8. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 7. 2004

Bishara chce upozornit na apartheid izraelského státu

Arabský poslanec Knessetu spolu se svými druhy pokračuje třetí den v hladovce

Podle internetového zdroje www.arabs48.com zpracovala Jana Malá

Azmi Bishara inicioval držení hladovky na protest v pokračování stavby rasistické zdi a s tím následného utrpení palestinského lidu a k upoutání arabského a světového mínění. Hladovka byla zahájena v sobotu 3. července, v protestním stanu postaveném k tomuto účelu, kam neustále proudí zástupy delegací a palestinských osobností, solidárních s tímto krokem, toto místo se stalo všelidovou manifestaci.

V pondělí (5.7) se přidal k hladovce soudce Palestinského soudu šejch Tayser Al Tamimi a otec dr. Atta Allah Hanna, zrovna tak se k ní připojil levicový aktivista Michael Varšavský. Na hladovce se podílí celkem 14 známých osobností. Protestní stan se nachází na prostranství kulturní společnosti Al Razi, přímo naproti zdi, která se právě staví na cestě mezi Ramalláhem a Jeruzalémem. Navštěvují ho stovky obyvatel Jeruzaléma a z oblasti Musalas a Džalíl. Stan se proměnil v sídlo k různým společným akcím, těch se neustále zúčastňují vedoucí lidových výborů a aktivisté činní v odporu proti rasistické stavbě zdi. Probíhají v něm porady a debaty možností jednání k vzniklé situaci, při které dochází k úplnému odtržení Jeruzaléma.

K hladovce oznámené dr. Azmi Bisharou, který je prezidentem Národního demokratického seskupení, se přidaly i některé jeruzalémské vedoucí osobnosti. Místní i světová media jsou seznámena s touto protestní akci, ve stanu dochází k četným setkáním s jejich zástupci. Poslanec dr. Bishara prohlásil, že hladovkou chce upozornit světové mínění a demokratické síly na apartheid, který provádí Izrael na palestinském národu, a na současný zločin páchaný proti Palestincům a proti obyvatelům Jeruzaléma. Poukázal na to, že stavba zdi v těchto dnech prochází poslední etapou. Pokud dojde nakonec k uzavření k zbývající části mezi Jeruzalémem, jeho předměstími a vesnicemi a okupovanými územími z roku 196, dojde ke geografické a sociální změně, která se praktikuje imperiálním způsobem. Uzavřením historické cesty mezi Jerusalémem a Ramalláhem dojde k rozdělení domu od domu a palestinských rodin, to je velký zločin proti palestinské společnosti. Zdůraznil, že si nelze představit mlčení světového společenství k takto páchaným činům, ke kterým by jinde ve světě nemohlo dojít, zatímco v současnosti se dějí v jejich zemi a je jim vnucené rasistické oddělení Západního břehu z jedné strany a přitom se mluví o stažení izraelských vojsk z Gazy. V prohlášení poukazuje na vzestup občanského nenásilného boje proti zdi.

Bishara ujistil, že by bylo možné zastavit stavbu zdi, kdyby arabské a mezinárodní společenství zaujaly postoje, které by odpovídaly velikosti zločinu a podnikly skutečné kroky k zastavení porušování mezinárodních zákonů a uznání. Zatímco se apartheid v Jižní Africe zhroutil, ještě horší, novější režim je uplatňovaný v Palestině, a to takovými prostředky, které ani nebyly použity v Jižní Africe, stavbou zdi, která odděluje od sebe jeden národ, a to v době, kdy padly jiné zdi, rozdělující národy.

Poslanec Abdu Al Qader řekl, že tento protest je výkřikem, který má otřást svědomím světa, aby mezinárodní společenství hrálo svou roli a učinilo skutečný nátlak na Šaronovu vládu k zastavení stavby zdi, dodal, že tato zeď není osudem palestinského lidu, ten bude tak dlouho odporovat, až bude muset být odstraněna.

Členka ústředního výboru pro odpor proti zdi, Fedwa Khouderová která se rovněž účastní protestního shromáždění ve zmíněném stanu, zdůraznila, že nakonec boj proti této rasistické zdi se musí vyhrát, jinak její poslední část promění jeruzalémské čtvrtě ve vězení, to nemůže kdokoliv přijmout.

Podobná prohlášení podali Sarhan Al Al Salamia, předseda místní rady v Al Rámu a koordinátor výboru národního odporu proti rozdělující zdi v jeruzalémském obvodu, dále dr. Ahmad Al Muslamani (jeden z držících hladovku), člen jmenovaného výboru a ředitel zdravotní komise, Mousa Abou Ghariba (rovněž držící hladovku) zdůraznil následky hospodářské, společenské, kulturní a jaké stavba zanechá na prostředí, Ghasan Ajoub, ředitel obvodu Jeruzaléma poukázal na jednotu národa v jeho hromadném boji za zabránění pokračování stavby zdi a dr. Naim Abou Tair.

                 
Obsah vydání       8. 7. 2004
8. 7. 2004 Čech v kleci
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Zápach včera, dnes i zítra a nikdy jinak Radek  Mokrý
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík
8. 7. 2004 Když malé svině rostly, čas voněl nadějemi...
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
8. 7. 2004 Pánská jízda: křečovitý pokus o komedii Jan  Čulík
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
8. 7. 2004 Gramofon od Edisona na zpáteční cestu Martin  Klauz
8. 7. 2004 Drastické zkušenosti z amerického zdravotnictví
8. 7. 2004 Bishara chce upozornit na apartheid izraelského státu
8. 7. 2004 Jaké Turecko vstoupí do Evropské unie? Miloš  Kaláb
8. 7. 2004 Moravskoslezský kraj se umoudřil a specifikoval zadání pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě Štěpán  Kotrba
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004
7. 7. 2004 Budou mít Němci padesátihodinový pracovní týden ? Tomáš  Krček
7. 7. 2004 Britští podnikatelé se shodují, že podniky musejí projevovat sociální a ekologickou odpovědnost
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem
7. 7. 2004 Pražský hrad stojí před revitalizací Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu
7. 7. 2004 Zapomenutý muž, který dal jméno pražskému festivalu Devět bran Tomáš  Koloc
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací
7. 7. 2004 GMO: Čí zájmy hájí zástupkyně Ministerstva životního prostředí? Eva  Tylová
4. 7. 2004 Ruští hackeři kradou uživatelům Internet Exploreru hesla k bankovním kontům
3. 7. 2004 Virus způsobuje horentní telefonní účty
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů