 do takových zemí, jako je Nigérie, Alžírsko, Indie, či Vietnam.

    Za netransparentní považujeme celý proces udělování exportních licencí. Veřejnost nemá přístup k informacím o vývozech zbraní z ČR, neboť se na ně vztahuje vládní nařízení o utajovaných skutečnostech. Nepovažujeme za správné, že veřejnost nemá právo být informována, do jakých zemí licence na vývozy Vaše ministerstvo uděluje. Váš úřad zastupuje občany ČR a ne všichni chtějí být s porušováním mezinárodních úmluv a podporou nedemokratických režimů ztotožňováni.

    Proto Vás žádáme o odpovědi na několik otázek:

    1. Máte v úmyslu prošetřit způsob, jakým byly uděleny licence na vývoz zbraní v případech, kdy bylo jejich udělení v rozporu s mezinárodními úmluvami, které se ČR zavázala dodržovat?
    2. Hodláte v praxi svých předchůdců v budoucnu pokračovat? Nebo se jí chcete -- v tom případě jak - vyvarovat?
    3. Zasadíte se o to, aby byla veřejnost o obchodech se zbraněmi informována? Jakým způsobem tak chcete učinit?

    Za upřímné a brzké odpovědi předem děkujeme.
    S pozdravem za NESEHNUTÍ


    Petr Machálek

    20. 3. 2003
    Co se skrývá za současnými protestními hnutími, které se šíří po celém světě? Jsou spontánní anebo jsou koordinované? Jaké mají cíle? Přejí si skutečně "světový mír"? Proč mlčí ohledně zločinů irácké diktatury, ohledně krutosti kolumbijských narkomanských záškodníků, porušování politických a náboženských práv v komunistických zemích, jako je Čína, Kuba, Severní Korea a Laos, ohledně pronásledování křesťanů v muslimských zemích, ohledně procastrovské despocie venezuelského prezidenta Chaveze? Píše to Robert P. M. White, z organizace (?) Inter-American Monitor v Miami na Floridě.
    20. 3. 2003
    Jaromír Plešek
    Axiomy:
    1. Všichni Američani jsou blbí, arogantní a přežraní paraziti vysávající krev, zdraví a suroviny ostatním lidem na Zemi. Každý Američan je osobně zodpovědný za každou akci své vlády.
    2. Ostatní lidé, přestože jsou mnohem chytřejší, vzdělanější a moudřejší, jsou jen obětí USA. V nejhorším případě jsou jen nevinnými rukojmími svých vlád, které nemohou ani ovlivnit, ani změnit.
    3. Proto je nezbytné vždy, všude a všemi prostředky ty americké bestie potírat, terorizovat, vraždit.
    4. Žádný americký subjekt nemá právo na sebeobranu, natož na přípravu preventivních akcí proti pachatelům destruktivních a vražedných útoků.
    20. 3. 2003
    Americký prezident, jeho administrativa, americky parlament a vlada opakovane svymi slovy a ciny potvrdili sve pohrdani hlasem vetsiny americkeho lidu a svetove verejnosti a neuctu k lidskemu zivotu vubec i k irackemu lidu, jehoz indopersti predkove jsou i predky vetsiny Evropanu a Americanu a jehoz kulturni koreny jsou i nasimi kulturnimi koreny.
    20. 3. 2003
    "Syrská arabská republika je toho názoru, že ultimátum, které adresoval americký prezident George Bush Iráku, je v rozporu s rezolucemi Organizace spojených národů, její Chartou, principy a cíli.

    Toto je oficiální prohlášení Syrské arabské republiky k ultimátu USA, které zveřejnila 19. 3. 2003 syrská tisková agentura Saná. Přeložila Ivana Bošinová.

    20. 3. 2003
    Náhle, před plánovanou válkou proti Iráku, oznámí George Bush, že má pro vyřešení palestinské otázky už "silniční mapu", argumentoval Azmy Bšára, známý arabský poslanec v izraelském Knesetu a pokračoval: Tak se Bush drží vlastně něčeho, co se pouhou rukou udržet nedá. Je bezpochyby, že Tony Blair je citlivější k palestinské otázce, kterou posuzuje ze svého evropanství, přistupuje k ní sice také z hlediska zájmů [svého státu] ale bez americké ideologie osídlování.

    Podle internetového zdroje Arabs48 přeložila z arabštiny Jana Malá.

    20. 3. 2003

    Švýcarská ministryně zahraničí Calmy-Reyová vyhlásila válku celosvětovému hladu.

    Vzhledem k tomu, že přibližně 2,8 miliardy lidí na světě žijí v chudobě, jakou roli může hrát Švýcarsko při odstraňování hladu ve světě?

    Píše o tom Neue Zuercher Zeitung, v angličtině viz ZDE

    20. 3. 2003
    Marcus Tanner
    převzato z denníku The Independent, preložil a upravil Radovan Geist

    Smrť srbského premiéra Zorana Djindjiča z rúk atentátnika vyvolala mnohé reakcie. Zdá sa, že svet si dnes, na prahu konfliktu v Perzskom zálive, ešte stále veľmi dobre pamätá nedávne zábery z vojen v bývalej Juhoslávii. V mnohých z nich označil euroatlantický svet za vinníka práve Srbsko. Trvalo dvanásť rokov, kým Miloševičov režim padol. Nie vďaka, skôr napriek bombám zhadzovaným na krajinu, ktoré opozícii komplikovali situáciu. Keď si Srbi vybrali novú vládu, nešlo o svätcov, ale o reálnych politikov, ktorí sa na svoje posty dostali aj vďaka "nie najčistejším" kontaktom. Zorana Djindjiča však vnímali ako personifikáciu nového Srbska i napriek tomu, že bol kontroverzným politikom. Možno vyčnieval nad svojimi kolegami, no vyrastal v rovnakej politickej realite ako oni. RG

    Tony Blair
    19. 3. 2003
    Hrozbou je chaos. A chaos pochází ze dvou zdrojů. Od tyranských režimů se zbraněmi hromadného ničení a od extremních teroristických organizací, které zastávají zvrácenou a falešnou formu islámu.

    To, jak vyřešíme tuto krizi, rozhodne více než jen o budoucnosti iráckého lidu, který je už tak dlouho Saddámem brutalizován. Rozhodne, jak budou Británie a svět čelit ústřední bezpečnostní hrozbě jednadvacátého století: jak se bude dále rozvíjet OSN, jaké budou vztahy mezi Evropou a Amerikou, jaké budou vztahy uvnitř Evropské unie a jaký bude způsob, jímž budou Spojené státy reagovat vůči ostatnímu světu. Určí to strukturu mezinárodní politiky pro celou další generaci.

    Někteří často pošetile srovnávají dnešní situaci s třicátými lety. Avšak jedinou relevantní analogií je historie, to, co víme, že se stalo. Můžeme pohlédnout zpět a říci: tohle byla ta chvíle, například, kdy Československo spolkli nacisté - tehdy jsme měli jednat.

    Ale tehdy to nebylo jasné. Mnoho lidí si tehdy myslelo, že je taková obava přehnaná. Že ji schválně přehánějí váleční štváči. Poslechněte si tento redakční komentář, napsaný koncem roku 1938 po Mnichovu:

    "Buďte šťastni. Děkujte Bohu. Lidé Británie, vaše děti jsou v bezpečí. Vaši manželé a synové nepůjdou do války. Mír je vítězstvím pro celé lidstvo. A nyní se vraťme zpět do práce. Už máme dost všech těchto hrozeb z kontinentu, které si mnozí vymýšlejí, aby nás zmátli."

    Jediným národem, který bude trpět, pokud nebude Saddám Husajn svržen, bude irácký lid, konstatoval britský premiér Tony Blair v úterním vášnivém projevu v Dolní sněmovně, jímž zahájil debatu o válce proti Iráku. Varoval, že postavení Saddáma Husajna by bylo "neuvěřitelným způsobem posíleno", kdyby svět nezasáhl proti jeho zbraním hromadného ničení.

    Blair varoval, že ústup by vyslal nebezpečný signál ostatním "tyranům", a irácký lid by zůstal opuštěn v "nelítostné hrůze".

    Blair zdůraznil: "Na něčem takovém se nebudu podílet. Toto není okamžik, kdy je možno zaváhat."

    Kompletní Blairův projev - v angličtině ZDE
    19. 3. 2003
    V listopadu 2002 přijala Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rezoluci 1441 a tak poskytla Saddámu Husajnovi "konečnou příležitost" k tomu, aby odzbrojil, po 12 letech, během nichž se protivil rezolucím OSN, které to požadovaly. "Rezoluce č. 1441 dala jasně najevo, že pokračování se sankcemi proti Iráku nestačí a že nesplní-li Saddám Husajn požadavky této rezoluce, bude to mít vážné důsledky," napsal bývalý americký prezident Bill Clinton v deníku Guardian a pokračoval: "Za rezoluci č. 1441 je nutno především poděkovat Blairovi, který ji považoval za šanci odzbrojit Saddáma Husajna způsobem, který by posílil OSN a zachoval by při životě Severoatlantické společenství. "

    Kompletní text - v angličtině ZDE
    Robin Cook
    18. 3. 2003
    Na protest proti válce v Iráku rezignoval v pondělí na svou funkci labouristický předseda Dolní sněmovny Robin Cook. Labourističtí poslanci ho odměnili bouřlivým potleskem, při němž povstali, když oznámil, že bude v úterý hlasovat proti vojenskému útoku na Irák.

    Odstupující šéf britské Dolní sněmovny rezignoval, protože, jak uvedl, se staví proti vojenské akci bez schválení Radou bezpečnosti OSN. Pronesl v této věci projev hned poté, co Jack Straw, jeho nástupce ve funkci ministra zahraničních věcí, promluvil ve sněmovně ve prospěch útoku proti Iráku.

    Podle komentátora televize BBC Andrewa Marra byla Cookova rezignační řeč v parlamentě v pondělí večer "bezpochyby jedním z nejefektivnějších rezignačních projevů v moderní britské politice". Britský parlament zažil v pondělí v této věci "nesmírně dramatický den". Podle jiných analytiků se dostává ve Velké Británii svou nepochopitelnou podporou pro Bushovu válku premiér Tony Blair do opravdu velkých politických obtíží, viz anglicky např. ZDE.

    Shrnutí Cookova rezignačního projevu v Dolní sněmovně - v češtině BL
    Kompletní text - v angličtině BBC

    20. 3. 2003
    Marián Repa
    Aj keď podľa Vladimíra Mečiara ,,k ničomu nedošlo", faktom zostáva, že z jeho hnutia zanedlho vyrastie v poradí už štvrtý klon -- Ľudová únia, čo je aj na slovenské pomery celkom slušný výkon... Uplynulý víkend o tom vo Zvolene rozhodli Tkáčovi odídenci z Klubu nezávislých poslancov.

    Vladimír Mečiar sa síce tvári ,,akože nič", no dôvodov na zamyslenie má viacero. Od roku 1992 fakticky zakaždým vyhral voľby, no neustále ho opúšťajú jeho najvernejší (po rozštiepení VPN na VPN -- ODÚ a HZDS nasledoval v roku 1993 odchod Milana Kňažka, ktorý založil Alianciu demokratov, neskôr sa vzbúrili ,,moravčíkovci" a vznikla Demokratická únia a napokon minulý rok založil Ivan Gašparovič Hnutie za demokraciu). Kým do straníckeho aparátu si za vzbúrencov vždy vedel dosadiť nových, lojálnych ľudí, zastaviť pokles preferencií sa mu nikdy nepodarilo.

    20. 3. 2003

    rozhovor s Romanom Bergerom, hudobným skladatežom

    Interiew s Romanom Bergerom (nar. 1930) bolo inšpirované besedou pri príležitosti prezentácie jeho knihy Dráma hudby. Prolegoména k politickej muzikológii, ktorú vydalo Hudobné centrum. Počas rozhovoru som v ňom spoznala nielen človeka značne prekračujúceho hranice profesijného záujmu, ale aj hlboko humánneho a pravdivého vo svojich reakciách a pocitoch. Osobitne fascinujúci je jeho myšlienkový nadhľad počas rokov totality, svedčiaci o bohatých kontaktoch s vtedajšou intelektuálnou elitou. Inšpiruje sa najmä neklasickou vedou, filozofiou a teológiou. V rozhovore sa viackrát spomína slovo menticída, ktoré je akýsi terminus technicus pre výraz vymývanie mozgov, také typické pre totalitný režim. Naproti tomu je človek homo creativus, t. j. človek prejavujúci sa v každodennom živote.
    20. 3. 2003
    V minulých dňoch sme uskutočnili prvú zo série ankiet, ku ktorým sa budeme v pravidelných intervaloch vracať. Jej témou je vzťah vlády a verejnej mienky na Slovensku. Ako dnešná anketa ukazuje, pod verejnou mienkou si možno predstaviť všeličo. Je verejnou mienkou mediálny obraz spoločnosti? Patrí verejná mienka na ulicu? Je verejnosť abstraktný produkt výskumov verejnej mienky alebo permanentný druh spoločenského postoja? V našej ankete sme vychádzali z toho, že verejné povedomie na Slovensku nie je len podceňovaným faktom, ale zároveň podceňuje samo seba. Aj nedávno uverejnené údaje o množstve financií, ktoré vyčlenil Úrad vlády na kampaň o EÚ (50 miliónov korún), v porovnaní s českými a maďarskými obnosmi (okolo 250 miliónov) naznačujú mnohé. Pripomínam, že výdavky na divadlo, film alebo propagáciu slovenskej kultúry v zahraničí sa pohybujú v podobných reláciách. Ide totiž o verejné výdavky.

    Ak sa na to pozriete z opačného konca a spýtate sa na množstvo civilizovane organizovaných protestov, nedajbože počet odštrajkovaných hodín, zistíte, že v krajine s 20-percentnou nezamestnanosťou sa konflikty akosi potichu strácajú v hlučnom a neškodnom táraní v krčmách a na úradoch. Pritom pri porovnaní so susedmi znova zistíme, ako málo priestoru a príležitostí existuje na to, aby sa táto spoločnosť počúvala a rozprávala -- navzájom. Militantne vedia svoje menšinoví demokrati, militantne tvrdia svoje liberálni reformátori, militantne moralizujú konzervatívci a komunisti. Militantným mlčaním sú nad väčšinou povznesení zasa naši technokrati.

    20. 3. 2003
    O útoku na Irak je na 95 percent rozhodnuté. George W. Bush dal vo svojom predvojnovom prejave jasne najavo, že ak Irak neodzbrojí, tak udrie. Čo je však odzbrojenie? Podľa Busha znamená odzbrojenie odchod Saddáma a jeho rodiny z Iraku. Nejde tu o technické odzbrojenie, na ktoré sa podujal diktátor Mezopotámie pod tlakom rezolúcie BR OSN a za súhlasu medzinárodného spoločenstva. Nie, celé trápne naťahovačky okolo Iraku sú jedným neúprimným zakrývacím manévrom. Už aj liberálne médiá v Európe, ktoré určite nemôžeme podozrievať z antiamerikanizmu, celkom otvorene hovoria o motívoch tejto vojny.
    20. 3. 2003
    Generálny tajomník OSN Kofi Annan v utorok 11. marca slávnostne inauguroval prvého sudcu Medzinárodného trestného tribunálu (MTT). Na začiatku činnosti súdu pripomenul, že vojna, na ktorú by nedala súhlas Bezpečnostná rada OSN, by bola porušením Charty OSN.
    20. 3. 2003
    Vojnu proti vojne schvaľuje väčšina americkej verejnosti. Skúsenosti z vojen v Kórei a vo Vietname však ukazujú, že tento postoj nemusí byť nutne trvalý.

    V uliciach vyše dvoch tisíc miest sveta prebehli cez víkend demonštrácie proti pripravovanej intervencii v Iraku. Začiatkom marca však v samotných Spojených štátoch podporovalo inváziu 59 percent opýtaných, proti bolo 37 percent. No protivojnové manifestácie prebiehali aj v USA. Pozornosť priťahujú aj pre živú spomienku na to, akú úlohu zohrali búrlivé protesty Američanov v 60. rokoch počas vojny vo Vietname.

    20. 3. 2003
    Radovan Geist
    V utorok, skoro ráno, vystúpil George W. Bush s prejavom k svojmu národu. Tento muž však stojí na čele najväčšej vojenskej mocnosti a jeho prejav sa týkal vojny. Smeroval preto aj k celej planéte.

    Pred summitom na Azorských ostrovoch, na ktorom Bush s Blairom a Aznarom definovali budúcnosť najbližších týždňov, povedal portugalský premiér, že z jeho územia nebude vojna vyhlásená. Nebola to veľmi optimistická správa. Všeobecne sa totiž čakalo, že výsledky ostanú tajné až do utorkového Bushovho prejavu. A pri myšlienke naň strácali nádej aj nepolepšiteľní optimisti. Predchádzajúce kroky "koalície odhodlaných" a vojenské jednotky čakajúce na irackých hraniciach nútili k pocitu, že slová amerického prezidenta budú trúbením na útok. Dnes možno povedať, že to bolo trúbenie s časovačom nastaveným na 48 hodín. Ak Bagdad nesplní to, čo sa javí ako nesplniteľné, vo štvrtok už jeho hranice môžu prekročiť prví vojaci.

    20. 3. 2003

    Občanské sdružení Britské listy přesunulo 20. 3. 2003 svůj účet do Raiffeisen Banky, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Důvodem je větší finanční stabilita ústavu, operativnější a vstřícnější služby a hlavně možnost programu "Benefit" - pro neziskové organizace a občanská sdružení vede Raifeisen Banka účet včetně internetového a GSM bankovnictví zdarma, bez poplatků, které bohužel u e-banky dosahovaly každý měsíc "nekřesťanské" výšky. Prosíme přispěvatele, aby přesunuli své pravidelné platby do Raiffeisenbanky, dosavadní konto v e-bance bude existovat pouze po přechodnou dobu dvou měsíců, tj. do 21. května 2003.

    Předem děkujeme všem dosavadním pravidelným finančním přispěvatelům na provoz Britských listů za jejich podporu tohoto časopisu a na čtenáře apelujeme, aby sebemenší finanční částkou podpořili práci tohoto nezávislého listu.

    Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné od základu daně z příjmu..

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"   
    20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci   
    20. 3. 2003 Hana Marvanová nemluví pravdu Petr  Žantovský
    20. 3. 2003 Vyjádření RRTV k výsledkům arbitráže CME-ČR a k jejím ohlasům   
    20. 3. 2003 Kausa Rusnok aneb Znám pár lidí, kteří umí číst a psát... Martin  Gřeš
    20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
    20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
    19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
    19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
    19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
    20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
    20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku   
    20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!   
    20. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
    20. 3. 2003 Projev Saddáma Husseina k iráckému národu   
    20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr   
    20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci   
    20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"   
    19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
    10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
    6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
    5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
    5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
    5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
    4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
    4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
    3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
    3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
    7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
    6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
    12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
    10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
    27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
    26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
    10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
    10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
    7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
    27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová

    Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
    20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
    20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
    20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
    20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
    20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
    19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
    19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
    18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
    18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky