Překvapuje mě, jak silně protipravicové články se objevují v BL

28. 5. 2010

Vážená redakce Britských listů,

nejsem pravidelným čtenářem dlouho - maximálně pár měsíců - a Vaše články mne velmi zaujaly. Obdivoval jsem objektivnost a schopnost autorů článků podívat se pod pokličku, kterou nasazují masová média. Jsem mladý student a poslední půlrok sdílím s většinou své generace spíše pravicový názor na budoucí politiku. Jsem však otevřen jakékoli debatě, protože vím, že každý politický názor má své pro a proti. O to více mne překvapuje, jak silně protipravicové články se na Blistech objevují, píše Ondřej Tesárek.

Ze začátku jsem myslel, že jde pouze o shodu několika článků, avšak články otevřeně vystupující přímo proti TOP09 a ODS mě začínají utvrzovat v názoru, že redakce zase tak objektivní není a že se dívá pohledem levicovým. Napadá mě, zda se nesnažíte být protiváhou silně pravicově ovlivněného facebooku, to by bylo vcelku racionální vysvětlení. Pokud ne, proč nikdo nehrabe špínu na ČSSD, které také není zanedbatelné množství? Takto dáváte všanc svou výbornou pověst naprosto nezávislých autorů. Předem děkuji za odpověď. Váš čtenář, Ondřej Tesárek.

Vysvětlení Jana Čulíka:

Pane Tesárku,

potíž bohužel je, že jakmile začnete vydávat list, který je otevřený a neideologický, začnou vám do něj psát lidi, jejichž názory se do "normálního" tisku vůbec nedostanou. Bohužel se vám tedy "nezávislý list" vychýlí opačným směrem, než jak "vyje" smečka establishmentového tisku. Předpokládám, že kdyby byl establishmentový tisk "levicový", naši autoři by směřovali doprava.

Neděláme to záměrně - vybíráme z toho, co nám lidi posílají, to, co považujeme za zajímavé.

Musím ovšem dodat, že z mého pohledu člověka, který žije v Británii už přes třicet let, to, co v ČR se prezentuje jako pravicové, je spíš podivnou směsicí fašistoidního extremismu a bolševismu. Jak víte, britská Konzervativní strana je opakovaně kritizována a zesměšňována za to, že v Evropském parlamentu opustila normální pravicové seskupení a dala se do "podivné skupinky" východoevropských extremistů, mezi nimiž je i ODS. Cameron to udělal kvůli euroskeptismu aktivistů ve své straně.

Program TOP09 by byl např. v Británii naprosto nepřijatelný. Okamžitě by ho odmítla celá společnost jako pravicový extremismus s bolševickými rysy.

Snažíme se prezentovat v listě západoevropské hodnoty a tak musím říci, že do určité míry s autory, které vydávám, souhlasím. :)

Mimochodem, co se týče toho facebooku: kdyby to nebylo česky, tak jsou ty excesy z facebooku dávno odstraněny. To, co se tam píše v "exotické" češtině tam může přetrvávat jen proto, že ve vnějším světě tomu nikdo nerozumí. Kdyby tomu rozuměli, byl by to globální skandál.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010