OBAMOVO ROZHODNUTÍ JE "PRO STŘEDOEVROPANY TRPKÝM ZKLAMÁNÍM"

Američtí republikáni varují: Zrušení protiraketové obrany je zradou východní Evropy

20. 9. 2009

Američtí republikáni odsoudili rozhodnutí Baracka Obamy zrušit americký raketový štít v Evropě. Charakterizovali toto rozhodnutí jako politiku mnichovanství, která posílí Rusko a Írán a je zradou amerických spojenců.

"Zrušení amerického raketového systému v Polsku a v České republice jenom posiluje Rusko a Írán na úkor našich spojenců v Evropě," konstatoval John Boehner, šéf republikánských poslanců ve Sněmovně reprezentantů, v televizi Fox News.

Lindsey Graham, republikánský senátor pro Jižní Karolinu, zdůraznil: "Posílí to Rusko a šíleně to poděsí Poláky, Čechy, Ukrajince a Gruzínce. Je to obrovská chyba."

Jon Kyl, republikánský senátor pro Arizonu, označil Obamovo rozhodnutí za "nebezpečné a krátkozraké". Kyl, senátní činitel pro poslaneckou disciplínu Republikánů, podtrhl: "Nejenže toto rozhodnutí způsobuje, že je Amerika zranitelná vůči rostoucí íránské hrozbě dalekonosných střel, také to navrací historii zpět do doby studené války, kdy se východní Evropa považovala za region pod vlivem Ruska.

Pro lidi ve východní Evropě tohle bude trpkým zklamáním, ano, varováním.

Signál, který americká vláda dnes vysílá, je jasný: Spojené státy nejsou ochotny podporovat své přátele a "zlepšení" vztahů s Ruskem je důležitější.

John McCain varoval, že rozhodnutí zrušit americkou protiraketovou obranu ve střední Evropě přichází v době, kdy, loajální spojenci Ameriky ve východní Evropě se "stále více obávají obnoveného ruského adventurismu".

V komentáři, otištěném v deníku Washington Post charakterizoval David Kramer, bývalý náměstek Bushovy ministryně zahraničí pro Rusko, Ukrajinu, Bělorusko a Moldovu, Obamovo rozhodnutí jako "kapitulaci před ruským tlakem" a "vážnou zradu loajálních spojenců ve Varšavě a v Praze".

Redakční komentář v deníku New York Times zrušení protiraketové obrany přivítal a poukázal na to, že technologie pro Bushův protiraketový štít "vůbec není k dispozici" a "hrozba mezikontinentálních íránských raket je také ještě dlouhá léta v budoucnosti".

New York Times však varoval, že americký prezident bude muset jednat velmi citlivě, aby neutralizoval záporný diplomatický dopad svého rozhodnutí, aby rozptýlil zklamání polské a české vlády a zajistil, aby se Moskva chovala slušně.

Pozn. JČ: Kde je názor Čechů v této diskusi?

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009