Takměř neznámé výročí

17. 9. 2009 / Jiří Jírovec

Čtrnáctého září 2009 se v Kulturním domě ve Strašnicích sešli pamětníci působení rock'n'rollové skupiny zvané Sputnici. Taky se tam prodávala a křtila kniha zvaná "Sputnici náš kamarádský rock'n'roll".

Na scéně se v improvizovaném vystoupení objevili jak zakladatelé Bandy, (Tomislav Vašíček, sestry Němcovy, Eduard Krečmar, Karel Kolvák Hlavatý, Ivan Jonáš a Jiří Klíma) tak i její o něco pozdější členové (Petr Janda nebo Jiří Stivín).

Publikum, věkově odpovídající padesátému výročí vzniku Sputniků, postupně ožívalo a mládlo stejně jako ti na scéně.

Přínos zmíněné knihy k historii rock'n'rollu v české kotlině jednou vyhodnotí historici, kteří se tímto tématem zabývají.

Kniha je mosaikou tvořenou vstupy jednotlivých členů Sputniků, ale díky péči autorů nepůsobí roztříštěně. Z čistě amatérského hlediska lze říci, že tato kniha je významným svědectvím o životě mladých lidí na konci padesátých a počátku šedesátých let. Odpor komunistických orgánů k rock'n'rollu nebyl nijak odlišný od toho, co zažíval Elvis Presley a ostatní v USA. Byly zákazy, censura textů, ale současně byla i sranda a především neobyčejné kamarádství, které přetrvalo umělecké rozchody a mnohou emigraci po roce 1968.

Psát o letech 1948-89 je obtížné, protože současný mrav upřednostňuje začernění minulosti, aby to současná propaganda měla snadnější. Kamarádský rock'n'roll se s tímto problémem vyrovnává tím nejlepším způsobem: píše pravdu. Nejen proto stojí kniha za přečtení.

Za zmínku stojí i to, že averse režimu vůči anglickým textům vedla ve svých důsledcích k pozoruhodné básnické práci Eduarda Krečmara, dvorního textaře Sputniků. Důkaz kvality najde čtenář poslechem nahrávek Sputniků na dvou CD, která jsou součástí knihy.

PS K napsání této poznámky vedlo pamětnictví a přátelství s některými členy Sputniků, kteří druhdy byli mými spolužáky na Přírodovědecké fakultě UK. Na prodeji knihy nejsem hmotně ani jinak zainteresován.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009