31. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Columbia vteřinu po startu
1. 2. 2003

sobota, 16.30: NASA oznámila, že ztratila šestnáct minut před přistáním kontakt s raketoplánem Columbia se sedmičlennou posádkou (včetně jednoho Izraelce, plukovníka Ilana Ramona; podle týdeníku Sunday Times se Ramon před 22 lety účastnil útoku na raný jaderný reaktor Saddáma Husajna v Iráku). Raketoplán se posléze zřejmě na obloze roztříštil. Tiskové kanceláře uvádějí, že na televizních záběrech bylo vidět několik bílých stop na obloze, což by mohlo znamenat, že se raketoplán rozpadl, protože normálně je vidět pouze jedna stopa.

Podle názorů ruských odborníků na výzkum vesmíru, které citovala BBC, je nepravděpodobné, že by došlo k explozi, v tom případě by se části raketoplánu rozletěly na všechny strany. Spíše prý došlo k jeho samovolnému rozpadu, vzhledem k tomu, že všechny části letěly dál víceméně stejným směrem.

Středisko řízení provozu v Houstonu Raketoplán dokončoval šestnáctidenní let a přibližně v 9 ráno texaského času (14 hodin GMT, 15 hodin středoevropského času) se nacházel asi 60 km nad zemí - za 16 minut měl přistát v Kennedy Space Center na Floridě. Letěl rychlostí 20 000 km/h, bez motoru, využíval při návratu do atmosféry gravitace. Columbia byl nejstarší raketoplán společnosti NASA a jeho první let se uskutečnil v roce 1981. V poslední době však byl raketoplán renovován a měl např. novou pilotní kabinu. Lety raketoplánu se poslední dobou staly takovou "pravidelností", že už se jeho start a přistávání skoro nedostávaly do zpravodajství. Nynější katastrofa je připomínkou, že jde stále ještě o velmi experimentální, ne příliš bezpečnou technologii.

Četní očití svědkové konstatovali, že viděli, jak se raketoplán rozpadl. Slyšeli velkou ránu. Činitelé NASA varovali, že k Zemi mohou dopadnout trosky a lidé se k nim nemají přibližovat, vzhledem k tomu, že pohonné látky v raketoplánu jsou jedovaté.

Podle společnosti CNN už četné trosky na různých místech na zem dopadly. Na těchto stránkách CNN najdete také snímky amatérského fotografa, který zachytil, jak se na obloze Columbia roztříštila na několik trosek.

Další podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Sloupek

Ako ste na tom boli v škole s dejepisom? Považovali ste ho za stratu času alebo patril medzi vaše obĺúbené predmety? A ako ste na tom s vedomosťami nadobudnutými v školských laviciach dnes? Viete udalosti priradiť k správnemu dátumu, viete, ktorá postava hrala významnú rolu v tom-ktorom historickom medzníku? Bol vám bližší staroveký Rím alebo feudálna Európa? Pravdepodobne podobné úvahy viedli aj istú spravodajskú stanicu, aby maturantom elitného gymnázia položila niekoĺko otázok týkajúcich sa (už) historických udalostí na našej (nielen) politickej scéne pred rokom 1989.

V spomínanom roku mali maturanti štyri alebo päť rokov a udalosti minulého storočia ohraničené Nežnou revolúciou poznajú len z rozprávania rodičov a starých mám, alebo z učebníc a televízie. Poznajú ich však? Výsledky prieskumu neboli lichotivé. Slovenským gymnazistom je skutočne bližší staroveký Rím ako Slovensko spred pár desaťročí. Plietli sa im mená, roky, udalosti: VOSR zaviedla kapitalizmus, Gottwald bol prvý slovenský prezident, Dubček kĺúčovou osobnosťou roku 1989, začiatok a koniec prvej i druhej svetovej vojny v nedohĺadne. Priznám sa, spočiatku som bola výsledkom tohto malého prieskumu prekvapená aj ja. Neskôr som si však uvedomila, že pre dnešných tínedžerov ide skutočne už o historické obdobie. O obdobie, ktoré mali staršie generácie dennodenne pred očami, navyše podporované masovou propagáciou. Prečo by mali spomínaní maturanti poznať všetky "významné" skratky obdobia spred roka 1989, všetkých súdruhov mávajúcich z prvomájových tribún? Aby sa poučili? Oni? Nie skôr tí, ktorí to zažili?

Vedomosti dnešných stredoškolákov však nie sú skúpe len na udalosti tzv. československého socializmu, s rokmi okolo Nežnej revolúcie nie na tom naša omladina o nič lepšie. Dnes už takmer dospelí ĺudia sa totiž počas svojej doterajšej školskej dochádzky ešte nestretli s ucelenou učebnicou dejepisu, ktorá by v sebe adekvátne zahŕňala aj toto revolučné obdobie. Rôzne "vybrané kapitoly" namiesto učebných textov túto dieru nezaplátajú. A tak sú mladí ĺudia odkázaní len na odbornosť a invenčnosť svojich pedagógov.

V súvislosti so spomínanými prvomájovými sprievodmi musím priznať inú vec: transparentmi a nadmernými vyobrazeniami vodcov a mysliteĺov sa to tam len hemžilo. Lenina, toho spoznal každý. S bradatým Marxom a Engelsom to už bolo horšie. Trojica už totiž nebola medzi vtedajšími súčasníkmi. Vidíte, a to vtedy vedel takmer každý, čo sa skrýva napríklad pod skratkou RVHP a že v Sovietskom zväze umierali novovymenovaní staručkí generálni tajomníci komunistickej strany a zároveň predsedovia Najvyššieho Prezídia ZSSR jeden po druhom.

Columbia před posledním startem
2. 2. 2003
Před katastrofou raketoplánu varoval v Bílém domě loni v létě bývalý technik NASA, který požadoval, aby americký prezident zvláštním příkazem okamžitě zastavil veškeré další lety raketoplánů, dokud nebudou vyřešeny bezpečnostní otázky.

Don Nelson, který pracoval v NASA po dobu 36 let, do doby, kdy v roce 1999 odešel do důchodu, varoval dopisem prezidenta Bushe, že je zapotřebí zabránit "další katastrofě raketoplánu."

Během svých posledních 11 let u NASA zastával Nelson funkci technického inspektora navrhovaných letů do vesmíru. Byl členem původního konstruktérského týmu, který raketoplán zkonstruoval. Účastnil se na všech modernizacích raketoplánu až do odchodu do důchodu.

Nelson varoval, že NASA a Poradní výbor pro leteckou bezpečnost nereagovaly na rostoucí varovné signály, že se blíží nová katastrofa raketoplánu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
1. 2. 2003
Na obrázku deníku The Times stojí dva muži na okraji rybníka u dalekohledů. Jeden říká: "Vran je tu dost; jenom holuby nemohu najít." Britský kreslíř tím vyjádřil velmi brilantně zásadní téma. Tím rybníkem je totiž také rybník český. Česká republika se podpisem prezidenta Václava Havla přiřadila k válečným "vránám". Ve čtvrtečním dopise (30.1.) se pětice evropských prezidentů a tří premiérů staví na podporu amerického postoje ve válce v Iráku. Vyjmenujme dalších sedm "vran": José Maria Sunar (Španělsko), José Manuel Durao Barroso (Portugalsko), Silvio Berlusconi (Itálie), Tony Blair (Velká Británie), Péter Medgyessy (Maďarsko), Leszek Miller (Polsko) a Anders Fogh Rasmussen (Dánsko). Nakreslil dopis tlustou dělící čáru mezi "starou" a "novou" Evropou?
2. 2. 2003
Britští a američtí vojenští a výzvědní činitelé konstatovali, že válka proti Iráku začne intenzivním bombardováním paláců Saddáma Husajna, hlavních ministerstev a budov, které vlastní Saddámova rodina ve snaze dát najevo, že se válka nevede proti obyčejným Iráčanům. Mají být také zničeny formace Saddámovy Republikánské gardy, Speciální republikánské gardy a policie a tajné služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE
1. 2. 2003

Během návštěvy Tonyho Blaira u George Bushe ve Spojených státech oba státníci oznámili, že inspektoři OSN a výzvědné agentury dostanou ještě šest týdnů k tomu, aby přesvědčili skeptickou Francii a arabské země, aby podpořily vojenské akce proti Iráku.

Blair v Bílém domě zdůraznil Američanům, že evropské veřejné mínění, včetně mínění britského, nepodpoří válku bez druhé rezoluce OSN. Bush neodmítl to, že by měly Spojené státy usilovat v OSN o druhou rezoluci proti Iráku, a uvedl, že "já jsem přece šel do OSN hned na začátku".

Bush dodal, že příští týden americký ministr zahraničí Colin Powell zveřejní informace, že existuje spolupráce mezi Irákem a organizací al Qaeda. Mezinárodní výzvědní odborníci se dosud stavějí k tomuto americkému tvrzení velmi skepticky.

Podrobnosti v angličtině >

9 zemí se připojilo k USA
30. 1. 2003
Rozpory v Evropě a rozpory mezi Evropou a USA rostou. "Britský premiér Tony Blair byl jedním z osmi vedoucích představitelů evropských zemí, kteři podepsali otevřený dopis, požadující větší podporu pro tvrdý postoj Ameriky vůči Iráku. Avšak tento dopis jen zdůraznil neshody ohledně Iráku," konstatovaly hlavní večerní zprávy rozhlasu BBC ve čtvrtek v 18 hodin a pokračovaly:
31. 1. 2003
Při příležitosti odchodu Václava Havla z prezidentské funkce publikoval konzervativní britský historik a novinář Timothy Garton Ash v pátek v deníku Guardian oslavné výňatky ze svých "poznámkových bloků" ohledně svého přátelství s Václavem Havlem od druhé poloviny osmdesátých let.

"Sklenici piva zvedá z prostého dřevěného stolu pozoruhodně malá, drobná ruka. Úsměv krátce přelétne přes rty, pod mrožím knírem, a hluboký hlas zabručí nějakou suchou poznámku, než se Havel znovu napije dobrého českého piva. Tolik se změnilo za dvě desetiletí, co ho znám - jeho život, od disidenta k prezidentu (...) ale tento obraz v mé mysli zůstává, stálý, nezničitelný Václav Havel. Takto to bylo, když jsem se s ním poprvé setkal... (...)

Nyní předsedá Havel summitu NATO v Praze. Místnost, kterou dříve užíval Leonid Brežněv, dostal generální tajemník NATO George Robertson. Brežněv se musí v hrobě obracet.

Sedíme v konferenčním středisku a díváme se přes řeku na Hrad, který se rýsuje, osvětlený, impozantní a nádherný, nad nejkrásnějším městem ve střední Evropě. Ale tento večer, nad samotným Hradem je velké, rudé, neónové srdce, pomalu pulzuje. Srdce je Havlův symbol - kreslí ho v dopisech svým přátelům vedle svého podpisu - a toto je jeho gesto na rozloučenou. Někteří Češi mumlají, že je to kýč a že je to nedůstojné, zejména vzhledem k tomu, že v českých zemích je rudé neónové srdce obyčejně symbolem bordelu. Ale Havlovi je to jedno a já si myslím, že má pravdu. Na noční obloze vyhlíží to srdce kouzelně.

(...) Bez Havla by Češi nezažili onen kouzelně mírový přechod od tyranie ke svobodě. Bez Havla by byl rozpad Československa zřejmě daleko ošklivější a bolestnější. Bez Havla by nyní celá střední Evropa se zřejmě nemohla těšit bezprecedentními bezpečnostními zárukami NATO a blízkým vstupem do Evropské unie.

(...)

Po celou dobu si Havel zachoval - ne vždycky, ale pořád dost často - svůj charakteristický, zkoumavý hlas velkého politického spisovatele.

Až si to Češi uvědomí, začnou plánovat stavbu Havlovy sochy. Dobře by ho znázornilo, myslím, kdyby se tiše usmíval a ve své drobné pravé ruce měl sklenici piva.

Ash má tendenci psát sebeoslavné články ("Když jsem nedávno seděl po pravé ruce kancléře Kohla"; "Když jsme já a Václav Havel seděli spolu v pražské Laterně magice"; Ashův třídílný televizní film k desátému výročí pádu komunismu v britské televizi v roce 1999 obsahoval dlouhou pasáž, v níž uprostřed prázdného hlediště Laterny magiky Ash s Havlem a bavili se dokumentárními záběry sama sebe z roku 1989, promítanými v sále na velké plátno; lidi se mě chodili ptát: Co to proboha mělo znamenat?) a je zcela zjevné, že "sláva" Václava Havla, kterou v tomto textu opěvuje má padnout taky tak trochu na něho. Kompletní anglický text je zde.

1. 2. 2003

Tony Blair bude obhajovat ve čtvrtek 6. února v 21 hodin v britské televizi (na BBC 2) svou politiku vůči Iráku. V živém vysílání bude odpovídat na otázky publika, skládajícího se z vzorku občanů, představujících sociologicky reprezentativní vzorek obyvatelstva. Pořad bude uvádět známý britský politický moderátor Jeremy Paxman, který má vůči politikům velmi tvrdý přístup.

1. 2. 2003
tisková zpráva Greenpeace

Praha, 31. ledna 2003 -- Mezinárodní organizace Greenpeace dnes odpoledne vyjádřila svůj nesouhlas s postojem prezidenta Václava Havla a dalších sedmi evropských státníků, kteří ve středu vyzvali demokratické společenství a Radu bezpečnosti k podpoře současného pro-válečného postoje americké administrativy. Tři aktivisté Greenpeace připevnili transparent s nápisem "WAR?" (Válku?) pod neonové srdce na Pražském Hradě jako otázku určenou Václavu Havlovi, zda skutečně podporuje válku v Iráku. Dalších zhruba 15 aktivistů ze 4 zemí se shromáždilo s transparenty se slogany "NO WAR" (Žádnou válku) jako odpověď pod věží s neonovým srdcem.

30. 1. 2003
Se "snahami USA a jejich spojenců" pokračovat v boji proti terorismu útokem na Irák podle průzkumu CVVM, provedeného od 6 do 13. ledna 2003
  • "rozhodně souhlasí" 5% obyvatelstva ČR,
  • "spíše souhlasí" 19%,
  • "spíše nesouhlasí" 36 %,
  • "rozhodně nesouhlasí" 31 %,
  • "neví" 9%
  • Pokud by "spojenci" nezískali mandát Rady bezpečnosti OSN, pak

  • "rozhodně souhlasí" 3%,
  • "spíše souhlasí" 10%,
  • "spíše nesouhlasí" 35 %,
  • "rozhodně nesouhlasí" 41 %,
  • "neví" 11%
  • G. W. Bush během svého projevu
    30. 1. 2003

    Ve čtvrtek večer konstatoval prezident Bush, že by byl rád, kdyby Saddám Husajn odešel do exilu, "i ještě v této chvíli," uvedl, "je možno tuto krizi vyřešit mírovým způsobem". Anglosaské sdělovací prostředky neudělaly Bushovi zrovna dobrou reklamu, když široce vysílaly - bez komentáře - tento čtvrteční Bushův výrok, který zněl doslova:

    "Hopefully eh - eh - the pressure of the free world will convince Mr. Saddam Husain to relinquish power. And - eh - should he choose to leave the country, along with the - all the other henchmen that have tortured the - eh - Irania - Iraqi people - we would welcome that, of course."

    "Doufejme -éé -- éé -- že tlak svobodného světa přesvědčí pana Saddáma Husajna, aby se vzdal moci. A - éé - pokud by se rozhodl zemi opustit, spolu se - všemi ostatními členy zločineckého gangu, kteří mučí íránsk - irácký lid, - samozřejmě, že bychom to přivítali."

    31. 1. 2003
    "Pane Čulíku, toto je článek ze čtvrtečního New York Times. Napřed jsem se tomu musel smát, pak jsem si ale uvědomil, že to naprosto připomíná články z Rudého práva. Ty by se rýsovaly na tehdejších stránkách jako: "Antisocialistické elementy a takzvaní umělci, jako jistý Jirous, se snaží podkopávat naši snahu o vybojování světového míru," napsal z Bostonu Milan Kohout. Zde je úvod z toho článku:

    Bílý dům oznámil ve středu, že odložil symposium o poezii kvůli obavám, že by akce mohla být zpolitizována. Někteří básníci totiž oznámili, že chtějí protestovat proti vojenským akcím proti Iráku. Sympozium o poezii Emily Dickinsonové, Langstona Hughese a Walta Whitmana se mělo konat 12. února. Žádné další datum nebylo oznámeno.

    "Paní Bushová sice respektuje právo všech Američanů vyjadřovat své názory, avšak i ona má názory a je přesvědčena, že by bylo nevhodné proměnit literární akci v politické fórum," konstatovala Noelia Rodriguez, mluvčí Laury Bushové, manželky prezidenta Bushe.

    Ve čtvrtek odpoledne k tomu dodaly internetové stránky deníku Guardian:

    31. 1. 2003

    Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela, jemuž je nyní čtyřiaosmdesát let, ve čtvrtek řekl, že je prezident Bush arogantní a krátkozraký - a naznačil, že se chová jako rasista, protože ignoruje OSN.

    Mandela zároveň kritizoval Irák, že plně nespolupracuje se zbrojními inspektory OSN, avšak naléhal na občany USA, aby protestovali proti Bushovi a vyzval světové vedoucí představitele, zejména ty, kteří mají v Radě bezpečnosti OSN právo veta, aby se sjednotili a proti Bushovi se postavili.

    "Jedna mocnost s prezidentem, který nemá předvídavost a nedokáže řádně myslet, chce nyní svět uvrhnout do holocaustu," řekl Mandela v projevu na Mezinárodním fóru žen.

    "Proč se chovají Spojené státy tak arogantně?" zeptal se. "Jediné, co [Bush] chce, je ropa," konstatoval.

    Mandela obvinil Bushe a Blaira, že ochromují OSN a jeho generálního tajemníka Kofi Annana, který je z Ghany.

    "Je to proto, že je nyní generální tajemník OSN černoch? Nikdy to nedělali, když byli generální tajemníci OSN běloši," řekl Mandela.

    Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer reagoval na Mandelovu kritiku tím, že poukázal na dopis osmi (po slovenském předklonu Mikuláše Dzurindy už devíti) evropských vedoucích představitelů.

    Podrobnosti v angličtině >

    31. 1. 2003

    Kanada, spojenec USA, ve čtvrtek vyjádřila kritku vůči každé případné jednostranné akci USA proti Iráku.

    "Jestliže jeden stát jedná sám, riskuje důsledky takového činu," konstatoval Bill Graham, kanadský ministr zahraničních věcí. Graham řekl americkému ministru zahraničních věcí Colinu Powellovi, že donutit Irák k ozbrojení musejí Spojené národy.

    Podrobnosti v angličtině >
    30. 1. 2003
    • Devět zemí přislíbilo vyslat vojska na pomoc Spojeným státům, pokud dojde k válce proti Iráku, konstatoval náměstek amerického ministra obrany Richard Armitage. Spojené státy budou mít přístup na území 21 zemí a 19 zemí dovolí přelety přes jejich území.
    • Francie potvrdila, že se staví proti útoku na Irák bez nové rezoluce OSN.
    • Německo odmítlo tvrzení, že je mezinárodně izolováno.
    • G. W. Bush se ve čtvrtek sešel s ministrem zahraničí Saúdské Arábie.
    • Evropský parlament schválil rezoluci, apelující na Spojené státy, aby nepodnikaly proti Iráku vojenské akce a aby OSN nalezlo mírové řešení krize.
    • Rusko požaduje, aby mezinárodní společenství vyvinulo větší diplomatické úsilí k řešení krize a chce, aby Washington poskytl "nezvratitelné důkazy", že má Irák zbraně hromadného ničení.
    • Irácká opozice uvádí, že jsou americká vojska už v Kurdy kontrolovaném severním Iráku, avšak Pentagon konstatuje, že v oblasti zatím "nejsou významnější počty vojsk".
    • Spojené státy si stěžují, že irácká tajná služba systematicky monitorovala zbrojní inspektory OSN prostřednictvím odposlouchávání a agentů; přesně věděla, kam zbrojní inspektoři mají namířeno a vždy předtím z daného místa odstranila zbraně hromadného ničení.
    • Zpráva UNMOVIC , kterou předkládal Hans Blix Radě bezpečnosti je ZDE
    • Zpráva IAEA pro Radu bezpečnosti je ZDE
    30. 1. 2003

    Pravidelný týdeník televize BBC Scotland s evropskou tematikou Eorpa (vysílá se ve skotské galštině, viz zde, s anglickými podtitulky) se ve čtvrtek večer zabýval případem kontroverzní americké letecké základny v maďarské vesnici Taszáru. Aniž by kohokoli o tom konzultovala, maďarská vláda totiž dovolila Američanům, aby na základně prováděli výcvik 5000 Iráčanů pro plánovaný útok proti Iráku. Místní obyvatelé včetně starosty jsou značně nervózní a právem se obávají teroristického útoku. V místě platí zostřená bezpečnostní opatření a maďarská policie a armáda zřejmě nevědí, co mají dělat, televizní tým BBC byl v Taszáru podle jeho informací dvakrát zatčen, ačkoliv nijak neporušil žádné zákony.

    Podrobnosti v angličtině >

    V druhé části pořadu se pak vysílala slušná, patnáctiminutová reportáž o situaci v České republice a na Slovensku deset let po rozčlenění Československa - podle skotských tvůrců je prý paradoxem, že v době, kdy je na pořadu dne evropská integrace, se Češi a Slováci zabývají (nebo alespoň začátkem ledna 2003 zabývali) tím, zda se Československo mělo rozčleňovat a zda se mělo konat o tom referendum.

    31. 1. 2003

    Aktivisté proti AIDS chválí koncem tohoto týdne prezidenta George Bushe za to, že přislíbil, že Spojené státy ztrojnásobí během nadcházejících pěti let svou pomoc v boji proti AIDS pro nejchudší africké země na 15 miliard dolarů. Neočekávané rozhodnutí americké vlády oznámil Bush v úterním projevu o stavu unie. Příjemně překvapilo aktivisty v boji proti AIDS, kteří americkou vládu dlouho kritizovali, že nepřispívá proti epidemii AIDS dostatečně velkými finančními prostředky. Americké rozhodnutí vyvolalo požadavky, aby ostatní země, zejména Británie, přislíbily pro boj proti AIDS také velké finanční prostředky.

    Bílý dům, který byl dosud neochoten financovat léčbu 42 milionů lidí, kteří po celém světě trpí AIDS, konstatoval, že část těchto finačních prostředků je určena na koupi léků proti AIDS a na zabránění tomu, aby matky nakazily nemocí AIDS své děti.

    31. 1. 2003
    Ottawské noviny "The Ottawa Citizen" se zabývaly touto otázkou. Shodou okolností byl redakční článek umístěn pod kresbou malého iráckého chlapce na nemocniční posteli s diagnózou leukémie, který psal dopis prezidentu Bushovi:

    "Vážený pane prezidente,

    Oceňuji Vaši snahu osvobodit mě a ostatní Iráčany od Saddáma, chci Vás ale požádat, abyste si tentokrát střely s ochuzeným uranem ponechal doma".

    Redakční článek se ale nezabýval mukami malého chlapce, nýbrž otázkou, která prý mučí politiky na nejvyšší úrovni, podobně jako obyčejné lidi kolem kuchyňského stolu. Máme hýčkat autokratické státy, jestliže nám poskytují pomoc při stíhání teroristů?

    31. 1. 2003
    Ze zpravodajství NZZ.ch (sda/ap), Washington - Rada bezpečnosti je pro nutnost další práce inspektorů. Členové Rady bezpečnosti jsou ve své většině pro prodloužení inspekcí v Iráku. Pouze Španělsko a Bulharsko podporují USA a Velkou Británii, které nechtějí "poskytnout Sadámovi více času". K tomuto tvrdému postoji se přidalo osm státních a vládních šéfů z Evropy.
    1. 2. 2003
    tisková zpráva UOK

    Učitelský odborový klub uspořádal 1. února schůzku nespokojených pedagogů, na kterou se sjeli zástupci škol ze všech koutů republiky. Přítomní členové základních organizací UOK, ČMOS PŠ a další odborově neorganizovaní učitelé se shodli na tom, že je třeba razantně vystoupit, a dohodli se na následujících požadavcích.

    31. 1. 2003
    Na Slovensku sa v stredu ráno začali písať doslova nové dejiny : Prvý plne úspešný, a pre vládu veľmi nebezpečný štrajk, od doby založenia štátu. Železničiari prerušili prácu len na 6 hodín, dnes v noci tak už chcú urobiť bez časového obmedzenia. Ich sociálno - pracovné požiadavky sú sčasti diskutabilné, no minimálne rovnako bije do očí arogantnosť a bohorovnosť Dzurindovej vlády. Ktorá pritom podstupuje riziko, že muži v modrom posmelia do akcie aj ostatných odborárov.
    31. 1. 2003
    "Špinavá bomba" je radiologická zbraň, ale na rozdíl od jaderné bomby není jejím účelem ničit, ale radioaktivitou zamořit určitou oblast. Špinavá bomba využívá normálních výbušnin k rozprášení radioaktivních částic nad územím, čímž rozšíří radiaci v krajině. Radiace může trvat léta - a nebo i tisíce let, pokud není aktivně odstraněna.

    Špinavou bombu lze vyrobit relativně lehce, a proto se považuje za mocnou teroristickou zbraň. Pravidelný vědecký pořad televize BBC "Horizon" ve čtvrtek večer publikoval výsledky svého nezávislého šetření, z něhož vyplývá, že riziko použití takové bomby nemusí být velké. Vlády však musejí zajistit, aby se jaderný materiál nedostal do rukou teroristů či zločinců. V současnosti je jaderný materiál lehce přístupný - například v podobě paliva ze starých reaktorů v zemích bývalého Sovětského svazu.

    Poznámka ŠOK >

    Podrobnosti v angličtině >

    Demonstrace Pravé alternativy proti Rádiu Svobodná Evropa
    31. 1. 2003
    Problém neonacizmu je natoĺko vážny, že sa mu treba venovať dostatočne už počas samotnej výchovy. Najmä obdobie dospievania je nebezpečné, pretože vtedy mladého človeka ovplyvňujú kamaráti a niektoré vzory pre neho nie sú správne. Hnutie skinheads osloví chlapcov, ktorí si neuvedomujú podstatu myšlienok hlásajúcich nerešpektovanie základných ĺudských práv. Skutočnosť, že mladí ĺudia začnú veriť, že len biela rasa má svoje práva, vychádza z troch faktorov - tzv. faktoru úspechu, neistoty a absencie zaradenia sa.
    31. 1. 2003
    Sto dní novej slovenskej vlády je dobrý dôvod na ohliadnutie sa za tým, čo v jednotlivých oblastiach sľubovala a čo naozaj dosiahla. Významné reformné kroky ohlasovala najmä v oblasti zdravotníctva, pretože prevláda názor, že systém pracuje neefektívne, panuje v ňom korupcia, prezamestnanosť, lobizmus, a biele plášte zabúdajú na pacienta a na Hippokratovu prísahu.

    Rezort zdravotníctva sa už dvanásť rokov usiluje robiť reformy. Pritom sa uskutočnili viaceré chybné kroky: zbytočne sa rozbil fungujúci systém zdravotných stredísk, polikliník, okresných a krajských ústavov národného zdravia, bez prípravy sa uskutočnila privatizácia obvodných lekárov, zodpovední dovolili, aby sa rezort čoraz väčšmi zadlžoval, zaviedlo sa nerovné postavenie štátnych a neštátnych zdravotníckych zariadení, narušila sa jednota zdravotníckej obce, a bol umožnený odchod kvalifikovaného personálu do zahraničia, vznikla nerovnováha v dostupnosti a kvalite zdravotnej starostlivosti v jednotlivých regiónoch.

    31. 1. 2003

    Nové dane zaťažia predovšetkým chudobných

    Zníženie daní z príjmu a zvýšenie všetkých ostatných. Aj takto sa dá charakterizovať daňová reforma, ktorej koncept predstavil minulý týždeň Ivan Mikloš. Okolnosti, za akých reformu pripravuje, dokazujú, že ide iba o presadenie ideologického cieľa: bohatí majú byť bohatší a chudobní chudobnejší.

    Minister financií si daňové zmeny predstavuje takto: z toho, čo zarobíte, zaplatíte menšiu daň, takže vám na výplatnej páske zostane viac ako doteraz. Vyššie však budú spotrebné dane a daň z pridanej hodnoty (DPH), takže v obchode s potravinami, v stánku s novinami a tabakom, alebo za bývanie zaplatíte viac ako doteraz. Výsledkom bude to, že vám nezostane v peňaženkách viac. Naopak: dnešné skúsenosti dokazujú, že každá "úprava" nepriamych daní spôsobuje ešte väčšie zdražovanie.

    REPORTÁŽE, ANALÝZY, FOTOGALERIE vedlejších účinků bombardování srbských měst
    31. 1. 2003

    Připomínka jiné války

    Schylovalo se k válce. Stejně jako teď. Sociální demokraté měli těsně před sjezdem. Stejně jako teď. Miloše Zemana (tehdy ještě premiéra) nenáviděla ta "pravá" část sociální demokracie - stejně jako teď. A ostatní byli rozpačití, neboť aniž se kdo ptal jejích obyvatel, Českou republiku přijali do NATO. A vláda, sociálně demokratická vláda mlčela. Stejně jako teď. Mlčela ve jménu jakési ideje, kterou ovšem se svými voliči ani členy své strany nekonzultovala. protože znala výsledek předem. Více než polovina občanů a většina voličů ČSSD byla proti členství České republiky v NATO. Diktát ruský byl příliš živý v paměti lidí, než aby si nechali diktovat svou politiku z té "druhé" strany znovu. Naposledy se - na ceremoniálu při přijetí - zeptal ministr zahraničí Kavan, jestli se z NATO dá i vystoupit - a i on se zeptal pouze potichu, jakoby žertem. Pak už se nezeptal nikdo, i když jsem věděl o několika ministrech, kteří hrozili demisí... a nepodali ji. Ale pro mnoho levicově smýšlejících občanů to byla otázka kruciální.

    Vydával jsem měsíčník pro politiku Pražský demokrat a tak jsem napsal článek. Ten článek se omlouval stejně smýšlejícím Srbům za utrpení které jim přineseme, aniž jsme o tom mohli rozhodnout. Byl to dopis. Psal jsem ho za sebe a za ty členy redakce, kteří sdíleli nechuť válčit za Německo, Spojené státy a albánskou mafii ve špinavé válce proti srbskému národu.

    Vnímal jsem tehdy "pozice" českého ministerstva zahraničí a české vlády jako zradu. Zradu protiválečných idejí, o jejichž realizaci kdysi v mládí usilovali mnozí - i ministr zahraničí - tehdy jako levicový český disident a mírový aktivista v Británii. Teď bude Jan Kavan znovu spolurozhodovat o válce a míru, ze své funkce ve Valném shromáždění OSN. Bylo by dobře, aby si znovu přečetl dopis, který tehdy podepsali jeho nejbližší spolupracovníci - i za něj. Protože on byl tehdy "vázán" usnesením vlády...

    Pražský demokrat vyšel tehdy ve stejný den, kdy začínal sjezd ČSSD a přes celou titulní stranu byl nápis (původně citát ze Švejka), určený delegátům sjezdu: NESTŘÍLEJTE VOLOVÉ, JSOU TADY LIDI...

    30. 1. 2003
    Tato rýsující se válka je válka, kterou oni chtějí. Už probíhá v hlavách plánovačů, na světových burzách a v připravovaných televizních pořadech. Nepřítel už byl jmenován - stejně jako další nepřátelé, kteří budou jmenováni později. Víme, jak lidé vytvářejí nepřátele, kde žádní neexistují. Víme, a máme na ilustraci toho hodně obrazových záznamů, co se děje ve válce, když zbraně úplně přesně nezasáhnou cíl. Známe slova jako "vedlejší škody" a doporučuje se nám, abychom je přijali jako nevyhnutelné. Jsme zvyklí na relativně malý počet mrtvých, který bude muset spočítat a oplakávat supervelmoc, zatímco masa nepřátelských mrtvých, včetně žen a dětí, ta zůstane nespočítána a oplakávat je přece nemá cenu.

    Günter Grass, nositel Nobelovy ceny za literaturu z r. 1999, se vyjádřil k blížící se válce proti Iráku.

    Celý text v angličtině >
    29. 1. 2003

    K útoku proti Iráku budou použity vlny bombardérů B52. Ve Vietnamu, kde při americké invazi v šedesátých letech zahynulo víc než milion lidí, jsem jednou pozoroval, jak oblohou padaly tři žebříky bomb. Padaly z bombardérů B 52, letících ve formaci, neviděny, nad mraky. Shodily toho dne asi 70 tun bomb do oblasti určené pro kobercové bombardování. Předpokládalo se, že všechno uvnitř tohoto čtverce zahynulo.

    Když jsem dorazil do jedné vesnice uprostřed tohoto čtverce, namísto ulice tam byl kráter. Uklouzl jsem po utrženém lýtku buvola a spadl jsem tvrdě do příkopu, naplněného kusy končetin a celými těly dětí, hozených výbuchem do vzduchu. Kůže těch dětí se odchlipovala pod ní byly vidět žíly a spálené maso, z něhož prosakovala krev. Jedna malá noha byla tak zkroucená, že se zdálo, že roste z ramene dítěte. Začal jsem zvracet.

    Hovořím o tom záměrně. A takové scény jsem viděl v dalších a dalších válkách. Nikdy jsem však takovéto záběry neviděl v "mediálních válkách" v televizi ani na fotografiích v tisku.

    Toto napsal ve středu v deníku Daily Mirror veterán mezinárodní válečný reportér John Pilger a pokračoval:

    William Russell, velký korespondent, který psal reportáže o masakrech imperiálních válek, zřejmě jako první použil výrazu "mají zkrvavené ruce", když popisoval neposkvrněné politiky, kteří z bezpečné vzdálenosti nařizují masové vraždění obyčejných lidí.

    Podle mé zkušenosti platí tento výraz zejména pro ty moderní politiky, kteří nemají žádnou osobní zkušenost z toho, co je to válka, lidé jako George Bush, jemuž se podařilo nesloužit ve Vietnamu, a zdegenerovaný Tony Blair.

    Tito lidé vyzařují základní zbabělství osob, kteří způsobují smrt a utrpení nikoliv vlastní rukou, ale prostřednictvím řetězce velení, který potvrzuje jejich "autoritu".

    Britský polobulvární deník Daily Mirror opustil už před celou řadou měsíců témata, jako je nahlížení do ložnic celebrit, a věnuje se seriózní politice (komentátoři tehdy dosti cynicky pochybovali, jak dlouho to Mirroru vydrží, ale zatím mu to vydrželo). Už celou řadu týdnů se Daily Mirror ostře staví proti válce proti Iráku a podpoře britské vlády prezidentu Bushovi. Když jsem byl před týdnem v Londýně, povšiml jsem si, na stáncích vydání listu Daily Mirror, který otiskl na titulní straně velký formulář protestního dopisu, který podle jeho doporučení mají britští občané posílat Tonymu Blairovi. Mirror využívá argumentace známého a proslaveného televizního reportéra a novináře, zabývajícího se závažnými mezinárodními investigativními tématy, Johna Pilgera. I ve středečním vydání tiskne útočný Pilgerův článek proti Blairovi. Pilgerovy argumenty jsou možná drsné, ale dost obtížně vyvratitelné. Je samozřejmě pravda, že Iráčané nevýslovně trpí pod Saddámovou krutovládou, kterou pomohli vybudovat Spojené státy a jejich západní spojenci. Zlikvidovat ji asi měli jistě už dávno, proč k tomu přistupují právě teď? Z humanitárních důvodů ani v zájmu obyčejných Iráčanů to asi nebude...

    Kompletní článek anglicky >

    John Pilger v současnosti pracuje jako dokumentarista pro britskou komerční televizi ITV (obdobu české TV Nova :) )

    Životopis Johna Pilgera >

    29. 1. 2003
    Nanotechnologie, svět vzdáleností, měřených na miliardtinu metru, svět atomů a molekul slibuje přinést lidem v budoucnosti velký prospěch - pro průmysl, pro lékařství i pro rozvoj počítačů. Ekologové však začínají varovat i před jejím netušeným nebezpečím. Zahrávat si s základní strukturou molekul světa kolem nás totiž vyvolává stejně závažné otázky jako genetické inženýrství.
    29. 1. 2003
    Jedna britská sázkařská kancelář nabízí pravděpodobnost 5000 : 1, že nějaký asteroid zasáhne Zemi. 20. - 23. ledna 2003 se konala konference v italském městě Frascati o nebezpečí zásahu Země předměty v její blízkosti. Delegáti se shodli, že pravděpodobnost katastrofické srážky s asteroidem je stoprocentní. Jen se neví, kdy ke srážce dojde.
    29. 1. 2003
    "Čím více se vesmír zdá být srozumitelný, tím víc připadá beze smyslu," napsal fyzik Steven Weinberg. Podobný názor zastávají mnozí vědci. Paul Davies z australského Střediska pro astrobiologii na Macquarie University, který 27. ledna přednášel v Londýně o původu života, s tímto názorem nesouhlasí. (Plná verze jeho argumentace v angličtině je zde).
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 1. 2003
    Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2003 Šéfové NASA "opakovaně ignorovali" bezpečnostní varování   
    1. 2. 2003 V Texasu havaroval americký raketoplán   
    1. 2. 2003 Česká vrána války, která chce být jestřábem Josef  Brož
    31. 1. 2003 Co by způsobila "špinavá bomba"   
    31. 1. 2003 Neonacisti potrebujú niekam patriť   
    31. 1. 2003 Dopis jugoslávskému velvyslanci:
    omluva českých sociálních demokratů za bombardování Srbska
    Štěpán  Kotrba
    30. 1. 2003 Bush by stále dal přednost tomu, aby Saddám odstoupil, ale není si jist, v které vládne zemi   
    30. 1. 2003 Aznarův dopis Bushovi "odhalil neshody v Evropě"   
    30. 1. 2003 ČR opět používá zákon, který je totalitním přežitkem Jan  Čulík
    30. 1. 2003 Geopolitické paradoxy Jan  Čulík

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2003 Američané začnou bombardovat Saddámovy paláce   
    1. 2. 2003 Greenpeace nesouhlasí s postojem Václava Havla   
    1. 2. 2003 Útok proti Iráku odložen o šest týdnů   
    1. 2. 2003 Blair v "Kotli"   
    31. 1. 2003 Bílý dům zrušil sympozium o poezii   
    31. 1. 2003 Kanada odmítá "jednostranné vojenské akce USA proti Iráku"   
    31. 1. 2003 Nelson Mandela: "Bush je arogantní a krátkozraký"   
    31. 1. 2003 Evropští poslanci vyzývají Irák k odzbrojení Vladimír  Rott
    31. 1. 2003 Je dnes možné obhajovat mučení? Miloš  Kaláb
    30. 1. 2003 Günter Grass: Oni tuto válku chtějí   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
    20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
    aneb Jak s tím můžete žít?
    Martin  Štoll
    13. 1. 2003 Česká literatura v postkomunismu Petr  Bílek

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
    21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
    2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
    29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
    23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

    Školství RSS 2.0      Historie >
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
    26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
    13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
    12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
    7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
    5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2003 Neznámé fotky z Metra   
    21. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Spolek Karlín: Chceme mluvit do koncepce popovodňové obnovy Jan  Paul
    2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
    21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
    19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
    16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
    12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
    11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
    11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman