Odkud je jistota ohledně skutečných pohnutek USA?

8. 9. 2006 / Petr Vařeka

Můj příspěvek z 5. 9. nijak nezpochybňuje fakta, které uvedl pan Jírovec ve svém článku (či prameny ze kterých je čerpal) z předešlého dne. To, co mi především na něm a na podobných příspěvcích některých dalších přispěvatelů do BL vadí, je způsob kterým jsou tato fakta interpretována a dále celkový spodní opovržlivý tón, kterým jsou psány.

Vezměme si třeba tuto větu zmíněného článku pana J:

Raketová základna je součástí mocenské hry zvané obhajování strategických zájmů USA (čti: nadvlády nad světem) prostřednictvím vojenských prostředků.

Odkud bere tuto nezvratnou jistotu ohledně skutečných pohnutek USA? Není poněkud urážlivé vlastně tvrdit, že jim nemůže jít o nic jiného, než o zotročení ostatního světa a přivlastnění si všech jeho zdrojů ? Cožpak budování základny nemůže být motivováno tak jak oficiálně uvádějí USA; tj. že jde o obyčejné obranné opatření, přestože o jeho opodstatněnosti mohou mnozí lidé mít (domnívám se že oprávněné) pochybnosti ?

Citujme však dále:

Protože lidská paměť je krátká, připomeňme si na příkladu Afghánistánu, Iráku a konec konců i Kosova, že v pozadí těchto válek vždy byly strategické zájmy, to znamená kontrola území, trhů a surovin, kdežto žvásty o demokracii se objevily teprve, když selhal původní propagandistický plán.

Pan J. mele všechno dohromady páté přes deváté.V případě Kosova šlo o zamezení státem organizovanému vyvraždění nepohodlného etnika, ať si o tom J. říká co chce (případné zájemce odkazuji na jeho tehdejší články o "kosovských madonách" apod., ve kterých zlehčoval genocidu kosovských Albánců.) Dále, podle oficiální verze, kterou zatím (i přes iniciativu 75 amerických profesorů) nezpochybnily žádné nezvratné důkazy, příčinou útoku na Afghánistán byl fakt, že talibanský režim kryl pravděpodobné organizátory útoku na WTC a invaze do Iráku byla zase motivována obavami ze zbraní hromadného ničení, jakkoliv se tyto obavy dodatečně ukázaly jako smyšlené a jakkoliv za řadu potíží v této oblasti může dlouhodobá americká politika.

Myslím si, že dál není nutné ani citovat, protože celý zmíněný článek se nese ve zmíněném duchu.

Představte si dále pane Jírovče, že byste byl významným politickým činitelem a svou nelibost nad politikou USA byste dal najevo slovy, ať si své propagandistické žvásty o demokracii strčí za klobouk, nebo tak nějak. Myslíte si, že by vám bylo poté umožněno, aby vás z tábora vašich oponentů ještě pak někdo dále poslouchal, o možnosti případného ovlivnění jejich stanoviska ani nemluvě ? Jistě si to nemyslíte, protože jste nepochybně inteligentní člověk.

Proč se tedy vlastně vyhýbáte rozumné diskusi tím, že americké politiky urážíte tím, že je, byť jen zde na stánkách BL, nepokrytě označujete za gaunery a srovnáváte je s pohlaváry nacistického Německa ?

Přestože s politikou USA právem nesouhlasí už velmi mnoho lidí, vaše kritika je kontraproduktivní, protože není kritikou, ale jen pouhým osočováním, ba až nactiutrháním.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.9. 2006