24. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2002

Šéf třetí největší britské strany kritizoval přípravy na útok proti Iráku

"Jsem snad sám, kdo mám pocit stále sílícího znepokojení nad tímto pojmem, jemuž říkají 'změna režimu" [v Iráku]? Myslím si, že ne. Kdo rozhoduje, že je taková 'změna režimu' legitimní? A na jakém základě v mezinárodním právu? A s jakým konečným cílem na mysli? Zatím jsem neslyšel uspokojivou odpověď na tyto otázky.

Jde v tomto případě o více než jen stopu imperialismu."

Začátek podzimu je ve Velké Británii dobou výročních konferencí (sjezdů) hlavních britských politických stran. V pondělí začal v jihoanglickém letovisku Brighton výroční sjezd britských liberálních demokratů, třetí největší britské politické strany. Její šéf Charles Kennedy ve svém projevu v sále, kde bylo ticho, že by bylo slyšet upadnout špendlík, vyjádřil velké pochybnosti ohledně amerických plánů na invazi do Iráku.

Před invazí do Iráku varovala tento týden také britská anglikánská církev, jejíž nejvyšší představitel konstatoval, že taková válka je nemorální, pokud nebyly vyčerpány všechny prostředky na udržení míru.

Premiér Tony Blair sdělil v pondělí večer svému kabinetu, že politika "zadržování" Saddáma Husajna selhala, že irácký diktátor dále vyvíjí zbraně hromadného ničení a musí být "zastaven". Padesátistránkový dokument, obsahující důkazy v této věci, má být zveřejněn v úterý ráno v 8 hodin a má odstartovat parlamentní debatu k tomuto tématu.Blair zdůraznil, že je správné dále jednat o problému Iráku prostřednictvím OSN.

Charles Kennedy mj. ve svém projevu na konferenci uvedl:

Před rokem jsem zde konstatoval, že je správné, aby naše země plně podpořila Spojené státy. Argumentoval jsem, že jsme v dobré situaci, abychom byli považováni za otevřeného přítele. A že rysem takového přátelství je blízkost a schopnost nabídnout občanské varovné poklepání na rameno.

Uplynulo dvanáct měsíců a já nevidím důvodu, proč na tomto hodnocení cokoliv měnit, ať už se stavíme vůči mezinárodnímu terorismu anebo proti zbraním hromadného ničení v Iráku.

Neměli bychom ale ztrácet ze zřetele skutečnost, že stále ještě neexistují žádné definitivní důkazy, které by spojovaly irácký režim s organizací al Qaeda a se zvěrstvy z 11. září.

Terororismus je nejzákladnějším útokem na individuální lidská práva. A my jsme strana, která podporuje individuální i lidská práva. Jsme taky, instinktivně stranou mezinárodní spolupráce. Máme-li porazit intenzivní zlo mezinárodního terorismu, musíme spolupracovat s jinými.

Nikdy ode mne neuslyšíte kritiku žádného britského premiéra, který se soustřeďuje na tento cíl. Avšak zároveň nezrušíme své kritické schopnosti. To by znamenalo opustit nutnou a povinnou roli, která je rolí parlamentní opozice.

Jsem snad sám, kdo mám pocit stále sílícího znepokojení nad tímto pojmem, jemuž říkají 'změna režimuů [v Iráku]? Myslím si, že ne. Kdo rozhoduje, že je taková 'změna režimu' legitimní? A na jakém základě v mezinárodním právu? A s jakým konečným cílem na mysli? Zatím jsem neslyšel uspokojivou odpověď na tyto otázky. Jde v tomto případě o více než jen stopu imperialismu."

Jsem snad sám, kdo je znepokojen ochromováním morální, právní a praktické autority OSN? Znovu, myslím si, že ne. První prioritou britské vlády musí být návrat zbrojních inspektorů OSN. Nic jiného volný přístup do Iráku pro tyto inspektory není přijatelné.

Bezpodmínečný návrat inspektorů vyžaduje jasný rozvrh. A nesmíme vyloučit možný vojenský zásah na poslední chvíli, pokud by byl přístup inspektorům opět znemožněn. Ale v té situaci stále ještě nejsme.

OSN, navzdory všem svým chybám, a pod osvědčeným vedením generálního tajemníka Kofi Annana, musí zůstat ohniskem celé této záležitosti.

                 
Obsah vydání       24. 9. 2002
23. 9. 2002 Americký komentátor: "Němci se dostali do izolace"
23. 9. 2002 Šéf třetí největší britské strany kritizoval přípravy na útok proti Iráku
23. 9. 2002 Je možno poznat z obličeje, že člověk lže?
24. 9. 2002 Británie za ČR zřejmě romský problém řešit nebude Jan  Čulík
23. 9. 2002 Izraelský tlak: Hrozba svobodě projevu v Británii?
23. 9. 2002 Anarchisté odmítají přeceňování významu pražského zasedání NATO Štěpán  Kotrba
24. 9. 2002 Smutná příhoda "z natáčení" Helena  Svatošová
24. 9. 2002 V archivu Britských listů naleznete už více než 10 000 fotografií
24. 9. 2002 Nadešel čas odpovědnosti Kofi A. Annan
22. 9. 2002 O roli televize v demokratické společnosti
23. 9. 2002 Roger Scruton: Islámu chybí konkrétní kulturní totožnost
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat
23. 9. 2002 Zveřejňujeme výpisy z konta Britských listů únor 2001 - 16. září 2002