Vedení Glasgow University možná mírně ustupuje

28. 5. 2010 / Jan Čulík

Rozhodnutí Glasgow University vyhodit na dlažbu 85 profesorů a výzkumníků vyvolalo velké veřejné protesty, pod jejichž vlivem, jak se zdá, vedení univerzity (možná jen zdánlivě?) trochu ustupuje. V prohlášení univerzitních odborů, datovaném 27.5., se praví:

"Odborářští představitelé se sešli s rektorem a členy Senior Management Group a jednali o plánovaném propouštění. Setkání bylo konstruktivní a obě strany vyjádřily rozhodnutí dosáhnout řešení. Odbory poukázaly na nekompromisní postoj svých členů a požadovaly okamžité zrušení hrozby propouštění na Glasgow University.

Rektor po schůzce vydal prohlášení, v němž se praví, že bude "usilovat o to, aby propouštění nebylo nutné". Odbory to však nepožadují za dostačující a oficiálně informovaly vedení univerzity, že hlasování členské základny o stávce proběhne.

Zřejmě v reakci na kritiku, že si vedení univerzity dělá diktátorsky co chce a nikoho neposlouchá, rozeslal rektor Muscatelli zaměstnancům hromadný mail, v němž je pozval na 7. června na "neformální schůzku, bez oficiální agendy, kdy budete moci s rektorem neformálně pohovořit a podělit se s ním o vaše názory." Mail působí značně komicky. Cynikové poukazují na to, že jde pouze pro výmluvu pro tisk, až budou novináři na Muscatelliho útočit, že nikoho nekonzultuje, tak se bude bránit, že uspořádal tuto "neformální" schůzku...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010