24. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2002

"Německo a Spojené státy jsou spojenci. Dalo by se tedy čekat, že americký prezident Bush zatelefonuje německému kancléři Gerhardu Schröderovi a poblahopřeje mu k jeho těsnému volebnímu vítězství," konstatoval v ponděli v 17. 30 v publicistickém pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four její moderátor a pokračoval: "Avšak v americkém vládním letadle AirForce One mluvčí Bílého domu se záměrně odmítl vyjádřit, zda se takový telefonní rozhovor uskutečnil. V Polsku se projevil Donald Rumsfeld, americký ministr obrany, ještě otevřeněji. Konstatoval, že vztahy mezi Německem a Spojenými státy byly 'otráveny'. A to všechno proto, že se Schröder během volební kampaně postavil do opozice vůči válce proti Iráku a kvůli údajnému a popřenému výroku Schröderovy ministryně spravedlnosti, která srovnala Bushe s Adolfem Hitlerem, že se prý i Bush jako Hitler soustřeďuje na zahraniční problémy. Tato ministryně nebude v novém Schröderově kabinetu." Ale dá se škoda napravit? Charles Krauthammer je význačným politickým komentátorem americké pravice. Britský rozhlas se ho v pondělí zeptal, jak důležité jsou pro Spojené státy vztahy s Německem. Krauthammer odpověděl:

"Bez ohledu na to, jak důležitý je vztah s Německem, Německo si tímto skutečně vážně uškodilo. Myslím, že Německo nyní zjistí, že je izolováno nejen od této americké vlády a od Američanů obecně, ale pravděpodobně i od mnoha center v Evropě. Slyšíme, že německý kancléř hovoří o 'německé cestě' - to je jazyk, který jsme už neslyšeli z Německa šedesát let. Předpokládali jsme evropskou cestu, a namísto toho se nám dostává této vlny německého nacionalismu, tohoto levného antiamerikanismu, který Němce jenom dostane do izolace. Naše zahraniční politika se bez Německa obejde, jestlipak se ale Německo obejde bez Spojených států a možná i bez některých svých blízkých spojenců v Evropě?"

Sloupek

Jak napsal časopis Most pro lidská práva, v druhém čtvrtletí letošního roku stoupl oproti předchozímu čtvrtletí sedminásobně počet Romů z České republiky, žádajících v Británii o azyl.

Tlumočím v těchto dnech v Británii pro české Romy, žádající v této zemi o azyl. Nemohu se samozřejmě vyjadřovat k individuálním případům. Celkový dojem je však tento: Tito lidé se zjevně obávají života v České republice. Často mají (např. lékařskými zprávami) dobře zdokumentovány připady dosti brutálního násilí, jehož se stali v České republice obětí. Není divu, že zkušenost zkopání skupinou mladíků, či vyražení dveří do bytu a zmlácení přítomných, je docela traumatická. Není divu, že se k ní postižený stále vrací a snaží se jí - nějak - psychologicky zpracovat.

Kdyby se totéž dělo mně či vám, taky byste vzali rodinu a snažili byste se z ČR odejít co nejrychleji.

Příchod do Británie přivítali tito lidé s ulehčením, i když jsou na zdejší situaci zcela nepřipraveni, zemi neznají, ani její jazyk a jsou novým prostředím naprosto dezorientováni. Je až dojemné, jak silně jsou tito lidé produktem českého prostředí, že se nedokáží vcítit do prostředí jiného, nemají o něm ani základní informace, ani o kontextu své situace v něm, a teprve opatrně začínají ohmatávat situaci, v níž se octli.

A země, do které přišli, se s nimi zrovna nemazlí. Velmi slušně a decentně jim poskytuje základní potřeby k životu (komunální úřad jim z vládních prostředků platí pobyt v penzionu), avšak vstupují do byrokratického kolotoče, který - navzdory vnějškové zdvořilosti - je vůči nim v podstatě nepřátelský, nebo alespoň bez zájmu o jejich lidský osud.

Britské úřady usuzují, že si Česká republika do jejich země exportuje svůj vlastní vnitřní problém, a nevidí důvodu, proč by ho měly financovat a řešit, zejména v situaci, kdy o azyl v Británii žádá množství lidí ze skutečně hrůzných režimů světa. (I ti dostávají v Británii azyl velmi obtížně.) V tomto kontextu samozřejmě připadá zlomená ruka, vyražené zuby či kopáním zlomený nos nebo prst jako malichernost, vyskytují-li se ve kontextu obětí, které byly ve vězení dlouhodobě mučeny anebo odsouzeny k smrti. Zbití na ulici, to pro britské úřady nic není. "Hned poznáte, kdo je skutečný žadatel o azyl." A že mají Romové násilí proti sobě dobře zdokumentované v lékařských zprávách? Britské úřady ty dokumenty neberou vážně: zdá se, že usuzují (možná neférově), že v České republice napíše kdokoliv komukoliv za úplatu jakoukoliv lékařskou zprávu.

To, že se Británie musí starat o drastičtější případy žadatelů o azyl, však nijak neumenšuje úzkost romských příchozích, kteří vítají s úlevou, že na ně nikdo na ulici nepokřikuje kvůli barvě kůže anebo nad nimi nedělá posměšné či nepřátelské grimasy - jsou v Británii anonymní.

Britové se dovedou postarat, že romským žadatelům o azyl nebudou chybět žádné základní potřeby, (ve zdravotních střediscích existují zvláštní zdravotní sestry, vyčleněné jen pro to, aby se zabývaly případy žadatelů o azyl), Romové během řady měsíců hladce projdou byrokratickými procedurami a pak - ať už byli či nebyli terčem násilí v České republice - budou drtivou většinou vypovězeni zpět do svého prostředí, mezi své skinheady. Británie tento problém za Českou republiku řešit nebude.

Mimochodem, fascinovalo mě, že všichni pracovníci sociálních, právních a jiných služeb hovoří o romských žadatelích o azyl jako o Češích. ("Máme tady dnes ty Čechy...")

23. 9. 2002
"Jsem snad sám, kdo mám pocit stále sílícího znepokojení nad tímto pojmem, jemuž říkají 'změna režimu" [v Iráku]? Myslím si, že ne. Kdo rozhoduje, že je taková 'změna režimu' legitimní? A na jakém základě v mezinárodním právu? A s jakým konečným cílem na mysli? Zatím jsem neslyšel uspokojivou odpověď na tyto otázky.

Jde v tomto případě o více než jen stopu imperialismu."

Začátek podzimu je ve Velké Británii dobou výročních konferencí (sjezdů) hlavních britských politických stran. V pondělí začal v jihoanglickém letovisku Brighton výroční sjezd britských liberálních demokratů, třetí největší britské politické strany. Její šéf Charles Kennedy ve svém projevu v sále, kde bylo ticho, že by bylo slyšet upadnout špendlík, vyjádřil velké pochybnosti ohledně amerických plánů na invazi do Iráku.

Před invazí do Iráku varovala tento týden také britská anglikánská církev, jejíž nejvyšší představitel konstatoval, že taková válka je nemorální, pokud nebyly vyčerpány všechny prostředky na udržení míru.

Premiér Tony Blair sdělil v pondělí večer svému kabinetu, že politika "zadržování" Saddáma Husajna selhala, že irácký diktátor dále vyvíjí zbraně hromadného ničení a musí být "zastaven". Padesátistránkový dokument, obsahující důkazy v této věci, má být zveřejněn v úterý ráno v 8 hodin a má odstartovat parlamentní debatu k tomuto tématu.Blair zdůraznil, že je správné dále jednat o problému Iráku prostřednictvím OSN.

Charles Kennedy mj. ve svém projevu na konferenci uvedl:

23. 9. 2002
Provádějí-li normálně psychologové testy, kdy mají z videozáznamů zkoumané osoby zjišťovat podle výrazu obličeje, zda dotyčný mluví pravdu nebo lže, většina lidí je velmi neúspěšná. Jejich úspěch je jen asi padesátiprocentní, což je prostě jen náhoda. Avšak mizivé procento lidí dokáže instinktivně podle výrazu obličeje přesně určit, co má dotyčný za lubem. To, jak napsal časopis New Yorker, fascinovalo sanfranciského psychologa Paula Ekmana, který se v šedesátých letech věnoval studiu geografie lidské tváře a jejích výrazových schopností.
23. 9. 2002
"Minulý týden vzniklo pozoruhodné nebezpečí svobodě projevu v britských médiích. Vzniklo to tak, že hlavní okruh terestrické celostátní komerční televize ITV odvysílal můj dokumentární film, Palestine is Still the Issue (Palestina je pořád hlavní problém.) Tento film sděloval základní fakt, která je běžně odsunován stranou, nebo dokonce potlačován - že na palestinském obyvatelstvu byla spáchána historická nespravedlnost a dokud neskončí ilegální a brutální izraelská okupace, nebude mír pro nikoho, včetně Izraelců.

Většina filmu se skládá z příběhů očitých svědků, Palestinců i Izraelců. Na filmu je neobvyklé to, že odhaluje do nejmenších podrobností každodenní ponižování a kulturní zostuzování Palestinců, včetně sekvence, kde izraelští vojáci rozmazali výkaly v místnosti plné obrázků, které namalovaly děti. Film byl uměřený, úzkostlivě se přidržoval faktů a byl férový: nejdelší interview bylo s mluvčím izraelské vlády. Každé slovo a každý obrázek zkoumali právníci co do přesnosti a také proto, aby zajistili, že film vyhovuje ustanovením britského Zákona o vysílání, vyžadující férové zacházení."

Proizraelská lobby zastrašuje novináře tak, aby zpravodajství vždy vyznělo ve prospěch Izraele, argumentuje britský novinář a televizní dokumentarista John Pilger.

FOTOREPORTÁŽ z demonstrace
23. 9. 2002
"V ulicích budeme - ale na zveličování významu tří listopadových dnů se nebudeme podílet - nebudou to dny, které otřesou světem.

Jistě, budou padat zásadní rozhodnutí a koncentrace moci bude v Kongresovém paláci neobvyklá. Jenže víme, že moc kapitálu nespočívá ve třech výjimečných dnech, ale ve všech běžných, všedních okamžicích, kdy nás kapitál vykořisťuje a utlačuje. Právě tehdy je nutné proti jeho diktatuře bojovat."

To řekli na závěr projevu na sobotním ANTI-NATO mítinku v Praze mluvčí spolupořadatelů, Organizace revolučních anarchistů ORA-S, kteří vydávají na internetu e-zin ALARM.

Mítinku, který začal v sobotu odpoledne na Těšnově a pokračoval pochodem po dálnici do Holešovic, se účastnilo několik set příznivců urbánního sociálního undergroundu. Sešli se zde příznivci klasických anarchistů z ČSAF, radikálové z FSA či radikální antifašisté z ANTI-FA, jejichž činnost je zaměřena skoro výlučně na monitoring a násilné akce proti neonacistům. Na akcích tohoto typu zajišťují jejich členové pořadatelskou službu, neboť jejich výcvik v sebeobraně je někdy profesionální. Akce se zůčastnily i skupinky apolitických či "rudých" skinheads, retro-hippies, radikální feministky z feministické skupiny 8. března, příznivci městské cyklistiky české odbočky CarBusters, někteří levicově orientovaní ekologové, protestující proti nadužívání individuální dopravy ve velkoměstech, pacifisté, ekologická občanská sdružení, sdružení za práva zvířat, libertinští komunisté, trockisté a další alternativní aktivity. Hovořilo se o odporu k militarismu, hovořilo se o právech lidí (ženy nevyjímaje :))), právech zvířat, o humanizaci společnosti. Hovořilo se o obyčejných lidech a jejich sociálním a etickém stressu. Poslouchala se hudba, za jejíž veřejné provozování se neplatí poplatky OSA. Lidé se bavili. A tak to má být.

Akce byla mj. premiérou nové fotografky Britských listů, Bětky Diringerové.

FOTOREPORTÁŽ z demonstrace, DIR
FOTOREPORTÁŽ z demonstrace, ŠOK
FOTOREPORTÁŽ z incidentu na demonstraci, ŠOK, DIR
Podivné postavy na demonstraci, ŠOK, DIR
Bezdůvodná, šikanózní  a tudíž nezákonná perlustrace pracovnice OPH Heleny Svatošové
24. 9. 2002
Toto je protokol OPH, který byl podkladem pro podání stížnosti na policisty, agresivně zasahující proti kameramanovi OPH a šikanující dvoučlennou hlídku OPH při dokumentování zadržení účastníka demonstrace. Proti fotoreportérům Britských listů už si ani jeden ze zasahujících policistů nedovolil agresivně vystoupit, i když kladli policistům značně nepříjemné otázky na zvukový i obrazový záznam a fotografovali všechny zasahující policisty, včetně hlídky odvážející zadrženého. Přání jednoho z uniformovaných policistů, aby nebyl fotografován reportérem Britských listů, nebylo z pochopitelných důvodů (tiskový zákon) vyhověno.
Autorka, povoláním právnička, spolupracovala dříve s redakcí Britských listů v oblasti monitorování dodržování lidských práv a v oblasti ekologie. V současnosti působí v pražské kanceláři OPH.

FOTOREPORTÁŽ z průběhu incidentu, ŠOK, DIR

Jubilejní snímek v galerii Britských listů
24. 9. 2002

Za necelé dva roky, co Britské listy začaly přinášet fotografický materiál z akcí, nashromáždilo se do dnešního dne v jejich on-line archivu 10 041 snímků. Vznikla tak unikátní kolekce fotografií událostí všedních i exkluzivních, galerie, jejíž autoři se rozhodli, že zpřístupní čtenářům nejen náhledy o velikosti zvíci poštovní známky, ale též plné rozlišení, většinou dostatečné i k ofsetovému tisku. Všichni autoři používají dnes již digitální fotoaparáty (většinou Sony a Olympus E-10 a E-20), a tak snímky dostáváte v pokud možno co nejdokonalejší tiskové kvalitě.

V případě, že pro své stránky chcete používat fotografie z archivu Britských listů, kontaktujte vždy autory o svolení. Obecně platí, že je dostanete k nekomerčním účelům obratem s podmínkou uvedení zdroje - jména autora a aktivního odkazu na galerii Britských listů. Pro komerční užití platí individuální dohoda, obecným měřítkem jsou ceny ČTK.

Ten jubilejní snímek s ID 10 000 patří nové kolegyni Bětce Diringerové a je z její fotoreportáže z demonstrace proti NATO. Gratulujeme a její galerii doporučujeme k prohlédnutí.

24. 9. 2002
Kofi A. Annan
"Odpovědnost je slovo, které by na Světovém summitu o udržitelném rozvoji v Johannesburgu mělo být slyšet co nejčastěji, slovo, které musí vdechnout život realizačnímu plánu, který z tohoto setkání vzejde, a slovo ztělesňující všechny naděje, jež Spojené národy do Summitu vkládají. Jde o odpovědnost člověka k člověku založenou na vědomí společné příslušnosti k lidskému rodu, odpovědnost vůči naší planetě, jejíž přírodní bohatství je nutným předpokladem lidského pokroku, a také o odpovědnost za zajištění bezpečnosti a blahobytu příštích generací", to jsou slova generálního tajemníka OSN na summitu v Johanesburgu.
Převzali jsme ze zpravodaje nevládních organizací na serveru ECN.CZ

stránky OSN s českými dokumenty
k summitu v Johannesburgu

22. 9. 2002
Britové tráví celou polovinu svého volného času "civěním na televizi", jak to charakterizoval v sobotu 23. 9. moderátor pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four "Talking Politics", ale většinou si neustále stěžují, že "v té televizi vůbec nic není". Britská vláda před časem odložila návrh komunikačního zákona, jehož cílem bylo "zlepšit britské televizní vysílání" - předložila ho spojenému výboru Horní a Dolní sněmovny pro "předlegislativní analýzu". Výbor nyní doplnil zákon více než 140 doporučeními. Předseda tohoto spojeného výboru Horní a Dolní sněmovny, lord David Puttnam, známý britský filmový producent, je i nadále znepokojen, že britská vláda navrhuje uvolnění přísných předpisů ohledně křížového vlastnictví, které dosud zabraňují velkým majitelům novin, aby si koupili i terestrické televizní kanály. David Puttnam v pořadu konstatoval:

"Když pohlédnete na posledních šedesát - sedmdesát let historie vlastnictví tisku v Británii, naleznete stále silnější tiskové magnáty, kteří se snaží vnucovat své názory populaci. A vzniká také nesmírně složitý a podle mého názoru velmi nezdravý vztah mezi parlamentem a tiskem. Je také znepokojující, že tiskový magnát Rupert Murdoch žije někde v zahraničí - v New Yorku, v Los Angeles, v Hongkongu - a chce mít rozhodující vliv na to, zda se Británie bude více či méně integrovat do Evropy. Murdoch není legitimní účastník debaty. Kdyby se rozhodl žít v Británii a zajímat s o dlouhodobou budoucnost této země, třeba zasednout v Horní sněmovně, hovořit o otázkách, které zajímají tuto zemi, to je v pořádku. Ale sedět v zahraničí a pohlížet na své podniky v Británii čistě z ekonomické, finanční perspektivy, to je špatné. To škodí demokracii a škodí to i Británii. Křížové vlastnictví tisku a televize a možnost vytvářet značky a dělat pro ně reklamu křížovým způsobem v televizi a v tisku, to je nebezpečné. Historie politických obsesí mediálních baronů je ubohá. Například viz bulvární Daily Mail. Všechno, co kdy psal list Daily Mail za posledních sto let, bylo špatně. List Daily Mail například podporoval Hitlera, atd.

Chceme vytvořit režim, v jehož rámci se budou muset velcí mediální magnáti, kteří si budou přát zakoupit v Británii další sdělovací prostředky, podrobit nezávislému zkoumání, zda jsou ochotni šířit pravdu, pluralitu a vyváženost. A zda jsou také ochotni oddělovat zprávy a komentáře. V tom se situace v Británii neustále zhoršuje. Všechny britské noviny nám nyní servírují názory, a ty předstírají, že jsou to zprávy. To je naprosto šokující situace pro demokracii. Kdo tyto zásady nebude dodržovat, neměl by mít právo vlastnit televizní stanice a kupovat si další britský tisk."

23. 9. 2002
Roger Scruton: The West and the Rest: Globalisation and the Terrorist Threat. ISI Books, 200 str., 19.95 dolarů

"Britský filozof Roger Scruton dal vynikajícím způsobem do kontextu strašlivé události z 11. září 2001. Jeho kniha je zázrakem jasnosti a stručnosti. Jejích 200 stran obsahuje pozoruhodné množství informací."

Novou knihu kontroverzního, avšak nesmírně bystrého anglického filozofa, nadšeně recenzoval americký list Philadelphia Inquirer.

23. 9. 2002

Jak by se Georgie W. mohl domluvit s Osámkem

Interview vyšel v curyšské Weltwoche 36/02, 5. 9. 2002, překlad Vladimír Rott

Johan Galtung o východiscích z "bezvýchodných" konfliktů, o neschopnosti národů a států učit se jinak než přes katastrofy, o tom proč Amerika v boji proti Zlu půjde do extrému a proč si Bush a Bin Laden jsou tak podobní.

Vchod do vestibulu  stanice Metra Florenc, 14. 8. 2002, Foto: Štěpán Kotrba
19. 9. 2002

"Před několika měsíci jsem spálil některé své výpočty a záznamy, protože si myslím, že svět dosud není připraven na jejich důsledky a bude mu lépe bez nich."

Závěť Alberta Einsteina

Civilní ochrana, která byla za socialismu otravnou a posledních 12 let zapomenutou nepříjemností, je náhle populární. Jsme připraveni na válku? "Ano a celkem dobře, jenže na tu minulou...," tvrdí cynicky odborníci.

Abychom pochopili, co se vlastně stalo v pražském metru o letošních povodních a proč budeme muset zaplatit miliardy korun za odstranění následků zatopení metra povodňovou vodou, musíme něco vědět. O tom, co vlastně metro umí. O tom, co v něm je a čemu slouží rozsáhlé prostory v jeho podzemí. O tom, kolik může stát systém, který možná dalších padesát let nebudeme používat a přesto může někdy zachránit statisíce životů. O tom, jak velkou odpovědnost má generální ředitel Dopravního podniku a jeho několik podřízených, jak a kdy se o ni dělí s primátorem Prahy, ministrem obrany a dalšími členy válečné či krizové správy státu. O tom, kolik stojí iluze naší bezpečnosti před následky ozbrojeného konfliktu, živelné pohromy či teroristického útoku a zda jsou tyto výdaje z kapes nás všech odpovídající významu těchto nebezpečí.

Metro přepravuje více než milion cestujících denně. Že může tento páteřní prostředek hromadné dopravy sloužit i k jiným účelům, ve sdělovacích prostředcích začalo probleskovat až v souvislosti s letošními povodněmi v Praze. Že jeho chodby a tunely propojují různé vojenské objekty či objekty civilní ochrany, přiznal až po povodních opatrně a mlhavě náměstek primátora Hejl, aniž by pro jistotu jmenoval kterýkoliv z nich mimo zaplaveného technologického centra 1 na stanici Malostranská, o němž již veřejnost ví, že v něm mohla být utopena celá vláda... Ačkoliv ty nejstarší objekty podzemního komplexu metra byly stavěny před téměř padesáti lety, všechny dodnes slouží svému účelu, a většina je proto tajná. Ucelený obrázek o "dalších funkcích" pražského metra však žádný sdělovací prostředek nepřinesl. Pokusíme se to trochu napravit, i když i my musíme některé informace pouze naznačovat.

Totožnost autorů tohoto materiálu a jejich kvalifikace je redakci známa, z pochopitelných důvodů je utajena. Editor materiálu není autorem. Většina informací není oficiálně ověřena a pravděpodobně je nikdo oficiálně ani nesdělí. Jejich případné doplnění vítáme na této e-mailové adrese, stejně jako fotografie podzemních prostor metra v době výstavby či v současném stavu a po verifikaci vlastními zdroji je začleníme do tohoto materiálu. Rozporné, nepravděpodobné, neverifikované nebo neverifikovatelné informace dáme k dispozici též, ale vyznačíme je kurzívou. Přesnou lokaci či některé dílčí technické parametry některých konkrétních objektů nebudeme z bezpečnostních důvodů zveřejňovat, i když budeme rádi, sdělíte-li je též.

AKTUALIZOVÁNO A ROZŠÍŘENO
20. 9. 2002 podrobnosti o TC-1, podzemní nemocnice v Krči, Areál smrti, stupně ohrožení, prostředky individuální ochrany

23. 9. 2002

Na této adrese jsme zpřístupnili péčí Dominika Joe Pantůčka kompletní výpisy z konta Občanského sdružení Britské listy od jeho založení začátkem roku 2001 zatím do 16. září 2002. (Kompletní výpis za celé období se vám zobrazí, kliknete-li sem.) Zde jsou měsíční uzávěrky konta OSBL.

(Celá historie účtu Občanského sdružení Britské listy je také k dispozici v pravém sloupci titulní stránky BL pod nápisem "Občanské sdružení".)

Úplnou historii konta budeme zveřejňovat i nadále. Podle původních, publikovaných podmínek pro sponzorské dary Britským listům jsme anonymizovali jména přispěvatelů, kteří nepřispěli větší částkou než 10 000 Kč (nebo 1000 dolarů ze zahraničí) - takovou vyšší částkou nepřispěl nikdo.

Požadujeme, aby Tomáš Pecina, bývalý jednatel Občanského sdružení Britské listy, bezodkladně vypracoval finanční podklady a daňové přiznání za rok 2001, předal veškeré finanční podklady až do konce srpna 2002, kdy měl výlučný přístup ke kontu Britských listů, a zdůvodnil a vysvětlil, jak zacházel s penězi Občanského sdružení; dále aby odevzdal majetek Britských listů. Od založení konta OSBL v únoru 2001 až do 1. září 2002 k němu neměl přístup nikdo jiný než Tomáš Pecina. Předsednictvo OSBL se od něho dožadovalo informací o pohybech na kontě opakovaně a bezvýsledně. Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici finanční dokumentaci Britských listů, nemůže předsednictvo OSBL vypracovat daňové přiznání za rok 2001. Proto jsme byli nuceni na Tomáše Pecinu podat v této věci trestní oznámení. Druhé trestní oznámení byl Jan Čulík nucen podat na Tomáše Pecinu pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry podle § 248 odst. 1 trestního zákona proto, že si dne 1. srpna 2002 Tomáš Pecina svévolně vybral z osobní úvěrové karty Jana Čulíka, k níž měl přístup pro havarijní účely, částku 10 000 Kč, a vybrané peníze pravděpodobně použil pro svoji potřebu.

Dokud Tomáš Pecina nezpřístupní OSBL finanční dokumentaci a nevysvětlí pohyby na kontě, nerozptýlil podezření ze zpronevěry.

Považujeme tuto diskusi za ukončenou a nebudeme se vyjadřovat k různým dodatečným výrokům Tomáše Peciny, které jsou buď polopravdami anebo se doložitelně nezakládají na pravdě.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2002 Terč: Bagdád   
24. 9. 2002 Británie za ČR zřejmě romský problém řešit nebude Jan  Čulík
24. 9. 2002 Smutná příhoda "z natáčení" Helena  Svatošová
24. 9. 2002 Nadešel čas odpovědnosti Kofi A. Annan
23. 9. 2002 Americký komentátor: "Němci se dostali do izolace"   
23. 9. 2002 Izraelský tlak: Hrozba svobodě projevu v Británii?   
23. 9. 2002 Gerhard Schröder vyhrál volby jen s minimální většinou   
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost   
23. 9. 2002 Roger Scruton: Islámu chybí konkrétní kulturní totožnost   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul