Boje o nástupnictví v Labouristické straně pokračují

Gordon Brown premiérem nebude?

10. 9. 2006

Prý "až deset" členů Blairovy vlády nyní jedná o tom, že podpoří jako nástupce Tonyho Blaira v premiérském úřadě "kohokoliv jiného než Gordona Browna" a že ani Tony Blair už osobně nepodpoří kandidaturu Gordona Browna na premiéra poté, co minulý týden došlo mezi Brownem a Blairem ohledně doby, kdy má Blair odejít z funkce, k ostrým sporům.

Mezi blairovským a brownovským táborem došlo k ostrému konfliktu. Týdeník Observer cituje jednoho činitele "velmi blízko britskému premiéru", který prý byl svědkem, že Blair si svým přátelům stěžoval: "Nikdy jsem netušil, jak prolhaný je Gordon, jak je opravdu prolhaný."

Blair v sobotu varoval obě strany, aby ukončily konflikt, který vážně poškozuje Labouristickou stranu -- a zmínil se o tom, že očekává, že se příští britské všeobecné volby budou konat v roce 2009 (v Británii určuje premiér v rámci několikaměsíčního období, kdy přesně se budou konat volby). Blair také odsoudil "neuvěřitelně staromódní politiku" poslanců, kteří proti němu utvářejí spiknutí, a požadoval o otevřenost při diskusi o budoucnosti Labouristické strany.

V nedělním televizním rozhovoru se Gordon Brown energicky bránil. Uvedl, že každému, kdo se ho zeptá, potvrdí, že je věcí samotného Tonyho Blaira, kdy se rozhodne odstoupit. Dodal, že vitá návrh, aby se konaly mezi labouristickými poslanci volby nového šéfa strany. Odmítl také kritiku od bývalého labouristického ministra vnitra Charlese Clarka, že je prý Brown "posedlý touhou všechno ovládat". Odmítl i obvinění, že nedokáže vycházet s ostatními ministry. Zdůrazňoval, že je schopen týmové práce, ale že někdy musí "v zájmu Británie" názory svých ministerských spolupracovníků odmítnout.

Clarke v pátek obnovil kontroverzi ohledně nástupnictví v Labouristické straně, když konstatoval, že se Brown zachoval "jako absolutní blbec", když se při odjezdu z rozhovorů s Blairem v Downing Street smál od ucha k uchu. Fotografie vyvolala spekulace, že se Brown s Blairem dohodl o tom, kdy Blair přesně odejde z funkce. V televizi Gordon Brown vysvětil, že se smál proto, že kolegovi zrovna vyprávěl o tom, co dělá jeho malé dítě.

Brown popřel, že by se s Blairem hádal, a uvedl, že spolu hovořili "o vládních věcech".

Někteří představitelé britských odborů, jejichž výroční konference se tento týden bude konat v Brightonu, požadují, aby Blair rezignoval už nyní.

Independent on Sunday v neděli informoval o tom, že deset labouristických poslanců, zvolených při posledních všeobecných volbách, podepsalo další dopis, požadující, aby Blair okamžitě rezignoval. Dopis měl být zveřejněn v pátek, ale jeho publikace byla odložena v důsledku Blairova prohlášení, že odejde z funkce "do roka".

Podrobnosti v angličtině ZDEZDEZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006