Meze pevnosti v tečení ocelových nosníků

8. 9. 2006

Rád bych jako strojař a materiálový inženýr reagoval na podivnou debatu rozvířenou na vašich stránkách okolo tepelné odolnosti kostrukčních ocelí, píše Vít Janík.

Mez pevnosti při tečení je stěžejní parametr, který pro danou teplotu, čas a zvolenou velikost deformace určuje maximální velikost napětí, kterou dána konstrukce snese. Pro teplotu 650°C (viz např. ZDE a ZDE) dochází u běžných ocelí k poklesu této meze z dejme tomu 500 MPa (při teplotě 20°C) na 50MPa.

Což pro deformací v řádově desetinách procent stanovuje životnost nosníků (i při projektovaném zatížení stejném jako v případě pokojové teploty) v řádech několika destitek minut. To znamená, že konstrukce takto zatížená, která by za normálních podmínek pracovala s bezpečnosti např. 5 je cca 5x poddimenzovaná a její časovaná životnost je navíc závislá na délce expozice na teplotě.

Řešení by bylo buď 10x zvětšit průřez nosníků, ale tím by se zvětšilo i zatížení díky větší hmotnosti, nebo použít odolnější materiál, který je však řádově 100x dražší.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.9. 2006