19. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2003

Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora

V úterním vydání Moravskoslezského deníku byl uveřejněn článek "Exprimátor přiděloval dotace, nyní je šéfem romského centra". Jeho autor Radim Kijonka se v něm poukazuje na "nekalé prektiky", kterých se měl bývalý karvinský primátor Lubomír Kuznik (ČSSD) dopustit tím, že se v době svého působení na radnici velmi přičinil o přidělení devíti milionu korun na výstavbu Romského komunitativního střediska (RKS) a v minulých dnech se stal jeho ředitelem. Podle autora článku se nejmenovaní zastupitelé opozice prý ptají jestli si svou vstřícností romskému sdružení dobré místo po odchodu z magistrátu nezajistil. Neměl jsem při čtení tohoto článku dobrý pocit protože o úsilí autorů tohoto projektu dost vím a jeho projednávání v orgánech města jsem pozorně sledoval.

Nejenom bývalý primátor Kuznik, ale zastupitelstvo města vyhovělo v listopadu 2001(!) žádosti Občanského sdružení Romů Severní Moravy o finanční příspěvek ve výši 2 miliony korun na výstavbu RKS. Podpořili tak projekt, který svým významem překračuje hranice města a regionu. RKS podle slov podnikatele Milana Ference, který na jednání zastupitelů zastupoval Občanské sdružení Romů Severní Moravy má pomoci k zlepšení soužití jednotlivých skupin obyvatelstva nejenom v samotné Karviné, ale v celé České republice. "Není rozhodně našim záměrem postavit nějakou diskotéku. Chci, aby se splnil můj dávný sen a v Karviné vyrostl romský kulturní dům, s jehož pomocí budou redukovány problémy, které vznikají při našem společném životě," uvedl ve svém tehdejším vystoupení před bývalými zastupiteli Milan Ferenc. Je přesvědčen, že vytvoření tohoto kulturního centra bude mít velký význam nejenom pro město, ale pro celý Moravskoslezský kraj.

Bývalý karvinský starosta Lubomír Kuznik poskytnutí příspěvku na tento projekt doporučil: "Jedná se o projekt, který řeší jak kulturní společenské vyžití rómské komunity, tak zlepšení soužití na území našeho města. K projektu se přikláním také proto, že nový význam bude mít lokalita bývalé panelárny, která není v této době nijak využívána."

Záměrem autorů projektu je v Karviné vybudovat Romské kulturní a osvětové centrum, které se stane základnou pro kulturní, vzdělávací a společenské aktivity neziskových organizací ve městě s perspektivou rozšíření na další regionální spolupráci. "Přívlastek "romské" v názvu pouze zdůrazňuje absenci podobného zařízení pro Romy a nikoli snahu o jejich jakoukoliv segregaci," říká Milan Ferenc, předseda Sdružení Romů Severní Moravy.

Výkonný místopředseda meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Roman Krištof považuje projekt karvinského romského komunikativního centra za zcela výjimečnou a pozitivní snahu romské podnikatelské elity o přispění k integraci romské komunity v České republice. "Vzhledem k obtížné sociální situaci romských komunit na severní Moravě plně doporučujeme zvážit možnost udělení státní účelové dotace na zmíněný projekt," míní Krištof.

Náklady na úplnou realizaci stavebního projektu činí 17 milionu korun a do chvíle, kdy byla žádost o dotaci projednávána byly proinvestovány přibližně dva miliony. Ačkoliv se mělo proinvestovat asi 5 milionu korun na zastřešení budovy v této lokalitě. Protože se do té doby nepodařilo získat potřebnou dotaci na tento projekt bylo zapotřebí zajistit alespoň objednávku na zastřešení stavby. Poslední možností a nadějí k získání státní dotace byla konzultace projektu s tehdejší premiérem Milošem Zemanem. "Předložený projekt předseda vlády hodnotil velice kladně s tím, že bude zcela jistě úspěšný. Předseda vlády přislíbil dofinancování tohoto projektu, ale s podmínkou, že se město bude na něm finančně podílet," informoval starosta zastupitele. Tehdejší zastupitel a nynější radní Jaromír Videcký (ČSSD) také ve svém vystoupení projekt uvítal: "Jsem rozhodně pro to, aby se vše podpořilo. Dá se změnit územní plán města, bude tam spousta pracovních příležitostí," míní. Jeho názor sdílí i vedení karvinského úřadu práce, které ve svém doporučujícím stanovisku uvádí, že předkládaný projekt počítá s využitím nového objektu pro zlepšení kulturního a společenského vyžití romské populace i neromského obyvatelstva a s možností realizace aktivit v rámci programů protidrogové prevence a prevence kriminality. Autoři projektu s představiteli úřadu práce projednali i možnost přizpůsobit objekt i potřebám realizace vzdělávacích a rekvalifikačních aktivit, které by mohly přispět k řešení problémů vysoké nezaměstnanosti na místním trhu práce. "Projekt samotný bude přínosem k řešení tohoto problému i předpokládaným vznikem přibližně deseti nových pracovních míst, která budou vytvořena k zajištění provozu objektu a k realizaci zamyšlených aktivit," uváděl ředitel Úřadu práce v Karviné.

Při posuzování návrhu, aby z finanční rezervy města, která je určena na financování projektů s použitím státních dotací, byly poskytnuty dva miliony korun jako záloha na objednávku k zastřešení stavby se nakonec dostaly dva schvalující návrhy. Ten, který předkládal Lubomír Kuznik, aby občanskému Sdružení Romů Severní Moravy byl poskytnut na výstavbu komunitativního centra finanční příspěvek města ve výši dvou milionu korun. Druhý návrh předložil lidovecký místostarosta Ondřej Brdíčko, který sice s dotací souhlasil, ale s podmínkou, že pokud do konce roku 2005 nebudou ze strany státu peníze poskytnuty, budou prostředky městu vráceny. Většina zastupitelů, ale slibu premiéra Miloše Zemana uvěřila, a původní Kuznikůvův návrh schválila.

Tvrzení Radima Kijonky, když se odvolává na zastupitele, kteří chtějí zůstat v anonymitě(!?), že předseda romské organizace Milan Ferenc udělal Kuznika ředitelem na oplátku a záměrně se dá jenom velice obtížně věřit. O dotacích se rozhodovalo dlouho před skončením funkčního období předcházejícího zastupitelstva, kdy bývalý primátor nemohl ani tušit, zda ho jeho stranická organizace bude či nebude znovu nominovat do vedení města. Nakonec po vnitrostranických primárkách byl zařazen na čtrnácté tzv. nevolitelné místo. Voliči si přes všechny Kuznikovy chyby všimli i dobrých výsledků, kterých radnice pod jeho vedením dosáhla a svými preferenčními hlasy protlačili na šesté místo a Kuznik sedí v novém zastupitelstvu k nelibosti některých jeho stranických kolegů, kteří takové podpory nedosáhli. A jestliže se po odchodu z magistrátu rozhodl aktivně zapojit do řešení problémů romské komunity v regionu nejedná se o nekalé praktiky, ale o postoj, který lze spíše uvítat.

                 
Obsah vydání       19. 3. 2003
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu
19. 3. 2003 Tony Blair získal Dolní sněmovnu pro válku proti Iráku
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček
18. 3. 2003 Kulturní muzeum: V mé duši věčný smutek dlí a věčné teskno... Hugo  Schreiber
19. 3. 2003 Nesoudružka poslankyně: Z třešně jablka nesklidíš, kocourku Štěpán  Kotrba
19. 3. 2003 Sci-fi: Jeden týden pokročilého uživatele operačního systému Linux   Jiří
19. 3. 2003 List z Kuby II.: do Mexika na palube "vrtuláka" Cuban Airlines Juraj  Uvíra
19. 3. 2003 Veĺká lotéria amerických korporácií Radovan  Geist
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
14. 3. 2003 Mr. Scruff: Trouser Jazz Vladimír  Potančok
18. 3. 2003 Obdivuhodná odolnost Radek  Mokrý
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos   
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu   
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook   
18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová
18. 3. 2003 Světem se šíří smrtelné onemocnění dýchacích cest   
18. 3. 2003 Mučení jako ideologie Topí  Pigula
18. 3. 2003 Má člověk šanci něco ovlivnit? Jan  Čulík
18. 3. 2003 Válka v Iráku budí rozpaky Markéta  Reedová
18. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Romech a Daliborovi z Kozojed
  
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady