4. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2002
My vám dáme peníze dopředu, vy zvelebíte majetek "golfové" společnosti a pak nám prodáte její třetinový podíl. Vyděláme všichni a naši střadatelé dostanou úroky. Střadatelé, ale nic nedostali, protože zvelebovaná společnost porušila dohodnuté podmínky a navíc nevrátila ani peníze. Obchod se nepovedl, nebo investora "golfisté" podvedli?
Sloupek

Tak jako obvykle, i po nynějších volbách do Senátu a do obecních zastupitelstev pokračuje patová situace. Přesto, že pravice mluví o historickém úspěchu ODS i prozatím neurčitých Evropských demokratů, přesto, že nezávislí tančí na politických mrtvolách poražených soupeřů, přesto, že levice má stále své jisté...

Ne proto, že by snad někdo chtěl, aby volby dokázaly rázem proměnit zřetelně vyprofilovanou společnost v společenství přehnaně "odpovědných". Proto, že tomu nemůže být jinak, neboť volby za stávajících volebních modelů budou pouze "hrou s nulovým součtem". Proto, že občané už po několik posledních let nezměnili svou politickou orientaci ani vztah k volbám. Více než polovina voličů vytrvale odmítá uznat Senát jako hodný jejich pozornosti.

Čísla dokazují, že většině občanů byly komunální i senátní volby fuk. Občané zůstali spokojeně doma či odjeli na víkend. V jakémkoliv výsledku voleb totiž nehledali ohrožení svých jistot. V jakémkoliv výsledku voleb nehledali ohrožení své peněženky, protože ono ani v komunální politice nezbývá mnoho prostoru pro "tvůrčí" práci, politicky modelující správu věcí veřejných.

Volili "skalní" voliči a výsledky tomu odpovídaly. Překvapením není množství komunistů, ani lidovců, tímméně "nezávislých", protože o politice vesnice nerozhoduje už dlouho to či ono stranické tričko. Ve volbách komunálních se projevila konkrétní, viditelná a zhodnotitelná práce. Čím menší obec, tím větší podíl "sousedů", u nichž je stranická příslušnost lhostejná, o to pečlivěji a podrobněji vidí starostovi "do karet".

Druhého kola voleb do Senátu se zúčastnilo 32,55 procenta voličů, o složení radnic rozhodovalo 43,38 procenta voličů, tedy o půldruhého procenta méně než před čtyřmi lety. Nejvyšší byla letos účast na Vysočině, kde si do volebních místností našlo cestu bezmála 55 procent voličů. Naopak nejméně občanů, 35,3 procenta, přišlo k volbám v Praze.

Suchá statistika, kterou cynický klasik kdysi nazval přesným součtem nepřesných čísel, nevypovídá však nic o tom, co vedlo konkrétní voliče v konkrétních obcích k tomu, že přišli nebo nepřišli k urnám. Zobecnění lokálních motivů globálním měřítkem je možné pouze jedno. U politických stran i "nezávislých" politiků vypovídá výsledek o nich konkrétně. O jejich veřejné prospěšnosti. Podle tohoto, obecně nezpochybnitelného axiomatu by ale byl nejprospěšnějším politikem Vladimír Železný... Nebo že by to bylo obráceně? A jak to je tedy doopravdy?

Jako obvykle, nic není úplně černé nebo úplně bílé. Ideologové se budou bát, na kterém konci politického spektra skončí nakonec Evropští demokraté Jana Kasla, přes faktický výsledek ODS nezadržitelně zvítězivší v Praze (z nuly na osmnáct procent) a směřující jedoznačně do parlamentní politiky. Protože ve víru kampaně si nikdo nestačil všimnout, že Evropští demokraté si nestačili vytvořit doposud svůj program. Tak slepá a zároveň i povrchní byla kampaň všech politických stran. Nikdo si nevšiml, že usměvavě laskavý a "slušný" ex-primátor pozval na kandidátku pohrobky privatizačních kamarádů ODS z předlužené a bankrotující ODA, která mu naplnila personální nedostatečnost jeho kavárenské strany.

Evropští demokraté doteď nevědí, zda z nich bude pravicová varianta sociální demokracie, nebo levicová varianta Unie svobody... Či zda zatouží po skalpu na jedné straně setrvačností vítězící, na druhé straně programaticky upadající a "zastaralé" ODS, té "jediné a opravdové" pravice.

Osobně si myslím, že cesta do Evropy nevede přes pravicovou rétoriku, a tak i ODA, revitalizovaná na Kaslově kandidátce, bude provádět evropskou, tedy mnohdy socialistickou politiku, nebude li se chtít proměnit v euroskeptickou stranu...

Unie svobody, propadlá v těchto volbách na dno své perspektivy spolu s lidovci, je daleko snadnějším a programově perspektivnějším skalpem nežli ODS.

Analytici se nyní budou předhánět ve vychvalování principů nezávislosti, budou povinně tleskat nepolitické politice jako už tolikrát, "protože se to nosí".

Nezávislý starosta vesnice je však velmi závislý na výsledcích konkrétní práce - politiky pro své sousedy; o nezávislém senátoru Fischerovi jsem mimo společenské rubriky neslyšel od jeho zvolení nic.

Hejno nezávislých senátorů ještě neznamená, že tím je zajištěna jejich kvalifikovanost, návaznost jejich iniciativ na parlamentní politiku, úspěšnost jejich návrhů a připomínek. Neznamená to ani, že senát bude moudřejší, či "nestranější".

Každý z "nezávislých" bude "stranit" tomu, co bude pro jeho znovuzvolení výhodné a nebo tomu, co bude vycházet z jeho dosavadní politické zkušenosti. Čili, nezávislost není politický program, ale jen nedostatek nebo nechuť k názorové ukotvenosti.

Nezávislý není Martin Mejstřík, nezávislý není ani Václav Fischer, nezávislý není ani Vladimír Železný. Mejstřík je závislý na Naději a Monice Pajerové, Fischer na své firmě a Železný na výsledku arbitráže.

Politika každého z nich bude inklinovat k politice určitých stran, neboť v programové rovině už není příliš mnoho volného prostoru. Pravice se dotýká středu, střed levice, ekonomický liberalismus si podává na jedné straně ruku s reformismem a sociálně determinovanou tržní ekonomikou, na druhé pak s konzervativismem tradice. Radikálnost se nenosí, a tak v senátu nezasednou ani čeští anarchisté, ani Štěpánovi komunisté či Sládkovi skinheadi... Všechno je tedy v pořádku, brambory jsou pěkně v řádku.

Prezidenta stejně zvolí dohoda velkých stran, snad pouze cena bude o něco vyšší. Nezávislá Marvanová Hana - čtvrtá to koaliční strana - buď schválí rozpočet, nebo středo-levá vláda s jednoprocentní Unií svobody se změní na levo-středovou vládu bez Unie svobody, a stejně se pojede podle "socialistického" rozpočtu.

Lidovci nemají problém ani s rozpočtovým deficitem, ani s rozpočtem vyrovnaným. Lidovci mají jen jediný problém - s ateismem společnosti a ten rozpočet nevyřeší.

Vladimír Špidla buď ustojí svou mocenskou partii jako předseda strany, nebo nikoliv - a pak budou mít sociální demokraté nového předsedu. Nic osudového v tom není.

Program ČSSD je hotov na patnáct let dopředu. Cesta k velké koalici s ODS bude otevřena tak jako tak stále, stejně jako "hrozba" levo-levé koalice s komunisty definovaná potichu nebo nahlas, písemně nebo ústně.

Bohumínské usnesení je sice na papíře, prostá statistika hlasování napovídá, že jeho dodržování nebere vážně už nikdo, a to dost dlouho. Pragmaticky a věcně uvažující sociální demokracie nemá problém s pragmatismem a věcností stran okolo sebe. Ideologické bitvy ustoupily praktickým dohodám, stabilizujícím českou politiku tak, že se koruna stala nejtvrdší měnou v EU...

Čili zbývá otázka, jaký prospěch z voleb získal ten, který k nim šel, oproti tomu, který k nim nešel? Rozdílu nevidím, i když existuje. Je v tom, že jeden jako druhý si sice nebudou moci stěžovat na své čerstvě zvolené politiky, pouze každý z jiného důvodu... Anebo ne?

2. 11. 2002
Omlouvame se, za Vas zatezujeme veci, ktera se Vas zdanlive netyka, ale jsme presvedceni, ze se tyka nas vsech, tedy i Vas, proto jsme si Vas dovolili oslovit.

Jako obcane Prahy 8 - Karlina jsme zalozili Nadacni fond Karlin. Nechceme penize, fond nebyl zalozen jen jako "kasicka", ale jako pravni subjekt, ktery by nemel byt prehlizen tak, jako obyvatele Karlina a ostatnich, povodnemi postizenych oblasti. Karlin ma 25.000 obyvatel, do svych obydli se jich vratilo necelych 30%, ostatni prebyvaji u znamych, nebo v naprosto nevyhovujicich provizoriich. Temer 800 rodin prislo o sve byty a ani radnice Prahy 8, ani Magistrat hl. mesta Prahy tyto byty nema. Na povodnova konta bylo poukazano velmi mnoho penez, mozna jste i Vy prispeli. Nikdo vsak nevi, kam se tyto financni prostredky podely. V Karline je pro 25.000 obyvatel v provozu jedina prodejna potravin, zeleniny, lekarna, tabak a jeden hostinec. To je vse. Doprava je v zalostnem stavu, nefunguji pevne telefonni linky, lide maji strach, ze se s nimi zriti dum, do ktereho se vratili.

Prosime Vas o pomoc, prosime, podporte nasi petici Vlade a Parlamentu CR, kterou naleznete na adrese http://www.nadacekarlin.cz.

Tam autoři provolání mj. píší:

Osobně se domníváme, že největší problémy teprve bohužel nastanou. Při povodních opustilo svá bydliště kolem 25.000 obyvatel Karlína, někteří i dnes žijí v provizorních podmínkách s nejasnou vidinou návratu a vlastní budoucnosti. Mnozí z nás dnes již vědí, že se nebudou mít kam vrátit. Tento stav má negativní vliv nejen na psychiku nás, kteří jsme museli opustit své domovy, ale i na psychiku těch, kteří nám pomáhají, těch, kteří nás ubytovali a pomáhají nám. Tento stav může zanechat na všech dlouhodobé negativní následky.

V Karlíně bylo postiženo i mnoho firem, činnost některých se jejich majitelům zejména z ekonomických důvodů pravděpodobně nepodaří obnovit, což bude mít za následek značné zhoršení sociálních podmínek nejen majitelů těchto firem, ale i jejich zaměstnanců, kteří přijdou o práci a těžko budou hledat novou. Přijdou tak o zdroj obživy své a svých rodin.

Domníváme se, že se Karlín v budoucnu stane závažným ekologickým, ekonomickým a sociálním problémem hlavního města Prahy a že není v silách ani Obvodního úřadu Prahy 8, ale ani Magistrátu hl. města Prahy tento problém úspěšně řešit, navíc jsme nuceni konstatovat, že se nikdo o toto řešení do dnešních dnů ani nepokusil.

Naše čtvrť byla koncem měsíce října 2002 doslova polepena volebními letáky politických stran. Bohužel však nikdo z nás nezaregistroval, že by kdokoli z těchto politiků naši čtvrť navštívil osobně nebo nabídl pomocnou ruku. Většina obyvatel Karlína žije v domnění, že problematika nejen městské čtvrti Prahy 8 Karlín, ale i ostatních, povodněmi postižených oblastí se stala pouze laciným volebním heslem těchto politických stran.

Není možné ponechat řešení a odpovědnost na bedrech majitelů domů, ať je jím městská část Prahy 8, nebo soukromý majitel. Majitelé domů byli z výnosů z nájmů dosud stěží schopni zajišťovat chod, údržbu a nutné opravy objektů, jednoznačně nebudou schopni investovat odstranění škod způsobených povodněmi, statické zajištění objektů a předchozí nezbytný geologický průzkum podloží pod jejich objekty.

Propady vozovek byly způsobeny odplavením štěrkopískového podloží. Je velmi pravděpodobné, že tento stav může být pod značnou částí domů - tedy že jejich základy, nebo jejich část doslova "visí" ve vzduchu.

Dům se přitom může zdát staticky v pořádku, ale může dojít k jeho nečekanému zřícení ve chvíli, kdy bude obydlen, ve chvíli, kdy začne být celá čtvrť zatěžována otřesy pouliční dopravy a železniční tratě, která prochází pod Vítkovem podél celého Karlína. Není možné, aby bylo toto nebezpečí stále nadále podceňováno.

Koncem měsíce října 2002 se majitelům provozoven podařilo obnovit provoz jednoho hostince, jedné malé prodejny potravin, tabáku, jedné lékárny a jedné prodejny ovoce-zelenina a jedné ordinace veterinárního lékaře.. Tyto provozovny tedy zajišťují životní potřeby 25.000 obyvatel této městské čtvrti.

V naší čtvrti není jediná ordinace lékaře. Nikdo z politiků neprojevil přes opakované žádosti obyvatel Karlína sebemenší snahu o zajištění provizorních nebo pojízdných prodejen potravin, zásobování ostatním zbožím, zajištění provizorní ordinace lékaře.

Žádáme proto všechny, kteří v práci naší nadace chtějí přiložit pomocnou ruku, aby nás kontaktovali. Žádáme rovněž, aby nás kontaktovali a k naší práci se zejména připojili všichni obyvatelé postižených oblastí. Nejde nám o to být jen statickým orgánem, který čeká, až mu někdo přispěje a pak tyto prostředky rozdělí. Chceme se aktivně podílet na obnově a dalším rozvoji Karlína, chceme pomoci při zjišťování statického stavu objektů, zajišťování a financování nezbytného geologického průzkumu. Chceme být nepřehlédnutelnou autoritou, která se bude podílet i na urychlené realizaci preventivních protipovodňových opatřeních. Jsme nuceni za současný stav městské čtvrti Praha 8 Karlín a za stav ostatních povodněmi postižených oblastí volat k odpovědnosti Vládu, Parlament a Senát České republiky. Jsme nuceni konstatovat, že do dnešních dní nebyl projeven žádný konkrétní zájem, nebyl realizován žádný konkrétní krok, který by situaci v naší čtvrti řešil. V mediích vnímáme pouze prohlášení a sliby, jejich realizace k nám doposud nedošla.

4. 11. 2002
"Ten 'hodný terorista', co s ním Petra Procházková dělala interview, nyní potvrdil, že on zosnoval útok na moskevské divadlo", napsala nám jedna čtenářka.

A vskutku: na stránkách zpravodajství BBC v angličtině čteme:

Čečenský válečný magnát se přihlásil k odpovědnosti za útok na divadlo. Čečenský válečný magnát Šamil Basajev převzal zodpovědnost za útok na moskevské divadlo před deseti dny, kdy bylo zajato množství rukojmí, a uvedl, že další útoky budou následovat. Basajev také rezignoval na svou funkci v povstaleckém vedení Čečenska a požádal povstaleckého šéfa Aslana Maschadova za odpuštění, že ho o moskevské operaci neinformoval.

V prohlášení, které zveřejnily hlavní internetové stránky čečenských rebelů Kavkaz-Centr, obhajoval Basajev útok na divadlo tak, že argumentoval, že to "poskytlo všem Rusům informace z první ruky o krásách války, kterou rozpoutalo Rusko a že [jsme tak] válku vrátili tam, odkud přišla."

Tento veterán - válečný magnát, který se proslavil tím, že osobně v roce 1995 vedl útok na město Buďonnovsk za účelem získat rukojmí, při čemž zahynulo více než 100 civilistů, konstatoval, že v budoucnu nebudou čečenští rebelové "vznášet žádné požadavky a ani nebudou brát žádná rukojmí". Jejich "hlavním cílem bude zničit nepřítele a napáchat mu maximální škody," uvedl Basajev v prohlášení, formulovaném islámským stylem.

Basajev požádal Maschadova, vedoucího představitele čečenských separatistů, aby ho uvolnil ze všech funkcí kromě velitelské funkce "průzkumového a sabotážního praporu mučedníků Rijadus-Salikchin".

9. září 1999 publikovala Petra Procházková v Lidových novinách rozhovor, který nyní nalezneme v angličtině na muslimských internetových stránkách (viz zde). Z něho vyjímáme:

4. 11. 2002
Strany vládní koalice přišly v Senátu o parlamentní většinu. Do Senátu bylo zvoleno letos devět senátorů za ODS, sedm za ČSSD a KDU-ČSL, US-DUE a KSČM každá získaly jednoho senátora. Dalších osm křesel obsadili neparlamentní strany a nezávislí kandidáti.

V Senátu bude mít nyní ODS 26 poslanců (dosud 22), KDU-ČSL 14 (dosud 19), ČSSD 11 (dosud 14), US-DEU 9 a KSČM 3. V dalších 13 křeslech zasednou příslušníci stran, které dosud neměly zástupce v parlamentě, a nezávislí.

V druhém kole senátních voleb hlasovalo 32 procent voličů, v prvním 24 procent.

Zdá se, že lidé hlasují z protestu. To by vysvětlovalo ztrátu většiny vládní koalice a značné posílené postavení nezávislých a dosud v parlamentě nezastoupených stran. (JČ)

4. 11. 2002
Bylo to sice velmi těsné, ale zvítězil profesionální, právnicky vzdělaný politik nad poloamatérem, byť s mnohokrát prokázanou schopností velmi racionální úvahy. Z větší vzdálenosti to alespoň tak vypadá, výsledek ale naznačuje, že v místě samotném rozhodování určitě nebylo jednoduché. Podíváme-li se na tento nabitý víkend z ještě větší vzdálenosti, tedy z obecného pohledu, můžeme dojít ke dvěma zjištěním, která zmíněné rozhodovávání nečiní typickým: Jednak zaznamenáváme, zejména na komunální úrovni, další odklon od parlamentních stran, s výjimkou velkých měst, jednak je zřetelná tendence vyvažovat výsledky voleb do Parlamentu opačnými preferencemi, jak v obcích, tak i v Senátu. V tomto ohledu ODS získala, ČSSD ztratila, pozoruhodný ústup ze slávy je však patrný zejména u KDU-ČSL. Z televizí věnovala volbám mimořádný rozsah Česká jednička, a to nejen průběžným zpravodajstvím, nýbrž i zvláštní relací v nedělním dopoledni, která dávalo punc setkáním předsedů hlavních parlamentních stran. Jak se nakonec ukázalo, tato "kvalita" žádnou "přidanou hodnotu" neposkytla.
4. 11. 2002
Dobrat se příčin dosažených volebních výsledků v jednotlivých regionech nebude pro vedení jednotlivých stran, které se voleb zúčastnily, vůbec jednoduché. Obtížné to budou často mít i jejich regionální organizace. Zřejmě nejsložitější to budce pak pak v Moravskoslezském kraji a v něm na Karvinsku. Zde se je oproti celostátním volebním výsledkům situace zcela odlišná.
4. 11. 2002
V demokratických volbách volí většina. V každé společnosti tvoří její většinu průměrní lidé. Konzumenti. Snadno ovlivnitelní. Každý kandidát, který má dost peněz na masivní reklamu (třeba ve své vlastní televizi), se dostane do známosti lidí. A lidé rádi volí někoho, koho "znají" a kdo se na ně z billboardů hezky usmívá.
4. 11. 2002
Jelikož pan Rek porušil § 28, odst. l, písm. b), zákona č. 246/92 Sb. na ochr. zvířat proti týrání, (chov nebezpečného druhu zvířat bez povolení) navrhla Okresní veterinární správa ve Frýdku-Místku Městskému úřadu ve Frýdku-Místku zahájení správního řízení (dle § 24 , písm.a), zákona 246/92 Sb.) o udělení pokuty.

Koncem září letošího roku psala v Britských listech Daniela Pilařová o tom, že firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá exotická zvířata tím, že je umisťuje do příliš malých prostor.

Okresní veterinární správa ve Frýdku-Místku nyní potvrdila, že zacházení se zvířaty v Hukvaldech porušuje zákon, neprodloužila držiteli zvířat chovatelské povolení a navrhla, aby mu byla udělena pokuta (JČ):

4. 11. 2002
Tímto slavným zvoláním, dobově ovšem upraveným, je nutné začínat každou úvahu v těchto dramatických dnech. Na jihu se opět zvedá říše zla, která drze a troufale provokuje síly dobra. Náš slavný rodák Švejk, jehož bojovný pokřik jsem si dovolil použít v názvu článku, dnes stojí ruku v ruce s jiným, neméně slavným rodákem římským, který soudil, že Kartágo, římský to Bagdád, musí být zničeno.
4. 11. 2002
Čímpak to je, že černoši v americkém městě Indianopolis měli navzdory intenzivnímu rasismu většinové americké společnosti až do šedesátých let dvacátého století velmi aktivní a ekonomicky úspěšnou občanskou společnost. Ta se v posledních desetiletích absolutně rozložila a mezi černošským obyvatelstvem města vládnou nezaměstnanost, drogy a kriminalita.

John H. McWhorter argumentuje v článku, jehož hlavní myšlenky shrnujeme (anglický originál viz zde), že se černošská společnost, navzdory tomu, že se její podmínky v posledních desetiletích v Americe zlepšily, propadla ideologii vzdorné lítostivosti a začala považovat většinovou americkou společnost vůči sobě za utlačitelskou, a tedy nelegitimní.

Paralela se vztahy mezi Romy a bělošskými "Čechy" jse zdá téměř absolutní. Ze začarovaného kruhu vzájemného nepřátelství a sebeobviňování obou komunit by bylo možno vykročit pouze, kdyby se obě komunity vůči svým jednotlivým členům dokázaly programově chovat přátelsky, přičemž by zároveň bylo podle vzájemné dohody přísně trestáno asociální a trestné chování obou stran. Jak toho ale docílit, když se mnozí příslušníci romské komunity záměrně chovají tak, aby to bylo pro bělošskou komunitu naprosto nepřijatelné, a když propadají mnozí příslušníci bělošské komunity (jak to například demonstrují zdejší fóra, ale nejen ona) hysterickým rasistickým výlevům při každém užití slova "Rom" v pozitivním kontextu...

Mělo by se však uvažovat o cestách k nápravě nynější situace, tvrdošíjné potvrzování nynějšího stavu slepé uličky nikam nevede. (JČ)

Citujeme z kritiky amerického autora:

1. 11. 2002

(Parafráze na Borise Viana)

Milej pane prezidente,
tak Vám píšu psaní,
v klidu si ho přelouskejte,
až bude čas k mání.

Vobeslali mě páni z vobce
beze všechněch vohledů,
abych večer ve středu
do války táh jako vovce.

Dovoluji si vás požádat o uveřejnění mého parafrázovaného "překladu" básně Borise Viana "Dezertér", která se mi ve stávající době jeví vpravdě aktuální.

4. 11. 2002
Začátek listopadu. Jak se blíží ku Praze příbojová vlna představitelů států sdružených v zájmové a silové organizaci NATO, vzrůstá četnost úvah o tom jak na to, s tím NATO: zda je to nervózní pohrobek studené války, obranná aliance (jak je oficiálně deklarováno) nebo transformující se ekonomický nástroj rozvoje atlantické ekonomické sféry. Domnívám se, že NATO je na to, abychom si udrželi svůj dosavadní celkem pohodlný (doslova atlantský) způsob života.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

1. 10. 2002
Občanské sdružení Britské listy (OSBL) děkuje sponzorům, kteří na nás ani v tomto složitém období nezanevřeli a i nadále poskytovali prostředky na udržení chodu Britských listů.

Budeme vděční za každý drobný příspěvek, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Všichni spolupracovníci Britských listů pracují pro časopis bezplatně; dotují časopis podstatným pracovním popř. i finančním nasazením z vlastní kapsy.

V rámci plnění slibu, že o stavu hospodaření Vás budeme pravidelně informovat, předkládáme přehled o hospodaření OSBL za září 2002.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo   
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"   
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 10. 2002 Nová kniha o bin Ladinovi   
18. 10. 2002 Měl by být svržen Saddám Husajn? Jan  Čulík
16. 10. 2002 Bude po masakru v Bali dalším terčem Británie?   
16. 10. 2002 Masakr v Bali musí znamenat, že se skoncuje s válkou proti Iráku   
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul