Co se o ČR dostane do západního tisku

Český software umožňuje spektakulární trojrozměrné filmování Marsu

20. 9. 2009

Navigace na rudé planetě: Čeští vědci vyvinuli software, který umožňuje pořizovat spektakulární trojrozměrné záběry povrchu na Marsu. Tak se vědci budou moci lépe seznámit s povrchem našeho kosmického souseda, píše Spiegel Online ZDE.

Je to přesně taková informace, která se o ČR dostane do západních médií - jde o něco nového, zajímavého, nezvyklého, o technickou inovaci, jíž její tvůrci vynikli nad ostatní, poznamenává Jan Čulík. Podstatou, jak se dostat do západních médií, je nutnost vzbudit zájem něčím neotřelým, co má ale význam z obecnějšího, mezinárodního hlediska. Čistě vnitřní české problémy zahraniční zpravodajské relace nezaujmou, a pojímat ty problémy čistě česky je stejně pochybené, protože ty problémy mají v dnešním provázaném světě hlubokou vazbu na to, co se děje všude jinde.

Konkrétní příklad: Co se týče problému americké protiraketové obrany, který nezmizel, západní zahraničněpolitické editory asi tolik nezaujme skutečnost, že obyvatelé brdských vesnic nechtějí ve své blízkosti americký radar (i když i to by se do západních médií dostat mělo), ale daleko důležitější je argumentace Karla Dolejšího, že likvidací systému jaderného odstrašení, což umožní Americe, aby beztrestně útočila na kohokoliv jadernými zbraněmi, anebo vytvořením dojmu, že se tohle stane (Rusové si to skutečně myslí) vznikne daleko nebezpečnější svět než dosud, i pro západní editory... :)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009