Kdo nemá úctu k místnímu prostředí, ať táhne?

28. 5. 2010

Dobrý den pane Golgo. V povaze Vaší osobnosti je komunikovat provokacemi. Nutíte obranně reagovat na Vaše zjevně hloupé, lživé a urážející výroky. Jistě je to taky forma "novinařiny", napsal čtenář Martin Novák.

Osobně mám problém s touto formou ovlivňování běhu světa, kterým bezesporu jakýkoliv veřejný projev je. Vytváří přesně ty asociace o kterých chci dneska psát.

Pan Kotrba formuloval myšlenku, kterou nedořekl ... Oprávněně očekával, že v českém prostředí si každý domyslí.

Věta: "...nechť respektuje práva hostitelova a má ho v úctě, nebo ať táhne... " totiž u nás pokračuje pěkně jadrně... Podmínkou je vyjádřen zájem hostitele na respektu a úctě, v tomto případě hosta v domě k vlastní osobě. Zcela po právu a pochopitelně. Věta je po doplnění významově úplně o něčem jiném, než se rozepisujete Vy. Nikdo nikoho nevyhání - jenom se zavřou dveře před nosem například zloděje, vraha nebo cizoložníka : ) To se ovšem děje všude - i v Brazilii - a kvůli větším malichernostem nebo i bez nich...

To jistě víte, proto jako přátelsky nakloněný host neumývejte nohy našim okupantům s cílem zesměšnit naše zemřelé i přeživší. Takto čtu Vaše řádky.

Pro ilustraci, abyste nebyl někdy u nás překvapen : ) Na tyto nežádoucí hosty se u nás vžilo (česko-německé?) úsloví: "Host do domu, hůl do ruky." Zlidovění výroku si vykládám jako potvrzení časté pravdivost výroku...

Stejně jako: "podej prst - utrhne ti ruku", nebo "dobrý skutek musí být potrestán"...

Těmito a mnoha dalšími dědičnými postoji i realitou jsme negativně formováni... Je to však pouze výchova k opatrnosti před skutečným světem, který není pouze dobrý.

S výrazem xenofobie je zapotřebí zacházet nesmírně opatrně. Jde o přílišné zobecnění, kterým se relativizují rozdíly mezi kulturami.

Nenávist proti okupantům je známa v každém státě, který zažil válku. Česká a moravská zem těchto válek musela přežít bezpočet, včetně válek občanských.

Zjevně Vás trápí snaha porozumět lidem této země, kde nyní žijete, a její historie. Netrapte se tím. Představte si, že historie našeho národa je ukrytá pod závěsy velkých lží a ještě větších manipulací blízkých i vzdálených mocných. Vždy bude záležet, který rok, v jakou denní dobu a z jaké strany zvednete cíp a nahlédnete dovnitř. Pokaždé uvidíte úplně něco jiného. Zkuste se zastavit ve znojemské rotundě a odhalit její tajemství veřejnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010