4. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2002

Drtivé vítězství levice na Karvinsku

Dobrat se příčin dosažených volebních výsledků v jednotlivých regionech nebude pro vedení jednotlivých stran, které se voleb zúčastnily, vůbec jednoduché. Obtížné to budou často mít i jejich regionální organizace. Zřejmě nejsložitější to budce pak pak v Moravskoslezském kraji a v něm na Karvinsku. Zde se je oproti celostátním volebním výsledkům situace zcela odlišná.

Příhraniční okres Karviná je svým charakterem vyjimečný. Na teritoriu o rozloze 347 kilometrů čtverečných, přilehlých k česko-polské státní hranici, je jenom 16 měst a obcí, v kterých žije téměř 290 tisíc obyvatel. Ve dvou statutárních městech, v Karviné a Havířově, žiji více než dvě třetiny z nich. Z kteréhokoliv místa se kamkoliv na Karvinsku dostanete autem přibližně do třiceti minut.

Mezi volebními lídry politických seskupení, která zde šla do voleb, nebyla žádná nová, dosud veřejnosti neznámá jména. Sociální demokraté sázeli na dosavadní více či méně úspěšné starosty. V Bohumíně na Petra Víchu, který je i předsedou Moravskoslezské ČSSD. V Orlové na dosavadního starostu Bohumíra Bobáka a v Českém Těšíně na Jindřicha Sznapku. Jenom karvinská místní organizace ČSSD po vnitrostranických primárkách na první místo své kandidátky postavila dosavadního náměstka primátora Ladislava Šincla. Současný primátor Ladislav Kuznik byl zařazen až na čtrnácté, tzv. nevolitelné, místo.

Komunisté také vsadili na známé tváře. V Karviné je vedl končící senátor Antonín Petráš, v Orlové dosavadní místostarostka Marie Pustelníková. Známými jmény, jako například jsou poslanci Jaroslav Gongol a Břetislav Petr či bývalá zástupkyně primátora a současná ředitelka základní školy Milada Halíková, byla naplněna jejich havířovská kandidátka.

Nové tváře nenašli voliči ani na předních místech kandidátek lidovců. V Bohumíně je do voleb vedl dosavadní místostarosta Karel Stoszek, v Českém Těšíně místostarosta Vít Slováček a v Karviné náměstek primátora Ondřej Brdíčko. Ani občanští demokraté svoji nominací na křesla v městských a obecních zastupitelstvech voliče nepřekvapili. V Karviné na první místo své kandidátky postavili Miloše Mareše. V Českém Těšíně vedl ODS do komunálních voleb Pavel Malyjurek a v Orlové předseda tamního místního sdružení Petr Jurček.

Některá jména kandidátů jednotlivých stran byla známá nejenom voličům v jejich městech. Miloš Mareš (ODS) byl bezprostředně před volbami před čtyřmi lety z kandidátky ODS vyškrtnutý protože dva dny před uzávěrkou zneužil funkci volebního zmocněnce a vyškrtl volebního lídra, tehdejšího místostarostu ZdeňkaVajtera. Vajter, který jako kandidát ODS před šesti lety neuspěl v souboji o senátorské křeslo s komunistou Antonínem Petrášem v letošních volbách už jako nestraník vedl očanské sdružení Naše Karvinsko, které významně podporovala a.s.OKD.

<> Asi nejznámnějším člověkem ucházejícím se znovu o místo starosty je Jindřich Sznapka (ČSSD) z Českého Těšína. Tomu jeho odpůrci vyčítají kdeco, ale nejvíc jim vadí jeho obchody s alkoholem. Zájmu médií neušel ani karvinský líder ČSSD Ladislav Šincl, který musel čelit kritice svých stranických kolegů, že se "zasloužil" o přidělení městského bytu svému bratrovi a své přítelkyni.

V Orlové už řadu měsíců dosavadní vedení radnice čelilo kritice ze strany členů Hnutí za práva občanů (HZPO). Představitelé politických stran v orlovském zastupitelstvu označili za neetickou a dokonce lidská práva pošlapávající činnost jimi vydávaného občasníku "TRNem v oku". Jeho autoři se však brání. Podle nich šlo jenom o výlevy politiků, kteří nebyli zvyklí přijimat oprávněnou kritiku. "Členové vedení města své názory zveřejňují v Orlovských novinách vydávaných za peníze danových poplatníků.

Kritické články opozice i HZPO tam ovšem nikdy zveřejňovány nebyly," řekla novinářům členka zastupitelstva města a HZPO Zoja Chramostová. Podle ní není rozhodně pošlapáváním lidských práv, když jejich redakce okomentuje článek místostarosty. "Vedoucí představitelé našeho města si zvykli, že jim do jejich praktik donedávna nikdo nemluvil. Svou kritiku tak nyní odsuzují protože pravda zveřejněná v našem současníku je pro některé velmi nepříjemná," míní Chramostová.

Komunálních voleb se v okresním městě Karviná zúčastnilo jenom 23,5 procent zapsaných voličů a nejvíce z nich 34,39 procenta odevzdalo svůj hlas kandidátům KSČM, více než pětina - 20,9 procent voličů hlasovalo pro ČSSD a jen 18,07 procent získala ODS. V zastupitelstvu ještě zasednou zástupci KDÚ-ČSL (8,76%), občanského sdružení Naše Karvinsko (8,12%). V jedenačtyřicetičlenném zastupitelstvu tedy zasedne 16 zástupců KSČM, 10 sociálních demokratů, 8 občanských demokratů, 4 lidovci a 3 reprezentanti sdružení Naše Karvinsko.

Přitom překvapením bylo, že voliči zamíchali na kandidátkách pořadím. Tak komunistického lídra Antonína Petráše preferenčními hlasy až z třináctého místa předstihl koordinátor projektu Zdravé město Josef Adámek. Na kandidátce ČSSD se největší podpoře těšila Karin Němcová, která před týdnem v prvním kole senátních voleb skončila až na třetím místě. A do soutěže o křeslo v Senátu v druhém kole nezasáhla. Největším překvapením bylo, že voliči z nevolitelného čtrnáctého na šesté místo posunuli dosavadního primátora Lubomíra Kuznika.

Přes výrazné vítězství komunistů nemá Antonín Petráš primátorské křeslo jisté. ČSSD zřejmě doplatila na dosavadní koaliční spolupráci s KSČM v uplynulém období. Pokud by se ostatní subjekty proti volebním vítězům spojily mohli by zastupitele odsunout do opozice.

I v Havířově skončili se ziskem 25,94 procent hlasů na prvním místě komunisté. Odstup druhé ČSSD (21,49 %) a třetí ODS (19,21%) není tak výrazný. Suverénně nejvíce hlasů 5.606 dostala od havířovských voličů "jednička" na kandidátce KSČM bezpartijní Milada Halíková, které dalo svůj hlas i mnoho voličů dalších politických stran. V havířovském třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu tak zasedne 13 zástupců KSČM, 11 sociálních demokratů, 9 občanských demokratů, 5 zástupců Hnutí pro Havířov, 3 lidovci a 2 zástupci Straby zdravého rozumu.

Na základě dobrých výsledků komunistů v komunálních volbách očekává pro svou stranu dobré výchozí podmínky pro sestavování obecních koalic jejich předseda Miroslav Grebeníček. Českému rozhlasu řekl: "Je tam celá řada velmi příznivých signálů. Ukazuje se, že v řadě měst a obcí, kdyby byly příznivé podmínky, tak se dá vytvořit koalice ČSSD a KSČM s více než padesátiprocentní převahou. Uvidíme nakolik jednotlivé reprezentace budou schopny spolu komunikovat a tuto důvěru voličů dokáží zúročit."

Triumfálního vítězství, zřejmě i díky více než jednačtyřicetiprocentní účasti voličů, dosáhli sociální demokraté v Bohumíně. Podpořilo je 60,9 procenta voličů. Jejich volebního lídra, kterým byl dosavadní starosta města a šéf krajské organizace ČSSD v Moravskoslezském kraji Petr Vícha preferenčními hlasy (4.977) podpořilo nejvíce bohumínských voličů. Sociální demokraté, pokud se tak rozhodnou, mohou sami obsadit všechny posty ve vedení města. Na druhém místě je ODS (14,75%) a na třetím místě KSČM (13,89%) V dvacetitříčlenném zastupitelstvu obsadí 16 křesel. Po třech mandátech získala ODS a KSČM a na jedno křeslo zasedne zástupce KDÚ-ČSL.

ČSSD s podporou 32,78 procent voličů zvítězila i v Českém Těšíně. Na druhém místě skončili NEZÁVISLÍ s 10,96 procenty před ODS (8,73%), Sdružením nezávislých (6,41%) a US-DEU (5,58)

Největší neúspěch postihl sociální demokraté v třetím největším městě okresu v Orlové. Ačkoliv v minulém období obsadili na radnici významná místa včetně postu starosty budou zde nyní mít podstatně menší vliv. Dosavadní dlouholetý starosta a jejich volební líder Bohumír Bobák tentokrát mandát člena zastupitelstva nezískal. V Orlové překvapivě zvítězilo za vysoké podpory (28,8%) Hnutí za práva občanů před KSČM (20,64%). ČSSD (12,72%), ODS (9,17%). Na dalších místech skončili NEZÁVISLÍ (8,65%), Koalice pravicových stran a NK (6,8%), KDÚ-ČSL (6,18%) a Levý blok Orlová 2002 (5,61%).

Na bohumínském a orlovském příkladu je vidět jak významná je komunikace politiků s veřejností. V Bohumíně už nejméně dvě funkční období usiluje tamní sociálně demokratický starosta Petr Vícha se svoji stranickou kolegyní a zástupkyní Věrou Palkovou o co nejlepší komunikaci s občany, veřejností. Důvod je podle nich prostý: pokud radnice cokoliv realizovat bez podpory veřejnosti se neobejde. S její podporou naproti tomu může dokázat zrealizovat i záměry, které na první pohled nejsou populární. Bohumínská radnice pravidelně, nejméně čtyřikrát ročně, organizuje besedy s novináři na kterých je starosta, místostarostové i radní pravidelně informují o svých záměrech i o problémech, které jejich realizaci doprovázejí.

Naproti tomu v Orlové dobrá komunikace radnice s občany chyběla. Voliči proto do zastupitelstva poslali ty kandidáty, kteří jim slíbili, že to budou dělat jinak. Tečkou za vítězsttvím levice na Karvinsku, kde posilují svůj vliv komunisté a ztrácejí sociální demokraté bylo obhájení senátorského křesla patřícího KSČM. Bude na něm sedět šéf krajské organizace KSČM Eduard Matykiewicz, kterého podpořilo 51,81 procent voličů.

                 
Obsah vydání       4. 11. 2002
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 V senátních volbách posílily své postavení ODS a neparlamentní strany
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Drtivé vítězství levice na Karvinsku Jaroslav  Hlaváček
4. 11. 2002 Zaveďme volby jen pro inteligenty! Jan  Čulík, Petr  Kuča
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL