Než mě pošlete do háje s volbami...

30. 5. 2010 / Miloslav Štěrba

Země česká zmodrala do fialova, a je to určitě i reakce na poslední volební vítězství levice v krajských volbách. Podobně se chovají voliči v řadě demokratických zemí. Vysvětluje to Zdeněk Svěrák v Obecné škole: "Nevolím je, aby nezpychli." Co překvapilo, byla druhá nejnižší volební účast. A přitom obě hlavní strany dokázaly strašit občany ne hůře než to umí Drakula ve fiskálně slabém Rumunsku. Jenže i řecké bájné příšery Skylla a Charibda přispěchaly na pomoc jako proslulí solunští bratři před tisícovkou let s batůžkem naplněným liturgickými spisy.

Nechtěným výsledkem voleb tak bude trápení v mnoha českých rodinách nad problémem, kam vyrazit na dovolenou, jestliže už i Řeci projídají světlé zítřky našeho společného kapitalismu. Snad vyhrané volby změní priority novinářů, kteří už nebudou láteřit nad neoprávněnými příjmy neprovdaných dcer zemřelých státních úředníků zpod Pantheonu, či příplatky za včasný příchod na pracoviště. Konečně, požadavek na zavedení eura v Česku byl se svými dvěma procenty poslední tužbou zdejšího elektorátu, jak informují média.

Na prdel tedy dostala levice, jestliže za ni považujeme stranu vedenou těmi, "co na to mají", hlídají si korouhvičku, kam vítr zafouká, a navýší vám důchod, mateřské přídavky, nemocenskou a třeba i zdarma dají pivo, klobásu a růži pro manželku. Jak úžasné je v této souvislosti poznání, že ve volební vřavě zvítězí, zvláště u mladých, seskupení bývalých pravicových lidovců, bez nejmenších skrupulí slibujících další zatížení rozpočtů seniorů, poplatky za studium, zašlou vám cizí peněžní složenku, a zejména zabrání většímu zdanění zámožných, kam přirozeně směřuje většina našich mládežníků.

A to všechno proto, aby český rozpočet našel uznání u bruselských bankéřů, a jak říká kníže, jen díky odvaze občanů. Osobně jsem ale nezjistil, že by v mém okolí odvaha nabrala vítr do plachet. Možná o ní bude zpívat v nové písni Vlasta Parkanová. Dal bych jí i téma: Stateční Poláci, patrioti, zaplavenou krajinou vláčejí rakety země-vzduch k ruské hranici. Tak stateční tedy u nás nejsme. A sláva bohu!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010