19. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 8. 2004

Koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se dnes shodla na konečné podobě návrhu programového prohlášení vlády. Novinářům to po jednání stranických špiček řekl premiér Stanislav Gross. V podvečer text schválila vláda. 24. srpna s prohlášením vláda seznámí sněmovnu.

Podle ČTK je ve výsledném dokumentu obsažena vůle prosadit registrační pokladny s fiskální pamětí a majetková přiznání u všech veřejných činitelů. V pasáži o zahraniční politice také bude napsáno, že vláda si je vědoma potřeby existence smlouvy s Vatikánem. Vláda se má v programu zavázat k tomu, že "urychlí přípravu zlepšení plavebních podmínek na dolním Labi", ale formulace o výstavbě jezů v programu není. Možnost změny sazeb daně z přidané hodnoty v oblasti cestovního ruchu zůstala otevřená. Příprava nového zákoníku práce je v programovém prohlášení zmíněna ve vazbě na zpružnění trhu práce. Koalice se neshodla na obnovení plošných přídavků na děti, chce ale zavést novomanželské půjčky k pořízení bydlení, přispívat chudším rodinám na školní pomůcky pro prvňáčky a připravit komplexní důchodovou reformu.

Sloupek

Štěpán Kotrba právem kritizoval deník Haló noviny za to, že ho sice z vlastní iniciativy požádal o rozhovor, ale když se v něm kriticky vyjádřil o úrovni tohoto listu i jeho šéfredaktorky (redaktor si sám naběhl, nemusel se přece Kotrby na kvalitu svého listu ptát! ), list objednaný rozhovor potlačil. A aby byla situace ještě komičtější, Kotrbovi to nesdělili z redakce, ta zachovala zmatené mlčení, ale soukromě mu to řekl jakýsi funkcionář komunistické strany. Kotrba přitom předem souhlasil i s tím, aby redaktor stáhl otázku, po které následovala ostrá odpověď.

V této souvislosti je nutno dodat důležitou věc.

Haló noviny samozřejmě nejsou jediným periodikem, které automaticky zcenzuruje jakoukoliv kritiku vlastního listu. Snad s výjimkou rozhlasové stanice ČRo 6, která v poslední době dala několikrát prostor ve svém vysílání ostré kritice vůči své redakční praxi (i prostřednictvím analýz Štěpána Kotrby), neznám snad žádný český sdělovací prostředek, který by byl natolik sebejistý a pevný v kramflecích, že by se odvážil na svých stránkách nebo ve vlastním vysílání poskytovat běžně prostor i ostré kritice toho, co sám vysílá či tiskne.

Jsou ovšem výjimky: ve zvláštní příloze, věnované desátému výročí vzniku deníku Mladá fronta Dnes otiskl tento list na první stránce můj článek, argumentující, že si zakladatelé deníku MFD předchozí list Mladá fronta vytunelovali a zisky si strčili do vlastní kapsy. Nedávno publikoval server Česká média mou kritickou analýzu Veselovského Sedmičky v televizi Nova, přestože je majiteli televize Nova částečně financován.

Jde opravdu jen o výjimky. Čestné výjimky. Česká televize zásadně vystřihává z předtočených rozhovorů jakékoliv kritické zmínky o sobě či o své editorské praxi; že by kritiku sebe sama ve vysílání povolila televize Nova, to bychom museli žít na úplně jiné planetě. Je sice pravda, že ČRo 6 má luxus, že má svobodu ve vysílání v rámci diskuse kritizovat i samu sebe; obávám se však, že kdyby ČRo 6 ve vysílání například kritizoval Radiožurnál, anebo kdyby ve vysílání Radiožurnál kritizoval třeba stanici Praha, rychle by byl oheň na střeše a bylo by to zakázáno. Nebo ne? Přesvědčte mě, že ne!

Stejně si nedovedu představit, že by jakýkoliv český deník či týdeník publikoval ostrou, věcnou kritiku nedostatků práce vlastního šéfredaktora nebo úrovně vydávaného listu. Vždyť české deníky ani nemají rubriku errat, které jsou v seriózním mezinárodním tisku běžné. Bylo mi vysvětleno, že "opravovat chyby nemůžeme, protože by to bylo interpretováno jako známka slabosti".

Je to samozřejmě, přesně obráceně. Schopnost zaujmout vůči sobě z redakčního hlediska takový neosobní postoj, jako by šlo o nějakou jinou instituci, nikoliv o "můj vlastní" podnik, je známkou síly. Právě to dokázala společnost BBC, když se během minulého roku stala terčem útoků britské vlády kvůli válce v Iráku a ohniskem obrovské mediálněpolitické kontroverze.

Čeští novináři by měli vědět, že pokud dokáží publikovat i texty, kritické vůči sobě, veřejnost to pochopí jako známku zralosti a síly. Naopak - ze snahy veškerou kritiku potlačovat čiší na sto honů manipulace - a lidé to poznají, lidé to vědí.

Čekáme tedy toužebně na dobu, kdy autocenzura i cenzura z českých médií zmizí - a deník Haló noviny jim už nebude potlačováním "nevhodných", "škodlivých" textů ukazovat cestu. Prozatím se Kojzarové činí. Skoro všude.

19. 8. 2004

DOKUMENT

12:30 Žádný z poslanců sociální demokracie nemá podle premiéra Stanislava Grosse závažnější výhrady k chystanému programovému prohlášení jeho vlády. Gross to včera večer řekl ČTK. To však nemusí být pravda, neboť v dokumentu jsou ještě vyznačena místa, dodnes nepřijatelná pro odborné komise a některé poslance stran vládní koalice.

Britské listy proto přinášejí plný text definitivní verze programového prohlášení vlády, určené pro dnešní jednání K9. Text, který máme k dispozici ze zdrojů blízkých premiérovi, je poslední verzí poté, co ji schválili Stanislav Gross a Jaroslav Bureš a byl včera v 9:21 rozeslán předsedům koaličních stran. Červenou barvou mají vyznačeny upravená místa a spory. Zelenou barvou je doplněn text, který je ještě k diskusi. Úvodní odstavec k dopravě musí být ještě upraven podle schváleného návrhu, který má k dispozici ministr Šimonovský. Formulace odstavce o zahraniční politice bude upravena až na jednání K9 19. 8. 2004 od 10.00 hod. Až poté bude moci Stanislav Gross říci, že opravdu všichni poslanci sociální demokracie podpoří jeho vládu...

19. 8. 2004

čtvrtek 19.00: Irácký premiér Iyad Allawi "naposledy" apeloval na bojovníky, loajální šiitskému duchovníku Moqtadu al-Sadrovi, aby ukončili své povstání ve svatyni imáma Aliho v městě Nadžaf. Allawi požadoval, aby al-Sadr učinil osobní prohlášení, že ukončí boje a věnuje se politice. Allawi neřekl, zda existuje konečná lhůta, do níž se musí al-Sadr vzdát a opustit svatyni. Al-Sadr se předtím vyjádřil, že ukončí své povstání pouze tehdy, pokud bude předtím uzavřeno příměří. Obě strany se nyní snaží manévrovat pomocí rétoriky a podle zpravodajky rozhlasu BBC to škodí irácké vládě, protože začíná vypadat před iráckou veřejností slabá.

Al Jazeera k tomu dodává, že poté, co irácká vláda vydala toto ultimátum, vypukly v Nadžafu prudké boje a al-Sadrův poradce Haidar al-Tourfi z al-Sadrovy kanceláře v Nadžafu vládní ultimátum odmítl. Dostal prý od al-Sadra esemesku, jejímž prostřednictvím tento šiitský duchovní požadavky irácké vlády odmítá. Esemeska prý zněla: "Buď mučednictví, nebo vítězství!"

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

19. 8. 2004
informace zpravodaje BL na Blízkém východě

14.30: Irácká vláda sdělila ve čtvrtek prostřednictvím tiskové konference v Bagdádu radikálnímu šiitskému duchovnímu Moqtadu al-Sadrovi, aby během nadcházejících hodin odzbrojil své vojáky a přijal nabídku míru - jinak irácká armáda zahájí vojenský útok na svatyni imáma Aliho v Nadžafu. "Pokud od al-Sadra uslyšíme, že je připraven splnit naše podmínky, poskytneme jemu a jeho skupině ochranu," prohlásil irácký prozatimní premiér Allawi.

Šejch Ahmed al-Sheibani, vysoký Sadrův poradce a velitel mahdistické armády sdělil reportérům v mešitě imáma Aliho, že al-Sadr odmítá požadavky, aby odzbrojil: "Je velmi jasné, že je odmítáme," uvedl.

Podle odhadu zpravodaje televizní stanice al-Arabija již začal rozhodující útok spojených amerických a iráckých sil na okrsek mešity imáma Alího v Nadžafu. Výbuchy jsou údajně nejsilnější z těch, jaké město doposud zažilo, útok je veden ze tří hlavních směrů.

Podle listu Guardian vládl včera zmatek ohledně toho, zda al-Sadr přijal nabídku příměří. Al-Sadrův mluvří v Bagdádu uvedl, že Sadr mírový plán přijal, ale chtěl jednat o podrobnostech jeho realizace. Al Jazeera k tomu dodává, že al-Sadr požadoval, že ukončí povstání, pokud nejprve dojde k příměří. Teprve pak prý jeho bojovníci opustí svatyni imáma Aliho. Al Sadrův mluvčí vBagdádu šejch Hassan al-Zerkani sdělil BBC, že je al-Sadrova nabídka autentická, ale že záruky musejí poskytnout okupanti, nikoliv okupovaní.

Podle Al Jazeery informovala americká armáda, že podnikla velkou ofenzívu do chudinské, převážně šiitské čtvrti Sadr City v Bagdádu, kterou ovládají stoupenci al-Sadra. Podle posledních zpráva z Al Jazeery přesvědčují američtí vojáci Sadrovy bojovníky prostřednictvím reproduktorů, aby odevzdali zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

19. 8. 2004

Nejlepší duchové doby stojí opodál zájmu veřejné zvídavosti, ale vždy jsou v zásobě zrna zkažená, zasažená plísní povrchnosti, předvádivosti a mistrovstvím v taktickém manévrování dle potřeby v zájmu nejvyšších míst. Založit společnost laskavých lidí lze stěží, to bychom museli vystartovat na jinou planetu s rizikem, že ani tam podobné zbytečnosti nepěstují. Máme možnost, což jsme dříve neměli, a o hodně jsme přicházeli, číst memoáry o postavách z dějin temných a zapáchajících.

19. 8. 2004

Pavel Přibyl je bývalé kolečko střední velikosti v zanedbaném socialistickém soukolí a jeho stigma spočívá v tom, že jako mnoho dalších takových jedinců byl ve svém konání instruován někým nadřízeným, tudíž se jeho morální vina sama bagatelizuje imanentní morální nedostatečností.

A tato jeho pozice samozřejmě trvá dále, i když za jiných podmínek a v jiných souvislostech. On je pouhým nástrojem, který je za různými účely využíván k dosažení konkrétních cílů, což sám dokazuje svou němou přítomností v aféře, která se ho bytostně dotýká. Je-li Přibyl pouhou instrumentální částí problému, protestovat proti němu znamená vyčítat šibenici, že pověsila tolik lidí. Daleko důležitější než nástroj je jeho uživatel. Nástroj je užíván s konkrétním vědomím, a toto vědomí zde představuje Stanislav Gross.

Čerstvý přednosta stanice svého nového šéfa pro agendu jen tak neodvolá. Říká se o něm, že velel pohotovostním jednotkám sboru národního blbství při ochraně socialistického zřízení před živly podporovanými padoušským válečnickým imperialistickým nepřítelem z druhé strany placatého a titěrného ideologického vesmíru během tzv. Palachova týdne v lednu 1989.

19. 8. 2004

Už asi před týdnem, než tahle kauza začala, jsme poznamenali, že jmenování Pavla Přibyla, který byl v lednu 1989 velitelem roty pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, šéfem Úřadu vlády České republiky, je politováníhodným postkomunistickým rysem a že Přibyla Gross do této funkce jmenovat neměl.

Jenže ještě politováníhodnějším postkomunistickým rysem v České republice jsou mediální kampaně, které si tisk navykl ještě z normalizačních sedmdesátých let - kdy se v zájmu propagandy jednou hromadně protestovalo proti Pinochetovi, podruhé proti souzení americké levicové aktivistky Angely Daviesové, potřetí proti chartistům.

Mám vždycky podezření a je mi vždycky nepříjemné, kdykoliv začnou média hovořit "jednotným hlasem". Skoro pokaždé to znamená zkreslení složité skutečnosti.

19. 8. 2004

Zdá se, že ještě existují určité limity únosnosti a že všechno ještě není ztraceno. Zatím. Tento týden se vyvíjí opravdu pěkně. Nejdříve kauza Přibyl, pak ještě rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který označil lustrační zákon za diskriminační. Člověka z toho počíná mrazit v zádech a i já si pomalu kladu otázku, jestli obavy z onoho plíživého nebezpečí social-komunismu, který začíná ovládat instituce EU, nejsou víceméně oprávněné.

Nicméně bych se rád vrátil k poslední mediální aféře otřásající Českou republikou.

19. 8. 2004

"Neříkejte mi, že si skoro každý, komu je dnes kolem padesáti, a měl by tedy být na vrcholu své kariéry, v osmdesátých letech aspoň nějak za komunismu nezadal". Píšete v dnešních BL a asi máte pravdu, byť se jistě našly výjimky potvrzující pravidlo, píše Václav Chytil a pokračuje:

18. 8. 2004

Nový ministr spravedlnosti Pavel Němec v úterý vyslechl verzi nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, jejíž úřad minulý týden obvinil z úniku informací v případu vydání Viktora Koženého Bahamským společenstvím do ČR. Marie Benešová k tomu po jednání řekla, že "bude napříště o podobných informacích rozhodovat sama". Nepřímo tak vlastně naznačila, že došlo k jistému pochybení, ačkoli to doposud novinářům sveřepě popírala s tím, že jde o příliš složitý případ, o kterém ani nový ministr spravedlnosti nemá ještě dostatek informací. Pokusím se tedy tento "zapeklitý" oříšek ještě více rozlousknout, přestože si myslím, že problém je úplně jinde.

19. 8. 2004

V České republice žije přibližně 300 000 Romů. Mnoho z nich se pohybuje na nejnižší sociální úrovni, příznačné vysokou nezaměstnaností, chybějícím vzděláním a vysokým podílem na kriminalitě. U romské mládeže existuje jazyková bariéra, kvůli ní se špatně přizpůsobuje okolí a končí ve zvláštních školách, poté vykonává hlavně nekvalifikované práce. Proto se špatně adaptuje ve společnosti, k čemuž přispívá i určitá diskriminace.

19. 8. 2004

POLEMIKA:

Je k popukání, jak se redaktor Britských listů Štěpán Kotrba pozastavuje nad praktikami Haló novin. Nejenže redakce tohoto listu odmítla zveřejnit rozhovor, který s ním vedl redaktor tohoto stranického komunistického tisku Rokytka. O tomto rozhodnutí ho navíc nezpravila sama redakce, ani rozhovor vedoucí novinář, ale prý vysoký funkcionář KSČM. Kotrbovi to vadí. Proč?

19. 8. 2004

Lidé v ČR jsou už zřejmě z neustálého přívalu zpráv o nehodách na silnicích otupělí, avšak pondělní úmrtí hokejového trenéra Ivana Hlinky na silnici nedaleko Karlových Varů jen znovu zdůrazňuje, jak nesmírně nebezpečné je vydat se v ČR někam autem.

V roce 2003 bylo v ČR podle ČTK nahlášeno 195 851 nehod. Při nich bylo 1319 osob usmrceno, 5253 těžce zraněno a 30 312 zraněno lehce. Ve Velké Británii zahynulo v roce 2003 na silnicích 3508 osob, avšak Británie má šestkrát větší počet obyvatel než ČR. Kdyby se v ČR jezdilo tak, jako v Británii, na silnicích by loni v ČR zahynulo jen 584 osob (3508 : 6 = 584). I to je příliš mnoho, jak argumentoval nedávno v deníku Guardian George Monbiot. Avšak proč je úmrtnost na českých silnicích tak neuvěřitelně vysoká? A proč se proti tomu, jak se zdá, nedělá skoro nic?

19. 8. 2004

Američtí vojáci usmrtili dva irácké vězně ve věznici Abu Ghraib během tamějších středečních nepokojů, uvedla americká armáda.

19. 8. 2004

Šiitský duchovní Muqtada al-Sadr přijal mírový plán, vypracovaný iráckou národní konferencí, jehož součástí má být odzbrojení jeho armády a odchod ze svatyně ve svatém městě Nadžaf, řekla jedna delegátka na této konferenci ve středu, informuje televize al-Jazeera podle tiskové kanceláře AP. Vyskytly se však pochybnosti, zda to není pouze al-Sadrův taktický manévr, jehož cílem má být odvrátit bezprostředně připravovaný útok irácké armády na svatyni, v níž se se svými stoupenci skrývá.

19. 8. 2004

V parném srpnovém měsíci se v Moskvě setkali ruští politologové, aby se pokusili charakterizovat období vlády dnešního ruského prezidenta. Jeho 4 roky vládnutí zhodnotili jako posilování ekonomiky, soudružnosti a prestiže Ruska ve světě. Dědictví, které převzal od nemocemi oslabeného Borise Jelcina, bylo velmi těžké. Ruská federace, rusky Rossija, domov tisíce národů a národností, se nacházela ve stádii ekonomického rozkladu a postupného oslabování vlivu federálních orgánů. "Vezměte si tolik kompetencí, kolik unesete" - to byly slova jeho předchůdce ruským regionům.

19. 8. 2004

Všichni si můžeme konečně oddechnout. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) včera zveřejnilo tiskové prohlášení, z kterého vyplývá, že se žádné sčítání Romů nechystá. Místo toho má česká vláda, za spolupráce s MPSV a Českým statistickým úřadem (ČSÚ) v plánu provést sociologická šetření o podmínkách, v nichž žijí příslušníci vyloučených skupin.

19. 8. 2004

Více než polovina amerických uživatelů internetu, kteří jsou připojeni z domova, prohlížela v červenci 2004 internet prostřednictvím rychlostního broadbandového připojení.

19. 8. 2004

Vysokorychlostního broadbandového připojení využívá nyní v Británii přibližně 5 milionů uživaatelů internetu. Za poslední rok se podle britského statistického úřadu užívání broadbandu v Británii zdvojnásobilo. Největší britská telefonní společnost, British Telecom, poskytuje broadbandové připojení prostřednictvím svých sítí více než 3 milionům zákazníků. Za posledního půl roku zprovoznila společnost BT milion vysokorychlostních připojení na internet. BT přislíbila, že do léta příštího roku budou její ústředny schopny poskytovat broadband 99,6 procentům britské populace. Asi třicet procent britských uživatelů internetu má nyní připojení 24 hodin denně, většinou vysokorychlostní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 8. 2004

Pohádky Hnutí Duha

Mluvčí ministra životního prostředí Karolína Šůlová v článku "Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny" a programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký v článku "Hnutí DUHA s politiky netančí" v Britských listech reagovali na můj článek o vazbách "nezávislého občanského" Hnutí Duha na politické strany "Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče". Protože jsem svůj původní text doplnil celou řadou faktických informací a odkazů na prameny, nemám už k diskusi mnoho co dodat. Doplním jen několik faktů, které odkrývají argumentační metody oponentů.

19. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 10.

Jeden ze smyslů této knihy je ukázat nebezpečnou zvrácenost lidské podstaty, které se oni sveřepě drží, ponechávajíce nám, našim bratrům i sobě samým čím dál, tím menší šanci užít si na naší přelidněné planetě ještě alespoň tisíc roků.

Tato zvrácenost spočívá v tom, že oni chtějí zabíjet všechny po pořádku, ale odmítají být sami zabití. Chtějí zabíjet bezpečně, komfortně, tak jako u sebe v kině anebo před televizorem -- z jedné strany popcorn, z druhé pak kola. A ovládač v ruce, stačí pouze stlačit knoflík.

Toto je desátá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

18. 8. 2004

Česká televize připravila pro své koncesionáře opravdu speciální menu. K snídani můžete mít plavání, k obědu beach volejbal, k večeři gymnastiku a mezi tím budete bez objednání dokrmováni volně se nabízejícím summary, veledůležitými jednohubkami o výskytu českých hrdinů účastnících se olympijského táboráku a rozhovory s hlavami do toho kterého sportovního taje zasvěcenými. A pokud byste náhodu nemohli v noci spát, otevřte ledničku (tedy televizi) a pokračujte v obžírání.

18. 8. 2004

Václav Havel a Václav Malý podepsali protestní dopis bývalých disidentů ze sovětského bloku (mezi dalšími signatáři jsou Jelena Bonnerová, Adam Michnik, Philip Dimitrov, Mart Laar), adresovaný Mezinárodní federaci asociací knihoven, v němž protestují proti útlaku knihovníků na Kubě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 8. 2004

najdete ZDE.

18. 8. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >> >

18. 8. 2004

Dovolil bych si opravit některé nepřesnosti v komentáři pana Jiřího Pehe. Hovoří o jakémsi "vyhnání vlastních občanů". Pokud je seznámen s textem Postupimské dohody, pak nešlo o jakési vyhnání, ale o odsun (anglicky transfer). Rovněž nešlo o vlastní občany, ale o občany Německé Říše. Odsun nebyl z rozhodnutí české vlády, ale vlád vítězných mocností. Majetek, který takto odsunutým německým občanům propadl, měl částečně odškodnit české občany za škody jim způsobené možná jinými německými občany, a bylo odpovědností vítězných mocností a posléze německých vlád tyto německé občany kompenzovat, pokud se domnívaly, že byli tito němečtí občané ztrátou majetku poškozeni více, než ostatní německé obyvatelstvo. Pokud je mi známo, tak západoněmecká vláda takovou kompenzaci svých občanů udělala. Avšak čeští občané ještě zdaleka nebyli odškodněni a o zbylých reparacích se Jiří Pehe nezmiňuje. Znamená to, že se domnívá, že by je čeští občané neměli dostat? Jedná se o velmi vysokou sumu.

18. 8. 2004

K devadesátému výročí vypuknutí první světové války

Historické poučení z první a z druhé světové války je bohužel přesně opačné. První světová válka nás učí, že územní kompromis je lepší než válka a že splnění "čestně uzavřených" závazků mocností malým zemím je recept na masové vraždění a že je šílené dovolit slepému mechanismu armád a aliancí, aby jednal proti zdravému rozumu.

Druhá světová válka nás učí, že snaha o dohodu s tyranií zradou malých národů tyrana jen povzbuzuje, že odmítání jít do války hned vede k horší válce později a že pouze tvrdé odmítnutí kompromisu zabrání uzavření špatného míru s ještě horšími muži. První světová válka nás učí, abychom nikdy nespěchali do boje, druhá, abychom nikdy neustoupili násilníku.

18. 8. 2004

Mick Hume protestoval skoro proti všem moderním válkám, od války na Falklandských ostrovech v roce 1982 přes první válku v Perském zálivu až po válku v Kosovu. Nyní však protestuje proti požadavkům stáhnout britská vojska z Iráku. Sdílím všechna znepokojení ohledně toho, co se v Iráku děje, napsal autor v deníku Times.

18. 8. 2004

Rozhovor se Štěpánem Kotrbou, který nemohl v Haló novinách vyjít, protože "nám" škodí

Milan Rokytka
Veřejnoprávní média čelí mocenským tlakům a manipulacím...
Opravdu? A jak jste na to přišel?
Jejich vedoucí představitelé mnohdy nevydrží a rezignují na své poslání nabízet ověřené, objektivní a vyvážené informace z celého společenského názorového spektra.
Tak zaprvé bych se bránil termínu veřejnoprávnost. Daleko věrnější, obsažnější i symboličtější je termín veřejná služba. Obsahuje totiž to, co má obsahovat -- slovo sloužit a slovo veřejnost.
17. 8. 2004

Rád bych upozornil na zcela čerstvý nález Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku ve věci Sidabras et Džiautas v. Litva ze 27. července 2004, který podle mého soudu naprosto mění pohled na lustrační zákony v zemích bývalého východního bloku.

Nález SIDABRAS AND DZIAUTAS v. LITHUANIA (do formuláře zadejte Sidabras) ZDE DOC

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Haló noviny nejsou jediné, které potlačují, "co 'nám' škodí" Jan  Čulík
19. 8. 2004 Kotrba se diví, jako se divili Slánský a Dubček Radko  Kubičko
19. 8. 2004 Společenství Romů na Moravě Pavel  Pečínka
19. 8. 2004 České silnice jako hřbitovy Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
18. 8. 2004 Pehe a odsuny František  Nepil
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
18. 8. 2004 Některé války stojí za to vést   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"   
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
27. 2. 2004 Před 35 lety v ČR začala masivní vlastizrádná kolaborace Karel  Mašita
17. 2. 2004 Ostře sledované vraky (kromě AJL) Tomáš  Koloc
14. 10. 2003 Karel Hoffmann odsouzen za podvracení socialistického zřízení Jan  Paul
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Irácký premiér dává al-Sadrovi "poslední šanci"   
19. 8. 2004 Irácký delegát: "Al Sadr souhlasil, že složí zbraně"   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   
19. 8. 2004 Útok na svatyni v Nadžafu "již začal"   
18. 8. 2004 Jednání se nekonalo: al-Sadr odmítl přijmout delegaci   
18. 8. 2004 Jednání s Muqtadou as-Sadrem: rozporné signály všech zúčastněných   
18. 8. 2004 IRÁK: Povstání šíitů pokračuje dál   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
17. 8. 2004 FBI obviněna, že utajuje styky z nájemným věznitelem v Afghánistánu   
17. 8. 2004 Nejméně šest osob zahynulo při úterním atentátu v Bagdádu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2004 Bůh je mezi potřebnými, Bůh miluje tento svět, Bůh je solidární s menšinami, chudými, opovrhuje zbožnou pýchou farizeů, kárá bohaté a mocné, Bůh se za lidi obětuje, Bůh nepotřebuje chrám Zdeněk  Bárta
25. 7. 2004 Český sen o českém snu Zdeněk  Bárta
13. 7. 2004 Svatební kázání - i pro Evropu Zdeněk  Bárta
11. 7. 2004 Blbá nálada se změnila v Nové Veselí... Zdeněk  Bárta
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
13. 6. 2004 Znamení šelmy Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Co Bůh nepromíjí Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Lidské žvanění a Boží Slovo Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Pro strach uděláno Zdeněk  Bárta

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Terminátoři národů Sergej  Chelemendik
18. 8. 2004 Vyhlásit mat za státní jazyk Sergej  Chelemendik
17. 8. 2004 Rakušané poznají "našu mať" Sergej  Chelemendik
16. 8. 2004 Smyslná láska v městě Stryj Sergej  Chelemendik
13. 8. 2004 Svátek rusko-německého přátelství v Turecku Sergej  Chelemendik
11. 8. 2004 Pochybné hodnoty ruského autora ze Slovenska Jan  Čulík
11. 8. 2004 Černo-žlutý Frankfurt Sergej  Chelemendik
10. 8. 2004 O naší kletbě Sergej  Chelemendik
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné