8. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 9. 2006

Dvojvládí - co Vy na to, pane prezidente?

Jako bývalí spolupracovníci z Prognostického ústavu ČSAV bychom se pravděpodobně mohli shodnout na tom, že nejčistším řešením současné povolební situace je velká koalice. Předpokladem jejího vzniku je, aby se zaprvé někteří politici vrátili do školních lavic a zopakovali si rozdíl mezi opoziční a koaliční smlouvou a za druhé, aby se konečně přestali chovat jako děti na pískovišti. "Vzal si mi lopatičku -- tu máš kyblíkem po hlavě!". Načež, oba plačíce jdou žalovat mamince, že za to "může ten druhý". Svatá prostoto!

Nevím jak Vy, ale já jsem po mezihře "na trojkolici" doufal, že oba hlavní aktéři najdou tolik zdravého rozumu, aby se mezi s sebou dohodli. Chyba lávky - zřejmě nás čekají další dva pokusy o sestavení vlády. Nepředpokládám, že by se Mirku Topolánkovi podařilo získat pro svoji vládu důvěru, ani že dovede zemi k předčasným volbám. Prostě k tomu ve Sněmovně není v současné době dostatek ochoty, a tudíž ani dostatek hlasů. Jedinou stranou, která ve Sněmovně drží s Topolánkem basu, je Strana zelených. Co část naší strany s ODS spojuje, je militantní antikomunismus a nenávist k Paroubkovi. Doufám jen, že objetí ODS nebude pro naší stranu smrtelné. Na vlastní kůži to pocítili lidovci, když se pan Kalousek s nimi snažil uzavřít, na týchž principech, spojenectví po vzoru CDU/CSU. Jak to dopadlo, jsme všichni na vlastní oči viděli, po té co ODS hodila lidovce přes palubu. S kurzem CDU/CSU nesouhlasila významná část lidovců a jiná zas s "proparoubkovským" obratem. Obávám se, že i v naší straně se schyluje k debatě zda antikomunismus a antiparoubkovství je vykročením tím správným směrem.

Z Hradu prosakují zprávy, že kdybyste dnes měl ke své proslulé SMS zprávě - charakterizující pana Topolánka slovy "falešný a prázdný" něco dodat - doplnil byste slovo hloupý. Nedivím se! Jedním z cílů Topolánkovy vlády jsou předčasné volby. K jejich vyvolání potřebuje získat podporu alespoň od jedné ze dvou levicových stran. Paroubek jasně předeslal dvě podmínky k nim vedoucí: zaprvé, sestavení přechodné úřednické vlády a za druhé, jejich načasování až za dva roky. Obávám se, že obě podmínky jsou pro ODS v současné době neakceptovatelné. Zbývající stranou od níž se může ODS pokusit získat podporu, jsou komunisté. Jak ale, je-li druhým Topolánkovým cílem zabránit jim v nástupu k moci, mi zůstává záhadou! Pokud lze Topolánkovu vládu nějak charakterizovat, pak je to vláda s prázdnýma rukama. Může udělat personální změny a vládnout pomocí vyhlášek, ale to je tak vše.

Současný stav lze nejvýstižněji charakterizovat jako dvojvládí. Každý, kdo bude chtít ve Sněmovně něco prosadit, se musí dohodnout jak s oficiální Topolánkovou, tak i se stínovou Paroubkovou vládou. Samozřejmě, že tento stav více vyhovuje a nahrává Jiřímu Paroubkovi.

Jak dál? Jak z této situace existují východiska?

Druhý pokus by měl mít z logiky věci Jiří Paroubek. I on mě zklamal. Obávám se, že si svojí šanci hodně promrhal sérií dvou stejných, opakujících se chyb. Nejprve předčasně prozradil svoji spojenkyni ve Straně zelených, díky níž již dnes mohl spokojeně vládnout, a tutéž chybu zopakoval při pokusu o sestavení vlády s lidovci. Upřímně řečeno, nedovedu si představit třetího dobrodruha, který by chtěl veřejně spáchat politickou sebevraždu.

Nicméně, bude-li Paroubek vládu sestavovat, bude mít oproti Mirkovi Topolánkovi ohromnou výhodu v osobním kalkulu nejohroženějších poslanců. Řada z nich si na prstech jedné ruky dokáže spočítat, že se do Sněmovny dostali jen díky vysoké účasti voličů spojené s vypjatou předvolební atmosférou. A co když už se voliči v tak hojném počtu k předčasným volbám nedostaví? Alespoň předvolební průzkumy tuto možnost avizují! Nezačnou zcela logicky jednat ve svém vlastním zájmu podle hesla "lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše"? Obávám se, že s tím, jak se bude blížit třetí rozhodující kolo, můžeme se nadít lecjakého překvapení! Jen pro ilustraci: v Ústeckém kraji uzavřel, přes odpor krajské výboru ČSSD, jeden z jejich poslanců koalici s ODS. A důvod? Musel splácet vysokou hypotéku! Není to krásná ilustrace jednání "bližší košile než kabát"? Nevylučuji proto, že v druhém či třetím kole může některý z bloků vymodlenou "101" přece jen získat. Nelze vyloučit ani to, že to bude právě Jiří Paroubek.

O podobě druhého kola sestavování vlády hodně napoví výsledek komunálních a senátních voleb. Nejtěžší pozici bude mít Mirek Topolánek, který bude muset bojovat na dvou frontách. Jednak bude muset přesvědčit veřejnost, že on je tím správným premiérem, a zároveň uspět ve volbách. Pokud se pod jeho vedením ODS nepodaří minimálně své pozice obhájit, bude jeho stranická pozice silně otřesena. Nejvýhodnější pozici bude mít Jiří Paroubek, který zbaven exekutivní funkce se bude moci plně soustředit na vnitřní modernizaci strany a přípravu voleb. Případný úspěch by jeho pozici jen posílil. Naopak o svoji roli lídra bude "hrát" Martin Bursík. Dovedl sice Zelené do Sněmovny, ale nic z toho pro stranu nevytěžil. Neúspěch v následujících volbách by znamenal významné oslabení jeho pozice v čele strany. Nepochybně by byl dříve či později vystřídán. Nepřepokládám totiž, že v dnešní, silně polarizované společnosti bude stačit menším stranám k dobrému výsledku pouze poukazovat na možnost změny volebního zákona oběma velkými stranami. Zvlášť za situace, kdy jak čistě "zelená", tak i "křesťanská" témata jsou rozhodující masou voličů vnímána jako okrajová. Nemyslím si, že na voliče malých stran masově zabere antikomunismus a antiparoukovství, tedy témata která má dominantně propachtovaná ODS. To mohou voliči dát svůj hlas rovnou ODS a ne Straně zelených!

S možným oslabením pozice Mirka Topolánka a za předpokladu, že ODS a ČSSD dohromady získají nejméně 12 senátních křesel umožňujících změnit volební zákon, by se Vám již ve druhém kole otevřela příležitost jmenovat z ODS jiného vyjednávače, který by se byl schopen se s Jiřím Paroubkem dopředu na velké koalici domluvit. Voliči neoceňují na politických stranách spory, ale schopnost se domluvit! Bylo by to asi nejspravedlivějším a nejčistším odrazem výsledku voleb. Příliš nevěřím ve spásnost Topolánkem a Bursíkem proklamovaných nových parlamentních voleb. Není nejmenších pochyb o tom, že by se na kandidátkách jednotlivých stran objevila ta samá jména "hochů, kteří spolu nemluví" a "nezvedají si telefony". Možná, že by skutečně jedna z nesvářených stran dostala mandáty - spočitatelné na prstech jedné ruky - navíc. Jak křehká a zároveň zevnitř vydíratelná vláda by to byla, posoudíte jistě lépe než já. Očekávat, že rozdíl mezi vládní koalicí a opozicí byl větší než 10 mandátů a vytvořila se tak skutečně dlouhodobě stabilní vláda je nejspíš nereálné.

Nechci malovat čerta na zeď, ale co když si Mirek Topolánek svoji pozici udrží a Jiří Paroubek posílí? Lze oprávněně očekávat, že se ti dva kohouti opět nedohodnou! Nebylo by příliš riskantní do druhého kola jmenovat jednoho z nich? Nebylo by rozumnější jmenovat někoho třetího?

Ani při druhém či třetím pokusu o sestavení vlády nelze počítat s KSČM. Zbytečně by nedráždili hroznýše bosou nohou. Lidovci, jako čtvrtá nejsilnější strana mají nyní dostatek problémů sami se sebou, než aby mohli řídit stát.

Takže už ve druhém kole, by mohla být na řadě naše strana -- Strana zelených. Setkal jsem se zde a poznal řadu schopných, vzdělaných mladých lidí, kteří by roli premiéra zvládli. Jako strana s centristickým programem, vycházející z obecnějšího principu trvale udržitelného rozvoje by mohla rozdělenou a polarizovanou společnost sjednotit. Nevidím důvod, proč by všechny strany na principu poměrného zastoupení nemohli do takovéto vlády své zástupce poslat, pokud by se vznik takovéto vlády včas a dobře předjednal. ODS by obsadila v této vládě křesla dvou vicepremiérů a pan Paroubek by se stal předsedou sněmovny. Zástupcům KSČM lze nabídnout namísto účasti na vládě kompenzaci formou jiných důležitých sněmovních postů. Tvář by neztratila ani jedna strana a všichni hlavní aktéři by se mohli prohlásit za vítěze. V této sestavě by vláda mohla by fungovat celé funkční období.

Nejspíš mě teď považujete za politického blázna a blouda. Je to možné, ale než se deficit státního rozpočtu zvýší o další 1,5 mld. Kč, tedy o cenu předčasných voleb, považuji za občanskou povinnost Vám nějaký ten tip na premiéra z naší strany navrhnout! Čím více se budou předčasné blížit, tím více lidí si asi položí otázku: "a proč je mám vlastně platit"? A co kdyby je napadla ještě kacířštější myšlenka -- "který z politiků se neumí dohodnout, nechť laskavě odstoupí!"

Tak co Vy na to, pane prezidente - dáte naší straně i nám, kteří si předčasné volby tak úplně nepřejeme nějakou šanci již ve druhém kole? Nebo ještě jinak, dáte nám šanci Vy, ještě neznámý předsedo parlamentu v kole třetím?

Vít Klíma

řadový člen Strany zelených

                 
Obsah vydání       8. 9. 2006
10. 9. 2006 Gordon Brown premiérem nebude?
9. 9. 2006 CIA je příliš neschopná na to, aby zorganizovala útoky z 11. září...
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Vyprodáno: V Londýně vystoupí hlavní konspirační teoretik o 11. září
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Konspirační teorie, anebo alternativní verze událostí? Michal  Brož
9. 9. 2006 Dvojvládí - co Vy na to, pane prezidente? Vít  Klíma
9. 9. 2006 Mlčení
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou
9. 9. 2006 11. září, média, otevřenost, konspirační teorie a Britské listy
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
8. 9. 2006 Členové Evropského parlamentu: Kde jsou tajná vězení CIA?
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda
10. 9. 2006 Výpověď o straně a lidech Miroslav  Kalousek
8. 9. 2006 Vůle ke smyslu Zdeněk  Bárta
8. 9. 2006 Hádka ohledně toho, kdy má Blair odejít, skončila? Jan  Čulík
8. 9. 2006 Princip známe, ale co je příčinou? Bohumil  Kartous
8. 9. 2006 Kde bere ODS tu aroganci? Jan  Čulík
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Proč šťourají BL do soukromí svých autorů? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 Čínský jazyk nebo čínské jazyky? David  Sehnal
7. 9. 2006 Rozpory v událostech z 11. září
8. 9. 2006 Soudy o WTC jsou nemožné
8. 9. 2006 Jak vznikají bludy Vladimír  Wagner
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
7. 9. 2006 75 amerických univerzitních profesorů tvrdí, že útoky z 11. září zosnovala sama americká vláda
7. 9. 2006 Všude se najdou zrádci, i mezi americkými profesory
7. 9. 2006 "Nejsou to žádní vědci"
8. 9. 2006 Bulvár tvoří (hlavně) způsob prezentace Vladimír  Wagner
8. 9. 2006 Americká vláda už byla usvědčena ze lží Milan  Valach
8. 9. 2006 Předem známá správná pravda
8. 9. 2006 Rozpory kolem 11. září?
8. 9. 2006 Další nezodpovězené otázky o útoku 11. září 2001 Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Meze pevnosti v tečení ocelových nosníků
8. 9. 2006 Vzkaz pro konspirační teoretiky
8. 9. 2006 Kdy taje ocel
8. 9. 2006 Noam Chomsky podporuje iniciativu "Ne základnám"
8. 9. 2006 Odkud je jistota ohledně skutečných pohnutek USA? Petr  Vařeka
8. 9. 2006 Svět podle Hurvínka Pavel  Urban
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Fahrenheit 9/11 - film k výročí Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Orbis sensualium pictus Milan  Cimburek
7. 9. 2006 Žurnalistická škola v počátcích Miroslav  Polreich
7. 9. 2006 Návraty domů Ladislav  Žák
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"
7. 9. 2006 Dotčení -- terorem postižení i samotní teroristé Egon T. Lánský
7. 9. 2006 Stále obchází strašidlo komunismu Zdeněk  Jemelík
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006