Bulvár tvoří (hlavně) způsob prezentace

8. 9. 2006 / Vladimír Wagner

To, co odlišuje bulvár od seriózního článku není ani tak téma (i když i to), ale hlavně způsob prezentace. Jestliže napíši, že kosmologickou teorii Velkého třesku popírá přední astrofyzik F. Hoyle, tak to je seriozní věta. Můžu mít jakýkoliv názor na hypotézu tohoto předního vědce, ale, že je to fyzik s řadou významných studií, prací a publikací, který je opravdu čelný a významný, je nesporné.

V příspěvku "75 amerických univerzitních profesorů tvrdí, že útoky z 11. září zosnovala sama americká vláda" se píše, že prezentovanou konspirační teorii reprezentují čelní vědci a významní profesoři. Ovšem z oblasti fyziky a materiálového výzkumu (což je hlavní oblast důkazů, které by se k ní vyslovovaly) je uveden zmíněný Steven Jones (a i dalších fyziků v seznamu je jen pár a není mezi nimi nikdo, kdo by byl ve fyzikální komunitě brán jako významný).

Budu rád, když mi někdo, kdo zná situaci v jiných oborech, napsal, kdo ze seznamu je čelní a významná osobnost jeho oboru.

Takže v článku je použit běžný trik bulváru, že za čelného vědce se označí kdokoliv spojený s universitou nebo nějakým vědeckým pracovištěm. Dalším typickým bulvárním trikem je, že jako důkazy se prezentují laické názory bez toho, aby se ukázaly výsledky seriozních výzkumů. V daném případě je na místě alespoň ukázat odkaz na stránky,

což jsou stránky s výsledky oficiální studie, dělány odborníky v oboru s řadou experimentálních studií chování komponent budovy při požáru a počítačových studií.

Po internetu a v bulvárech běhá řada podobných konspiračních teorií "Američané nebyli na Měsíci", "zatajují nám sfingu na Marsu", "na oběžné dráze kolem Země jsou mimozemské lodi s Anděly světla".

To, že se tato témata, kromě okurkové sezony, do seriozních medií nedostanou, ještě neznamená, že jsou z ideologických důvodů potlačována.

A neznamená to také, že se Britské listy prezentací těchto témat stanou nějakým přínosem. Já jsem netvrdil, že je publikovat nemůžou, ale jen, že si tímto tématem ale hlavně způsobem, jak ho prezentují, jen říznou ostudu.

Poznámka redakce: Daily Mail JE bulvár. To ale neznamená, že diskuzi lze odmítnout jen proto, že otázky klade deník, označovaný za bulvární . Víra v neomylnost úřadů a autorit či serióznost určité části tisku je to, co umožnilo řadu trapných dezinformací české veřejnosti - počínaje Bamberkem či Zemanovým kufříkem, konče kauzou Srba...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.9. 2006