Černá díra čtyř let

30. 5. 2010 / Štěpán Steiger

Nemusím být pesimistou, abych viděl černou díru nejbližších čtyř let: Nečase jako ministerského předsedu, Schwarzenberga jako ministra zahraničí (s Vondrou jako jehoo náměstkem), Kalouska jako vicepremiéra s "dozorem" nad hospodářstvím a financemi, Johna jako ministra vnitra.

Zůstanou poplatky u lékaře a za léky, moje penze budezmrazena. S předstíranou nutností škrtů budou omezeny (škrtány) všecky druhy sociálních dávek (např. možná zase snížená mateřská). Výrazně se urychlí "reformy": zdravotnictví a důchody jsou první na řadě. To vše a mnohem více.

S většinou, která věru je "pohodlná" - případní přeběhlíci nemají kam přebíhat - a bude s vyhlídkou na "jist&eacu te;" čtyři roky držet pevně pohromadě, čekají především ty voliče, kteří podlehli mámení "nedinosaurů", trpké roky. Procitání bude pomalé, ale dlouhé - s novou frustrací, že nic nelze změnit (přinejmenším do příštích parlamentních voleb). Bez ohledu na možné- dílčí - korektivy ve volbách do senátu příp. ve volbách místních. Vzhledem k tomu, že ekonomická situace Evropy se v nejbližších letech nijak výrazně nezlepší, nemůžeme očekávat citelné zlepšení ani v této zemi.

S proamerickou - nikoli proobamovskou - zahraniční politikou budeme také patřit k nejtvrdšímu jádru NATO - návrhy předkládané komisí, vedené "krajankou" Al brightovou a směřující k utvrzení úlohy NATO jako světového četníka, najdou u Schwarzenberga (a Vondry) nadšený ohlas.

Nikoli nezajímavé bude rovněž - třebaže to není bod nejdůležitější - sledovat, jak se "objektivní" role České televize (ČT není neutrální, jenom to musí předstírat) viditelně bude proměňovat - protože česká média až na nečetné výjimky jsou politicky zcela napravo a ČT se k nim přidruží. (Role médií v souvislosti s volbami by opravdu zasloužila hlubokou analýzu.)

Takto bych shrnul svoje první myšlenky nad výsledky voleb. Stranou ponechávám otázku, proč se mohly mýlit průzkumy veřejného mínění - ale i to je otázka do budoucna a v tomto okamžiku možná zajímavá, ale už ne důležitá. Ovšem, musím dodat, že pro ty, kteří vidí situaci jako já, je černá díra nejbližších let naléhavou výzvou k zesílenému odporu proti tomu, co nám vyvstává před očima.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010