Světová banka varuje:

89 milionů lidí kvůli krizi upadne do extrémní chudoby

17. 9. 2009

KD│ Světová banka vyhlásila poplach: Očekává totiž, že v důsledku hospodářské krize v zemích s nízkými příjmy upadne do extrémní chudoby dalších 89 milionů lidí. To znamená, že budou nuceni vyžít s částkou nižší než 1,25 dolaru na den (podle aktuálního kursu necelých 22 korun). O tom hovoří dokument Světové banky, který bude zveřejněn koncem září na zasedání skupiny G20 v Pittsburgu - a banka tedy vyzve své podílníky, aby zvýšili svou pomoc nejchudším, informovaly Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dokument tvrdí, že bez zvýšené pomoci bude 43 nejchudších zemí v důsledku krize i nadále velmi trpět, i když mnozí analytici ohlašují globální oživení. Těmto zemím bude chybět 11,6 miliard dolarů na nutné výdaje v oblasti vzdělání, zdravotnictví a veřejné infrastruktury.

Prezident banky Robert Zoellick vysvětluje, že ačkoliv jsou nejchudší země ve skupině G20 nedostatečně zastoupeny, není možno ignorovat možné škody v oblasti zdraví a vzdělání. Export z chudých zemí a přísun kapitálu do těchto zemí v důsledku krize výrazně poklesly, stejně jako turistika, která pro mnoho chudých zemí představuje velmi důležitý zdroj příjmů. Proto banka mj. prosazuje koordinovanou globální pomoc v oblasti zemědělství a podpory malého a středního podnikání.

Celý článek v němčině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009